Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 4 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 04.09.2009 г. !

Напрежение в Урумчи, Китай

Протестна демонстрация в град Урумчи

Posted 04.09.2009 11:07:55 UTC

Updated 04.09.2009 11:11:22 UTC

Автономна област Синджан в Китай е сцена на напрежение.

Група китайци осъществиха протестна демонстрация в град Урумчи в автономната област Синджан. Силите за сигурност са разпръстнали демонстрантите използвайки сълзотворен газ.
-
Не на провокаторските новини

Азербайджан поиска да не се отдава значение на новините от турската медия имащи за цел нарушаването на братските отношения между двете страни.

Posted 04.09.2009 10:49:04 UTC

Updated 04.09.2009 10:49:04 UTC

Азербайджан поиска да не се отдава значение на новините от турската медия имащи за цел нарушаването на братските отношения между двете страни.

Председателят на департамента за международни връзки на президенството на Азербайджан Невруз Мемедов отбеляза, че новината със заглавие „Азербайджанците също са подписали” публикувана в един турски вестник след протоколите подписани за нормализиране на отношенията между Турция и Армения, е предизвикала шок.

Мемедов каза: „Подобни недостоверни новини оказват отрицателно влияние както върху Турция така и върху Азербайджан. И двете общности не трябва да вземат под внимание подобни новини”.
-
Никой не трябва да поставя под съмнение родолюбието ни...

Държавният министър и вице-премиер Джемил Чичек каза, че пред Турция е възникнала историческата възможност да разреши всички свои проблеми...

Posted 04.09.2009 10:10:13 UTC

Updated 04.09.2009 10:10:13 UTC

Държавният министър и вице-премиер Джемил Чичек каза, че пред Турция е възникнала историческата възможност да разреши всички свои проблеми и че тази възможност не трябва да се пропуска.
В словото, което произнесе на вечеря ифтар в Анкара Джемил Чичек отбеляза, че не трябва да се предизвиква конфронтация чрез поставяне на дискусия на родолюбието на гражданите.
Той отбеляза, че опозицията трябва да сочи грешките на властващата партия и да изразява своето становище, тъй като само по този начин ще може да бъде намерено правилно разрешение на проблемите.
-
Президентът Гюл продължава да организира вечери ифтар...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл организира снощи в резиденция Чанкая нова вечеря ифтар, на която бяха поканени представители на иракските тюркменски групи...

Posted 04.09.2009 10:07:31 UTC

Updated 04.09.2009 10:07:31 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл организира снощи в резиденция Чанкая нова вечеря ифтар, на която бяха поканени представители на иракските тюркменски групи.
В словото, което произнесе на вечерята президентът Гюл каза, че най-голямото желание на Турция е да види, че е установено единство и солидарност между иракските тюркмени. Той каза, че лошите дни в Ирак вече са отминали, като подчерта, че в продължение на години иракските тюркмени са били изправени пред много проблеми но, че вече тези дни са отминали. Гюл каза, че е много нормално в тази обстановка Турция да оказва помощ и подкрепа на всички среди в Ирак.
На вечерята състояла се при закрити за пресата врати присъстваха председателят на Иракския Тюркменски Фронт Садеттин Ергеч, председателят на Иракския Тюркменски Парламент Юнус Байрактар, генералният секретар на Ислямския Съюз на Иракските Тюркмени и депутат в иракския парламент Аббас Бетяти и представители на редица други иракски тюркменски групи. На вечерята също така присъстваха и служители от президентството, министерския съвет и министерството на външните работи.
-
Преглед на турския печат 04.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 4 септември 2009 година.

