Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 26 август 2009 г.

Новините от и за Турция-26.08.2009 г. !

Турските власти заловиха 20 кг хероин
26 август 2009 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските власти заловиха 20 кг хероин при операция в Истанбул, предаде Анадолската агенция. Акцията е проведена след анонимен сигнал.
Задържан е един човек.

Разбирането за светския характер на Ататюрк се различава от това на армията в Турция, заяви Орхан Памук
26 август 2009 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Разбирането за светски характер на държавата, което е част от идеологията на Мустафа Кемал Ататюрк, се различава много от разбирането за светски характер, което защитава армията в Турция, заяви нобеловият лауреат за литература Орхан Памук, пише турският вестник „Радикал”. В интервю за турски вестник Памук посочва, че се опитва да разкаже Турция на турците, а не на чужденците. Според известния писател някои среди се опитват да наложат разбирането, че светският характер може да се защитава само с намесата на армията.

Военноморски парад ще се състои в Босфора в Истанбул по случай деня на победата 30 август
26 август 2009 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В рамките на празненствата по случай 30 август, честван като ден на победата на турските сили в национално-освободителната война, в Босфора ще се състои официален парад на кораби на турския военноморски флот и на командването на силите за крайбрежна сигурност, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Демонстрацията ще започне в 13,30 часа и ще продължи до 15,30 в посока от Черно към Мраморно море. В нея ще участват плавателни съдове, подводници и летателни устройства. Военноморският парад ще премине в 14,30 часа пред двореца „Долмабахче” в Истанбул, където ще приветства официалната държавна делегация в чест на празника.

Взривно устройство беше хвърлено срещу офис на турска туристическа агенция в Амстердам
26 август 2009 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Амстердам. Нападение е било извършено тази сутрин срещу офис на турска туристическа агенция в холандската столица Амстердам, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според информация на полицията в район Вест на булевард „Йохан Хуизингалан” в Амстердам в ранните часове на деня е бил хвърлен пакет с взривно устройство срещу офис на турски туроператор. При нападението са били счупени прозорците на офиса, на вратата и вътре в офиса са нанесени материални щети.
Нападателите са избягали от мястото с малък мотор.

Анадолската агенция: При посещенията си в Анкара и Атина Расмусен ще настоява за по-добро сътрудничество
26 август 2009 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще настоява за по-добро сътрудничество между Анкара и Атина при посещенията си в тези столици, предаде Анадолската агенция. В публикация в официалния сайт на НАТО преди визитите си в Турция и Гърция Расмусен изказа мнение, че някои спорни въпроси между двете страни създават проблеми в ефективното взаимодействие на Алианса. Расмусен засяга и въпроса за засилването на връзките на пакта с Азия и Африка и посочва, че Турция има позицията на „ключ” към този регион.

33 нелегални имигранти са задържани за 1 месец на турско-българската граница
26 август 2009 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Анкара/София. 33 нелегални имигранти са задържани за един месец на граничния пункт Капитан Андреево на границата между България и Турция, пише турският вестник „Радикал”. От пресцентъра на турското вътрешно министерство посочват, че задържаните са се опитали да се скрият в отделенията за пренос на товари в транспортните средства и в багажници на лични автомобили. 30 от задържаните имигранти, опитали се нелегално да влязат в България и от там да заминат на запад, са турски граждани, двама са сирийски, а един е ирански гражданин, пише вестникът.

”Милиет”: Експлозия при преминаване на военен конвой в Югоизточна Турция
26 август 2009 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Експлозия е станала при преминаване на военен конвой в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, пише електронното издание на турския вестник ”Милиет”. При преминаване на турски военен конвой край мястото Арътепе, околия Чукурджа, онзи ден е избухнало саморъчно направено взривно устройство, заложено на пътя. Експлозията е станала 100 метра пред военната кола, което е възпрепятствало фатални последици. При взрива няма жертви и материални щети. Устройството е било заложено от терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/. Силите за сигурност са забелязали още две взривни устройства и са ги обезвредили. Силите за сигурност са предприели широкомащабна операция за задържане на терористите, а по маршрутите, по които минават военни автомобили, е засилено претърсването за заложени взривни устройства.

„Йени шафак”: Владимир Путин отправи послание към България, че „Южен поток” ще бъде изграден и без нея
26 август 2009 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Руският премиер Владимир Путин отправи послание към България, че газопроводът „Южен поток” ще бъде изграден и без нейното участие, пише турският вестник „Йени шафак”. Турският вестник цитира седмичния вестник „Ню Юръп”, излизащ в Белгия, който посочва, че Путин е отправил завоалирано послание към колегата си Бойко Борисов, че България и да участва, и да не участва, те ще изградят „Южен поток”. Изданието посочва, че изявлението на Путин, че Румъния може да се включи в „Южен поток” и руско-турското споразумение, подписано на 6 август, са ясни сигнали към България.

