Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 22 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-22.08.2009 г. !

Изненадващо откритие...

В археологическите разкопки проведени в античния град Лаодикея в община Денизли, който има 2 500 годишно минало бе установено, че през античността е съществувала структура подобна на ЕС.

Posted 22.08.2009 12:18:40 UTC

Updated 22.08.2009 12:18:40 UTC

В археологическите разкопки проведени в античния град Лаодикея в община Денизли, който има 2 500 годишно минало бе установено, че през античността е съществувала структура подобна на ЕС.

Тук бяха установени местата, на които са седяли упарвителите на регионалните градове свидетелстващи за съществуването на структура наподобяваща на днешния Европейски съюз.

Съобщено бе, че град Лаодикея е бил доминиращ град в областта и е основал търговски съюз с околните градове, който е уреждал износа на стоките произвеждани в градовете от съюза за Милет, Ефес, а от там за Европа.
-
Обама поздрави мюсюлманите

Президентът на САЩ Барак Обама поздрави мюсюлманите по света по случай започването на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Posted 22.08.2009 12:13:26 UTC

Updated 22.08.2009 12:13:26 UTC

Президентът на САЩ Барак Обама поздрави мюсюлманите по света по случай започването на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

В посланието си Обама каза, че постите, които са ценност споделяна от християнството и някои други религии са религиозен ритуал сближаващ хората едни с други и с Всевишния.

В обръщението си Обама каза, "Придържаме се към дадените от нас обещания да направим света по-безопасно място. Както казах и в Кайро това може да стане с усилията да се изслушваме, да се опознаем и да изпитваме уважение едни към други".

Обама допълни "Америка винаги ще се застъпва за правото на хората по целия свят да имат собствени възгледи за политиката и религията и да вярват във върховенството на закона".
-
Чеченската съпротива обяви икономическа война...

Столицата на Чеченската автономна република в състава на Руската Федерация Грозни бе разтърсена вчера от пет последователни експлозии....

Posted 22.08.2009 09:49:14 UTC

Updated 22.08.2009 09:49:14 UTC

Столицата на Чеченската автономна република в състава на Руската Федерация Грозни бе разтърсена вчера от пет последователни експлозии.
Загинаха четирима полицаи.
Съобщено бе, че две от експлозиите се дължат на нападения камикадзе. Компетентни служители отбелязаха, че нападателите самоубийци са се доближили в два различни района на града до полицаи и са взривили бомбите по тялото си.
В интернет страницата на чеченските бойци се отбелязва, че обявяват икономическа война на московската администрация.
Същевременно чеченската страна твърди, че бомбеното нападение в Ингушетия и експлозията станала в хидроелектроцентрала в Южен Сибир са дело на чеченски бойци.
В понеделник в столицата на Ингушетия Назран бе организирано нападение с кола бомба, по време на което загинаха 25 и бяха ранени 160 души.
При експлозия в най-голямата хидроелектроцентрала на Русия загинаха над 70 души.
Кремълската администрация от своя страна окачестви твърденията като недостоверни и отбеляза, че няма да прави коментари по въпроса.
-
Обама окачестви изборите като важни за бъдещето...

Обама каза, че афганистанският народ е направил много важна крачка към поемането на управлението на страната в своите ръце...

Posted 22.08.2009 09:43:47 UTC

Updated 22.08.2009 09:43:47 UTC

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че проведените в Афганистан избори за държавен глава представляват много важна стъпка даваща насока на бъдещето на страната. Обама каза, че афганистанският народ е направил много важна крачка към поемането на управлението на страната в своите ръце, но отправи предупреждението, че въпреки положителните промени, насилията и нападенията в страната може да продължат.
Преброяването на гласовете в Афганистан до голяма степен приключи. Настоящият президент Хамид Карзаи и основният му опонент за поста Абдуллах Абдуллах твърдят, че са получили гласовете необходими за да бъдат избрани на поста.
Очаква се крайните резултати от изборите да бъдат оповестени в срок от няколко дена.
-
Кризата между Швеция и Израел се разраства...

