Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 25 август 2009 г.

Новините от и за Турция-25.08.09 г. !

В периоди на най-силни позиции приходите на ПКК може да са достигали 500 милиона долара, сочи доклад
25 август 2009 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. В периодите на най-голямо влияние и позиции на Кюрдската работническа партия /ПКК/ приходите й може да са достигали 500 милиона долара, пише турският вестник „Милиет”. В доклад на Атлантическата комисия в САЩ, озаглавен „Изграждане на доверие между иракските кюрди и турците”, се отбелязва, че връзката между Ирак и Турция е най-чувствителната и с потенциални интереси за САЩ в Близкия изток. В него се отбелязва, че Турция може да отхвърля среща с Абдуллах Йоджалан, но демократично избраните депутати от Партията на демократичното общество могат да бъдат посредници в процеса на отваряне към кюрдите. Авторът на доклада Дейвид Филипс базира своите изводи на пътуванията си в Турция и Ирак, направени през април. Според доклада кюрдите в Турция предпочитат да станат „член на ЕС” пред един „голям Кюрдистан”, ограничен в сухопътни граници. Установяването на мир между Ирак и Турция и изграждане на връзки между Турция и кюрдите в Северен Ирак е най-обещаващата и перспективна връзка в Близкия изток от гледна точка на интереса на САЩ, се посочва в текста. Американският анализатор препоръчва засилването на сътрудничеството между Турция и местното кюрдско правителство в Северен Ирак, а за това иракското правителство трябва да приключи с приемането на законите за износа на иракски петрол, разпределение на приходите и закона за хидрокарбона, пише вестникът.

Ройтерс: Турската армия изключи възможността за контакти с кюрдските екстремисти
25 август 2009 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Влиятелната турска армия изключи всяка възможност за контакта с кюрдските екстремисти в изявление, изясняващо позицията на военните относно опита на правителството да разшири правата на кюрдското малцинство в страната, съобщава агенция Ройтерс.
Генерал Илкер Башбуг, началник на Генералния щаб на Турция, предупреди че не бива да се обсъждат въпроси, които могат да застрашат националната сигурност само пет дни след като Съвета за национална сигурност на страната даде подкрепата си за инициатива за решаване на десетилетния конфликт с кюрдските сепаратисти.
Реформите се считат за важна стъпка за кандидатурата на Турция за членство в ЕС, както и за слагането на край на продължаващия от 25-години конфликт между правителството и сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК), в резултат на който са загинали повече от 40 хил. души.

Сигурността на труда в сектора на информационните технологии в Турция се е влошила
25 август 2009 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Работната среда и сигурността на труда в сектора на информационните технологии в Турция се е влошила в сравнение в миналата година, сочи изследване на центъра „Делойт”, пише турският вестник „Дюня”. Според участниците в изследването условията на труд са по-лоши отпреди, което предизвиква и песимистични нагласи. Въпреки това служителите в информационната сфера очакват кризата да приключи през втората половина на 2010 година и ситуацията да се нормализира.
Според повече от 50 % от собствениците на фирми, които са се включили в изследването, печалбите им са намалели със спада на покупателните възможности на потребителите.
Изследването констатира, че е нараснала необходимостта от финансиране на сектора, но все пак не е сериозно нарушен балансът между производствен капацитет, брой на работещите и заплащане, пише вестникът.

Разследването за връзка на ПСР в Турция с фондацията „Морски фар” е тайно, заяви Касационната прокуратура
25 август 2009 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Върховната касационна прокуратура на Турция излезе с изявление, че разследването срещу Партията на справедливостта и развитието заради твърдения за незаконно получаване на финансови средства от фондацията „Морски фар” се провежда тайно и информациите в медиите в тази връзка са спекулативни, пише турският вестник „Йени шафак”. Разследването е повдигнато за нарушаване по член 69 на турската конституция и на член 101 от Закона за политическите партии за получаване на финансови помощи от международни организации от други държави и от истински и мними лица, които нямат турско гражданство. От прокуратурата посочват, че преди да има решение по воденото разследване не трябва да се има доверие на информацията в медиите, тъй като тя има спекулативен характер.

Агенция „Фокус” припомня, че фондация „Морски фар”, която е създадена от турски бизнесмени в Германия с благотворителна цел, беше разследвана за финансови злоупотреби, облагодетелствали членовете на Управителния съвет на фондацията, свързани с Партията на справедливостта и развитието. Шефове на фондацията бяха осъдени в Германия за злоупотреби с големи финансови средства. По искане на Турция досието по делото беше предадено на турското правосъдно министерство и от там на прокуратурата за разследване.

