Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 27 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-27.08.2009 г. !

Расистко нападение !

Младежкият отбор на футболния отбор Тюркийемспор играещ в Германия в 4 та Лига бе нападнат от крайни националисти.

Posted 27.08.2009 12:46:11 UTC

Updated 27.08.2009 12:46:11 UTC

Младежкият отбор на футболния отбор Тюркийемспор играещ в Германия в 4 та Лига бе нападнат от крайни националисти.

В нападението в град Линдоу осъществено с ножове и брадви един от футболистите бе сериозно ранен с удар с брадва, а на другите футболисти бе нанесен побой.

Инцидентът се случил в супермаркета, в който футболистите на възраст между 14 и 16 години отишли да пазаруват след тренировка.

Турците в Германия реагираха остро на нападението.
-
Расмусен ще посети Анкара !

Днес генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще пристигне на официално посещение в Анкара.

Posted 27.08.2009 12:44:36 UTC

Updated 27.08.2009 12:44:36 UTC

Днес генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще пристигне на официално посещение в Анкара.

В рамките на контактите си Расмусен ще бъде приет от президента Абдуллах Гюл, а след това ще се срещне с премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Расмусен, който преди три години бе предизвикал острите реакции на ислямския свят поради позицията си относно кризата с карикатурите на пророка Мухамед на вечерята ифтар, която ще даде премиера Ердоган се очаква да отправи важни послания към мюсюлманския свят.

Приоритетната тема, която Расмусен ще обсъди по време на контактите си е операцията на НАТО в Афганистан.

Някои от другите въпроси, които ще бъдат обсъдени по време на посещението на Расмусен в Анкара са положението в Ирак, операцията срещу терора в Средиземно море водена от Алианса и дейностите срещу морските пирати по африканското крайбрежие.
-
Изявление от Ердоган!

Докато дискусиите във връзка с политиката за „Демократично отваряне” продължават премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че никога няма да позволят да се правят спекулации с унитарния характер на страната.

Posted 27.08.2009 10:50:58 UTC

Updated 27.08.2009 10:50:58 UTC

Докато дискусиите във връзка с политиката за „Демократично отваряне” продължават премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че никога няма да позволят да се правят спекулации с унитарния характер на страната.

Ердоган, който вчера се срещна с близките на военнослужещите загинали в борбата срещу терора и ветераните каза „Борбата в името на унитарния характер на държавата е продължила години наред. Борбата е продължила повече от 24 години, нейните основи са поставени по време на национално освободителната война на турския народ”.

На церемонията в Командването на военноморските сили за сдаване на поста, Ердоган отговори на въпросите на журналистите. В отговор на въпрос на журналист Ердоган каза, „Някои среди се опитват да покажат процеса като обезпокоителен”.

Началникът на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг отправи призив към терористите „Предайте се, имайте доверие в правосъдието на Турция”.
-
Преглед на турския печат 27.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 27 август 2009 година.

Posted 27.08.2009 10:48:03 UTC

Updated 27.08.2009 10:48:03 UTC

Bестник Стар предава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на вечерята ифтар, която е дал за семействата на военнослужещите загинали в борбата с терористичната организация ПКК е отправил важни послания. В новината се отбелязва, че на срещата си с генералния председател на Турското дружество на ветераните, героите, вдовиците и сираците Танер Уран и членовете на управителния съвет Ердоган е казал: „В никакъв случай не може да става дума за спекулации във връзка с унитарния характер на държавата, тъй като за създаването й е водена дългогодишна борба. Основите на тази борба датират още от национално освободителната война на турския народ”.

Вестник Хюрриет съобщава, че вестник „Дейли телеграф” в коментар относно срещата на Групата на приятелите на демокртичен Пакистан, която се състоя в Истанбул е отбелязал, че на срещата е бил подготвен план Маршал за подкрепа на възстановяването на Пакистан. В новината се отбелязва, че вестник „Дейли телеграф” в новината със заглавие „Великобритания и САЩ подкрепят плана Маршал за Пакистан” е писал: „ Великобритания, САЩ и Западните съюзници се събраха в Истанбул за да подготвят план Маршал за Пакистан на стойност 5 милиарда долара за възстановяването на областите разрушени по време на борбата с терора”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Ще ускорим добива на петрол” пише: „Министрът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз съобщи, че до края на годината планират да добият около 25-28 милиарда барела петрол и че дейностите в тази насока ще продължат без прекъсване”.

Вестник Йени Шафак съобщава, че една турска фирма е подписала договор с узбекската държавна компания „Узбекенерго” за строежа на комбинирана циклична енергийна централа в град Навой в Узбекистан, който е разположен на 500 км разстояние от столицата Ташкент. Строежът на енергийната централа с мощност 472 мегавата, който ще бъде започнат през месец Октомври се планира да приключи в рамките на 3 години.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Роди се първото клонирано теле на Турция” отбелязва: „Клонираното в рамките на проекта за „Клониране на местните видове говеда на Анадола” реализиращ се със сътрудничеството на Турският институт за научни и технологични проучвания- ТЮБИТАК и университетите Истанбул и Улудаг, теле ”Ефе” от рода „Боз” се е родило 10 дена по-рано от очакваното”. Вестникът предава, че ръководителят на проекта Доц.Др. Сезен Арат е казала, „Телето Ефе бе клонирано от 4 годишно говедо от университета Улудаг и ембриона бе имплантиран в крава от Истанбулския университет”. В новината пише, че клонираното от видове говеда живеещи в Анадола теле Ефе е много по-издръжливо на болести и трудните климатични условия от местните видове.

Вестник Йени Шафак съобщава, че ТЮБИТАК и поставил подпис под важно откритие, което може да бъде възприето като революция в лечението на раковите заболявания. Вестникът пише, че ТЮБИТАК е успял да произведе в мляко от мишка белтъка „интерферон гама”, който е произвеждан в човешкия организъм и се бори ефикасно с раковите заболявания, с което е било допринесено за производството на този белтък в по-големи количества и по-евтино. В новината се отбелязва, че в рамките на 4 години турските учени успели да създадат трансгенетични мишки носещи този ген и установили наличието на интерферон гама в млякото им.

Новини 27.08.2009

Емисии 27.08.2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2