Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 3 август 2009 г.

Новините от и за Турция-03.08.2009 г. !

Фенербахче-Бешикташ 2:0

Фенербахче спечели Супер Купата на ТФФ...

Posted 03.08.2009 10:00:52 UTC

Updated 03.08.2009 10:00:52 UTC

В първата дерби среща за новия сезон, в мач за Супер Купата на Турската Федерация по Футбол, се срещнаха носителят на шампионската титла за отминалия сезон Бешикташ и победителят в турнира за Купата на Турция Фенербахче.
Фенербахче победи Бешикташ с два на нула с голове на Алекс Де Соза и спечели първата Супер Купа на ТФФ.
******
Победител в международния турнир по тени за жени Истанбул Кап, стана руската тенисистка Вера Душевина. Душевина спечели финалната среща с 6:0 и 6:4 гейма. Това е първата шампионска титла в кариерата на Душевина в индивидуален турнир.
-
Хаманей обяви за официални изборните резултати...

Религиозният лидер на Иран Айетоллах Али Хаманей одобри втория президентски мандат на Махмуд Ахмединеджат...

Posted 03.08.2009 09:57:16 UTC

Updated 03.08.2009 09:57:16 UTC

Религиозният лидер на Иран Айетоллах Али Хаманей одобри втория президентски мандат на Махмуд Ахмединеджат.
Ахмединеджат ще положи в сряда клетва и в срок от две седмици ще предаде на парламента списъка на министерския съвет.
Излъчващият на арабски език телевизионен канал Ел Алем съобщи, че Хаманей е одобрил резултатите от изборите проведени на 12ти юни и е призовал да бъде сложен край на протестните демонстрации.
Съобщено бе, че Ахмединеджат е получил 63 процента от 40тте милиона подадени гласа, а основният му опонент Мусави е получил 34 процента от гласовете.
Мусеви и другият опозиционен кандидат, Мехди Керуби, бяха заявили, че резултатите са фалшифицирани и че новото правителство ще бъде незаконно.
По време на започналите в последствие протестни демонстрации загинаха над 20 души.
-
Определят се новите висши командни кадри...

Заседанието на Висшия Военен Съвет навлезе в третия си ден...

Posted 03.08.2009 09:47:29 UTC

Updated 03.08.2009 09:47:29 UTC

Заседанието на Висшия Военен Съвет навлезе в третия си ден. Днешното заседание започна рано сутринта в сградата на Турския Генерален Щаб.
На заседанието се обсъжда повишаването в чин на генерали, адмирали и полковници и удължаването на срока на служба на генерали и адмирали поемащи отговорни постове.
Командващият турските военноморски сили армейски адмирал Метин Атач, командващият военновъздушните сили армейски генерал Айдоган Бабаоглу, и командващият Първа Турска Армия армейски генерал Ергин Сайгун ще се пенсионират на 30ти август.
В последния трети ден на заседанието ще бъдат определени имената, които ще поемат тези три отговорни поста.
Очаква се на мястото на армейски адмирал Метин Атач да бъде назначен командващият флот, армейски адмирал Ешреф Угур Йигит, а на мястото на армейски генерал Айдоган Бабаоглу да бъде назначен началникът на военната академия армейски генерал Хасан Аксай. На мястото на армейски генерал Ергин Сайгун ще бъде назначен един от осемте корпусни генерали, кoито ще бъдат повишени в чин армейски генерали.
Началникът на Турския Генерален Щаб армейски генерал Илкер Башбуг, командващият турските сухопътни сили армейски генерал Ъшък Кошанер и командващият жандармерията армейски генерал Атила Ъшък ще останат на постовете си за още един мандат.
Решенията приети на заседанието на Висшия Военен Съвет ще бъдат предадени утре за одобрение на президента Абдуллах Гюл, след което ще бъдат обнародвани.
-
Преглед на турския печат 03.08.2009

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 3ти август 2009та година.