Твърденията че израелси войници търгуват с органи на палестинци, предизвикаха криза...
Posted 22.08.2009 09:46:19 UTC

Updated 22.08.2009 09:46:19 UTC

Кризата между Израел и Швеция се разраства.
Статия публикувана по страниците на високотиражния шведски вестник Афтонбладет, в която се заявява, че израелските войници крадат органи от палестинците, предизвика криза между двете страни.
В статията вестникът твърди, че престъпната мрежа за противозаконна търговия с органи се разпростира чак до еврейската общност в САЩ и че в тази страна са осъществени арести в рамките на разследване по въпроса.
Авторът на статията твърди, че лично е видял трупа на палестинец, чийто органи са били отнети и чиито тленни останки са били предадени на семейството му и отбелязва, че много палестинци в Ивицата Газа и на Западния Бряг на река Йордан разказват за подобни случаи.
Министърът на външните работи на Израел Авигдор Лиеберман опроверга новините и изрази протест пред шведските власти.
Министърът на външните работи на Швеция Карл Билд от своя страна каза, че въпреки настоятелните искания на израелската администрация, няма да осъдят вестника, като подчерта, че свободата на изразяване е поставена под гаранция със конституцията на страната.
Израелската преса твърди, че поради кризата шведският външен министър Билд може да отложи предстоящото след десет дена посещение в Израел.
-
Подкрепата за пакета с демократимчни промени расте...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че полагат големи усилия за да бъде сложен край на тероризма в страната...

Posted 22.08.2009 09:34:59 UTC

Updated 22.08.2009 09:34:59 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че полагат големи усилия за да бъде сложен край на тероризма в страната и отбеляза, че пакетът с демократични промени представлява стъпка целяща установяването на сoлидарност между всички етнически групи в Турция.
Ердоган заяви, че Турция не е страна, чийто дневен ред се определя от трети страни, а е страна която дава насока и определение на световния дневен ред и каза, че искат да приключат с процеса на демократични реформи до края на годината.
Ердоган поясни, че е разговарял и с прочутата турска певица Сезен Аксу във връзка с демократичния процес и още веднъж подчерта, че очакват подкрепа за процеса от всички обществени слоеве в страната.
През последните дни много учени, интелектуалци, журналисти, дейци на изкуството и пенсионирани посланици направиха изявления в подкрепа на процеса за демократични промени в Турция.
-
Преглед на турския печат 22.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 22 август 2009 година.

Posted 22.08.2009 11:43:26 UTC

Updated 22.08.2009 11:43:26 UTC

Bестник Стар в новината със заглавие „Решението, което шокира диаспората” съобщава, че решението на федерален касационен съд в щата Калифорня, САЩ е шокирало арменската диаспора. В новината пише, че касационният съд е анулирал закона даващ право на наследниците на арменците загинали по време на инцидентите от 1915 година в Османската империя правото да завеждат дело срещу застрахователните компании.

Вестник Джумхуриет отбелязва, че докато двамата най-силни кандидата за президентския пост в Афганистан- президента Хамид Карзаи и бившия вънешен министър Абдуллах Абдуллах отстояват, че са победители в първия тур на изборите, Афганската администрация, която е замесена в обвинения за корупция и западните страни са поздравили афганския народ за „успеха” постигнат на изборите. В новината също така се съобщава, че правителството е съобщило, че в деня на изборите са станали 135 инцидента по време, на които са загинали 9 цивилни граждани, 9 полицая и 8 военнослужещи.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Чеченците поеха отговорността за нападението” предава, че чеченската група „Батальон на мъчениците” е поела отговорността за аварията Саяно-Шушенската водноелектрическа централа в автономната република Хакасия, Източен Сибир от 17 август, понеделник, която отне живота на най-малко 30 души.

Вестник Заман в новината със заглавие „Поздравителни послания от световните лидери по повод зпочването на свещенния за мюсюлманите месец на постите Рамазан” съобщава, че някои от лидерите отправили поздравления към мюсюлманския свят по повод започването на месец Рамазан са президента на САЩ Барак Обама, премиера на Русия Владимир Путин, премиера на Великобритания Гордън Браун, външния министър на Великобритания Дейвид Милибанд и държавния министър на Германия отговарящ миграцията, бежанците и интеграцията Мария Бьомер.

Вестник Заман в новината със заглавие „Притежателите на банкови сметки в Швейцария ще бъдат афиширани” сочи, че Турция е спечелила правото да иска информация във връзка с банковите сметки на турски граждани в Швейцария и в другите страни и че може да бъде открит път за връщането в Турция на над 100те милиарда долара вложени в над 20 хиляди банкови сметки в чужбина.
-
VOT Слушай новини на Български




22.08.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




22.08.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2