Турските власти заловиха 29 кг хероин
25 август 2009 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските власти заловиха 29 кг хероин при операция в северозападната част на страната, предаде Анадолската агенция. Наркотикът е открит при проверка на камион в провинция Коджаели. Хероинът е бил разпределен в два тайника в камиона.
Задържани са двама души.

Си Ен Ен Тюрк: Ахмет Давутоглу отправи послания за подкрепа на Пакистан на конференция в Истанбул
25 август 2009 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Второто заседание на групата на приятелите на демократичен Пакистан започна снощи в двореца „Чъраган” в Истанбул, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. При откриването на конференцията министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу отправи послания за подкрепа на Пакистан. Той посочи, че трябва да се действа с енергичност и да се полагат дългосрочни усилия, защото Пакистан е ключова страна в една много важна територия. Турският външен министър призова за подкрепа на демократично избраното правителство на Пакистан и за подкрепа на хората, които са били принудени да напуснат страната, защото условията, които поражда тероризмът са много тежки. Давутоглу изтъкна, че има много неща, които трябва да направят за Пакистан. Той добави също, че проектът „Малаканд” трябва да бъде подкрепен, защото е насочен към бъдещето на страната.

„Сабах”: Известният турски пианист Фазъл Сай изрази пълна подкрепа за процеса на отваряне към кюрдите
25 август 2009 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Световноизвестният турски пианист и композитор Фазъл Сай изрази пълна подкрепа за процеса на отваряне към кюрдите, който стартира турското правителство, пише турският вестник „Сабах”. В специално интервю за вестника Сай посочи, че кюрдският въпрос трябва да бъде решен и той изцяло подкрепя това начинание. „На кюрдите трябва да бъдат дадени и гарантирани културните и социалните права. Трябва да бъде установен мир, за да можем да живеем заедно”, изтъкна известният пианист. Музикантът оцени като положително поведението на премиера Ердоган във връзка с предприетата политика и добави, че обществото трябва да има търпение, защото процесът ще продължи дълго. По думите му медиите също трябва да бъдат много внимателни, защото хората обикновено не искат да чуват нещо различно от това което мислят, а това е много болезнен и деликатен въпрос, пише вестникът.

„Хюриет”: Служители, знаещи кюрдски език, ще бъдат назначени в полицията в Батман, Югоизточна Турция
25 август 2009 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Батман. Служители, знаещи кюрдски език, ще бъдат назначени в отделите на полицията в Батман, Югоизточна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. На ритуална вечеря с журналисти по случай месец Рамазан валията на Батман Ахмет Турхан заяви, че служителите с кюрдски език, които ще бъдат наети, ще обслужват линия 155 за помощ на граждани и ще бъдат на 24-часово разположение. Той добави също, че по случай Рамазан са отделени помощи от 700 000 турски лири от фондацията за социална подпомагане и подкрепа и ще бъдат предоставени като помощ на гражданите по начин, по който това няма да обиди никого, пише вестникът.

„Хюриет”: 102 милиона турски лири е печалбата на Турските авиолинии за първото полугодие на 2009 година
25 август 2009 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 102 милиона турски лири е печалбата на Турските авиолинии за първото полугодие на 2009 година, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. В изявление на авиокомпанията на Истанбулската фондова борса беше представена консолидираната финансова картина на компанията за първото полугодие на тази година. Според изнесената информация печалбата от дейността за първите шест месеца на тази година е с 4 % по-висока от същия период на миналата година и е 155 милиона турски лири. В същото време обаче чистата печалба ще спадне с 58 % и ще бъде 102 милиона лири заради отражението на глобалната криза върху въздушния транспорт. Продажбите на билети за първото полугодие възлизат на 2 965 000 000 лири, което е с 14 % повече от същия период на миналата година. Регистрира се и увеличаване в броя на пътниците, ползващи услугите на авиокомпанията с 9 %. 11 237 000 пътници са пътували със самолети на турския национален превозвач. Със 7 % е нараснало количеството на карго-пратките, пренасяни от авиокомпанията. Заради глобалната криза обаче се наблюдава намаляване на трафика и на заплатите на персонала, пише вестникът.

