Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 11 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 11.09.09 г. !

Безследно изчезнал британски турист е открит мъртъв в Турция
11 септември 2009 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Спасителни екипи са открили днес тялото на безследно изчезнал миналия месец възрастен британски турист, предаде АФП.
68-годишният Джон Киркам за последно е бил видян на 10 август, когато е напуснал хотела си за разходка в южния средиземноморски курорт Фетхие.
Смята се, че той е изгубил равновесие и е паднал от 15-метрова височина.

Анадолска агенция: СБ е готова за сътрудничество с Турция за отстраняване на риска от бедствия
11 септември 2009 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Световната банка изрази днес готовност за сътрудничество с Турция с цел да се премахне рискът от бедствия и да се подготви по-добре страната за такива ситуации. В съобщение, цитирано от Анадолската агенция, банката посочва, че е готова за сътрудничество в областта на защитата на живота на хората, инфраструктурата и имуществото.

Само 237 от 772 обществени сгради в Истанбул са подсилени за устойчивост при земетресения
11 септември 2009 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Само 237 от 772 обществени сгради в Истанбул са подсилени за устойчивост при земетресения, каза турският министър на благоустройството и жилищното настаняване Мустафа Демир в отговор на депутатско питане от Народнорепубликанската партия, пише турският вестник „Ватан”. Демир посочи, че при 93 обществени сгради продължават укрепителните дейности. От укрепените 237 сгради 230 са училища. По думите му в момента тече проект за укрепване на 26 културно-исторически сгради срещу разнородни природни бедствия и земетресения. В рамките на действията за защита е изградена национална мрежа, която предвижда увеличаването на броя на скривалищата. Също заради сеизмичната активност на територията на Турция има 24-часово наблюдение на активността на земните пластове, посочи министърът.

Центърът за координация при бедствия в Истанбул обяви най-висока степен на опасност от порои и наводнения
11 септември 2009 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Центърът за координация при бедствия към Истанбулска голяма община обяви най-висока степен на опасност от порои и наводнения, пише турският вестник „Ватан”. В писмено изявление на центъра се посочва, че според метереологичните прогнози петък през нощта и събота ще има нова вълна от валежи. За целта в европейската и азиатската част на града са дислоцирани екипи с 2 200 коли и 6 370 служители, които да оказват помощ при евентуално бедствие. От центъра припомнят, че продължава патрулирането на 20 пожарни групи, 51 екипа, 226 служители на сужбите за охрана на пътища, 99 коли в районите, засегнати от пороя и наводненията в сряда. При спасителните оперции тогава са участвали 1225 души, 406 коли, 104 мотопомпи, 34 катера, 5 коли 4х4. В районите, засегнати от наводненията продължава работата на медицински екипи и психолози с пострадалите.
14 танкера с питейна вода са изпратени в Чаталджа за нуждите на гражданите. Действат и 15 мобилни бюфета, раздаващи топла храна, пише вестникът.

Турското правителство се опитва да спечели подкрепа за споразумението с Армения
11 септември 2009 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу се зае с преодоляването на опозицията срещу нормализирането на връзките с Армения, белязани от десетилетия на противопоставяне между двете страни, предаде АФП.
Миналия месец Турция и Армения оповестиха, че са постигнали съгласие по рамка за установяване на дипломатически отношения и отваряне на границата помежду си и това бе приветствано от международната общност като голям пробив. Преговорите се проведоха с посредничеството на Швейцария.
Двете страни обявиха, че ще проведат международни консултации през следващите шест седмици, като внесат в парламентите си протоколи за установяване на дипломатически връзки и развитие на двустранните отношения.
„Искаме да информираме всички политически партии, институции и граждански организации за протоколите, които ще бъдат подписани,” каза пред журналисти Давутоглу след среща с председателя на парламента Мехмет Али Сахин.

Доклад за членството на Турция в ЕС беше представен във Виена
11 септември 2009 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Виена. Комисията на мъдреците, създадена от известни бивши и настоящи политици в Европа с цел защита на членството на Турция в ЕС, представи във Виена доклада си „Турция в Европа: пречупване на безплодната барикада”, пише турският вестник „Сабах”. Докладчикът на комисията Алберт Рохан – бивш заместник-министър на външните работи на Австрия, бившият финландски президент Марти Ахтисари и бившият холандски външен министър Ханс ван Ден Брук посочиха на семинара, че Турция е забавила в последно време реформите, но въпреки това има редица признаци за опити за решаване на редица заплетени въпроси с оглед европейското членство. Сред тях са предприетите действия по кюрдския въпрос – откриването на канал на кюрдски език ТРТ-6, както и пакет за разширяване на културните права на кюрдите. Според посочения доклад Турция води позитивна регионална политика, като се опитва да поддържа добри връзки със съседите си и останалите страни. Европейските политици констатират, че светската система в страната не е застрашена, въпреки твърденията за възход на влиянието на исляма в живота на гражданите.
На семинара във Виена присъстваха над 500 изтъкнати политици, бизнесмени, дипломати, академични представители и студенти. Преди да бъде представен във Виена, докладът беше представен в Брюксел и Париж.

