Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 1 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 01.10.2009 г. !

Световната банка отправи положителни прогнози...

Оповестен бе докладът за "Световен икономически изглед"...

Posted 01.10.2009 10:24:50 UTC

Updated 01.10.2009 10:24:50 UTC

На годишното заседание на Международния Валутен Фонд и Световната Банка проведено в Истанбул преди насроченото за 6 и 7ми октомври заседание на Съвета на Гуверньорите на фонда и банката, бе оповестен докладът за "Световен икономически изглед".
В доклада, прогнозата за стагнация за 2009та година бе снижена от 1,4 на 1,1 процента а прогнозата за икономически ръст за 2010та година бе повишена от 2,5 на 3,1 процента.
Според доклада през 2009та година стагнацията в турската икономика ще бъде 6,2 процента а идната година ще се осъществи ръст от 3,7 процента.
Прогнозата за инфлация за 2009та година е 6,2 а за 2010та година е 6,8 процента.
Въпреки положителните прогнози, Международният Валутен Фонд отправя предупреждението да не се правят прекалено оптимистични прогнози.
В доклада Турция е сочeна за пример и се подчертава, че финансовите пазари в развиващите се страни са придобили издръжливост на въздействията на световната икономическа криза.
-
Преговори в Женева

Днес в Женева започва процеса на преговори относно иранската ядрена програма.

Posted 01.10.2009 10:42:28 UTC

Updated 01.10.2009 10:42:28 UTC

Днес в Женева започва процеса на преговори относно иранската ядрена програма.

Погледа на цял свят е насочен към преговорите между Иран и 5те постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия.

Главният преговарящ на Иран Саид Джелили каза, че ще обсъдят ядрените въпроси в положителна обстановка и с добри намерения.

За последно Джелили бе провел среща с 5те постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия и Върховния еврокомисар за общата външна политика и сигурност Хавиер Солана на 19 юли 2008 година в Женева.

Въпреки, че на преговорите относно иранската ядрена програма не бе постигнат желания резултат страните бяха окачествили преговорите като положителни и конструктивни.

От друга страна държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън каза, че Иран разполога с две алтернативи.

Клинтън посочи, че техеранската администрация или ще изпълни международните си обязаности или ще бъде още повече изолирана от международната общественост и подложена на по-голям натиск.
-
Документа за задгранични операции бе внесен във ВНСТ...

Препоръчителното решение на Министерския Съвет за удължаване с една година срока на валидност на правителствения документ разрешаващ на турската армия да провежда задгранични операциибе предаден на председателството на ВНСТ...

Posted 01.10.2009 10:20:47 UTC

Updated 01.10.2009 10:20:47 UTC

Препоръчителното решение на Министерския Съвет за удължаване с една година срока на валидност на правителствения документ разрешаващ на турската армия да провежда задгранични операции в рамките на борбата с тероризма бе предаден на председателството на ВНСТ.
В препоръчителното решение се подчертава, че загнездилите се в северната част на Ирак терористи продължават да са заплаха за сигурността и спокойствието на турския народ и за териториалната цялост на страната.
Препоръчителното решение иска ВНСТ да удължи с една година приключващия на 17ти октомври 2009та година срок на валидност на правителствения документ за водене на задгранични операции.
-
Обръщение на Ердоган към нацията...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган произнесе Обръщение към Нацията...

Posted 01.10.2009 10:15:40 UTC

Updated 01.10.2009 10:15:40 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган произнесе Обръщение към Нацията, в което акцентува на процеса на демократични реформи и подчерта, че ще придадат тласък на дейностите целящи превръщането на Турция в по-силна страна.
Ердоган отправи призива никой да не злоупотребява с предриеманите с добра воля стъпки за демократизация и подчерта, че дейностите в тази насока трябва да се провеждат в ътрудничество и солидарност с турския народ. Ердоган каза, че териториалната цялост и единството на Турция никога няма да се превръщат във въпрос на дискусии. Ердоган се спря и на външната политика на Турция и каза, че са разгърнали добросъседските отношения и водят посредническа дейност за разрешаване на регионалните въпроси, подчертавайки, че подкрепят разрешаването на кипърския проблем и са отворени за всички страни по света.
Премиерът Ердоган заяви, че проблемите с Армения може да бъдат преодолени посредством изява на добра воля и каза, че по време на контактите винаги се съобразяват с интересите на братски и приятелски Азербайджан.
-
Преглед на турския печат 01.10.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 1 октомври 2009 година.

Posted 01.10.2009 10:38:57 UTC

Updated 01.10.2009 10:38:57 UTC

Bестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Банките трябва да бъдат внимателни” отдава място на посланието отправено от МВФ към Турция. В новината се отбелязва, че са започнали предварителните заседания преди срещата на високо равнище на МВФ и Световната Банка. Директорът на МВФ за паричните пазари Хосе Виналс е казал, че въпреки, че състоянието на турския банков сектор е добро може да възникнат проблеми относно кредитите.

Вестник Заман публикува новината във връзка със заседанията на МВФ и Световната банка със заглавието „Отрицателните последици от кризата започнаха да отслабват” и предава, че преди заседанията Хосе Виналс е оповестил доклада за „Глобалния финансов стабилитет” и е казал, че банковия сектор в Централна и Източна Европа се е възстановил. Виналс е посочил, че до преди няколко месеца е имал сериозни съмнения по финансовите въпроси, но че сега е било постигнато значително подобрение.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Кипър или ще се обедини или за винаги ще се раздели” съобщава, че Международната кризисна група е отбелязала, че преговорите водени в Кипър са последния шанс за обединението на острова. Вестникът предава, че в последния доклад за Кипър на Международната кризисна група, който бе оповестен вчера се отбелязва: „Възможността за разрешаването на Кипърския въпрос ще продължи до предстоящите президентски избори в ТРСК през април 2010 година. Увенчеването с неуспех на преговорите ще доведе до разделянето за винаги на острова, до обтягане на отношенията между ЕС и Турция, повишаване на напражението в Източно Средиземно море, затрудняване на сътрудничеството между ЕС и НАТО, още по-голямато разпокъсване на кипърските турци, а благоденствието и сигурността на кипърските гърци ще бъде под заплаха.

В новината със заглавие „Хунтата се опитва да замаже положението с парични обезщетения” вестник Джумхуриет се спира на масовото клане в Гвинея. Вестникът съобщава, че лидера на военната хунта в Гвинея Муса Дадис Камара след инцидента от 28 Септември, понеделник, когато около 160 души бяха убити при потушаването със сила на протест на опозиционери в гвинейската столица Конакри е обявил двудневен траур и е наредил в края на седмицата да бъдат организирани възпоменателни церемонии за убитите. Камара, който отстоява, че не е отговорен за инцидента и не може да контролира армията е казал, че ще платят обезщетения на ранените по време на инцидента и на семействата на загиналите.

Вестник Заман в новината със заглавие „Индонезия бе разтресена от земен трус с магнитут 7,6 бала по скларата на Рихтер” пише, че в земетресението разтресло остров Суматра са загинали стотици хора, били са разрушени стотици къщи и мостове.
-
Новини 01.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 01.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2