Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 5 септември 2009 г.

Потона брод во Охридско езеро-17 жртви !

http://www.a1.com.mk

>>>

Потона брод во Охридско езеро-17 жртви !

05.09.2009 11:42

Потона патнички брод во Охридско езеро, бројот на загинатите постојано се зголемува. Според полициските информации на А1 Телевизија спасувачките екипи сеуште работат на извлекување на жртвите и засега јавуваат за извлечени 17 тела, а десетина се спасени.

Според инфорациите на А1, 12 тела се најдени мртви, а 5 се сметаат за исчезнати.

Станува збор за туристичкиот брод „Илинден“ кој се преврте на околу 200 до 300 метри од брегот во водите на Охридското езеро, во близина на автокампот „Елешец“.

Полицијата реагирала на повик од граѓани од охридската плажа Лагадин. Повикот, кој е примен утрото, е лоциран од ресторанот „Два Бисера“.

Десетина лица се извлечени живи по хаваријата на бродот „Илинден“. Освен претрпениот шок тие се наоѓаат во добра здрвавстевна состојба и се привремено сместени во хотелот „Метропол“ во Охрид.

Едно лице е хоспитализирано и по пружената реанимацита е ставено под специјална медицинска нега.

Неофицијално во него имало група од педесетина туристи од Бугарија кои сакале да патуваат до „Св. Наум“.

МВР во моментов ги разгледува снимките донесени од „Еулекс“ за да се утврди бројот на патниците и дали сите се регистрирани.

Од причина што патниците на бродот не носеле патни исправи со себе МВР не ја отфрла можноста да има странски државјани но, сеуште работи на утврдување на нивниот идентитет.

На терен пристигнаа и специјалните нуркачки екипи од МВР Скопје. Неофицијално на бродот „Илинден“ имало трипати повеќе патници туристи од дозволено, поради претовар се превртел и веднаш почнал да тоне, овие информации не ги потврдува македонското МВР бидејќи истрагата е во тек.

Очевидци велат дека бродот „Илинден“ наеднаш исчезнал од водената површина на Охридското езеро. Велат дека виделе како бродот се поделил на два дела и потонал за неколку секунди.

Први во помош на патниците во потонатиот брод, пристапиле лица од автокампот со чамец, кои успеале да спасат голем дел од нив.

Сеуште е рано за какви било информации за тоа дали станува збор за несреќа или евентуален дефект на бродот, се шпекулира дека бродот потонал од претовар.

Според неофицијални информации од Капетенијата во Охрид, бродот „Илинден“ датила од 1920 или 1930 годна и бил дел од воена моранрица во времето на кралството на СХС.

http://www.a1.com.mk

>>>

Кораб с наши туристи потъна в Охридското езеро !

Телата на 17 души са извадени,53 оцеляват !


Снимка: Инпрес.ком.мк

събота, 05 септември 2009

Охрид

Български туристи се удавиха в Македония, съобщи агенция МИА. Инцидентът стана днес към 11 часа, след като туристическият кораб “Илинден” се обърна на 200-300 метра от брега във водите на Охридското езеро близо до къмпинг “Елешец”. Очевидци обаче твърдят, че корабът е бил много стар и се е разцепил на две. На борда са пътували само българи.

След инцидента са извадени телата на 17 удавника, съобщиха македонските медии. Според агенция Фокус жертвите са 13. Други 53 били оцелели, но в шок, съобщи БНР.

Корабът е пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро, близо до къмпинга Елешец, предаде МИА. Точната причина за инцидента не е ясна. Първи на помощ са се притекли хора от близкия къмпинг. Те помагали на изпадналите в беда и успели да изтеглят към брега няколко човека. По-късно в спасителните акции са се включили и водолази. Всички пътници на кораба са български туристи.

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил правителственият Ту 154 да излети незабавно за Охрид, за да прибере оцелелите българи, съобщиха от пресслужбата на МС.

Охридското езеро е известно с бързите и внезапни промени на времето, спускането на силни пориви на вятъра по склоновете на планината Галичица, които често пъти са отпращали рибарски лодки по крайбрежието на Албания.

В района на източното крайбрежие на езерото големите дълбочини са около Градище, манастира „Света Богородица Захлъмска „ ( Св. Заум) и района на Трапезица.

Екипи на полицията, която охранява езерото, водолази бърза помощ и цялата налична техника се използва в спасителната операция. Мястото е обградено от полицията, която не допуска никой. На мястото на трагедията се очаква да пристигне министърат на отбраната на Македония Зоран Коняновски.

Антон Андонов

http://www.standartnews.com

>>>

http://timesbg.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2