Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 12 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-12.08.2009 г. !


11 без 10” в Сан Себастиан...

Филмът „11 без 10” на турската режисьорка Пелин Есмер е номиниран в две отделни категории за нагарадата на международния филмов фестивал в Сан Себастиан.

Posted 12.08.2009 10:41:07 UTC

Updated 12.08.2009 10:41:07 UTC

Филмът „11 без 10” на турската режисьорка Пелин Есмер е номиниран в две отделни категории за нагарадата на международния филмов фестивал в Сан Себастиан.

Филмът се състезава в категориите, за най-добър режисьор и за най-добър филм.

Филмът, който в Турция ще бъде пуснат по кината на 25 Септември разказва историята на един колекционер и един портиер.

Миналата година с голямата наградата „Златната раковина” на фестивала в испанския град Сан Себастиан бе отличен филма „Кутията на Пандора” на турската режисьорка Йешим Устаоглу.

TRT-World
-
Терористи се предадоха на силите за сигурност...

Разпадът на терористичната организация ПКК продължава...

Posted 12.08.2009 09:53:08 UTC

Updated 12.08.2009 09:53:08 UTC

Разпадът на терористичната организация ПКК продължава. Вчера трима терориста избягали от лагерите на терористичнтата организация се предадоха на силите за сигурност в община Силопи окръг Ширнак.
Терористите подчертаха, че съжаляват за това, че са били подлъгани и са станали членове на терористичната организация и отбелязаха, че от дълго време насам са се подготвяли за бягството и са търсели удобен случай да се предадат на силите за сигурност.
-
Горските пожари застрашават Европа...

Глобалното затопляне, което се изразява особено ярко през летния сезон с високи температури и суша, увеличава и броя на горските пожари...

Posted 12.08.2009 10:00:03 UTC

Updated 12.08.2009 10:00:03 UTC

Глобалното затопляне, което се изразява особено ярко през летния сезон с високи температури и суша, увеличава и броя на горските пожари.
ЕС оповести, че по време на избухналите от началото на летния сезон насам горски пожари в страните членки, са били унищожени 200 хиляди хектара горска площ.
От пожарите най-силно са повлияни Испания, Италия, Франция, Гърция унищожените площи представляват 43 процента от горските масиви на съюза.
Експертите подчертават, че сезонът на горските пожари в Средиземноморския регион ще продължи по-дълго от нормалното и че е възможно да избухнат много силни пожари. Организациите за защита на околната среда от своя страна сочат, че пожарите не се дължат само на високите температури и че под отговорност трябва да се поставят и строителните предприемачи строящи жилища на пострадалите от горските пожари площи.
Унищожаването на горските площи, които потребяват 75 процента от въглеродния двуокис потребяван от земната флора, води до увеличаване на замърсяването на въздуха и нарастване на последствията от парниковия ефект.
-
Приятелска среща с Украйна...

Турският национален отбор по футбол ще играе тази вечер контролна среща с националния отбор на Украйна...

Posted 12.08.2009 10:03:27 UTC

Updated 12.08.2009 10:03:27 UTC

Турският национален отбор по футбол ще играе тази вечер контролна среща с националния отбор на Украйна. Мачът ще се играе на стадион Виктор Баннизков в Киев и ще започне в 21 часа.
*********
Младежкият нациионален отбор по футбол на Турция победи в първата си среща от турнира Валерий Лобановски организиран в Украйна, националния отбор на Германия с три на един и се класира за финала на турнира.
На финала турският национален отбор ще играе с националния отбор на Украйна. Мачът ще започне в 16 часа.
-
Консултациите продължават...

Правителството продължава контактите си във връзка с пакета с демократични реформи...

Posted 12.08.2009 09:51:15 UTC

Updated 12.08.2009 09:51:15 UTC

Правителството продължава контактите си във връзка с пакета с демократични реформи.
Вчера министърът на вътрешните работи Бешир Аталай поседи централата на Партията на Демократичната Левица и разговаря с лидера на тази партия Махсун Тюркер.
Днес министър Аталай разговаря с председателя на Съюза на Турските Борси и Палати Ръфат Хисарджъклъоглу. Следобед Бешир Аталай ще се срещне с представители на Демократичната Партия и Партията на Великия Съюз.
Планира се Бешир Аталай да проведе разговори и с писатели и академици. Утре министър Аталай ще проведе разговор с представители на Партията на Демонкратичното общество.
-
Микаил Текин е починал в резултат на физическо насилие...

Съобщено бе, че причина за смъртта на един турски гражданин в затвор в Белгия е "Физическо Насилие"...

Posted 12.08.2009 09:56:22 UTC

Updated 12.08.2009 09:56:22 UTC

Съобщено бе, че причина за смъртта на един турски гражданин в затвор в Белгия е "Физическо Насилие".
Осъществена бе аутопсията на 31на годишния турски гражданин Микаил Текин, който бе починал в събота в затвора Жамию в Белгия.
Aутопсията констатира, че смъртта е настъпила вследствие на физическо насилие.
Микаил Текин бе арестуван на 7ми август след спор с един пътен полицай. Управлението на затвора бе съобщило, че Текин е починал в резултат на задавяне по време на хранене.
Прокуратурата съобщи, че по време на аутопсията са били открити рани дължащи се на физическо насилие и започна разпита на трима служители от охраната на затвора.
След като трима техни колеги бяха поставени под следствие, oхрaната на затвора Жамию обяви стачка.
Комисията за човешките права към Съвета на Европа подчертава, че положението в белгийските затвори е плачевно.
Въпреки, че капацитетът на белгийските затвори е 8 хиляди и 200 души, в тях се намират 10 хиляди души.
-
Преглед на чуждия печат 12.08.2009

Преглед на чуждия печат 12.08.2009

Posted 12.08.2009 06:44:09 UTC

Updated 12.08.2009 06:44:09 UTC

Английският вестник Дъ Гардиян помества коментар озаглавен „Турция е част от Европа”,в който отделя обстойно място на отношенията между Турция и ЕС. Вестникът отбелязва,че твърденията на френския президент Никола Саркози няма да променят истината.Тази голяма нация,притежаващи жизненоважни връзки с мюсюлманския свят,ще стане неотменно присъствие в съюза.” В новината коментар се подчертава,че по време на посещението си в Турция американският президент Барак Обама е отправил призив за членството на Турция в ЕС ,с което се е докоснал до много деликатен въпрос от стратегически и културен аспект.

