Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 28 август 2009 г.

Расмусен изрази уважение към исляма на вечеря в Анкара !

Расмусен изрази уважение към исляма на вечеря в Анкара !

Нихал Йозерган - кореспондент на БНР в Истанбул

Анкара е втората столица, в която снощи на двудневно посещение пристигна новият генерален секретар на НАТО. Визитата на Андрес Фог Расмусен е в рамките на опознавателната му обиколка в столиците на съюзническите страни, която стартира от Атина.

След срещата насаме с премиера Ердоган, Расмусен участва на вечерята-ифтар по случай Рамазана, по покана на Анкарската партийна организация на управляващата проислямистка Партия на справедливостта и развитието(ПСР), на която двамата с домакина Ердоган отправиха важни послания.

"Моля да приемете присъствието ми като открито послание, в знак на голямото ми уважение към исляма, който е една от големите световни религии” – така започна словото на Расмусен на вечерята -Ифтар в хотел "Риксос". Речта си генералният секретар продължи с похвални думи към високия морал на вярващите мюсюлмани, спазващи постите за Рамазана.

Новият шеф на Алианса наблегна на нарастващата в днешно време значимост на Турция като съюзник и страна-мост между Арабския свят, Близкия Изток и Европа, в което се изразява нейната сила.

Изброявайки своите приоритети, той изтъкна ключовата роля на Турция за задълбочаването на атлантическите отношения с 11-те страни от Средиземноморската инициатива.

Турция ще продължи да играе много важна военна и политическа роля за успеха на мисията в Афганистан, особено в процеса за постепенното преминаване на сигурността в ръцете на афганския народ, подчерта Расмусен.

Като "прагматично сътрудничество, опиращо се на взаимното доверие" той определи новата рамка на отношенията НАТО – Русия, което "не е лесна задача, но е в общ интерес".

Расмусен съобщи, че следващата седмица групата на 12-те мъдреци, оглавена от бившия американски държавен секретар Мадлин Олбрайт, започва работа. Той припомни, че в екипа, който ще пише новия стратегически план на НАТО, участва и постоянният представител на Турция в Алианса – Юмит Памир.

След поставянето на венец пред мавзолея на Ататюрк, днес предстоят официалните разговори с президента, с премиера, с министрите на външните работи и на отбраната, и с началника на генщаба на армията.БНТ

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2