Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 13 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 13.09.2009 г. !

Броят на жертвите на наводненията в Турция достигна 34 души
13 септември 2009 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес спасителни екипи в Чаталджа откриха тялото на седемгодишно момиченце, с което жертвите на наводненията в Турция станаха 34, предаде АФП.
Момиченцето, четирима членове от чието семейство загинаха в бедствието, бе обявено за изчезнало във вторник.

Полицията в Истанбул залови 112 кг хероин
13 септември 2009 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Служители на специализираното полицейско звено за борба с разпространение на наркотици заловиха днес в Истанбул 112 кг хероин и задържаха шест души по случая, предаде Анадолската агенция. Действайки по подаден сигнал, полицаите извършили обиск в склад и къща в истанбулския район Бююкчекмедже, където намерили дрогата. Един от задържаните бил издирван по друг случай на контрабанда на наркотици.

Анадолска агенция: Ахмет Давутоглу разговаря със Саид Джалили в Техеран
13 септември 2009 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Техеран. Турският външен министър Ахмет Давутоглу каза днес в Техеран, че Турция би могла да бъде домакин на евентуални преговори между Иран и Запада по спора за иранската ядрена програма, съобщава Анадолската агенция. Давутоглу /на снимката/ казал това на срещата си с главния преговарящ по иранската ядрена програма Саид Джалили. Двамата обсъдили също по-нататъшното подобряване на двустранните отношения. Турският външен министър е на двудневно посещение в Иран.
На пресконференция вчера след разговорите с иранския си колега Манучехр Моттаки Давутоглу заявил, че Турция е готова да направи необходимото, за да се избегнат нови санкции срещу Иран и да бъдат вдигнати сегашните. „Турция ще направи всичко по силите си за решаване с мирни средства и диалог на проблемите, по-специално по противоречията около ядрената програма, тъй като това не е въпрос, засягащ само Иран и Запада или други страни, но и въпрос, който засяга турските интереси”, посочил на пресконференцията Ахмет Давутоглу.
Турският външен министър беше приет от президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад и от председателя на парламента Али ЛАриджани, с които е разговарял по двустранни и регионални въпроси.

Осем души са ранени при смерч в Южна Турция

13 септември 2009 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Анталия. Осем души са ранени при смерч в района на турския град Алания, в южната провинция Анталия, съобщава Анадолската агенция. Те пострадали от счупени стъкла на прозорците във фоайето на хотел, в което се намирали по това време. Туристите имат рани по ръцете и лицето, но като цяло състоянието им е добро, отбелязва агенцията.
Смерчът възникнал след поройните дъждове вчера в района. Счупени са стъклата на няколко хотела и производствени обекти, пострадали са покриви на сгради.

Поройни дъждове парализираха живота в големи райони на Турция
13 септември 2009 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Поройни дъждове парализираха живота в големи райони на Турция вчера, предизвиквайки нови наводнения, предаде БНР. От започналите на обяд валежи е преляла река в Истанбул и са наводнени къщи и производствени сгради. Река Марица е преляла край Текирдаг, смерч се е разразил в морския курорт Алания, където бяха ранени 10 немски и руски туристи, оказана им бе медицинска помощ.
В Истанбул вали дъжд, на места с гръмотевици, облачно и дъждовно е почти в цяла Турция. Вчера следобяд се изляха силни валежи главно на азиатския бряг на Истанбул, преля река Килйос, имаше наводнения, но няма жертви. Река Марица край Текирдаа преля, в Кумбаа бе залята една тухлена фабрика, къщи и вили, но благодарение на спасителните действия хората бяха спасени, с танкове, понтонни лодки, с кранове цяла нощ продължиха спасителните действия. Смерч се разрази в морския курорт Алания, в селището Окурджулар, където летуват много туристи, включително чужденци. Смерчът се е разрази във вечерните часове. Продължи само пет минути, но превърна селището в бойно поле. В централната чаршия на селището Алара гранд Базаар са изпочупени стъкла, врати, стоки летяха наоколо, разказват очевидци. За щастие няма жертви, но са ранени 10 руски и немски туристи, на които своевременно е оказана медицинска помощ. Нанесени са големи материални щети. Днес в Истанбул не вали така силно както вчера, но предупреждават, че синоптичната обстановка остава рискова в цялата страна.

Анадолска агенция: Поройни дъждове парализираха живота в Турция
13 септември 2009 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Поройни дъждове парализира живота в големи райони на Турция вчера, като предизвикаха нови наводнения, съобщи Анадолската агенция. От започналите следобед валежи е преляла река в Истанбул и са наводнени къщи и производствени сгради. В район Силиври от наводненията са засегнати 600 къщи и 383 производствени обекта. Пострадали са също седем училища и местните власти са поискали от валийството началото на учебната година да се отложи за 28 септември.
Източна Тракия също е засегната от проливните дъждове. В Кесан, област Одрин, са наводнени близо 50 къщи. В провинция Измир заради наводненията движението по пътя Измир – Чанаккале е било ограничено само в едната лента. В курортни селища по егейското крайбрежие е имало прекъсване на електроснабдяването.
Над 30 са жертвите от природното бедствие в Турция от началото на седмицата, а девет души се водят за безследно изчезнали.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2