Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 13 август 2009 г.

Новините от и за Турция-13.08.2009 г. !

Съдията по делото срещу лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан подкрепи кюрдското отваряне в Турция
13 август 2009 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдското отваряне не става само с приказки, а трябва да бъдат дадени необходимите гаранции човек да живее човешки и свободно, каза бившият съдия по делото срещу лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан Тургут Окяй, пише турският вестник „Хюриет”. Окяй, който след пенсионирането си работи като адвокат, изтъкна, че трябва да бъдат дадени гаранции кюрди, лази, черкези да могат да се обучават на своя език, да извършват поклонение според своята религия. По думите му, ако ПКК остави оръжието, турският народ е с широка душа и чувства, ще прости. „Ние живеем от векове заедно, имаме сходни обичаи и традиции, женим се един за друг, но на първо време трябва да бъдат дадени социални и културни права”, посочи бившият съдия по делото срещу Йоджалан.

Агенция „Фокус” припомня, че лидерът на ПКК Абдуллах Йодганал излежава доживотна присъда в затвор на остров Имралъ, Егейско море.

Турските служби за сигурност заловиха над 11 кг хашиш
13 август 2009 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските служби за сигурност заловиха над 11 кг хашиш при операция в северната провинция Самсун, съобщава Анадолската агенция.
След получен сигнал от информатори са проведени акции в градовете Чанък и Алакам.
Задържани са трима души.

През 2008 година в Турция при пожари са изгорели най-много гори, според доклад на ЕС
13 август 2009 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Анкара/Брюксел. Турция е страната, която е претърпяла най-много загуби от горски пожари през 2008 година, става ясно от доклад на ЕС за горските пожари в Европа, пише турският вестник „Сабах”. Според доклада, изготвен с помощта на сателитен снимков материал от НАСА, през 2008 година в Турция са изгорели 27 848 хектара гори. По загуби я следват Гърция, в която са били изпепелени 24 573 хектара гори и Италия - с 24 449 хектара загуби. През 2008 година в Турция са възникнали 2 135 горски пожара. В доклада се посочва, че най-големите пожари възникват в Южна Турция. На този етап обаче няма достатъчно данни да се установи какво въздействие са оказали пожарите върху различните видове почви. Според изследването 7 182 051 хектара гори в Турция са застрашени от пожари от първа степен, а 5 091 788 хектара са от втора степен на застрашеност.

Турският вътрешен министър се срещна с лидера на прокюрдската Партията на демократичното общество
13 август 2009 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай се срещна с лидера на Партията на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк в рамките на консултациите по политиката за кюрдското отваряне, пише турският вестник „Дюня”. При визитата си в централата на ПДО Аталай беше съпровождан от заместник-председателите на Партията на справедливостта и развитието Абдюлкадир Аксу и Бекир Боздаг. След срещата с Тюрк Аталай посочи, че стартиралата политика е един проект за братство и приятелство в Турция, за нейния просперитет и бъдеще. По думите му кюрдският въпрос трябва да бъде решен от самата Турция с подкрепата на всички среди. Турският вътрешен министър изтъкна, че винаги са искали това да стане в парламента и в тази връзка разчитат на подкрепата на политическите партии. По думите му ще продължат срещите с граждански организации и синдикати, като Съюза на турските адвокати, синдикатите Тюрк-Иш и Хак-Иш, за обсъждане на предприетата политика.
От своя страна лидерът на прокюрдската партия Ахмет Тюрк изтъкна, че тридесетгодишните мъки и човешки трагедии в Турция трябва да спрат и страната да се насочи към мир. „Силно се надяваме на това, защото всички виждат, че въпросът не може да се реши с оръжие, насилие и военни операции”, подчерта политикът от кюрдски произход.

Специалният представител на САЩ за Афганистан и Пакистан Ричард Холбрук ще посети Турция
13 август 2009 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният представител на САЩ за Афганистан и Пакистан Ричард Холбрук ще посети Турция в следващите дни, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. В изказване в американски стратегически център във Вашингтон Холбрук каза, че утре започва визита в Пакистан, Афганистан и Турция. Визитата му в Афганистан е по искане на президента Барак Обама във връзка с президентските избори, които ще се състоят там следващата седмица. Холбрук каза, че ще участва също в конференция в Истанбул на групата на приятелите на Пакистан, в която влизат представители на 24 страни.

Приходите от туризъм в Турция са спаднали с 9,6%, сочат данни

13 август 2009 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Приходите от туризъм в Турция са спаднали с 9,6%. Това сочат данните за второто тримесечие на годината, съобщават медиите. Спадът е спрямо същия период миналата година. Според официални статистически данни приходите възлизат на 4,24 млрд.долара.
През първото тримесечие се отчита намаление от 11,2%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2