Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 21 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-21.08.2009 г. !

Кипърските гърци отхвърлиха среща с Талят в Ню Йорк...

В периода 22ри септември-2ри октомври ще се проведат обсъжданията по кипърския проблем в рамките на редовната сесия на Общото Събрание на ООН...

Posted 21.08.2009 10:06:01 UTC

Updated 21.08.2009 10:06:01 UTC

В периода 22ри септември-2ри октомври ще се проведат обсъжданията по кипърския проблем в рамките на редовната сесия на Общото Събрание на ООН.
Великобритания предложи страните в Кипър да бъдат поканени в Ню Йорк за среща с генералния секретар Бан Ки Мун, но кипърските гърци отхвърлиха поканата основавайки се на довода за статута на президента на ТРСК Талят.
Сочи се, че е възможно след сесията на общото събрание генералният секретар Бан Ки Мун да посети Кипър.
В дневния ред на сесията на Общото Събрание на ООН ще бъдат въпросите за запазването на мира и сигурността в света, сред които въпроси е включен и кипърският проблем. На сесията ще се обсъди и докладът от 15ти май 2009та година на Бан Ки Мун във връзка с удължването мандата на сините каски в Кипър.
Очаква се кипърският гръцки лидер Христофяс да отпътува за Ню Йорк в началото на сесията и да произнесе слово, а също така се очаква да се срещне с генералния секретар Бан Ки Мун.
-
Сараите и Фенербахче с убедителни победи...

Вчера турските представители в Купа Европа изиграха първите срещи от плей-оф етапа на турнира на УЕФА....

Posted 21.08.2009 10:10:49 UTC

Updated 21.08.2009 10:10:49 UTC

Вчера турските представители в Купа Европа изиграха първите срещи от плей-оф етапа на турнира на УЕФА.
Галатасарай и Фенербахче постигнаха убедителни победи и до голяма степен гарантираха класирането за групите, а Сивасспор и Трабзонспор претърпяха поражения и шансовете им за класиране в групите са нищожни.
Галатасарай победи като домакин естонския Ливадия Талин с пет на нула.
Фенербахче се наложи като гост с два на нула над швейцарския Сион.
Трабзонспор претърпя на свой терен поражение от един на три от френския Тулуза, а Сивасспор бе победен от последния носител на Kупата на УЕФА Шахтьор Донецк с три на нула.
-
Прогнозата за инфлация се покачи...

Според анкетата на Турската Централна Банка за месец август, прогнозата за процент на инфлацията при потребителсикте цени в края на годината нарастна на 5,94 процента...

Posted 21.08.2009 10:00:58 UTC

Updated 21.08.2009 10:00:58 UTC

Според анкетата на Турската Централна Банка за месец август, прогнозата за процент на инфлацията при потребителсикте цени в края на годината нарастна на 5,94 процента, а прогнозата за курс на американския долар за края на годината е 1 лира и 56 куруша.
Прогнозата за икономически ръст в края на идната година спадна от 2,7 на 2,5 процента.
-
Иран допусна инспектори в Арак

Компетентни лица поискали анонимност заявиха, че Иран е допуснал инспектори от Международната агенция по атомна енергия да инспектират ядрения реактор в Арак за първи път от година насам.

Posted 21.08.2009 12:01:31 UTC

Updated 21.08.2009 12:01:31 UTC

Компетентни лица поискали анонимност заявиха, че Иран е допуснал инспектори от Международната агенция по атомна енергия да инспектират ядрения реактор в Арак за първи път от година насам.

Съобщено бе, че Иран е дал разрешение за провеждането на мащабно проучване на реактора Арак, който произвежда ядрено гориво.
-
Без гарантьорството на Турция няма разрешение...

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят заяви, че най-сериозни противоречия с кипърския гръцки лидер Христофяс са възникнали над главата "Управление и подялба на властта"...