Външният министър на Турция анулира предстоящото си посещение на Израел
11 септември 2009 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Анкара/Тел Авив. Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу отмени визитата в Израел, тъй като властите на страната му забраниха да посети Ивицата Газа, предаде информационното издание „Араб нет”.
В четвъртък говорител на министерството на външните работи на Израел заяви, че Давутоглу е анулирал посещението си, което трябваше да се състои по време на годишната конференция, организирана от президента на Израел Шимон Перес.
Властите в Израел отказват на външни високопоставени служители посещения в Ивицата Газа.

„Сабах”: 15 души са задържани в Диарбекир за създаване на структура, свързана с ПКК
11 септември 2009 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. 15 души са задържани в Диарбекир за създаване на структура на „Парламент на KCK – Турция”, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Сред задържаните е и председателят на Партията на мира и демокрацията Демир Челик.
Продължава операцията в 15 провинции, предприета от Републиканската прокуратура в Диарбекир преди време срещу организацията „Парламент на KCK – Турция”, която е опит за ново политическо структуриране на ПКК. Сред задържаните са и бивш кмет от Партията на демократичното общество К. Д. и служители в кметството в Диарбекир. До днес в рамките на операцията са задържани 58 души, пише вестникът.

Институт за изучаване на кюрдски и други източни езици ще бъде открит към университета в Мардин, Турция

11 септември 2009 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Мардин. Институт по изучаване на живите езици в Турция ще бъде открит към университета „Артуклу” в Мардин, заяви председателят на Висшия учебен съвет на Турция проф. д-р Юсуф Зия Йозджан, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Учебната програма на института ще включва изучаване както на кюрдски, така и на персийски, арабски езици и на културите на тези страни. Това решение беше взето от съвета при обсъждането на искането на откриване на специалност „Кюрдски език и литература” към университета в Мардин.
Проф. Йозджан каза, че решението ще влезе в сила в следващите дни и ще поискат от тях броя за прием на студенти за бакалавърски и магистърски програми. Новооткриваният институт ще нови най-вероятно названието „Институт за източни езици”.

Си Ен Ен Тюрк: 108 души са задържани в Истанбул за извършване на грабежи при наводненията
11 септември 2009 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 108 души са задържани в Истанбул за извършване на грабежи при наводненията, които засегнаха града, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В изявление на дирекцията на полицията в Истанбул се посочва, че при пороите и наводненията, които засегнаха града на 8 и 9 септември, гражданите в различните засегнати квартали са проявили солидарност в борбата срещу бедствието. В същото време обаче някои лица са се възползвали от хаоса, породен от него и са започнали грабежи на вещите, които са се разпръснали край къщи и складове. 108 лица са задържани за незаконен опит за придобиване на имущество. Те ще бъдат съдени за опит за кражба по турския наказателен кодекс. Задържаните са взели порцеланови чинии, кухненски прибори, други дребни вещи за дома, дънки, разпръснали се от складовете край пътя „Басън експрес”. В изявлението се посочва, че екипите на специалните части и други структури за охрана на реда патрулират в засегнатите от бедствието райони, за да не се повторят подобни случаи.

