Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 4 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 04.09.09 г. !

Турция ще е една от страните, която ще излезе по-силна от кризата, според турската банкерка Сузан Сабанджъ
04 септември 2009 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Турция ще е една от страните, която ще излезе по-силна от кризата, заяви председателят на Управителния съвет на Акбанк Сузан Сабанджъ, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. В интервю за френското списание „Пари мач” Сабанджъ коментира актуалното състояние на икономическото и финансово положение на Турция. Тя каза, че ако към подходящите икономически намеси, се прибави спазването на финансова дисциплина, Турция ще успее да се справи с кризата и дори да излезе по-силна от нея. Според нея Турция се интегрира все повече в световната икономика и играе важна роля в нея и с политическата си стабилност и тенденция към растеж привлича значителни чуждестранни инвестиции. За последните 3-4 години привлечените преки инвестиции се равняват на общия размер на инвестициите за последните 20 години. Според прогнозите на турската банкерка в рамките от 6 до 9 месеца турската икономика ще се съживи.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу ще направи посещение в Грузия на 7 и 8 септември
04 септември 2009 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу ще направи посещение в Грузия на 7 и 8 септември, пише електронното издание на турския вестник „Йени шафак”. Визитата е по покана на външния министър на Грузия Григол Вашадзе. Давутоглу ще има срещи с президента Михаил Саакашвили и премиера Ника Гилаури. На тях ще бъдат обсъдени напрежението между Грузия и Русия и двустранни въпроси, сред които и въпросът за задържането на турски кораби, пътуващи за Абхазия, от страна на Грузия.

Въпреки проблемите и бедността, децата в Турция най-много обичат да ходят на училище, сочи доклад на ОИРС
04 септември 2009 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Въпреки проблемите и бедността, която понасят, децата в Турция най-много обичат да ходят на училище, сочи доклад на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество /ОИРС/, пише турският вестник „Радикал”. Според доклад „По-добро бъдеще за децата”, който се базира на проучване в страните от организацията, Турция е на последните позиции по всички критерии за отношение, внимание и грижа към децата в областите на образованието и здравеопазването. Въпреки това турските деца много повече обичат да ходят на училище отколкото децата в развитите западни демокрации. Независимо от бедността, лишенията и насилието, което понасят, те заявяват, че обичат училището. Според доклада Турция и Гърция са страните, в които децата най-много са подложени на насилие. Според него всяко едно на десет деца в Турция получава по-ниско от четвъртокласна степен образование от задължителните осем класа. Турция е предпоследна в класацията по успех на учениците до 15 години от страните членки.

Турският генерален щаб поиска бързо разкриване на лицата, изготвили фалшивия план за сваляне на правителството
04 септември 2009 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб на турските въоръжени сили заяви, че очаква лицата, които са изготвили с умисъл фалшивия документ, известен като план за сваляне на правителството на Партията на справедливостта и развитието в Турция, да бъдат идентифицирани и изправени пред съда, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. В изявление на турския генерален щаб, оповестено на редовната седмична пресконференция днес, се казва, че той отблизо следи разследването и очаква най-бързи резултати. Шефът на пресцентъра на Генералния щаб генерал Метин Гюрак посочи, че Истанбулската републиканска прокуратура е установила, че документът, който беше публикуван на 12 юни в един ежедневник, е фалшив. Той припомни също, че Генералният щаб е взел решение, че няма необходимост от специално разследване на случая от Военна прокуратура и призова органите, които работят по случая да ускорят дейността си за разкриване на истината.