Posted 21.08.2009 10:03:12 UTC

Updated 21.08.2009 10:03:12 UTC

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят заяви, че най-сериозни противоречия в преговорите по кипърския проблем с кипърския гръцки лидер Христофяс са възникнали над главата "Управление и подялба на властта".
По време на срещата с граждани в село Сипахи на полуостров Карпаз Талят заяви, че за да приемат кипърските турци разрешението на проблема, непременно трябва да се запази гарантьорството на Турция и няма да правят отстъпки от този принцип. Талят заяви, че най-сериозни противоречия с Христофяс са изживели по въпроса за избора на президент и заместник-президент на обединения Кипър.
-
Министър Аталай продължава консултациите...

Днес министърът на вътрешните работи Бешир Аталай се среща с представители на конфедерациите на държавните служители и на занаятчиите.

Posted 21.08.2009 09:58:17 UTC

Updated 21.08.2009 09:58:17 UTC

Днес министърът на вътрешните работи Бешир Аталай се среща, в рамките на косултациите по пакета за демократични реформи, с представители на конфедерациите на държавните служители и на занаятчиите.
Министър Аталай разговаря тази сутрин с представителите на Конфедерацията на Турските Занаятчии и Търговци. На срещата той подчерта, че усилията целят заздравяването на единството и сплотеността на турския народ.
Генералният секретар на Конфедерацията на турските занаятчии и търговци Бендеви Паландьокен заяви, че оценяват инициативата като инициатива на добра воля.
-
СНС изрази пълна подкрепа...

На проведеното вчера заседание на Съвета за Национална сигурност бе отправено послание в подкрепа на пакета с демократични реформи...

Posted 21.08.2009 09:56:02 UTC

Updated 21.08.2009 09:56:02 UTC

На проведеното вчера заседание на Съвета за Национална сигурност бе отправено послание в подкрепа на пакета с демократични реформи.
В декларацията публикувана след заседанието продължило 6 и половина часа под председателството на президента Абдуллах Гюл бе подчертано, че членовете на съвета са били запознати с дейностите провеждани под координацията на министерството на вътрешните работи, и е било отправено препоръчително решение за продължаване на дейностите по пакета с демократични реформи.
В декларацията се сочи, че на заседанието са били обсъдени и външните и вътрешни събития засягащи сигурността на Турция и е била акцентувана ползата от установените близки контакти с групировките в Ирак.
-
Преглед на турския печат 21.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 21 август 2009 година.

Posted 21.08.2009 10:47:16 UTC

Updated 21.08.2009 10:47:16 UTC

Bестник Миллиет в новината със заглавие „Демокрацията бе победена от талибаните” съобщава, че вчерашните избори за президент и провинциални съвети в Афганистан са преминали под сянката на заплахите на талибаните и че избирателната активност е останала под 50%.

Вестник Заман публикува новината по темата със заглавието „Талибан постави отпечатък над изборите в Афганистан” и отбелязва, че призивите на талибаните за бойкот на изборите и отправените заплахи са оказали голямо влияние и избирателната активност е била много ниска, което е затруднило избирането на Хамид Карзаи в първия тур от изборите.

Вестник Заман предава, че през 2000 година италианската фирма ФЕРОЛИ е основала фабрика за радиатори в Турция, чието джиро от 4 милиона е нарастнало на 72 милиона евро. Вестникът съобщава, че докато редица фирми действащи в сферата на отоплителните системи са претърпели големи загуби, инвестиралите в Турция фирми са преодолели кризата с най-малко загуби.

Вестник Джумхуриет съобщава, че авторът на терористичния атентат срещу самолет на "Пан Ам" над Локърби през 1988 година либиеца Абдюлбасит Али Мухамед Ел Меграхи, който бе осъден на доживотен затвор е бил освободен тъй като страда от рак на простата.

Вестник Ватан пише, че 108 индустриални компании и фирми от сектора на услугите са оповестили икономическите си показатели за първото полугодие според, което общата им печалба е нарастнала с 161 % в сравнение с първите три месеца на годината. Вестникът отбелязва, че главните причини за този ръст са взетите мерки, понижението на валутния курс и евтините суровини.
-
VOT Слушай новини на Български




21.08.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




21.08.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2