Posted 04.09.2009 10:43:13 UTC

Updated 04.09.2009 10:43:13 UTC

Bестник Сабах в новината със заглавие „Среща на върха по въпросите на сигурността” съобщава, че на срещата в Министерския съвет проведена под лидерството на премиера Реджеп Тайип Ердоган и на която е участвал и началника на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг са били обсъдени политиките, които ще бъдат следвани в борбата с терора. Вестникът отбелязва, че след продължилата приблизително 3 часа среща, министерският съвет е съобщил, че са били обсъдени политиките, които ще бъдат следвани през предстоящия период в борбата с терора. В изявлението се казва: „Преразгледани бяха мерките взети за обезпечаването на вътрешната сигурност и реда и политиките, които ще бъдат следвани през предстоящия период в борбата с терора.

Вестник Стар пише, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, който се намира в Египет по поканата на външния министър Ахмед Ебул Гейд е произнесъл реч на конференцията организирана от центъра за политически и стратегически проучвания на най-големия медиен орган на страната „Ел Ахрам”. В новината се отбелязва, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е казал: „Турция няма да остане безучастна срещу развоя на събитията в региона”.

Вестник Ватан предава, че вчера в Анкара се е състояла среща на високо равнище между Турция, Ирак и Сирия, на която е било обсъдено разпределението на водите на реките Тигър и Ефрат и че министрите на Сирия и Ирак са поискали да бъде отпускано по-голямо количество вода от реките Тигър и Ефрат. Вестникът цитира думите на министъра на околната среда на Турция Вейсел Ероглу: „Язовир Ататюрк бе изпразнен за да бъдат преодолени проблемите на съседните страни.” Вестникът съобщава, че в края на срещата е бил подписан протокол, според който от Каракамъш ще бъдат отпускани над 500 куб.м. вода в секунда за Сирия, а от там за Ирак”.

Вестник Стар пише, че мандатният председател на ЕС-Швеция е дала конкретен отговор на Франция търсеща алтернатива за членството на Турция в Съюза. Вестникът предава, че министърът по европейските въпроси на Швеция Сесилия Малмстрьом е отбелязала, че диалога с Анкара е на много добро ниво и е акцентувала на значението на продължаването на присъединителните преговори с Турция. Малмстрьом е казала „Планираме да започнем преговорите с Турция по преговорната глава „Околна среда”.

Вестник Миллиет съобщава, че вчера иранският парламент е гласувал кабинета на президента Махмуд Ахмединеджат и че 3ма от министрите в 21 членния кабинет не са получили вот на доверие. В новината пише, че министърът на здравеопазването Марзиех Вахид Дастжерди е първата жена министър на Иран, а Ахмед Вахиди, който е обвиняван в участие в бомбеното нападение през 1994 година срещу еврейския културен център в Аржентина е бил назначен за министър на отбраната. Другите две жени министри предложени от Ахмединеджат не са получили вот на доверие.

Вестник Заман предава изказването на председателя на департамента за международни връзки на президенството на Азербайджан Невруз Мемедов във връзка с процеса за нормализиране на отношенията между Турция и Армения. Вестникът отбелязва, че Мемедов е акцентувал, че преди отварянето на границата между Турция и Армения може да бъде постигнат напредък по въпроса с Нагорни Карабах, позовал се е на изказването на премиера на Турция Ердоган и е отбелязал, че за тях е от голямо значение Турция да спази дадените обещания.

Вестник Йени Шафак пише, че след 2 месеца столицата на автономната област Синджан в Китай отново е станала сцена на оживление. Вестникът предава, че според информацията дадена от очевидци хиляди китайци от етноса хан са протестирали местното правителство с довода, че не е в състояние да обезпечи реда.

Вестник Заман в новината със заглавие „Според ЮНЕСКО тетатъра на сенките Карагьоз е културно наследство на турците” пише: „ЮНЕСКО каза последната дума относно споровете между Турция и Гърция във връзка с традиционния театър на сенките „Карагьоз”. Турция, след споровете за патента на баклавата и локума спечели правото за патент на традиционния театър на сенките „Карагьоз”.
-
Новини 04.09.2009
-
Емисии 04.09.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2