Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 8 септември 2009 г.

Най-отличителният белег на Рамазана е Споделянето !

Рамазан 2009 г.!

Още за Рамазан 2009 ТУК !

Най-отличителният белег на Рамазана е Споделянето !


Споделянето е най-отличителният белег на Свещения месец Рамазан. Около тази идея се обединиха участниците в традиционната вечеря-ифтар, организирана от в. “Заман” по случай Рамазана. Представители от различни среди се събраха, за да споделят обща трапеза в София.

“Една от най-важните специфики на Рамазана е възможността да сме съпричастни с бедните и препоръката за подялба. Споделянето на нещо с някой друг е причина за духовна хармония и благодат у личността. В тази връзка бих искал да споделя удоволствието от това да споделим тази свещена вечер”, това подчерта в приветственото си слово главният редактор на в. “Заман” Еркан Тунджа. Той посочи, че Рамазанът има способността да сплотява всички. “По тази причина пожелахме да споделим тази хубава вечер с нашите приятели”, допълни той. “Споделяйки заедно тази вечер, изживяхме тази характерност на Рамазана”, каза турският посланик в България Мехмет Гюджюк. “Много се радвам, че бяхме заедно през Рамазана с хора от различни среди. Искам да благодаря на организаторите за тази вечеря-ифтар, която според мен е полезно мероприятие”, посочи Гюджюк.



“Рамазанът учи хората на милосърдие. Защото едно е да знаеш, че има хора, които гладуват, друго е да усещаш това, което те усещат всеки ден”, изтъкна зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн. По неговите думи, когато пожелаеш да събереш хора и да ги нахраниш, получаваш най-голямото удовлетворение, като най-голямото щастие е да видиш радостта в очите на хората. Бирали Мюмюн посочи, че ние сме в един прекрасен месец, който е емблематичен за мюсюлманите в цял свят. Това е не само поради факта, че през него е низпослан Свещеният Коран, но и поради това, че всеки един мюсюлманин влиза в една школа в продължение на 30 дена. Зам.-главният мюфтия изтъкна, че в един от стиховете на Свещения Коран, в който се говори за говеенето, е посочено, че и преди мюсюлманите е имало вярващи - юдеите и християните. И сред вярващите най-добрият начин човек да изрази своята вяра е говеенето. И то с един резултат: за да се побоите! “Заедно с всички мюсюлмани ние влизаме в школата на Рамазана, която е необходима за всеки един човек. Необходима от гледна точка на това, че човек калява волята си, човек ревизира своите дела и става съпричастен на тези, които не могат да намерят най-необходимото за човешкото съществуване - хляба и водата”, подчерта Мюмюн.

“За това, че днес всички ние, използвайки тази школа на Рамазана, ревизирайки собствения си духовен статут и вяра, ние повишаваме и зареждаме връзката си с Бога, за да бъдем по-добри, за да спечелим Божието благоволение. А то ни е необходимо, за да живеем в един по-добър свят”, посочи той. В заключение Бирали Мюмюн благодари на домакините, “които днес се радват да споделят с нас тази вечеря”.

Вечерята започна с молитва, прочетена от зам.-главния мюфтия Ведат Ахмет, отправена за ифтара. След това гостите на вечерята имаха възможността да опитат вкусотиите на турската кухня. Вечерята приключи с изпълненията на звездата на етно-поп музиката Сунай Чалъков, който беше бурно аплодиран от публиката.

Бойко Борисов: Страната ни е модел на разбирателство

В специално изпратено поздравително писмо по случай вечерята-ифтар министър-председателят Бойко Борисов подчертава, че през последните десетилетия страната ни служи за модел на разбирателство и взаимно зачитане на традициите на всички вероизповедания. “Високо ценя приноса на в. “Заман” за популяризирането на това наше постижение”, посочва премиерът. “Вярвам, че и занапред ще работите за утвърждаването на културата на религиозна и етническа толерантност, която е фундаментално условие за успеха на обществото ни”, изтъква премирът Борисов. “Желая добруване и разбирателство в семействата ви! Вярвам, че ще работим заедно за европейското бъдеще на страната ни”, допълва в заключение той.

Говеенето и Човешкото его

Мюсюлманите, прекарали деня в говеене през дните на свещения за тях месец Рамазан, веднага след залез слънце разговяват с вечеря, която се нарича ифтар. Според преданието Господ подложил човешкото его на най-различни изпитания. След всяко изпитание човешкото его е давало един и същ отговор: Ти си си Ти, а аз съм си аз. Най-накрая Господ подложил егото на гладуване. Отговорът, получен след изпитанието, бил различен: Ти си господарят на всичко и всички, а аз съм твой раб. Оттогава говеенето заема мястото си сред богослуженията.

Сближаване на държави с различни религии

“Искам да приветствам в. “Заман”, който направи това традиция и прави това събиране, свързано с Рамазана. Това е една хубава традиция и наистина заслужава да бъде поздравена”, подчерта бившият президент Желю Желев. “В такива случаи се сближават не само отделните хора, но това е сближаване на държави с различни религии”, посочи Желев. Според него пример за това са България и Турция, които имат великолепни отношения в продължение на много години. Желев съобщи, че на 9-11 октомври организират поредната конференция на Балканския политически клуб, където ще се разглеждат пътищата на Турция към ЕС. “Ние смятаме, че Турция е страна, узряла за пълноправно членство в ЕС, и на тази конференция непременно ще подкрепим нейното желание, воля и стремеж да стане пълноправен член на ЕС. И това ще бъде по убеждение, тъй като не може на Балканите да има страни извън ЕС и за тях да има визи и прочие, което създава недоволство, а друга част се явява по-облагодетелствана”, изтъкна Желев. “Ние искаме всички балкански държави без изключение, разбира се, като изпълнят необходимите условия, да станат пълноправни членове на ЕС. За да може нашият регион - Балканският, да решава изключително важните проблеми, които са важни преди всичко за Европа поради специфичното географско положение на Балканите и специално на Турция, която е държава на два континента”, допълни той.

07 September 2009, Monday
ТАЙФУР ХЮСЕИНОВ СОФИЯ

Вестник "Заман"

България Таймс

Още за Рамазан 2009 ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2