Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 5 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 05.09.2009 г. !

Технологии, които ще съхранят тайните на НАТО

Турският институт за научни и технологични проучвания ТЮБИТАК произвежда мобилни телефони с криптологични алгоритми за НАТО...

Posted 05.09.2009 10:49:02 UTC

Updated 05.09.2009 10:49:02 UTC

Турският институт за научни и технологични проучвания ТЮБИТАК произвежда мобилни телефони с криптологични алгоритми за НАТО...

Изследователи от институтa по електроника и криптология към ТЮБИТАК изобретиха апаратура, която ще може да осигури висока степен на сигурност на данните, които се обменят от страните членки на НАТО и на документацията на Алианса.

В това отношения най-голямо внимание привлече USB паметта с кодово име „Секрет”...

Инетересът на НАТО бе привлечен и от телефоните разработени от ТЮБИТАК за Турските въоръжени сили при които се прилагат различни криптологични алгоритми.

Тази апаратура, която няма да бъде пусната на пазара се очаква да бъде продадена на НАТО на търга насрочен за 2010 година.

Благодарение на тази апаратура разработена изцяло от турски инженери секретните документи ще може да бъдат обменяни с голяма сигурност посредством мобилни телефони.
-
Срещата на Г 20

На организираната в Лондон среща на финансовите министри и на Директорите на централните банки на страните от Г-20 се обсъжда графиката на глобалната икономическа криза.

Posted 05.09.2009 11:57:51 UTC

Updated 05.09.2009 11:57:51 UTC

На организираната в Лондон среща на финансовите министри и на Директорите на централните банки на страните от Г-20 се обсъжда графиката на глобалната икономическа криза.

В навечерието на срещата на Г-20, се срещнаха представителите на Бразилия, Русия, Индия и Китай за да обсъдят състоянието на глобалната икономическа криза.

В изявлението , направено след срещата бе отбелязано, че е прекалено рано да се говори за край на кризата.Все още финансовата стабилност в световен мащаб е под въпрос.
-
Йълдъръм проведе контакти в Косово

Министърът на транспорта на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че Турция ще продължи да оказва подкрепа за Косово.

Posted 05.09.2009 11:52:15 UTC

Updated 05.09.2009 11:52:15 UTC

Министърът на транспорта на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че Турция ще продължи да оказва подкрепа за Косово.

Министърът на транспорта Йълдъръм, който участва във вечерята ифтар дадена от Турските авиолинии в град Прищина в рамките на еднодневното си посещение проведе среща с министъра на икономиката и финансите на Косово Ахмет Шала.

В изявление след срещата Йълдъръм отбеляза, че Косово е острова на сигурността на Балканите и че това ще донесе спокойствие и щастие на целия регион.

Йълдъръм посочи, че най-голямото желание на Турция е да играе активна роля за обезпечаването на мира и стабилността на региона.
-
Контактите на Давутоглу продължават

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, който е в Швеция за участие в неформалната среща на външните министри на ЕС провежда контакти.

Posted 05.09.2009 10:42:49 UTC

Updated 05.09.2009 10:42:49 UTC

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, който е в Швеция за участие в неформалната среща на външните министри на ЕС провежда контакти.

Ахмет Давуоглу в контактите си с външните министри на Великобритания, Италия и Белгия, направи преценка на стъпките предприети от Турция в рамките на политиката за „Демократично отваряне” и на инициативите за нормализиране на отношенията с Армения.

Давутоглу посочи, че дейностите във връзка с политиката за „Демократично отваряне” се водят едновременно с борбата срещу терора и предупреди белгийския и италианския си колеги да бъдат внимателни срещу органичните продължения на терористичната организация ПКК в Европа, които използват като прикритие.

Едната от темите, която обсъди Давутоглу с белгийския си колега Ив Льотерм бяха твърденията, че смъртта на турския гражданин Микаил Текин е предизвикана от побой в белгийски затвор, където е бил настанен. Давутоглу поиска от външния министър на Белгия този въпрос да бъде изяснен в най-кратък срок.

Друга от темите обсъдена по време на срещата бяха кипърския въпрос и реформите осъществени от Турция в процеса на членство в ЕС.

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу акцентува на ролята на Турция за енергийната сигурност на Европа и за позицията, която ще заеме в близко бъдеще и каза, че неотварянето на преговорната глава „Енергетика” в преговорите с Турция не е логично.
-
Преглед на турския печат 05.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 5 септември 2009 година.

Posted 05.09.2009 11:43:22 UTC

Updated 05.09.2009 11:43:22 UTC

Bестник Стар в новината със заглавие „Масово убийство заради 2 танкера” съобщава, че 90 души мнозинството, от които цивилни са загинали в провинция Кундуз в Афганистан по време на въздушен удар на силите на НАТО след като талибани откраднали два петролни танкера. В новината се отбелязва, че талибаните са обезглавили капитаните на танкерите и че единия от танкерите е заседнал в реката.

Вестник Заман в новината със заглавие „Напрежението в Урумчи предизвикано от нападенията със спринцовки продължава” съобщава, че продължава напражението предизвикано от нападенията със спринцовки в Синджан Уйгурската автономна област в Китай. В новината пише, че вчера в столицата Урумчи китайците от етноса хан, които държат отговорни за нападенията уйгурите отново са организирали протестна демонстрация. Хилядите демонстранти отстояващи, че зад нападенията със спринцовки стоят уйгурите са обвинили местното правителство в неспособност да обезпечи сигурността на областта. Вестникът предава, че китайската полиция за разлика от завчерашните демонстрации този път е оказала намеса. Вестникът отбелязва, че китайската информационна агенция Синхуа е съобщила, че полицията е разпръснала със сълзотворен газ демонстрантите опитали се да влязат на площад Нанху в центъра на града.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Призив към противниците на Турция да замълчат” съобщава, че към европейските лидери извадили извън релси процеса на членство на Турция в ЕС е бил отправен призив да замълчат. В новината пише, че в статията на британското списание „Икономист” коментираща проблемите в процеса на членство на Турция в ЕС се отбелязва, че Независимата комисия за Турция в доклада за напредъка, който ще публикува на 7 Септември ще отправи призив към европейските лидери обявяващи се против членството на Турция в ЕС да „замълчат”. Списанието пише, че турците са започнали да се съмняват в искреността на ЕС вследствие на изявленията срещу членството на Турция правени от европейските лидери като президента на Франция Никола Саркози.

В новината със заглавие „Срещата на Г-20” вестник Джумхуриет се спира на срещата на министрите на финансите и на директорите на централните банки на страните от групата Г-20 в Лондон, която е с естество на подготовка за насрочената за 24-25 Септември в САЩ среща на върха на лидерите на Г-20. В новината се отбелязва, че преди започването на срещата министърът на финансите на Великобритания Алистър Дарлинг е посрещнал на вратата министъра на хазната на САЩ Тимоти Гейтнер. Вестникът предава, че вчера в Лондон е започнало двуденвното заседание на министрите на финансите и директорите на центарлните банки на страните от Г-20.

Вестник Йени Шафак съобщава, че според проучване проведено от Съюза на хотелиерите в Средиземно море, чуждестранните хотелиерски вериги в Турция са донесли в Турция и другите марки хотели влизащи в състава им.
-
Новини 05.09.2009
-
Емисии 05.09.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2