Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 11 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 11.09.2009 г. !

Нова ваксина...

Американски и австралийски учени доказаха, че една доза от разработена от тях нова ваксина против свинския грип е достатъчно ефикасна за предпазването на възрастните от зараза.

Posted 11.09.2009 12:38:01 UTC

Updated 11.09.2009 12:38:01 UTC

Обнедеждаващо събитие във връзка със свинския грип...

Американски и австралийски учени доказаха, че една доза от разработена от тях нова ваксина против свинския грип е достатъчно ефикасна за предпазването на възрастните от зараза.

Австралийска фармацевтична фирма отбеляза, че са установили, че една доза от ваксината, която е в етап на експеримент предпазва между 75 и 96% от заразяване с вируса на свинския грип.

Въздействието на ваксината започва след 8- 10 дни.

Новата ваксина се очаква да бъде готова за потребление през месец Октомври.
-
Давутоглу поиска среща

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу поиска среща от лидерите на партиите представяни в парламента за да ги информира относно протокола с Армения и развоя на събитията в Кавказ.

Posted 11.09.2009 12:30:43 UTC
Updated 11.09.2009 12:30:43 UTC

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу поиска среща от лидерите на партиите представяни в парламента за да ги информира относно протокола с Армения и развоя на събитията в Кавказ.

Преди срещата с политическите партии Ахмет Давутоглу посети парламентарния председател Мехмет Али Шахин.

На срещата, която бе проведена при закрити за пресата врати участва и съветника на външното министерство Феридун Синирлиоглу.

В изявление след срещата Давуотоглу отбеляза, че източника на законност на външната политика е парламента и именно поради това се е срещнал първо с Мехмет Али Шахин.

Давутоглу отбеляза, че процеса на консултации относно протокола подписан с Армения е започнал.

Давутоглу посочи, че е натъжен от сблъсъка между Азербайджан и Армения и поиска всеки да окаже подкрепа за обезпечаването на мира.

Външният министър Ахмет Давутоглу посочи, че е провел мащабна среща с външния министър на Азербайджан.
-
Последиците от наводненията...

Истанбул полага усилия за отстраняване на последиците предизвикани от наводненията.

Posted 11.09.2009 11:59:19 UTC

Updated 11.09.2009 11:59:19 UTC

Истанбул полага усилия за отстраняване на последиците предизвикани от наводненията.

Издирвателно-спасителните дейности в квартал Икителли продължават.

Следобед се очаква нова вълна от поройни дъждове в Истанбул и околностите.

Властите предупреждават гражданите да бъдат внимателни.

Турският червен полумесец раздава хранителни помощи на пострадалите.
-
Преглед на турския печат 11.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 11 септември 2009 година.

Posted 11.09.2009 11:55:00 UTC

Updated 11.09.2009 11:55:00 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с последствията от наводненията в Тракийската област на Турция.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Наводненията нанесаха сериозен удар на индустрията” съобщава, че наводненията са нанесли щети за милиони долара на фирмите в Икителли, Чаталджа и Силиври. В новината пише, че големите икономически загуби се дължат на факта, че областта представлява важна индустриална зона, а така също, че това е един от изходните пунктове на стоките за износ. Вестникът отбелязва, че застрахователните щети от наводненията може да възлязат на 150 милиона турски лири, а търговските щети на 250 милиона турски лири и че някои фирми ще имат нужда от дълго време за да започнат отново производство.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Истините във връзка с Аямама” пише, че застрояването на областта около река Аямама е било започнато през 1997 година с решение на Общината без да се вземат предвид докладата на Съюза на архитектите, че в областта съществува сериозна опасност от природни бедствия и постановеното съдебно решение.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Кошмарът се връща” предава, че метеоролозите са предупредили за втора вълна от проливни валежи в петък, които ще вземат под влияние голяма част от страната. В новината се отбелязва, че са били отправени предупреждения за внезапни наводнения. Обилни валежи се очакват и в туристическите области Мугла, Айдън, Измир и общините на Анталия-Каш, Калкан, Финике и Кемер.

Вестник Заман в новината със заглавие „Турция се сбогува със своите герои” пише, че 4ма от 6те военнослужещи загинали в сблъсъците с терористичната организация ПКК в Ерух и Чукурджа са били съпроводени към вечната им обител със сълзи на очи и с молитви. Вестникът предава, че на погребалните церемонии са били изживени прочустевни и изпълнени с болка мигове и че съпругата на загиналия военнослужещ Ферхат Ердем, бременна в шестия месец е останала на крака с големи усилия.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Съвета за висше образование даде разрешение за кюрдския език” съобщава, че Общото събрание на Съвета за висше образование е взело решение в университета Артуклу в Мардин да бъде открит институт на чуждите езици и диалекти. В новината се отбелязва, че председателят на Съвета за висше образование професор Юсуф Зия Йозджан е казал, че в института редом с кюрдския език ще се преподават и други езици. Вестникът пише, че на новооснована гимназия в град Ван е било дадено името на Ахмед Хани- историк и литератор от кюрдски произход живял през 17 век.

Вестник Заман пише, че рецесията в турската икономика през първото тримесечие на 2009 година е била 14,3 %, а през второто тримесечие на година е била отбелязана 7 процентна рецесия, която е била по-ниска от прогнозираната. В новината се отбелязва, че важна роля за това подобрение е изграл растежа от 6,6 % в сферата на земеделието и че най-висока рецесия от 21 % е била отбелязана в сектора на строителството. Вестник Заман споделя, че има сигнали за започване на възстановяване на икономиката, но че този процес ще се развие много бавно.
-
Новини 10.09.2009
-
Емисии 10.09.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2