Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 27 август 2009 г.

Новините от и за Турция-27.08.09 г. !

Илкер Башбуг и премиерът Ердоган призоваха терористите от ПКК да се предадат и да се доверят на правосъдието
27 август 2009 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Генералния щаб на Турция генерал Илкер Башбуг и премиерът Реджеп Тайип Ердоган отправиха послание към терористите от Кюрдската работническа партия /ПКК/ да се предадат на силите за сигурност и да имат доверие в турското правосъдие, пише турският вестник „Сабах”. На церемония в щаба на военноморските сили вчера, на който досегашният командващ адмирал Метин Арач сдаде поста на своя приемник, Ердоган и Башбуг отправиха призиви към членовете на ПКК, намиращи се в планинските лагери. Башбуг припомни, че от предалите се през юли 14 терористи 10 са освободени и добави, че те трябва да имат доверие в турското правосъдие. Ердоган от своя страна посочи, че опитите на някои да представят този процес като пораждащ притеснения са неоснователни и онези, които се предадат, ще се възползват от закона за амнистията, пише вестникът.

Турците и кюрдите в Турция гледат положително един на друг, констатира проучване
27 август 2009 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турците и кюрдите в Турция гледат положително един на друг, констатира проучване на Центъра за политика, икономика и общество /СЕТА/, пише турският вестник „Заман”. Според изследването, проведено между 7 и 15 август и обхващащо 10 577 души, най-болезнените въпроси в дневния ред на Турция са безработицата и икономическите проблеми. Според анкетираните кюрдският въпрос и свързаните с него проблеми заемат все по-голямо място в публичното пространство и вече не могат да бъдат изтикани назад. Те смятат, че кюрдският въпрос е най-важният политически въпрос на Турция, но между етническите групи в страната има разбирателство. Резултатите от анкетата показват, че между турците и кюрдите се изграждат семейни, приятелски и съседски отношения и дори на този етап те показват задълбочаване.
57,1 % от турците и 86,4 % от кюрдите гледат позитивно един на друг и формират среда за съвместно живеене. Изследването показва също, че мнозинството от кюрдите в Турция не притежават психология на малцинство, пише вестникът.

Външният министър на Република Косово Скендер Хисени пристига утре на посещение в Турция
27 август 2009 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Прищина/Анкара. Министърът на външните работи на Република Косово Скендер Хисени пристига утре на двудневно посещение в Турция по покана на външния министър Ахмет Давутоглу, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. В изявление на турското външно министерство се посочва, че това е първата визита на косовски дипломат на ниво външни министри в Турция от обявяването на независимостта на Косово. В него се подчертава, че страната ще подпомага финализирането на структурирането на институциите на Косово и пълното й интегриране в международната общност. От турското външно министерство акцентират на важността на двустранните отношения.
Гостът ще бъде приет от президента Абдуллах Гюл и председателя на парламента Мехмет Али Шахин, пише вестникът.

Румъния ще подкрепи членството на Турция в ЕС, заяви румънският външен министър Кристиан Дяконеску
27 август 2009 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Румъния ще подкрепи членството на Турция в ЕС, заяви румънският външен министър Кристиан Дяконеску, пише турският вестник „Дюня”. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу се срещна с румънския външен министър, който е на посещение в Анкара. На съвместна пресконференция след срещата Ахмет Давутоглу изтъкна решимостта на Румъния и Турция като силни черноморски страни да превърнат черноморския басейн в една от динамично развиващите се зони в света.
Турският пръв дипломат изрази задоволство от визитата на румънския си колега в Анкара и подчерта, че Турция и Румъния са най-големите търговски партньори на Балканите и за 2008 година имат търговски оборот от 7,8 милиарда долара. Въпреки отражението на глобалната криза върху търговския обмен между двете страни през първото полугодие на 2009 година двете страни ще направят всичко за поддържане и разширяване нивото на търговските си отношения. Той посочи, че с румънския си колега са обсъдили възможности за засилване на черноморското икономическо сътрудничество и изграждане на перспективни транспортни проекти, като автомобилен път около Черно море или морски път в Черно море и са разгледали възможностите за засилване на морската връзка между пристанищата Констанца и Трабзон и Хопа, с което ще се улеснят търговските връзки между Европа и Азия, Балканите и Средна Азия.
Давутоглу подчерта, че двете страни ще работят за сътрудничеството и стабилността на Балканите и ще развиват активна балканска дипломация.
От своя страна румънският министър Кристиан Дяконеску заяви, че страната му ще подкрепя европейското членство на Турция и изтъкна, че отношенията между Румъния и Турция ще бъдат издигнати на ниво стратегическо сътрудничество, като между външните министерства ще бъдат обменяни становища по различни въпроси. Той благодари за улесняването на визовия режим за румънските граждани и посочи, че Румъния също ще направи стъпки в тази посока за турските граждани, пише вестникът.

Турските служби за сигурност задържаха 21 нелегални имигранти
27 август 2009 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските служби за сигурност задържаха 21 нелегални имигранти в курортния град Бодрум, провинция Мугла, предаде Анадолската агенция. Сред задържаните има палестинци, сомалийци и еритрейци. Те са достигнали до Бодрум с лодка.
Задържаните нелегални имигранти ще бъдат депортирани.

Турските служби за сигурност заловиха над 35 кг хашиш
27 август 2009 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските служби за сигурност заловиха 35,6 кг хашиш при отделни операции, проведени в западните провинции Ушак и Измир, северозападната провинция Сакария и източната провинция Елязъг, предаде Анадолската агенция. Задържани са 13 души.
При други акции, проведени през последните 15 дни в Диарбекир, са конфискувани 99,5 кг хашиш. Арестувани са 11 души.

Генералният секретар на НАТО пристига на посещение в Анкара
27 август 2009 | 06:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристига на посещение в Анкара, съобщават медиите. По време на визитата си Расмусен ще се срещне с премиера Реджеп Тайип Ердоган и ще се включи в ритуалната вечеря по случай месец Рамазан в хотел „Риксос” в Анкара. Очаква се на вечерята Расмусен да направи изказване.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2