Си Ен Ен Тюрк: Българската православна църква се обяви против концерта на Мадона в София да е на 29 август
26 август 2009 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Българската православна църква официално обяви, че е против концертът на Мадона в София да се състои на 29 август, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Светият синод, който е висшият орган на Българската православна църква, в изявление, оповестено чрез БТА, заявява, че е против това Мадона да има концерт в деня на Свети Йоан Кръстител. В декларацията се посочва, че при всеки свой концерт в християнските страни Мадона проявява неуважение и незачитане към събития и неща, които се считат за свещени от вярващите. В нея се казва, че на концертите си Мадона отправя послания, противоречащи на християнския морал. „Ние в действителност подкрепяме творците на изкуството, които зачитат християнските духовни ценности”, заявява Светият синод. На 29 август християните имат строг пост и са им забранени светските удоволствия, изтъкват духовните лица. Съпротива срещу концерта първи бяха изразили свещениците в Пловдив и бяха призовали Светият синод да заеме позиция.
Със същия проблем Мадона се сблъска и в Полша, където имаше концерт на 15 август. Там ревностните католици се противопоставиха проявата да е в този ден, на който се почита Света Богородица.
В същото време подготовката за концерта в София тече с пълна сила. Стадионът е ограден с високи метални огради, а екип от 1000 души подготвя сцената. Сцената ще бъде на височина 40 метра и широка 85 метра. Мадона ще пристигне със специален самолет за концерта, на който ще участват и четирите й деца. След концерта тя ще замине за Виена, където е наела замък, в който ще прекара нощта. По време на концерта ще бъде охранявана от 450 служители на фирмата „ВИП Секюрити”.
Мадона е продала 90 милиона албума и има състояние от 800 милиона долара, отбелязва телевизията.

Турски печат: Критериите на генерал Илкер Башбуг за „кюрдското отваряне” в Турция
26 август 2009 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посланията, които отправи вчера началникът на Генералния щаб на Турция генерал Илкер Башбуг, свързани с процеса по кюрдското отваряне, и акцентите от обширното интервю с Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен във връзка с предстоящото му посещение в Турция са водещите политически теми в турските вестници днес. Вестник „Сабах” в публикация, озаглавена „Критериите на Башбуг за кюрдското отваряне”, се представят акцентите от изявлението на началника на турския генерален щаб във връзка с Деня на победата 30 август. С това армията нарушава официално си мълчание по острите дебати в обществото за започналия процес. В изявлението се посочва, че турската държава е единно цяло като територия и народ и неделима, езикът е турски, а силата на армията е показател за силата на страната. Турските въоръжени сили са страна в защитата на националната и унитарната държава и не може да приеме тя да бъде нарушена под никакъв мотив. Подчертава се, че трябва да бъдат предприети икономически и социокултурни мерки и стъпки на международната арена за решаването на въпроса.
Вестник „Хюриет” извежда в коментарна публикация основните акценти в изявлението на Башбуг. Според „червените линии” в решаването на въпроса не може да се разрушава унитарната и национална държава; не може да се изграждат връзки с терористичната организация; не трябва да се политизират културните различия; всички партии трябва да осъдят тероризма.
Вестник „Милиет” коментира, че генерал Башбуг, подчертавайки че няма да са част от никакви действия, които изграждат връзки с терористичната организация, е дал отговор на опозицията и е отправила предупреждение към правителството за внимание в методите и начините.
Вестник „Заман” пише, че всички групи в обществото вече са заявили публично позицията си по кюрдското отваряне. Нарушавайки мълчанието, армията дава отговор на критиките на опозицията, че заема неясна позиция, коментира изданието.
Вестник „Радикал” обръща внимание на позициите на опозиционните политически лидери за изявлението на Башбуг и развитието на процеса.

„Сабах”: ПКК трябва да остави незабавно и безусловно оръжието, каза генералният секретар на НАТО Расмусен
26 август 2009 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че няма да се намесва във вътрешните работи на Турция и е убеден, че трябва да се направи всичко необходимо в борбата срещу тероризма на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише турският вестник „Сабах”. Расмусен, който пристига утре на посещение в Анкара, отговори в обширно интервю пред турски журналист в централата на НАТО в Брюксел на важни въпроси за връзката между Алианса и Турция. В него Расмусен посочва, че няма съмнение, че ПКК е терористична организация и позицията към нея е ясна. Той изтъква, че ПКК трябва да остави оръжието без да поставя условия, защото тероризмът е недопустим като решаване на проблеми. В интервюто новият шеф на Алианса подчертава важността на Турция като съюзник.

„Хюриет”: Между бивша Югославия и Турция няма никаква прилика, каза Ричард Холбрук
26 август 2009 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Между бивша Югославия и Турция няма никаква прилика, заяви специалният представител на САЩ за Пакистан и Афганистан Ричард Холбрук, пише турският вестник „Хюриет”. Ричард Холбрук участва в заседанието на групата на приятелите на демократичен Пакистан в Истанбул. Поради засиления интерес от страна на медиите той коментира процеса по кюрдското отваряне на правителството. Относно предупрежденията, че в Турция ще се случи това, което в бивша Югославия, Холбрук каза, че бивша Югославия е създадена след Първата световна война в двореца Версай от страна на онези, които преначертават картата на Европа, а Турция е страна, създадена от големия лидер Мустафа Кемал на почвата на културата на предците, и не може да се правят аналогии.
В рамките на дипломатическите си контакти той се срещна с министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу. По време на срещата двамата са обменили мнения за изборите в Афганистан, като са изразили общото мнение, че е рано да се правят коментари без да са оповестени официалните резултати, пише вестникът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2