Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 13 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-13.08.2009 г. !

15ти филмов фестивал в Сараево

Вчера започна 15тият филмов фестивал в Сараево.

Posted 13.08.2009 12:57:18 UTC

Updated 13.08.2009 12:57:18 UTC

Вчера започна 15тият филмов фестивал в Сараево.

На церемонията по откриването на фестивала участваха редица важни имена от света на изкуството. Сред гостите на фестивала бе и генералния директор на Турското радио и телевизия Ибрахим Шахин. След церемонията по откриването Шахин проследи първия филм прожектиран в рамките на фестивала.

По-късно Шахин участва в коктейла организиран от кмета на Сараево по случай филмовия фестивал. Фестивалът ще продължи до 20 август. В рамките му ще бъдат представени над 230 филма.
-
ВНСТ иска сведения от Белгийския парламент...

Комисията по човешките права къмв ВНСТ изпрати писмо до парламента на Белгия, в което поиска разяснения...

Posted 13.08.2009 09:55:36 UTC

Updated 13.08.2009 09:55:36 UTC

Комисията по човешките права към ВНСТ изпрати писмо до парламента на Белгия, в което поиска разяснения във връзка с твърденията, че един турски граждани е починал в белгийски затвор в резултат на физическо насилие.
Председателят на комисията Зафер Юскюл изпрати писмо до председателя на комисията по човешките права на белгийския парламент, в което отбеляза, че са били дълбоко разочаровани от твърденията, че са нарушени основните човешки права и че очакват от белгийските власти сведения за достоверността на твърденията.
Юскюл поиска, ако твърденията се окажат достоверни, отговорните служители да бъдат наказани.
Съобщено бе, че следствието по въпроса продължава.
-
Нов проблем...

Върху парцела на фондация на турското малцинство в Западна Тракия, Гърция бе построена църква.

Posted 13.08.2009 12:32:46 UTC

Updated 13.08.2009 12:32:46 UTC

Върху парцела на фондация на турското малцинство в Западна Тракия, Гърция бе построена църква.

През последно време гръцкото правителство удържавява парцелите на фондациите на турското малцинство в Западна Тракия с довода, че са държавна собственост.

Тази позиция на Гърция още повече задълбочава проблемите на турското малцинство в Западна Тракия.

Църквата построена върху парцела на фондация на туркото малцинство в село Янъкьой, което е свързано към Комотини предизвика реакциите на турското малцинство.

В инетрвю за ТРТ турците живеещи в село Янъккьой, казаха, че ще продължат да търсят своите права.
-
Световно първенство по уиндсърфинг 2009

Световното първенство по уиндсърфинг 2009 в община Алачатъ, окръг Измир продължава.

Posted 13.08.2009 13:09:09 UTC

Updated 13.08.2009 13:09:09 UTC

Световното първенство по уиндсърфинг 2009 в община Алачатъ, окръг Измир продължава.

Световно известните сърфисти участващи в първенството останаха възхитени от Алачатъ.

В третият ден от първенството световно известният сърфист Антуан Албьо продължи лидерството си.

При жените лидер е Валери Кибаду.

При всяка възможност участниците в първенството акцентуват на възхищението си от Алачатъ.

Състезанията ще приключат на 15ти август, събота.
-
Турция ще се възстанови бързо...

Турското правителство подготвя стратегията за излизане от икономическата криза...

Posted 13.08.2009 09:53:12 UTC

Updated 13.08.2009 09:53:12 UTC

Турското правителство подготвя стратегията за излизане от икономическата криза.
Съветът за Координация на Икономиката се събра на заседание в град Коня под председателството на държавния министър и вице-премиер Али Бабаджан.
На заседанието присъстват държавните министри Джевдет Йълмаз и Зафер Чаглаян, министъра на финансите Мехмед Шимшек, министъра на околната среда и горидет Вейсел Ероглу и председателите на Съюза на турските борси и палати и на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени.
В словото, което произнесе Бабаджан отбеляза, че Турция ще бъде една от страните, които най-бъpзо ще се възстановят от кризата и подчерта, че през 2010-2011та година, Турция ще има много малко дългове и много здрава финансова система, благодарение на което ще преодолее глобалната криза.
Бабаджан заяви, че според Организацията за Икономическо сътрудничество и развитие, Турция е една от европейските страни и една от страните членки на организацията, които ще се възстановят най-бързо.
-
Министър Аталай продължава контактите...

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай продължава посещенията си целящи намирането на подкрепа за пакета за демократични реформи...

Posted 13.08.2009 09:46:20 UTC

Updated 13.08.2009 09:46:20 UTC

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай продължава посещенията си целящи намирането на подкрепа за пакета за демократични реформи. Вчера Бешир Аталай разговаря с председателя на Съюза на Турските Борси и Палати Ръфат Хисарджъклъоглу. На срещата Хисарджъклъоглу изрази подкрепа за инициативата, а министър Аталай каза, че въпросът е твърде важен за да се превръща в тема за политически полемики.
След разговора с Хисарджъклъоглу Бешир Аталай се срещна с представители на Демократическата партия и Партията на Великия Съюз.
Демократическата Партия отправи предупреждението, че инициативата трябва да обхване всички турски граждани, а лидерът на Партията на Великия Съюз Ялчън Топчу изрази подкрепа за проекта, но постави някои условия.
Очаква се Бешир Аталай да приключи обиколката си до края на идната седмица.
-
Подготовката на пакета продължава...

Реформите ще укрепят силата и авторитета на Турция...

