Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 28 август 2009 г.

Новините от и за Турция-28.08.09 г. !

Петима са загиналите, а 21 ранените при катастрофата с влак в Турция
28 август 2009 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. Петима са загиналите, а 21 ранените при катастрофата между влака „Джумхуриет експрес”, пътуващ по линията Ескишехир-Истанбул, и работна машина вчера, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Заради катастрофата железопътната линия остана затворена 15 часа. Екипите за надзор, контрол и поддръжка на турските железници е натоварила работната машина с помощта на кран на ТИР, а железничарски екипи от Истанбул и Ескишехир с помощта на теглич са настанили локомотива на релсите и са го откарали в Ескишехир.
Вагонът с номер едно, който най-много е пострадал от катастрофата и където са били загиналите, е все още на мястото на инцидента. Вагонът ще бъде разглобен на части от екипи на Института по машинна и химическа индустрия. Екипите за контрол и поддръжка на железниците са обновили засегнатите от катастрофата траверси. Продължават и възстановителните дейности по пътя Бозююк-Мекедже-Биледжик. След възстановяване на електрозахранващите връзки след 15 часа линията е била отворена. Продължава интензивното лечение на оператора на работната машина Мехмет Саит Йълмаз в университетската болница „Османгази” в Ескишехир. Катастрофата между Бозююк и Биледжик стана вчера около 17,30 часа, след като влакът се блъсна в работна машина, работеща по ремонт на път, която навлезе в жп линията. При катастрофата първият вагон излезе от релсите и се преобърна. След катастрофата за кратко време всички екипи пристигнаха на мястото. Директорът на турските железници Сюлейман Караман, който веднага отиде на мястото на катастрофата, изрази дълбоко съжаление от случая. Министърът на транспорта Бинали Йълдъръм заяви също, че е много разстройващо, че тази жестока катастрофа отново е резултат на небрежност и несъобразяване с правилата. Работната машина се е опитала да премине през жп линията, където няма прелез и е забранено преминаването. Той благодари на всички екипи и институции, които са реагирали съвсем своеверменно.

Скендер Хисени призова Турция да използва влиянието си, за да расте броят на страните, признали Косово
28 август 2009 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Косовският външен министър Скендер Хисени призова Турция да използва по-активно влиянието си над страните от Организацията Ислямска конференция и Арабската лига, за да се увеличава броят на държавите, признали Косово, предаде Анадолската агенция. Хисени отправил призива си на срещата днес с председателя на турския парламент Мехмет Али Шахин. Министърът отбелязал, че досега 62 са признали независимостта на Косово и посочил, че увеличаването на техния брой е изключително важно.
Шахин казал на срещата, че Турция е имала 500-годишна обща история и култура и има тесни връзки с балканските страни. По думите му Турция следи отблизо процеса на независимост на Косово и предоставя всестранна подкрепа за възстановяване на мира и благополучието на страната. Турците, живееещи в Косово, са приели ролята на мост между Турция и Косово, добавил председателят на парламента.

Президентите на Турция и Туркменистан ще обсъдят възможностите за задълбочаване на сътрудничеството
28 август 2009 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Анталия. Президентите на Турция и Туркменистан Абдуллах Гюл и Гурбангули Бердимухамедов ще обсъдят перспективите и приоритетите на сътрудничеството между двете страни по време на среща в турския курорт Анталия, предаде ИТАР-ТАСС. Вчера вечерта туркменският президент пристигна в Турция след края на визитата си в България.
Очаква се една от водещите теми по време на срещата в Анталия да бъде енергийната сигурност.
Бердимухамедов ще вземе участие в инвестиционен форум, на който ще има представители на водещи турски компании.

Президентът на Туркменистан е на посещение в Турция
28 август 2009 | 07:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Перспективите пред сътрудничеството между Туркменистан и Турция ще обсъдят днес президентите на двете страни Гурбангули Бердимухамедов и Абдуллах Гюл. След завършилата вчера вечерта визита на туркменския лидер в България, той пристигна на работно посещение в Анталия, предаде МТРК „Мир”.
Една от най-важните теми по време на срещата ще бъде енергийната сигурност. Бердимухамедов ще участва и в инвестиционен форум и ще се срещне с представители на най-големите турски компании.

Косовският външен министър пристига на посещение в Турция
28 август 2009 | 05:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Република Косово Скендер Хисени пристига днес на двудневно посещение в Турция по покана на колегата си Ахмет Давутоглу, съобщават медиите. В изявление на турското външно министерство се посочва, че това е първата визита на косовски дипломат на ниво външни министри в Турция от обявяването на независимостта на Косово.
Скендер Хисени ще обсъди с турския външен министър засилването на двустранните отношения, разширяването на сътрудничеството и други въпроси. Той ще бъде приет от президента Абдуллах Гюл и от председателя на парламента Мехмет Али Шахин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2