„Хюриет”: Срокът на намалените данъчни ставки в Турция се удължава
04 септември 2009 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Срокът на плащането на намален размер на Данък добавена стойност и на потребителските данъци върху определени стоки в Турция беше удължен, пише турският вестник „Хюриет”. Въпреки намалената ставка на потребителския данък, върху мебелите тази ставка ще бъде увеличена с 2 %. Увеличение ще има и на ставката върху автомобилите в зависимост от тяхната кубатура. Данъкът върху автомобилите беше намален от 37 % на 18 %. Намалената ставка на данък добавена стойност при покупка на търговски и товарни транспортни средства от 1 % се вдига на 3 %. Според председателя на Дружеството на автомобилните индустриалци в Турция Ерджан Тезер мярката за автомобилите с кубатура до 1600 сс е добра, но от решението за търговските и товарните автомобили са разочаровани. Според генералния директор на „Тойота” в Турция Ибрахим Орхон постъпателният потребителски данък е много по-добра мярка за стабилността на сектора. За да може секторът да прави дългосрочни стратегии и перспективи, трябва политиката за данъчни облекчения да бъде насочена към хората, които ползват кредити за закупуване на коли. По думите му предприетите мерки не засягат тази група.

„Радикал”: На 11 години и три месеца затвор осъдиха лице, замервало премиера Ердоган с камъни
04 септември 2009 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. На 11 години и три месеца затвор осъдиха лице, замервало премиера Реджеп Тайип Ердоган с камъни при посещението му в провинция Диарбекир, пише турският вестник „Радикал”. При визитата на Ердоган в Югоизточна Турция полицията задържа 20-годишния Мехмет Селим Багана замервал полицаи, охраняващи премиера, при неразрешена демонстрация в град Джизре, провинция Шърнак. За същото провинение 18-годишният Осман Аджу е осъден на 10 години и 5 месеца затвор. Осъденият Багана отхвърли отправените обвинения и посочи, че се е занимавал с уреждане на проблеми около военната си служба и на връщане е видял демонстриращите. Той се е смесил в множеството и не могъл да се измъкне. Адвокатите са посочили, че няма доказателства за вината на двамата подсъдими, но въпреки това съдът им е наложил наказания за извършване на престъпление в полза на терористична организация, без да членува в нея, пише вестникът.

„Йени шафак”: Партии в Армения искат референдум за протоколите за нормализиране на отношенията с Турция
04 септември 2009 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Ереван/Анкара. Партията Мирас в Армения поиска протоколите за нормализиране на отношенията с Турция да бъдат подложени на референдум, пише турският вестник „Йени шафак”. Депутатът Артур Мартиросян заяви, че преди да бъдат внесени в парламента, по протоколите за нормализирането на отношенията трябва да се произнесе арменският народ. Това според него ще покаже и доверието, което има арменският народ към президента Серж Саркисян. Той посочи, че ще започнат подписка за организирането на референдум, пише вестникът.

„Заман”: Кюрдите няма да разделят Турция, заяви лидерът на прокюрдската ПДО Ахмет Тюрк
04 септември 2009 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Ван. Вярвайте, кюрдите няма да разделят Турция, заяви лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Турция Ахмет Тюрк на митинг във Ван, пише вестник „Заман”. На митинг на ПДО във Ван Тюрк изпрати в небето гълъб на мира с надежда кръвопролитията в страната, продължаващи вече 30 години да спрат. Той защити тезата, че страхът, че кюрдите ще разделят Турция е неоснователен и разкритикува лидера на Народнорепубликанската партия Дениз Байкал, който се обявява против обучение на кюрдски език и други стъпки в рамките на кюрдското отваряне. Лидерът на ПДО определи онези политици, които се противопоставят на даването на културни права на кюрдите, като много „остроумни” с твърденията си „ако дадем образователни, културни и религиозни права на кюрдите, Турция ще се разкъса”. Той подчерта, че лидерите на НРП и Партията на националистическото движение не могат да водят тази страна и добави, че са заявявали неведнъж, че искат кюрдският въпрос да се реши в рамките на унитарната държава.

