Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 26 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-26.08.2009 г. !

Успехът на „АСЕЛСАН”...

Турската фирма „АСЕЛСАН” е на 40то място в списъка на 50те най-бързо растящите компании от сектора на отбранителната индустрия в света подготвен от американското списание „Дефанс Нюз”.

Posted 25.08.2009 12:30:58 UTC

Updated 25.08.2009 12:30:58 UTC

Турската фирма „АСЕЛСАН” е на 40то място в списъка на 50те най-бързо растящите компании от сектора на отбранителната индустрия в света подготвен от американското списание „Дефанс Нюз”.

През последно време бе изживян значителен спад в икономическия ръст на фирмите действащи в сферата на отбранителната индустрия.

През последните 5 години АСЕЛСАН осъществи икономически ръст от 18 %, през последните 3 години 17 %, а миналата година осъществи ръст от 6 %.
-
Реакции по повод шантажа на Христофяс

Лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс в изявление за вестник „Прото Тема” направено след като преките преговори по кипърския въпрос бяха прекратени до 3 септември тази година, заяви, че ако Анкара не промени позицията си по кипърския въпрос ще наложат вето на членството на Турция в ЕС”.

Posted 26.08.2009 10:47:14 UTC

Updated 26.08.2009 10:47:14 UTC

Лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс в изявление за вестник „Прото Тема” направено след като преките преговори по кипърския въпрос бяха прекратени до 3 септември тази година, заяви, че ако Анкара не промени позицията си по кипърския въпрос ще наложат вето на членството на Турция в ЕС”.

В отговор на това изявление говорителят на президенството на ТРСК Хасан Ерчакъджа каза: „Кипърската гръцка страна се възплозва от несправедливото си членство в ЕС за да упражнява шантаж”.

Ерчакъджа припомни, че Турция е една от страните искащи процеса на преговори да приключи справедливо и във възможно най-кратък срок и каза, че Христофяс все още не е опевестил каква промяна очаква в позицията на Турция.
-
Реакции по повод посланието на Башбу...

Посланието на началника на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг по повод 87мата годишнина от Деня на Победата, предизвика широк отзвук в политическите среди в Анкара...

Posted 26.08.2009 10:11:53 UTC

Updated 26.08.2009 10:11:53 UTC

Посланието на началника на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг по повод 87мата годишнина от Деня на Победата, предизвика широк отзвук в политическите среди в Анкара.
Президентът Гюл окачестви посланието като много положително , а премиерът Ердоган каза, че календарът за демократични промени продължава да работи.
Ердоган отбеляза, че в четвъртък ще произнесе обръщение към турската нация и ще даде сведения за пакета с демократични реформи.
Заместник-председателят на парламентарната група на партията на Справедливостта и Развитието Бекир Боздаг каза, че турските въоръжени сили са очертали границите на допустимото в рамките на демократичните промени и отбеляза, че и правителството се придържа към тези граници.
-
Започна Седмицата на Победата...

Честванията в рамките на Седмизата на Победата започнаха с тържествената церемония организирана в Афьонкарахисар...

Posted 26.08.2009 10:20:06 UTC

Updated 26.08.2009 10:20:06 UTC

Честванията в рамките на Седмизата на Победата започнаха с тържествената церемония организирана в Афьонкарахисар. Хиляди граждани участваха в тържествения парад организиращ се по повод 87мата годишнина на победата на турската армия в постигната в резултат на генералната офанзива. Участниците в парада изминаха с факли и знамена в ръцете пътя който са преминали Мустафа Кемал Ататюрк и командните кадри на турската армия до хълма Коджатепе, където се е разполагал генералният щаб на турската армия.
Хилядите участници посрещнаха на хълма Коджатепе изгрева на слънцето под звуците на марша мехтеран и с изпълнение на танци.
-
Преглед на турския печат 26.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 26 август 2009 година.

