Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 15 ноември 2009 г.

Гьонюл Нухоглу показва съвременно изкуство в София !

Тромавите животни са огледало на бездуховния ни живот, казва художничката !

Носорози препускат в бг галерия !

Гьонюл Нухоглу показва съвременно изкуство в София !


Носорози в различни визии препускат в "Арт алея". Автор на концепцията и на творбите е Гьонюл Нухоглу. Изтънчената туркиня харесва пространството при предишно гостуване в София. Докато го удрят на маратон из оазисите за изкуство с Ирина Баткова, куратор на най-голямата изложба конкурс в България, гостенката от южната съседка се прехласнала по стилните интериори и необикновено топлата атмосфера на галерията. И решава, търсейки констраста на емоциите и посланията, да направи експозиция с носорози. Според нея те са символ на системата, която потиска и смачква личността. Нечувствителността на тромавите животни са огледало въобще на бездуховния живот, не само в постсоциалистическото ни общество. Западната цивилизация отдавна е жертва на комерсиалното и първосигналното, убедена е Гьонюл. Тя лансира мотото "Те не са вредни, ако не ги докосваш".
"Всеки режим трансформира нашите взаимоотношения, модели на поведение и мисли, превръщайки ги в носорог като символ на обезличаването на човешкото. Това е именно необратима трансформация, а не промяна, която може да се ревизира", споделя дамата, която е от най-високорейтинговите артисти в Турция и в Европа. Тя за втори път представя авторска експозиция в България. Преди време участва във фестивала "Процес-пространство" в Балчик и остана очарована от отличния диалог с тукашните й колеги и приятели. Неслучайно на премиерата в "Арт алея" дойдоха водещи артисти от различни жанрове, политици, дипломати и бизнесмени.
Гьонюл е и основен двигател на акциите на турската асоциация на музеите за живопис и скулптура. Тя организира ежегодните награди за съвременно изкуство в родината си с подкрепата на Акбанк. Номинираните представят страната на Венецианското биенале. През 2008-а Гьонюл бе куратор на изложбата "Турското видео" в залите на "Шипка" 6. Вернисажът "Носорозите", осъществен с подкрепата на галерия "Витоша", ще продължи до 10 декември 2009 г.
Албена АТАНАСОВА

ВС / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2