Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 26 август 2009 г.

В Турция "реставрират" църква в джамия !

Снимка:Нихал Йозерган.

В Турция "реставрират" църква в джамия !

horizont.bnr.bg

Нихал Йозерган – кор. на БНР в Турция

"Реставрирането" на историческа църква "Св. Димитриос" в гр. Силиври и превръщането й в действаща джамия предизвика остра полемика в Турция. Полуразрушената църква е построена от тамошните гърци през 1831 г. в морското курортно градче Силиври на 70 км от Истанбул. След прогонването им от турската власт десетилетия наред тя е служила първо като джамия, после вместо склад (депо).

Преди 2 години кметът-проислямист Хюсейин Туран от управляващата ПСР се сетил да реставрира храма. След като се допитал до кмета на Голямата истанбулска община Кадир Топбаш – също проислямист, с негова подкрепа взел решение да превърне черквата в джамия и даже да вдигне едно минаре до него, както изисква ислямът.

Скандалът се разчу, след като авторитетният вестник "Миллийет" изнесе скандала в чело.
Стана ясно още, че преди близо 3 месеца Комитетът за опазване на културното наследство е определил на старината първа степен на историческа значимост, подобно на мегаисторическите световноизвестни паметници като храм-паметника "Света София", и джамиите "Селимийе" и "Сюлейманийе".

Това обаче не им попречило да си затворят очите за превръщането й в джамия. Бившият шеф на Съюза на турските архитекти Октай Екинджи направил всичко по силите си да раздуха скандала в турските медии. Отделно поискал от Министерството на културата и туризма и Министерският съвет да отменят „неетичното и ненаучно” решение на Общината.

Любопитно е, че скандалът избухна успоредно с обявеното преди седмица от премиера Ердоган "ново отваряне към малцинствата" и срещата му на Принцовите острови с Вселенския патриарх Вартоломей І, главният равин Исхак Халева и други духовни водачи от т.нар. "немюсюлмански" общности и обещанието за повече толерантност.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2