Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 28 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-28.08.2009 г. !

Кризата приключва през 2010та година...

Турция ще възстанови много бързо икономиката си...

Posted 28.08.2009 10:22:23 UTC

Updated 28.08.2009 10:22:23 UTC

Държавният министър и вице-премиер Али Бабаджан отбеляза в словото, което произнесе на организираната снощи от Дружеството на Самостоятелните индустриалци и бизнесмени вечеря ифтар, че в началото на 2010та година ще започне възстановяването на последиците от икономическата криза и че идната година Турция ще бъде една от страните с най-висок икономически ръст.
-
Международно планинско изкачване

Вчера започна 10 тото Международно планинско изкачване на планината Агръ оргънизиращо се по повод седмицата на победата.

Posted 28.08.2009 10:50:14 UTC

Updated 28.08.2009 10:50:14 UTC

Вчера започна 10 тото Международно планинско изкачване на планината Агръ оргънизиращо се по повод седмицата на победата.

В изкачването участват 42ма алпиниста 21, от които чуждестранни.

Спортистите първо поставиха венец пред паметника на Ататюрк в град Ъгдър, от където се отправиха към планинското плато Корхан и започнаха изкачването.

Турските и чуждестранни алпинисти ще изкачат високия 5 137 м връх на планината Агръ на 30 Август- Деня на победата.
-
Генерал Башбуг призова към единство...
Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг участва в церемониите в град Афьон...

Posted 28.08.2009 10:13:50 UTC

Updated 28.08.2009 10:13:50 UTC

Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг отправи вчера от Афьон, където бе за участие в церемониите по повод Седмицата на Победата, послания за мир и братство.
По време на посещението в мемориалното гробище Чиилитепе, той подчерта, че тук рамо до рамо лежат войници от Едирне до Хаккяри, загинали преди 87 години воювайки заедно, и че иска тези, които се стремят да създадат пропаст между общностите в Турция да видят тази картина.
При пристигането си в мемориалното гробище генерал Башбу бе посрещнат от граждани и младежи, сред които ученици пристигнали от Диарбакър. Той подчерта, че тук са били поставени основите на Република Турция и че гробището представлява един от символите на националното единство и сплотеност.
-
Председателят на ВНСТ посети ТРСК...

Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин подчерта, че Турция винаги ще бъде рамо до рамо с ТРСК...

Posted 28.08.2009 10:10:56 UTC

Updated 28.08.2009 10:10:56 UTC

Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин подчерта, че Турция винаги ще бъде рамо до рамо с ТРСК.
Вчера Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин осъществи първото си задгранично посещение след поемането на председателския пост, в ТРСК.
В изявлението, което направи на летище Ерджан в Лефкоша Шахин каза, че искат намирането на справедливо и трайно разрешение на кипърския проблем, като отправи призив към международната общественост, незабавно да бъдат премахнати всички несправедливи ограничения наложени на кипърските турци, които подкрепят намирането на разрешение на проблема.
Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин бе приет от президента на ТРСК Мехмед Али Талят. На срещата Талят каза, че не се съмняват в подкрепата на Турция и че водят със силна воля и решителност преговорите за намиране на разрешение на кипърския проблем.
След това Шахин се срещна с председателя на Републиканския парламент на ТРСК Хасан Бозер и двамата ръководиха официалните двустранни преговори. Мехмед Али Шахин заяви, че ще продължат да оказват икономическа помощ на ТРСК.
По време на срещата си с Мехмед Али Шахин, премиерът на ТРСК Дервиш Ероглу отбеляза, че единствената страна, която им протяга ръка е Турция.
-
Преглед на днешния турски печат 28.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 28 август 2009 година.

Posted 28.08.2009 10:36:02 UTC

Updated 28.08.2009 10:36:02 UTC

Bестник Стар предава вчерашното обръщение към нацията на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Вестникът пише, че Ердоган е започнал обръщението си с поздравления по повод 30 август празника на победата и е продължил по следния начин: „Станахме нация вярвайки един в друг, опирайки се един на друг, помагайки си взаимно и жертвайки живота си в името на тази родина. В тези рамки нашата администрация винаги акцентува на реалността „Една нация, една родина, едно знаме, една държава”. Целта на инциативата за „Демократично отваряне” е обезпечаването на демократична обстановка, в която всеки гражданин на тази страна да може да се изразява свободно”.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Всички сме братя” съобщава, че началникът на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг е отправил много важни послания по време на празненствата по случай освобождението на Афйон. Армейски генерал Башбуг е казал „Всички ние сме братя. Никой не трябва да предоставя възможност на средите опитващи се да нарушат това”. Вестникът отбелязва, че в разговор с ученици от Диярбакър армейски генерал Башбуг е казал „Щастлив съм да бъда заедно с вас. Преди 87 години турската нация воюва рамо до рамо. Първите стъпки за създаването на Република Турция бяха предприети именно тук. В името на родината зиганаха много герои. На тях дължим настоящето си. Никога не забравяйте това. Това е турската нация. За нас всички граждани на тази страна са еднакво ценни”.

Вестник Джумхуриет съобщава, че генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е пристигнал на официално посещение в Анкара. В новината пише, че президентът Абдуллах Гюл е приел генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и придружаващата го делегация. Срещата, която бе проведена при закрити за пресата врати е продължила близо 50 минути.

Вестник Сабах отбелязва, че премиерът Р.Т.Ердоган на вечерята ифтар, на която участва и генералния секретар на НАТО Расмусен е поискал подкрепата на НАТО в борбата срещу терора. Вестникът сочи, че Ердоган е казал „Имаме нужда от вашата подкрепа и помощ по въпроса с терора” в отговор, на което Расмусен е казал, че ще направят всичко възможно.

Вестник Ватан съобщава, че в изказването си Расмусен е казал „Нека моето присъствие тук да бъде прието като открит показател за уважението, което изпитвам към Ислямската религия, която е една от най-големите религии в света”.

Вестник Заман предава, че турският футболен отбор Фенербахче, който в първата среща от плейоф тура на Лига Европа победи швейцарския Сион с резултат 2 на 0 в срещата реванш в Истанбул е завършил с голово равенство от 2 на 2 и се е класирал за следващия тур.
-
Новини 28.08.2009

Емисии 28.08.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2