Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 14 ноември 2009 г.

Turkiye Haberler - 14.11.2009 !

Министерството на енергетиката няма да обжалва отмяната на три члена от правилника за търга за първата турска АЕЦ
14 ноември 2009 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че министерството няма да обжалва решението на Върховния административен съд /ВАС/ за отмяна на три члена от правилника за търга на първата турска АЕЦ-Аккую, пише турският вестник „Заман”. „Казвам, че решението на ВАС във връзка с въпросните три члена от правилника за търга за АЕЦ може да не бъде обжалвано от нас. Вместо да се упражняваме да показваме и доказваме кой е прав в съдебния казус - дали министерството или ВАС, ние възнамеряваме да действаме бързо и да направим оценка, с оглед не допускаме повече подобни „катастрофи”, обяснява турският министър.

„Хюриет”: Още 20 души починаха в Турция от свинския грип, общият им брой стана 60
14 ноември 2009 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Само за 24 часа още 20 души починаха в Турция от свински грип и с това техният общ брой се повиши на 60, пише днес турският вестник „Хюриет”. В съобщение на министерството на здравеопазването се посочва, че понастоящем броят на лекуваните от пандемичния грип в различни болници в Турция е 202, като 40 от тях са в интензивни отделения. 11 от болните са поставени на командно дишане.
От 16 ноември ще започне кампания за масова имунизация на деца във възрастовата граница 6 месеца – 5 години и на граждани с хронични заболявания. Министърът на здравеопазването Реджеп Акдаг заяви, че до сега са ваксинирани 250 000 души и се предполага, че 400 000 души са се излекували. От извършените изследвания и тестове е доказано, че 1 100 души са заболели от свински грип.

„Сабах”: Министърът на вътрешните работи на Турция оповести пътната карта на „демократичното отваряне”
14 ноември 2009 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай оповести в парламента пътната карта на „демократичното отваряне”, известно още и като „кюрдско отваряне”, пише турският вестник „Сабах”. При обсъждането на инициативите на правителството в рамките на „плана за издигане на демократичните стандарти” в страната Бешир Аталай изброи краткосрочни и средносрочни мерки. Краткосрочните мерки са предимно такива, които не изискват законодателни промени, а могат да бъдат реализирани чрез административни мерки и промени на подзаконови актове. Към тях спадат извършената вече промяна в наредбата, с която се разрешава разговарянето на кюрдски език в затворите; свободно избираемото изучаване на кюрдски език; премахване на забраните за използване на кюрдски език в ежедневни живот и социалната дейност; премахване на някои ограничения и намаляване на засиления контрол общо в района на Източен и Югоизточен Анадол, но при условие това да не се отрази негативно на борбата с тероризма.
В средносрочен план влизат премахването на различното третиране в най-общия смисъл на думата и конкретно стриктното прилагане на чл. 10 от конституцията, забраняващ всякаква дискриминация и създаването на комисия за борба с дискриминацията, каквато съществува в много демократични страни; преобразуването на дирекцията по човешките права към министерския съвет в една напълно независима институция; създаване най-късно в рамките на една година на национален механизъм за предотвратяване на изтезанията и лошото третиране; даване на възможност за връщане на старите имена на населени места, ако местното население иска това; предоставяне на възможност на политическите партии да могат да извършават предизборна пропаганда на различен от официални език и наречие.

„Милиет”: Опозицията напусна парламента при обсъждането на „демократичното отваряне”
14 ноември 2009 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент, който се събра вчера за да обсъди „демократичното отваряне”, известно още и като „кюрдско отваряне”, отбеляза един от историческите си дни, пише турският вестник „Милиет”. Пленарното заседание стана арена на остро противопоставяне при обсъждането на Кюрдската работническа партия /ПКК/, кюрдския въпрос, борбата с тероризма. Тон за това дадоха радикалните изказвалия на лидерите на политическите партии. Напрежението се повиши с излизането на трибуната на премиера Реджеп Тайип Ердоган и депутатите от основната опозиционна Народнорепубликанска партия напуснаха пленарната зала, отбелязва „Милиет”.

