Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 20 август 2009 г.

Новините от и за Турция-20.08.2009 г. !

Ройтерс: Турция провежда реформи за подобряването на отношенията си с кюрдите
20 август 2009 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските власти са започнали да преименуват редица селища, връщайки старите им, възприети от кюрдското общество имена, в рамките на усилията да подобрят отношенията си с кюрдското малцинство, в изпълнение на изискванията на ЕС за кандидатстване за членство в съюза, предаде Ройтерс. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган обяви започването на демократични реформи, за да прекрати продължилите десетилетия конфликти и разногласия с кюрдите в страната. Властите в Анкара обмислят и възможността да разрешат на кюрдските религиозни проповедници да провеждат публични служби.
Откакто обяви своята „кюрдска инициатива”, Ердоган не е много обстоятелствен относно мерките, които ще бъдат предприети в тази насока и времевите рамки на този процес. Премиерът тихо търси подкрепа сред партиите, в обществото и сред военните за идеята си да убеди кюрдските бунтовници от ПКК да се разоръжат, с което ще се сложи край на конфликта, отнел над 40 000 живота.

Турските власти задържаха 31 нелегални имигранти
20 август 2009 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските власти задържаха 31 нелегални имигранти в град Джейхан в южната провинция Адана, съобщава Анадолската агенция. Всички арестувани са от Афганистан.
Афганистанците ще бъдат депортирани, след като приключат всички законови процедури.

Турската полиция залови 172 кг хашиш
20 август 2009 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската полиция залови 172 кг хашиш при няколко операции в различни провинции, предаде Анадолската агенция. Само в Диарбекир в периода между 4 и 17 август са конфискувани 127,5 кг хашиш. Задържани са шестима души, които са обвинени в трафик на наркотици.
При друга операция в провинция Денизли са заловени 13,5 кг хашиш. Арестувани са двама души. 30 кг хашиш са конфискувани при акция в югоизточната провинция Адъяман.

Турция е домакин на съвместното учение Reliant Mermaid с участието на Израел и САЩ
20 август 2009 | 06:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е домакин съвместното учение Reliant Mermaid с участието на ВВС и ВМС на Израел и САЩ, съобщават медиите. До 21 август в източната част на Средиземно море ще се тренират издирвателни и спасителни операции при корабокрушения и самолетни катастрофи, доставяне на хуманитарна помощ и евакуация на ранени.
Участват осем кораба, четири хеликоптера и три самолета. Целта на учението е ефикасно и бързо координиране и сътрудничество на военните сили на трите страни при извънредни ситуации.

Днес ще заседава Съветът за национална сигурност в Турция
20 август 2009 | 06:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес ще се състои августовското заседание на Съвета за национална сигурност в Турция, съобщават медиите. Заседанието ще бъде председателствано от президента Абдуллах Гюл. На него за последен път ще участват командващите военноморските и военновъздушните сили на Турция адмирал Метин Арач и генерал Айдоган Бабаоглу.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2