Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 13 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 13.09.2009 г. !

Наградите на 66-ия международен филмов фестивал

Приключи 66-ия кинофестивал във Венеция

Posted 13.09.2009 10:44:17 UTC

Updated 13.09.2009 10:44:17 UTC

Филмът на израелския режисьор Самуел Маоз „Ливан” спечели наградата „ Златен лъв” за най- добър филм на 66-ия международен кинофестивал във Венеция. Филмът разказва историята на израелски парашутисти, които слизат във вражески град по време на сраженията в Ливан през 1982 година.

Наградата „Сребърен лъв” за най- добър режисьор спечели иранката Ширин Нешат „Жени без мъже”.

Британецът Колин Фърт получи наградата за най-добра мъжка роля във филма „Самотен мъж”.Руската актриса Ксения Рапопорт получи наградата за най-добра женска роля във филма „Двоен час”.

Новият комедиен филм на режисьора Фатих Акън “Soul Kitchen”,бе посрещнат с интерес на фестивала и получи специалната награда на журито.
-
Проекторезолюция за ядреното обезоръжаване

САЩ се готвят да внесат в ООН проекторезолюция за ядреното обезоръжаване.

Posted 13.09.2009 11:57:09 UTC

Updated 13.09.2009 11:57:09 UTC

САЩ се готвят да внесат в ООН проекторезолюция за ядреното обезоръжаване.

В проекта се отправя призив към всички страни за сътрудничество в ядреното обезоръжаване на света.

Според новината публикувана в американската преса текста на проекто резолюцията ще бъде одобрен и приет на 24 Септември на срещата на върха на Съвета за сигурност на ООН, която ще бъде председателствана от президента на САЩ Барак Обама.

В проекторазолюцията се отправя призив към страните от Договора за неразпространение на ядрените оръжия да се придържат стриктно към отговорностите си произхождащи от договора и страните, които не са подписали договора да го подпишат в най-кратък срок.
-
Поредната победа

На 36тия Европейски шампионат по баскетбол за мъже в Полша, турският национален отбор по баскетбол извоюва още една победа..

Posted 13.09.2009 11:59:32 UTC

Updated 13.09.2009 11:59:32 UTC

На 36тия Европейски шампионат по баскетбол за мъже в Полша, турският национален отбор по баскетбол извоюва още една победа...

В първата си среща от втория тур на шампионата отборът на Турция победи последния световен шампион Испания с резултат 63 на 60.

Утре в 5тата си среща от шампионата отборът на Турция ще играе със Сърбия.
-
Валежите продължават...

Валежите в Истанбул, които започнаха вчера в обедните часове продължиха с прекъсвания през цялата нощ.

Posted 13.09.2009 11:47:22 UTC

Updated 13.09.2009 11:47:22 UTC

Валежите в Истанбул, които започнаха вчера в обедните часове продължиха с прекъсвания през цялата нощ.

Валежите бяха най-силни в Килиос, Саръйер, Кадъкьой и Малтепе.

Редица къщи бяха залети от прелелите води на река Килиос.

Валежите предизвикаха наводения и в Малтепе и Кючюкялъ.

Метеорологическата служба предупреди, че валежите ще продължат до вечерта и бе поискано от гражданите да бъдат внимателни.

От друга страна продължават дейности по издирването на 6 лица, които са в неизвестност.
-
Преглед на турския печат 13.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 13 септември 2009 година.

Posted 13.09.2009 10:43:08 UTC

Updated 13.09.2009 10:43:08 UTC

Bестник Ватан в новината със заглавие „Областа Мармара е в окаяно положение” съобщава, че новата вълна от валежи в областта Мармара е започнала 12 часа по-късно от очакваното. Вестникът предава, че в Саръйер, където са паднали 126 килограма на квадратен метър дъжд река Килиос е преляла и редица къщи са били залети от прелелите води.

Вестник Хюрриет пише, че администрацията на президента на САЩ Барак Обама е информирала Американския конгрес, че може да продадат на Турция, която е единственната членуваща в НАТО съседна страна на Иран батерии на системата „Пейтриът” PAC-3 на стойност 7,8 милиарда долара. В новината се отбелязва, че ако тази продажа бъде реализирана това ще бъде една от най-големите междуправителствени спогодби за продажба на оръжие.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Талят предложи нов модел” съобщава, че президентът на ТРСК Мехмет Али Талят е предложил на кипърската гръцка администрация нова изборна система. Вестникът предава, че по време на срещата на 10 Септември, четвъртък, президентът Талят е отправил ново предложение към лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс. В новината се отбелязва, че Талят е предложил нова президентска система, в която да има президент и вицепрезидент.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Сблъсъци пред джамия предизвикаха безпокойство” съобщава, че полицията е възпрепятствала сблъсъците избухнали в годишнината от нападенията от 11 Септември между протестиращи антиислямистки групи и мюсюлмански младежи. В новината пише, че британският министър на иновациите, университетите и професионалната квалификация Джон Денхам е казал, че ще възпрепятстват подстрекаването към ксенофобия и антиислямизъм.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Бин Ладин мъртъв ли е ?” предава, че докато САЩ продължават да търсят Осаме Бин Ладин в афганските планини все повече се утвърждава предположението, че Бин Ладин е мъртъв от дълго време насам. Вестникът пише, че професор Дейвид Рей в книгата си „Жив или мъртъв”, която бе пусната на пазара на скоро, представя редица научни доказателства по този въпрос.

Вестник Милилет в новината със заглавие „Време за гордост на Турция” предава, че вчера на 36тия Европейски шампионат по баскетбол за мъже в Полша, отборът на Турция е победил световния шампион Испания с резултат 63 на 60 и се е класирал за четвъртфинала.
-
Новини 13.09.2009
-
Емисии 13.09.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2