„Заман”: 62 депутати от управляващата партия ще „обясняват” в цялата страна „демократичното отваряне”
14 ноември 2009 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. След вчерашното обсъждане в турския парламент на инициативите на правителството за „демократично отваряне”, известно още и като „кюрдско отваряне”, 62 депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ ще разясняват това „отваряне” във всичките 81 провинции на страната, пише турският вестник „Заман”. Лично премиерът Реджеп Тайип Ердоган е определял екипа от 62 депутати и им е поставил специални задачи. Те трябва да обиколят цялата страна на 14 и 15 ноември, да се срещнат с гражданите и с партийните структури по места, да ги информират за инициативите на правителството и да изслушат техните мнения и предложения. Дейността им ще бъде отчетена на 14-го разширено изнесено заседание на управляващата ПСР, което ще се проведе на 20-22 ноември в курорта Къзълджахамам край Анкара.

„Хюриет”: Увеличава се дефицитът на общественото осигуряване в Турция
14 ноември 2009 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. През септември съотношението между приходите и разходите на държавното обществено осигуряване в Турция е 66%, което е най-ниското равнище през цялата година, пише турският вестник „Хюриет”. По този начин дофинансирането от държавата достигна сумата от 3,165 милиарда турски лири /около 3 милиарда лева/. През същия месец на миналата година съотношението приходи-разходи е било 70,51%, а в края на 2008 г. – 72,20%.
През септември тази година приходите на държавното обществено осигуряване на страната са 6,158 милиарда турски лири, а разходите – 9,323 милиарда турски лири, или дефицит в размер на 3,165 милиарда турски лири.

„Заман”: Над 70 килограма наркотици са заловени в северозападната турска провинция Коджаели
14 ноември 2009 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Коджаели. При проверка на автомобил вчера в околия Дериндже на провинция Коджаели са открити над 70 килограма наркотици, пише турският вестник „Заман”. Задържани са пътувалите в автомобила трима души. Операцията е проведена от екипи на жандармерията по предварително получен сигнал, като автомобилът е бил проследен и спрян в района на стария път за Дериндже.

ДХА: Джамиите в Турция също се дезинфекцират заради свинския грип
14 ноември 2009 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. След като броят на починалите от свински грип в Турция се увеличи на 60 души, заедно с училищата започнаха да се дезинфекцират и джамиите в Анкара, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Само вчера имаше 20 нови смъртни случая от свински грип и с това техният общ брой в Турция нарасна на 60. Екипи на дирекцията по чистотата на анкарската община Бейпазаръ миналата седмица извършиха дезинфекция на всички училища и училищни занимални, а от тази седмица извършват дезинфекция срещу свински грип и на официалните учреждения и джамиите. „В нашите джамии се извършва почистване с известни прекъсвания; сега отдаваме много по-голямо внимание на хигиената, за да защитим религиозната общност от евентуален риск”, казва кметът на общината М.Дженгиз Йозалп.

„Хюриет”: Проектът „Набуко” има голямо значение, каза Илхам Алиев в София
14 ноември 2009 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Проектът „Набуко” има голямо значение, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който е на двудневно работно посещение в България по покана на българския президент Георги Първанов, пише турският вестник „Хюриет”. След среща с Първанов Алиев посочи, че най-много е било разговаряно именно по проекта „Набуко” и че Азербайджан, който притежава резерви от 2 трилиона куб. м. природен газ, ще продължи да подкрепя този проект. „Проектът „Набуко” има много голямо значение. Надявам се, че ще бъдат преодолени проблемите с финансирането и за трасето, по което ще премине „Набуко”, посочва Алиев. Българският президент Първанов също подчерта, че проектът „Набуко” е изключително ценен за ЕС.

„Таймс”: Турция ще позволи излъчването на кюрдска телевизия
14 ноември 2009 | 01:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Правителството на Турция представи „историческо” предложение за прекратяване на 25-годишния въоръжен конфликт с кюрдските екстремисти, който отне живота на над 40 000 души, съобщава в днешния си брой британският вестник „Таймс”.
Турският вътрешен министър Бешир Аталай заяви пред парламента, че възнамерява да прекрати окончателно конфликта със сепаратистите, за които се смята че наброяват около 6 000 души. „Нашият лозунг е повече свобода за всички”, каза Аталай, представяйки, по неговите думи, „процес с отворен край” за „прекратяване на тероризма и повишаване на нивото на демокрацията”.
Една от първите стъпки в плана ще бъде отмяната на ограничението за частните телевизии да излъчват предаванията си на кюрдски език. След това правителството ще отмени забраната за воденето на политически кампании на кюрдски и ще разреши да бъдат възстановени кюрдските имена на градовете и селищата, които са били преименувани през 1950 г. Също ще бъде създадена комисия, която да се занимава с притесненията на кюрдите, че те са подлагани на дискриминация.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2