Posted 26.08.2009 10:35:16 UTC

Updated 26.08.2009 10:35:16 UTC

Bестник Хабер Тюрк съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл е дал вечеря ифтар за семействата на загиналите военнослужещи в борбата с терористичната организация ПКК и за ветераните. Вестникът отбелязва, че в речта си Гюл е казал „Приветствам с добре дошли съпругите, майките, бащите и близките на загиналите военнослужещи и многоуважаваните ветерани. Горд съм да бъда ваш домакин на вечеря ифтар в свещенния за мюсюлманите месец Рамазан”.

Вестник Стар в новината по темата предава, че президентът А. Гюл е казал: ”Държавата ни няма да направи грешка. Никога няма да бъдат забравени болките изпитвани от смъртта на героите и себеотрицанието на ветераните”.

Вестник Хюрриет отбелязва, че в изказването си президентът Гюл е казал: „С цялата си искреност искам да отбележа, че вие сте най-скъпите ми гости”.

Вестник Джумхуриет пише, че в посланието си по повод седмицата на Победета началникът на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг е казал: „Горди сме да отпразнуваме 87мата годишнина от Голямата победа, която е последната халка от борбата за независимост на турския народ осъществена под лидерството на великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк”.

Вестник Стар в новината по темата предава, че в посланието си началникът на генералния щаб е акцентувал на член 3ти от Конституцията, който гласи: „Турската държава е неделимо цяло като държава и народ. Официалният език на Република Турция е турския”.

Вестник Ватан пише, че началникът на генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг е казал „Турските въоръжени сили продължават с решителност борбата си срещу терористичната организация ПКК и вярваме в значението на необходимите мерки, които държавата взема по икономически, социално-културни и международни въпроси, които са извън сферата на сигурността”.

Вестник Сабах предава, че Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който утре ще осъществи официално посещение в Турция е казал: „Няма да се меся във вътрешните работи на Турция. Турция притежава много важна стратегическа роля, тя е мост между Европа, Централна Азия и Близкия Изток. Турция може да играе ключова роля в целия регион”.

Вестник Сабах съобщава, че генералният секретар на НАТО е казал, че са включили ПКК в списъка на терористичните организации и че НАТО ще направи всичко в борбата срещу тероризма.

Вестник Ватан отбелязва, че Външният министър на Пакистан Макдум Шах Махмуд Куреши в речта си на срещата на Групата на приятелите на демократичен Пакистан в Истанбул е казал „Турция винаги е била истински приятел на Пакистан и пакистанския народ е на ясно с това”. Вестникът предава дословно казаното от Куреши „На тази среща в Турция, приятелите на Пакистан предприеха сътрудничество по въпроси представляващи общ интерес. Случиха се различни събития, които повлияха както региона, а така и върху нас. Отдаваме голямо значение на това партньорство. Голямо значение притежава интереса проявяван към проектите съблюдаващи интересите и на двете страни”.

Вестник Хабер Тюрк пише, че в минираната зона на границата на Турция със Сърия е бил установен значителен резерв от петрол. Вестникът съобщава, че министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз е казал, че в граничната област на Турция със Сирия включваща и минираната зона е бил установен резерв от 556 милиона и 300 хиляди барела петрол.

Вестник Джумхуриет отбелязва, че благодарение на 5тите поредни състезания на автомобили задвижвани от слънчеви батерии Турция се е включила в световната лига в тази област. В новината пише, че председателят на турския институт за научни и технологични проучвания- ТЮБИТАК Проф. Др. Йомер Анлаган е казал, че тези състезания, които са били организирани за първи път преди 5 години, вследствие на задоволителните резултати е било взето решение да се организират ежегодно и че интересът към тях все повече расте. Проф. Др. Йомер Анлаган е отбелязъл, че Турция се готви да бъде предводител в състезанията на автомобили задвижвани от водородно гориво, които се организират за трети пореден път. Според изказването на Проф. Др. Анлаган състезанията на автомобили задвижвани от водородно гориво се организират единственно в Турция.
-
Преглед на чуждия печат 26.08.2009

Преглед на новините за Турция заели място в чуждите медии през изтеклия едноседмичен период.

