Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 1 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 01.10.09 г. !

Преговорите между МВФ и Турция са временно прекъснати заради срещата на МВФ и Световната банка в Истанбул
01 октомври 2009 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Преговорите между Международния валутен фонд /МВФ/ и Турция са временно прекъснати заради съвпадането на датата на финализирането им със заседанията на МВФ и Световната банка в Истанбул, заяви вицепремиерът Али Бабаджан, пише турският вестник „Хюриет”. Бабаджан обясни прекъсването с желанието да не се хвърля сянка върху форума и посочи, че няма да има специално изявление по този повод от правителството и от МВФ. Турският вицепремиер даде информация за хода на подготовката на срещата на МВФ и Световната банка и посочи, че предстоящата среща в Истанбул е много важна, тъй като на нея ще се обсъждат проблеми, породени от световната икономическа криза и ще се анализира световната икономика. На срещата няма да има възможност да бъдат обсъждани отношенията между Турция и фонда. Относно световната икономика Али Бабаджан каза, че нито една страна не може да се измъкне от дъното сама и страните трябва да действат координирано като изработват и следват хармонични стратегии. Той добави, че има сигнали за известно съживяване, но проблемите с безработицата ще продължат в някои страни дълго време.

Протестиращ хвърли обувка по генералния директор на МВФ
01 октомври 2009 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Протестиращ хвърли обувка по генералния директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, предаде ДПА. Инцидентът е станал в университета в Истанбул, където МВФ и Световната банка провеждат годишните си срещи.
Мъжът, хвърлил обувката си по Строс-Кан, е арестуван.
Пред университета избухнала сблъсъци между студенти и полиция.

Регнум: Армения и част от България са включени в състава на Турция в нови турски учебници
01 октомври 2009 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Територията на Армения и част от България са включени в състава на Турция в нови турски учебници. Към предоставените на училищата в Истанбул учебници има учебни компактдискове, съдържащи географска карта с огромни грешки. В частност в състава на Турция се оказаха Армения, Северен Ирак, гръцката част от Южен Кипър части от България, Грузия и Азербайджан.
В тази връзка ръководителят на управлението по образование в Истанбул изрази съжаление и посочи, че се е случила грешка, предаде агенция Регнум.

Започва новата законодателна година на турския парламент
01 октомври 2009 | 03:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес започва новата законодателна година на турския парламент, съобщават медиите. След тримесечна пауза сесията ще бъде открита със слово от президента Абдуллах Гюл. Очаква се държавният глава да акцентира на значението политиката на демократични промени или т.нар. процес на демократично отваряне. Гюл ще призове за подкрепа на този процес, изтъквайки, че това е държавен проект и той няма да наруши унитарния характер на държавата и националното единство. В медиите се коментира, че ако началникът на Генералния щаб турските въоръжени сили и командващите видовете сили дойдат на откриването на парламентарната сесия, това ще означава край на протеста срещу Партията на демократичното общество.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2