Posted 13.08.2009 09:43:09 UTC

Updated 13.08.2009 09:43:09 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че в много кратък срок ще приключи подготовката на пакета с демократични реформи, който от дни насам е тема на разпалени дискусии в Турция.
В словото произнесено в град Ризе Ердоган обвини опозицията във възприемането на несговорчива позиция по въпроса и отбелязаб че демократичните реформи няма да предизвикат проблеми в странатаб а ще я превърнат в по-силна и благоденстваща страна.
-
Пълно сътрудничество с Ирак...

Паралелно на нарастващото си регионално значение и авторитет, Турция полага усилия за установяването на стабилитет и в съседните страни...

Posted 13.08.2009 09:50:15 UTC

Updated 13.08.2009 09:50:15 UTC

Паралелно на нарастващото си регионално значение и авторитет, Турция полага усилия за установяването на стабилитет и в съседните страни.
В рамките на становището си, че икономиката е основната сила за разрешаване на редица проблеми и главно проблемите с тероризма и сигурността, Турция предложи на Ирак пълно и всестранно сътрудничество. Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу резюмира иракската политика на Турция с думите-"И съдбата ни е обща, и бъдещето ни".
Политките на Турция за сближаване с Ирак, целящи пълното изолирне на терористичната организация ПКК, започнаха да дават положителни резултати.
През последните години бе възприета политиката за пълен диалог с всички групи в Ирак.
Същевременно, икономическото развитие на Ирак е един друг важен въпрос.
По време на посещението на премиера Ердоган преди една година в Багдат бе решено учредяването на Висш Съвет за Стратегическо Сътрудничество. Министрите членуващи в този съвет провеждат срещи един път в годината.
Приключиха подготовките за тазгодишната среща, която ще се състои в Багдат.
Държавният министър Зафер Чаглаян, който придружава външния министър Давутоглу по време на визитата му преди два дена в Багдат, акцентува на постигнатите резултатит в двустранното икономическо сътрудничество.
Министър Чаглаян каза, че износът е нарастнал с повече от 50 процента и очакват в края на годината да достигне стойността от 7 милиарда долара, а през предстоящия дву годишен период да нарастне до 20 милиарда долара.
По време на еднодневната визита станаха ясни и резултатите постигнати благодарение на политиката на диалог на Турция.
Министърът на външните работи на Ирак Хошяр Зебари заяви, че конфронтацията от миналото е оставена настрана и е създадена обстановка на уважение и сътрудничество.
Министърът на външните работи Давутоглу от своя страна каза, че предлагат на Ирак безгранично сътрудничество с цел регионът отново да се превърне в изгряващата звезда на света.
Служителите акцентуват на новата визия на Турция, изградена в резултат на политиките й към страни като Палестина, Сирия, Ливан, Иран, Судан.
-
Преглед на турския печат 13.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 13 август 2009 година.

Posted 13.08.2009 10:45:44 UTC

Updated 13.08.2009 10:45:44 UTC

Bестник Стар в новината със заглавие „Давутоглу даде нареждане за изучаване на езиците на съседните страни” съобщава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу в рамките на политиката за нулеви проблеми със съседите и максимално разгръщане на сътрудничеството е дал нареждане на младите дипломати да научат арменски, гръцки, български, арабски и руски езици. В новината пише, че младите дипломати, които ще получат езиково обучение, ще изберат по свое желание езика, който ще изучават.

Вестник Миллиет предава, че семейството на турския гражданин Микаил Текин, който почина в затвор в Белгия в следствие на изтезание е отбелязало, че става въпрос за расистко убийство. В новината пише, че бащата на Микаил- Илхами Текин е реагирал срещу изказванията на управата на затвора, че сина му е починал от сърдечна криза или от задавяне по време на ядене и е отбелязал, че сина му е починал вследствие на побой и че през последните 5 години в белгийския затвор Жамию са били убити редица чужденци, на които е бил придаден облик на самоубийство.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че Професор Енгин Умут Аккая от университета Билкент е усъвършенствал фотодинамичната терапия използвана от 10 години насам в САЩ като алтернатива на химиотерапията. В новината се отбелязва, че молекулната терапия, която е разработил професор Аккая е дала положителни резултати и при някои ракови заболявания при които другите методи не дават резултат и че още с публикуването в САЩ на научния му труд, фармацефтичните фирми незабавно са осъществили контакт с него.

Вестник Сабах съобщава новината за статията публикувана във вестник Таймс относно турския туристически сектор със заглавието „Турция е най-успешната страна”. Вестникът пише, че в статията на вестник „Таймс” се отбелязва, че през 2009 година, която е под влиянието на глобалната икономическа криза, турския туристически сектор е бил най-успешен и че много бързо е изравнил разликата с Гърция.

Вестник Хюрриет отбелязва, че изображението на международното летище на Тунис- Енфидха Зине, което бе построено от турския холдинг ТАВ е било отпечатоно върху новите туниски банкноти от 50 динара пуснати в обръщение на 25 юли от Централната банка на Тунис по случай 50 годишнина от създаването й. В новината пише, че международното летище, което ще бъде открито през месец Октомври ще бъде експлоатирано от холдинга ТАВ до 2047 година. Турският холдинг ТАВ експлоатира и туниското летище Хабиб Бургиба.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Четвъртият най-добър стадион в света се намира в Турциа” предава, че в класацията на 10те най-добри стадиона в света, стадион Иньоню в Истанбул е на 4та позиция.

Вестник Хюрриет съобщава, че турският национален футболен отбор в подготвителна среща е победил отбора на Украйна с резултат 3 на 0. Вестникът отбелязва, че головете за Турция са били отбелязани в 58мата минута от Тунджай, в 63тата минута от Сервет и в 65тата от Хамит.
-
VOT Слушай новини на Български




13.08.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




13.08.2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2