Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 25 август 2009 г.

Започна реставрацията на българския метох в Истанбул !

Метохът в Истанбул/Вестник "С>е>г>а.

Снимка:Нахиде Дениз.

Реставрират българския метох в Истанбул !

horizont.bnr.bg

Нахиде Дениз - кор. на БНр в Турция

Започна реставрацията на българския метох в Истанбул – ценен паметник на нашето културно-историческо наследство в Турция. Работници поправят покрива, след което ще започне обновяването на вътрешните помещения. Предвижда се цялостната реставрация да приключи за една година.

Идеята за реставрацията на метоха е на Фондацията Български православен храм „Св. Стефан” в Цариград, която и финансира проекта, заедно с Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет на България.

Метохът в Истанбул е една от светините на българското културно-историческо наследство. То се намира точно срещу българската църква „Св. Стефан” на брега на Златния рог, която е обявена за най-красивата православна църква на Турция. Метохът е построен през 1850 г., сградата е била на три етажа, с 25 стаи. Навремето в сградата е имало приют, редакция, печатница, където са се списвали вестници на български език, а също и училище. Според председателя на Българското църковно настоятелство в Истанбул Васил Лязе има идея след като завърши цялостната реставрация на метоха, той да бъде превърнат в музей.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2