Posted 26.08.2009 07:42:00 UTC

Updated 26.08.2009 07:42:00 UTC

Днешните извадки от чуждестранния печат ще започнем със статия на американския вестник Таймз във връзка с района Алачатъ близо до град Измир, който район през последните години се превърна в притегателен център за любителите на уиндсърфинга. В статията под заглавието "Елате в Труция за да хванете вятъра" се подчертава, че вятърът е превърнал това туристическо селище в една от основните бази на сърфистите, като припомня, че преди известно време това курортно селище бе домакин на Световната Купа организираща се от Дружеството на Професионалните сърфисти. Вестникът отбелязва, че надпреварите с участието на 64 сърфиста и 19 сърфистки от 30 страни са били проследени от над 7 хиляди души.
*********Втората ни новина е от руски интернет сайта на име Актуалная Россия. Интернет сайтът отбелязва, че въпреки глобалната икономическа криза, руските граждани не са се отказали от навика да отиват на почивка в чужбина и че Турция е останала предпочитаната от тях дестинация. В сайта се сочи, че тази година руските туристи са изпреварили по брой германските туристи, които от години насам бяха най-голямата група туристи пристигаща в Турция. В новината на сайта пише, че през месец юни броят на руските туристи посетили Турция е достигнал 481на хиляди, а броят на германските утристи е останал на 478 хиляди.
*********Испанският вестник Ла Вангардия е отделил място по страниците си на турскя туризъм и главно на описание на забележителностите на дългото 8 хиляди и 333 километра крайбрежие на Турция. Вестникът сочи, че кметството на Истанбул полага големи усилия за да прочисти крайбрежието на Босфора и да превърне двата му бряга в зони подходящи за плаж и плуване, и че в резултат на усилията, сега 140 километров отсек от общия крайбрежен отсек от 234 километра на Истанбул е подходящ за плаж и плуване. Ла Вангардия подчертава, че кметството на Истанбул иска по този начин да даде възможност на жителите на града, които нямат възможност да отидат на почивка по южното крайбрежие, да се възползват от възможностите предоставени от географското разположение на града и да си отдъхват на морския бряг в непосредствена близост до жилищата си. В новината се подчертава, на че плажа Гюнеш във Флория, плажа Чироз в Йешилкьой и плажните ивици в квартал Кючюкчекмедже кметството е поставило душове и съблекални. Испанският вестник също така сочи, че през последните години е нарастнал и броят на строящите се в Турция басейни и че броят на новите построени басейни е достигнал десет хиляди.
*********Интернетният сайт Ен-ТиВи.Де се подчертава, че докато туристите са започнали да избягват Испания, Турция е започнала да притегля все повече чуждестранни туристи. В новината пише, че въпреки кризата Турция е запазила привлекателността си за чуждестранните туристи и потокът от туристи от чужбина към тази страна е нарастнал, а притокът на туристи в страна с развит туризъм като Испания е започнал да намалява. В сайта пише, че броят на чуждестранните туристи пристигащи в Испания от чужбина е намалял с десет процента в сравнение с миналата година. В новината подготвена въз основа на данни на Испанския Статистически Институт се подчертава, че е намалял интересът и на германските туристи към испанските курортни центрове.
*********Последната ни новина е от германския информационен интернет сайт Нет-Трибуне.ком. В новината пише, че Турция се е включила в усилията за загасяването на горския пожар превърнал се в сериозна заплаха за столизата на Гърция Атина, с един самолет пожарогасител. Сайтът отбелязва, че министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е потърсил по телефона външния министър на Гърция Дора Бакояни и е предложил помощ, което предложение е било посрещнато със задоволство, и с директива на премиера Ердоган един амфибиен пожарогасителен самолет е отлетял за Гърция за участие в загасителните дейности.
С тази новина приключваме тазседмичния преглед на чуждестранния печат. Идната седмица ще бъдем отново заедно в същия ден и час.
-
Новини
26.08.2009

-
Емисии
26.08.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2