Турски печат: Незаконното застрояване е причина за големите поражения от потопа в Истанбул
11 септември 2009 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Пороите и наводненията в Истанбул и Източна Тракия във вторник и сряда, които напомняха библейския потоп и очакваната нова вълна от поройни дъждове са в центъра на вниманието на турските вестници и днес. „Хюриет” пише, че валежите, които обхванаха през изминалите дни района на Мраморно море и причиниха смъртта на много хора, в следващите дни ще засегнат и други части на страната. Метереолозите предупреждават, че в западните части на Турция днес се очакват нови обилни валежи и призовават гражданите да вземат мерки срещу възможни наводнения.
Вестникът цитира изявление на директора на истанбулския регионален метереологичен център Мустафа Йълдъръм по повод казаното от кмета на Истанбул Кадир Топбаш, че най-страшното бедствие се очаква в петък, когато валежите щели да бъдат един път и половина по-обилни, отколкото в сряда. Йълмаз посочва, че нямат подобни прогнози, но очакваните валежи ще бъдат значителни и може да предизвикат наводнения. Кметът на Анкара Мелих Гьокчек също предупреди вчера гражданите, особено онези, които живеят в сгради по поречията на реките, да се евакуират на високи места и да паркират колите си във високи части на населените места.
„Милиет” се спира на причините за тежките последствия от наводненията и пише, че незаконното и неправилно застрояване край поречието на река Аямама, която причини наводнение в резултат на пороите онзи ден, е започнало в периода, когато кмет на Истанбул е бил премиерът Реджеп Тайип Ердоган. Тогава е бил променен градоустройственият план. Териториите, откъдето е минавала река Аямама, до 1997 година са били зелени площи. Председателят на палатата на архитектите на голяма истанбулска община Еюп Мухчу заявява, че те са се противопоставили на тази промяна и са завели дело и въпреки че са го спечелили, застрояването не е спряло. Когато през 2007 година е излязло решение на Върховния съд в тяхна полза, целият район край реката е бил плътно застроен от незаконни сгради.
Вестник „Радикал” в публикация, озаглавена „Турция днес я очаква бедствие”, пише, че днес в Истанбул и редица западни части на страната е обявена тревога за бедствие. Той посочва, че според прогнозите за времето Истанбул, Текирдаг, Мугла, Айдън, Измир, Анталия, Ескишехир и други градове може да станат арена на нови наводнения.
„Заман” пише, че с оттеглянето на водите след невиждания порой в Истанбул, изплуват и истините за предизвиканите големи поражения. Реконструкцията на поречието на река Аямама, която преля, е била част от проекта за изграждане на олимпийски път, което обаче не се е реализирало. Реката, която е с дължина 21 км, надхвърля 40 км с притоците, които я захранват. Изграждането на пътищата, които са планирани по поречието й, забавя и изграждането на достатъчно сигурни бентове. Друга причина за наводненията е тесният диаметър на канализационните тръби, което силно затруднява отводняването, посочва вестникът.

„Сабах”: Силните дъждове, които се очакват тази нощ и утре в Истанбул, могат да предизвикат нови наводнения
11 септември 2009 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Силните дъждове, които се очакват от вечерните часове на деня днес в Истанбул, могат да предизвикат нови наводнения, посочиха от Регионалната метереологична дирекция в града, пише турският вестник „Сабах”. В изявление на дирекцията се казва, че обилният дъжд, който се очаква в района на Мраморно море утре, може да предизвика нови приливни вълни, тъй като почвата е наситена с вода и не може да поеме очакваните големи количества. Най-голямото количество дъжд се очаква да падне точно в полунощ в петък срещу събота. Експертът в отдела по извънредни ситуации Миктад Кадъоглу предупреди особено внимателни да бъдат гражданите, живеещи около Босфора и тази нощ да не спят. Той призова, ако могат, гражданите в тези части да се пренесат при близки, които живеят във високите части на Истанбул или във високи жилищни блокове.
Истанбулска голяма община разшири периметъра на района, който е в кризисно положение. От общината посочиха, че във всички райони на Истанбул ще има мобилни екипи и екипи на точно определени места, които ще оказват помощ на гражданите. Екипи на пожарната служба, пътните служби и други общински служби с 2220 коли и 6370 служители ще патрулират в града.

„Заман”: Метереолозите в Турция предупреждават за втора вълна от поройни дъждове и наводнения
11 септември 2009 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Метереолозите в Турция предупреждават за втора вълна от поройни дъждове и наводнения в различни части на страната, пише турският вестник „Заман”. Западните части на Турция ще бъдат обхванати от дъждове, предизвикани от средиземноморски циклон. Днес, утре и в неделя до обяд ще има обилни валежи, съпроводени с гръмотевици. Валежите могат да станат причина за внезапни наводнения, събиране на голямо количество вода, което не може да се оттича; преливане на реки и канализации, свличане на земни маси. Светкавици могат да поразят гражданите, които са на открито; могат да възникнат проблеми в транспортните комуникации. Призовават се гражданите да вземат мерки и да бъдат внимателни.
Директорът на Държавната метереологична служба Мехмет Чаглар каза, че в района на Мраморно море, Егейското крайбрежие, западносредиземноморските области, вътрешните части на Анадола /Ескишехир, Коня, Анкара, Чанкъръ/ и западното крайбрежие на Черно море ще има обилни валежи. Поройни дъждове с гръмотевици се очакват в Мугла, Айдън, Измир, Анталия и градовете Каш, Калкан, Финике и Кемер в провинция Анталия и в градове.
Валежи ще има отново и в Истанбул. Дъждът отново може да парализира живота в града и да предизвика наводнения. В Среден Анадол са застрашени от преливане реките Сейхан, Джейхан, Гьоксу и Манавгат.
В неделя валежите ще бъдат особено обилни в северните и централните части на страната.

Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер е регистрирано в провинция Коня, Централна Турция
11 септември 2009 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Коня. Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер е било регистрирано снощи в провинция Коня, Централна Турция, пише електронното издание Хабертюрк. Епицентър на труса от 21,29 часа е село Силле, околия Селчуклу. Земният трус е бил с дълбочина 5 км в земната кора и е бил усетен в Коня и провинцията. Обхванати от паника, хората са излезли на улицата от страх. Не е известно дали има човешки жертви и материални щети.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2