Анадолска агенция: 473 килограма хероин са заловени в ТИР на граничния пункт Капъкуле
04 септември 2009 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Капъкуле. 473 килограма хероин са били заловени на граничния пункт Капъкуле на турско-българската граница, предаде Анадолската агенция. Пазарната стойност на наркотика е над 14 милиона турски лири /около 9 500 000 долара/. Екипи на отдела за борба с нелегалния трафик и митническите екипи за борба с наркотиците в Одрин са претърсили ТИР на международна превозваческа компания, паркирал на граничния пункт, поради съмнение за нередности. ТИР-ът е пътувал от Кайсери за Германия. В него са били превозвани 12 фотокопирни машини. Проверката е била извършена с помощта на специално обученото куче „Бак”. В резултат на реакция от негова страна са били подложени на щателна проверка фотокопирните машини и в 8 от тях са били открити 900 пакета с хероин с общо тегло 473,155 кг на стойност 14 190 000 лири. Шофьорът на ТИР-а е бил задържан. Незабавно е била предприета операция и в Кайсери и Дюздже. Това е вторият случай на голямо количество хероин, заловено на Капъкуле. Миналата година бяха заловени от същото куче 565 килограма.

Турски печат: Анкара се концентрира върху „демократичното отваряне”, процесът набира скорост
04 септември 2009 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заседанието в Министерския съвет в Турция, посветено на борбата срещу тероризма, което се състоя вчера, и нестихващите реакции по протокола за нормализиране на турско-арменските отношения заемат водещо място в турските вестници днес. Вестник „Хюриет” пише, че на заседанието под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган вътрешният министър Бешир Аталай е представил доклад за хода на процеса по кюрдското отваряне, а началникът на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг и командващите видовете военни сили са представили добрите и лошите сценарии в борбата срещу тероризма. В кратко изявление след заседанието, продължило повече от три часа, беше посочено, че са обсъждани мерките за заздравяване на сигурността и реда в страната и политиките, които ще се следват в борбата срещу тероризма.
Вестник „Сабах” отбелязва, че на масата вчера министри и военни са сложили стъпките за ликвидиране на тероризма, които ще се прилагат паралелно с процеса на демократично отваряне. Всеки от министрите членове на Съвета за национална сигурност и командващите различните армейски сили е представил своите позиции по обсъжданите въпроси.
Пътната карта за демократичното отваряне и действията в борбата срещу тероризма бяха тема на заседанието в Министерския съвет, председателствано от Ердоган, пише вестник „Милиет”. Той посочва, че след него премиерът е отишъл на редовната седмична среща с президента Абдуллах Гюл, на която го е информирал какво е било обсъдено.
В публикация, озаглавена „Държавата се концентрира върху „демократичното отваряне”, процесът набира скорост”, вестник „Заман” пише, че процесът по отварянето към демокрацията, върху който се е съсредоточила Анкара, тръгва с много по-бърза скорост. Демократичното отваряне и съпровождащите го стъпки са били единствената точка от дневния ред на заседанието в Министерския съвет вчера с участието на министрите и военните от Съвета за национална сигурност. Вътрешният министър Бешир Аталай е представил доклад за направеното досега по процеса на кюрдското отваряне. На заседанието са били обсъдени законодателните промени, които ще бъдат направени след започването на работата на парламента. По думите на правосъдния министър усилията са насочени към закона за активно разкаяние, даващ възможност на предали се терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ да започнат нормален живот, без да им бъдат налагани наказания.

Първото важно заседание по въпроса за демократичното отваряне беше заседанието на Съвета за национална сигурност, което се състоя в Анкара миналия месец. В декларацията след него беше изразена подкрепа за предприетата политика, която беше определена като държавен проект в имета на бъдещето на Турция.

Турският външен министър ще участва в срещата на външните министри на ЕС в Стокхолм
04 септември 2009 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу заминава днес за шведската столица Стокхолм за участие в неформалната среща на външните министри на ЕС „Гимних”, пише турският вестник „Дюня”. От пресцентъра на външното министерство съобщават, че Давутоглу ще обмени мнения с външните министри на страните членки на ЕС и кандидатките за членство по регионални въпроси. На двудневната среща първият турски дипломат ще проведе двустранни срещи, пише вестникът.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2