Турски печат: „Езикът на мира” остана чужд на турската политика в започналия процес на кюрдско отваряне
25 август 2009 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Политиката на правителството по кюрдския въпрос, която вече седмици наред поражда остри сблъсъци сред турския политически елит, приковава и днес вниманието на турските вестници.
Вестник „Радикал” в публикация, озаглавена „Езикът на мира е чужд на турската политика” пише, че процесът, който премиерът Ердоган определи като „кюрдско отваряне” и „процес на мира” породи крах на надеждите с пренасянето си на политическата арена. „Воюващите за мира” политици в Турция се обвиняват взаимно в предателство и измяна към родината. Според вестника думите, изречени от тях от началото на процеса, не подхождат на един мирен процес, насочен към единство и съжителство на всички граждани при спазване на основните им права.
Вестник „Заман” се спира на вчерашното изказване на лидера на Народнорепубликанската партия /НРП/ Дениз Байкал за проекта за демократизация. НРП се солидаризира с Партията на националистическото движение /ПНД/, че зад него стоят САЩ. По думите на Байкал политиката по кюрдското отваряне се води по доклад от конференция, проведена през април във Вашингтон. Той намира за неудовлетворителна и декларацията на Съвета за национална сигурност за приемането на този проект и предупреждава, че започналият процес на кюрдско отваряне ще отведе Турция към разделение.
Вестник „Хюриет” също представя акценти от изказването на Дениз Байкал, който предупреждава, че резултатът от този процес ще е същият като този в Югославия и Ирак. Според него отсрещната страна /ПКК/ не възнамерява в нито един момент да остави оръжието докато напълно не постигне целите си.
Вестник „Милиет” цитира думите на лидера на прокюрдската Партия на демократичното общество Ахмет Тюрк, че ако в Турция бъде решен кюрдският въпрос, на политическата сцена няма да остане място за партия като ПНД, както и за НРП, която е срещу промяната и поддържа статуквото.
Вестник „Сабах” цитира упреците на заместник-председателя на Партията на справедливостта и развитието Бекир Боздаг към лидера на ПНД Девлет Бахчели. Боздаг посочва, че и Хитлер е довел национализма до неговата крайна степен, но е губеща от това е била Германия.

„Милиет”: ПКК поиска военните операции да спрат на 1 септември
25 август 2009 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. В започналата политика на отваряне за решаването на кюрдския въпрос в Турция се следва една ограничена и много контролирана линия на поведение, заяви третият човек в Кюрдската работническа партия /ПКК/ Дуран Калкан, пише турският вестник „Милиет”. В коментар, направен по информационната агенция „Фърат”, Калкан поиска на 1 септември турските въоръжени сили да прекратят военните операции. Той посочи, че в противен случай отново може да се стигне до сблъсквания.

„Заман”: 9 избягали терористи от ПКК са пуснати на свобода според закона за амнистията
25 август 2009 | 08:11 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. 9 терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/, избягали от лагери на организацията в Северен Ирак и предали се на турските сили за сигурност, са били освободени, пише турският вестник „Заман”. Според получената информация досиетата по започналото съдебно разследване на избягалите 9 терористи е било предадено от прокуратурата в Силопи в прокуратурата със специални пълномощия в Диарбекир. След направеното разследване те са били пуснати въз основа на членове от закона за обща амнистия на разкаяли се терористи.

„Дюня”: Генералният секретар на НАТО ще направи посещение в Анкара на 27 август
25 август 2009 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристига на посещение в Анкара на 27 август, пише турският вестник „Дюня”. По време на визитата си Расмусен ще се срещне с премиера Реджеп Тайип Ердоган и ще се включи в ритуалната вечеря по случай месец Рамазан в хотел „Риксос” в Анкара. Очаква се на вечерята Расмусен да направи изказване.

Абдуллах Гюл ще приеме на 300 семейства на загинали военнослужещи в борбата срещу тероризма
25 август 2009 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще приеме тази вечер на ритуална вечеря след поста заради месец Рамазан 300 семейства на загинали турски военнослужещи в борбата срещу тероризма, пише турският вестник „Сабах”. За гостите ще бъде приложен протокол А, който се прилага при посрещането на държавни глави и високопоставени гости.
Ритуална вечеря за 30 семейства на загинали войници ще даде и началникът на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг в град Афион, където ще бъде на посещение за честванията за деня на победата по време на Национално-освободителната война.
Председателят на дружеството на семействата на загинали военнослужещи Исмаил Кумарташлъ заяви, че имат известни притеснения от започналия процес на демократично отваряне и най-добре те ще бъдат разбрани от началника на Генералния щаб.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2