Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 27 август 2009 г.

Румъния ще подкрепи членството на Турция в ЕС !

Румъния ще подкрепи членството на Турция в ЕС, заяви румънският външен министър Кристиан Дяконеску !

27 август 2009 | 15:13 | Агенция "Фокус"

Анкара. Румъния ще подкрепи членството на Турция в ЕС, заяви румънският външен министър Кристиан Дяконеску, пише турският вестник „Дюня”. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу се срещна с румънския външен министър, който е на посещение в Анкара. На съвместна пресконференция след срещата Ахмет Давутоглу изтъкна решимостта на Румъния и Турция като силни черноморски страни да превърнат черноморския басейн в една от динамично развиващите се зони в света.
Турският пръв дипломат изрази задоволство от визитата на румънския си колега в Анкара и подчерта, че Турция и Румъния са най-големите търговски партньори на Балканите и за 2008 година имат търговски оборот от 7,8 милиарда долара. Въпреки отражението на глобалната криза върху търговския обмен между двете страни през първото полугодие на 2009 година двете страни ще направят всичко за поддържане и разширяване нивото на търговските си отношения. Той посочи, че с румънския си колега са обсъдили възможности за засилване на черноморското икономическо сътрудничество и изграждане на перспективни транспортни проекти, като автомобилен път около Черно море или морски път в Черно море и са разгледали възможностите за засилване на морската връзка между пристанищата Констанца и Трабзон и Хопа, с което ще се улеснят търговските връзки между Европа и Азия, Балканите и Средна Азия.
Давутоглу подчерта, че двете страни ще работят за сътрудничеството и стабилността на Балканите и ще развиват активна балканска дипломация.
От своя страна румънският министър Кристиан Дяконеску заяви, че страната му ще подкрепя европейското членство на Турция и изтъкна, че отношенията между Румъния и Турция ще бъдат издигнати на ниво стратегическо сътрудничество, като между външните министерства ще бъдат обменяни становища по различни въпроси. Той благодари за улесняването на визовия режим за румънските граждани и посочи, че Румъния също ще направи стъпки в тази посока за турските граждани, пише вестникът.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2