Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 25 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-25.08.2009 г. !

Международният панаир в Измир

Останаха броени дни до Международния панаир в Измир.

Posted 25.08.2009 12:27:00 UTC

Updated 25.08.2009 12:30:56 UTC

Останаха броени дни до Международния панаир в Измир.

В панаира, който ще бъде открит на 28 август, петък се очаква да участват 1 003 фирми от 52 страни.

Основите на този панаир бяха поставени през 1923 година с изложение на продукти от местната промишленост...

Тази година международният панаир в Измир, който е единствен по рода си в Турция се организира за 78ми пореден път.

За първи път в рамките на панаира между Пасапорт и Конак Пиер ще бъде изградена временна марина, където ще бъдат изложени различни яхти, кораби и други морски технологии.

Поради факта, че панаира съвпада със свещенния за мюсюлманите месец Рамазан мястото на панаирното казино ще бъде заето от увеселения по повод месец Рамазан.

Очаква се панаира да бъде посетен от 1 милион и 500 хиляди души.
-
Давутоглу организира вечеря ифтар...

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу организира снощи вечеря ифтар за участниците в заседанието на Групата на Приятелите на Демократичен Пакистан...

Posted 25.08.2009 09:58:37 UTC

Updated 25.08.2009 09:58:37 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу организира снощи вечеря ифтар за участниците в заседанието на Групата на Приятелите на Демократичен Пакистан.
На вечерята присъстваха външният министър на Пакистан Шах Махмуд Курейш, външният министър на Канада Лаурънс Канон, външният министър на Швеция Карл Билд, заместник външният министър на Иран Моаммад Махди, специалният представител на САЩ за Афганистан и Пакистан Ричърд Холбрук и други лидери.
-
Преглед на турския печат 25.08.2009

Преглед на новините по страниците на някои от турските вестници отпечатани на 25ти август 2009та година.

Posted 25.08.2009 06:59:23 UTC

Updated 25.08.2009 07:01:07 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Йени Шафак. Вестникът е поместил на заглавна страница новина във връзка с бушуващия от пет дена насам горски пожар в съседна Гърция. В новината се отбелязва, че премиерът Ердоган е потърсил по телефона премиера на Гърция Костас Караманлис и е казал, че са готови да окажат помощ в загасянето на пожара.
Вестник Заман в новина на същата тема пише, че след разговора с Караманлис, премиерът Ердоган е наредил един пожарен амфибиен самолет да отлети за Гърция за да се включи в дейностите по гасенето на горския пожар и е поискал, още два самолета да са готови да отлетят за Гърция, ако се изпита нужда.
Вестник Ватан пише, че преди два дена министърът на външните работи Ахмед Давутоглу е потърсил по телефона външния министър на Гърция Дора Бакояни и е поискал информация във връзка с пожара наближил предгpадията на гръцката столица. В новината пише, че Давутоглу е изказал съжалението си по повод бедствието.
В новината озаглавена "Още един мост между Турция и Пакистан" вестник Заман съобщава, че днес в Истанбул ще се състои втората среща на министрите на "Групата на Приятелите на Демократичен Пакистан", припомняйки, че вчера се е състояла срещата на висши бюрократи. Вестникът припомняб че целта на групата е оказване на помощ на Пакистан в борбата с тероризма, и в сферите на образованието, здравеопазването, икономиката, енергетиката и местните управления. Вестникът подчертава, че турските и пакистански представители участващи в срещата имат и друг повод за радост-потеглянето на първия експериментален товарен влак от Пакистан за Турция. Вестникът подчертава, че влакът е потеглил на 14ти август със церемония от пакистанската столица Ислямабад и е запланувано да пристигне в Истанбул на 28ми август, където ще бъде посрещнат с церемония, на която ще присъства и министърът на външните работи на Пакистан Шах Махмуд Курейш.
"Истанбулската фондова борса е на челно място в света"-пише вестник Стар и подчертава, че индексът на истанбулската борса е нарастнал с 69,9 процента на базата на турската лира и със 74,5 процента на базата на американския долар, и е сочена от Дъ Икономист като фондовата борса с най-добър обем на работа.
Същият вестник пише, че турското правителство, дало старта на членството на Турция в проекта "Церн" разположен в Швейцария, е поставил началото на дейности за изграждането на протонен ускорител и в Турция, където ще се провеждат експерименти подобни на тези, които се осъществяват в "Церн". В новината пише, че изграждането на ускорителя ще бъде поето от Дирекцията за Обществено жилищно строителство.
Вестник Заман съобщава, че 26 иракчани ранени по време на последните бомбени нападения в страната са били доставени със самолет на лечение в Турция. В новината се подчертава, че след първите консултации, ранените ще бъдат разпределени по различни специализирани болници, в зависимост от състоянието и вида на раните им.

Новини
25.08.2009

Емисии 25.08.2009

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2