„Аргументите с които Турция се оставя извън историята и географията на Европа не могат да се подлагат на анализ.Повече от четири века Османската империя сподели и оформи политическото и стратегическо бъдеще на стария континент.Никой не бива да бъде заблуждаван с уверения за ново определяне на географските връзки на Европа поради идеологически и политически причини.Ако бяхме приложили същите критерии спрямо всички членове,днес Кипър нямаше да бъде част от Европа.Подобни изкуствени поводи се опитват да пренебрегнат реалностите в общата история и култура на европейската общност.40% от населението на Турция е с европейски произход,а милиони турци получиха гражданството на една европейска страна.

В коментара се отправят препоръки към европейските лидери да развиват далновидни стратегии за бъдещето вместо да губят време с културни и религиозни предразсъдъци.Подчертава се също така,че поддържащата близки връзки с Иран Сирия Ирак и Средна Азия Турция не може да бъде пренебрегната.

Австрийският вестник Виенер Цайтунг под заглавието „Турция спечели в газовата надпревара” пише,че макар в надпреварата за газа Русия да изглежда крачка напред с подписването на договора за проекта Син поток с Турция,всъщност нещата са по различни.Разбира се че проекта НАБУКО на ЕС не е отхвърлен на заден план.Ако има печеливши в този въпрос,това е Турция,защото по този начин ще може да реализира енергийните си стратегии.Всички танкери с петрол,пристигащи от Черно море ще преминават през Турските проливи.Анкара в желанието си да предотврати това,с помощта на Русия планира строежа на петролопровод и рафинерия на средиземноморското пристанище Джейхан.

В материала се напомня за обещаната от Русия подкрепа за построяването на ядрена централа в Турция и се посочва, че Турция участва в проекта Набуко и ще си осигури доставката на необходимите количества природен газ.

Вестник Файненшъл Таймс помества статия на главния икономист Голдман Сач за японската йена,в която се отбелязва че акциите на база Турска лира са се превърнали в средства за борсова печалба в Япония. Сочи се също така,че излишъкът в общия търговски баланс на Япония е намалял и през последните месеци се наблюдава тенденция за диспропорции в търговския баланс.Според вестника всички тези събития са довели до намаляване на спестяванията на народа до 2%,докато в САЩ те са се покачили на 4.6%.
-
Преглед на турския печат 12.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 12 август 2009 година.

Posted 12.08.2009 10:35:44 UTC

Updated 12.08.2009 10:35:44 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с вчерашното посещение в Багдат на външния министър Ахмет Давутоглу и държавния министър Зафер Чаглаян.

Вестник Стар в новината със заглавие „Ирак вече е наш стратегически партньор” съобщава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу на срещата си с външния министър на Ирак Хошяр Зебари е казал: „Гледаме на Ирак не само като на приятелска и съседна страна, а и като на голям съюзник с когото трябва да бъде постигната взаимна интеграция”. Вестникът предава, че иракският външен министър Зебари на свой ред е казал, че няма да правят отстъпки на терористичната организация ПКК”.

Вестник Йени Шафак публикува новината по темата със заглавието „Сътрудничество без граници” и отбелязва, че Давутоглу е казал, че Турция поддържа добри отношения с всички групи в Ирак без да прави разграничения между шиити и сюнити, кюрди, араби и тюркмени.

Вестник Заман предава, че държавният министър Зафер Чаглаян е казал „До 2011 година планираме да увеличим на 20 милиарда долара търговския обем с Ирак, който по настоящем е 7 милиарда долара”.

Вестник Хюрриет съобщава, че главният икономист на Международната енергийна агенция Др. Фатих Бирол е казал „Проектът „Набуко”, който е от голямо значение за ЕС ще повиши значението на Турция. Превръщането на Турция в енергиен мост е не по малко важно от членството в ЕС”.

Вестник Йени Шафак съобщава, че годишно Турция ще печели по 1 милиард долара от доставките на природен газ. Вестникът предава, че „Дойчландрадио” е коментирало, „Ако първо бъде реализиран проектът „Набуко” това ще бъде най-силния аргумент за приемането на Турция в ЕС”. Според цитирания от германското радио руски експерт Евгени Уткин, ако тръбопроводите бъдат свързани с цяла Европа, Турция ще стане ключова страна в доставките на природен газ.

Вестник Стар отбелязва, че жилищният небостъргач „Истанбул сапфир” освен жилищни имоти ще съдържа и търговски център със 150 магазина, голф игрище, фитнес център и СПА с плувен басейн, обществени зони. Вестникът предава, че „Истанбул сапфир” ще бъде най-високия жилищен небостъргач в Европа. В новината пише, че общата инвестиция на проекта без цената на парцела ще възлезе на 250 милиона долара.
-
VOT Слушай новини на Български




12.08.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




12.08.2009
-

www.WebPortalTurkey.Com

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2