Posted 03.08.2009 07:45:59 UTC

Updated 03.08.2009 07:45:59 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Йени Шафак. Вестникът отбелязва, че новият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмуссен e казал, че планира да посети скоро Турция. В новината пише, че в изявление за Дойче Веле, Расмуссен, който се ползва с отрицателен имидж в ислямския свят, поради позицията, която бе заел по време на кризата с публикуваните в Дания карикатури на пророка Мохаммед, е отбелязъл, че знае, че не се позлва с особено голям престиж в ислямския свят, но че ще се постарае да се представи по-добре пред ислямските страни. Расмуссен също така е подчертал, че планира да посети скоро Турция, която бе изразила остри реакции срещу кандидатурата му за генерален секретар на алианса и бе отменила ветото си след трудни преговори.
Вестник Джумхурийет съобщава, че лидерът на регионалното кюрдско управление в северната част на Ирак Месут Барзани е заявил, че Турция може да поеме много положителна роля в разрешаването на проблемите в Ирак и че са готови на пълно сътрудничество, ако Турция изяви подобно желание.
Вестник Ватан съобщава, че фирмата Бенеттон, която бе навлязла на турския пазар през 1985та година, е осъществила двата си най-важни проекта през кризисната 2009та година. В новината пише, че в квартал Нишанташъ в Истанбул е бил отворен вторият по големина в Турция фирмен магазин и че през октомври ще бъде отворен нов фирмен магазин на булевард Багдат.
Вестник Хюррийет е засегнал обръщението на президента на САЩ Барак Обама към американската нация. Вестникът съобщава, че Обама е казал, че рецесията в икономиката е намаляла, но че са необходими още месеци за да бъде напълно преодолян периодът на рецесия. Обама е защитил и икономическите мерки, които е предприел след встъпването на поста и е подчертал, че приетите икономически пакети са дали голям принос за възпирането на рецесията, но че все още не може да се каже, че икономическата криза напълно е отминала и ще са необходими още месеци за възстановяването на икономиката.
В новина на спортна тема вестник Заман пише, че Фенербахче е победил в мача за Супер Купата на Турската Федерация по Футбол, Бешикташ с два на нула. В новината пише, че двата гола за Фенербахче са били отбелязани от Алекс Де Соза и че драматична роля за поражението на Бешикташ са изиграли двете капитални грешки на защитника на черно-белите Томас Сивок.
-
VOT Слушай новини на Български




03.08.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




03.08.2009
-
Петима души се борят в ПСР за кандидати за поста на председател на парламента
03 август 2009 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Няколко души се борят в управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция за поста за председател на парламента, пише турският вестник „Радикал”. ПСР се очаква да обяви кандидата си днес. Наред с настоящия парламентарен шеф Кьоксал Топтан желанието си за участие в надпреварата са изявили Салих Капусуз, Бурхан Кузу, Хюсеин Челик и Мехмет Али Шахин. Очаква се НРП и ПНД също да издигнат свои кандидати при случай, че Кьоксал Топтан не бъде посочен отново от ПСР. Вчера и онзи ден премиерът Ердоган имаше персонални срещи с високопоставени членове на партийното ръководство като Бурхан Кузу, Салих Капусуз, Невзат Пакдил, Кьоксал Топтан, просветния министър Нимет Чубукчу, Хюсеин Челик, пише вестникът.

Централния изпълнителен съвет на управляващата ПСР в Турция обсъди кандидатурата си за шеф на парламента
03 август 2009 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заседанието на Централния изпълнителен съвет на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция приключи, пише турският вестник „Сабах”. На заседанието, което продължи 3 часа, ръководството на партията обсъжда въпроса кой ще бъде кандидатът на ПСР за нов председател на парламента, тъй като двегодишният срок на настоящия председател Кьоксал Топтан изтича на 9 август. Все още лидерът на ПСР и премиер Реджеп Тайип Ердоган не е направил изявление коя е обсъжданата кандидатура. В медиите обаче се спрягаше името на бившия министър на правосъдието Мехмет Али Шахин.

Опозиционната ПНД в Турция издига свой кандидат за председател на парламента
03 август 2009 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на националистическото движение /ПНД/ в Турция ще издигне своя кандидатура за председател на парламента, след като парламентарно представените партии не успяха да се обединят около името на един кандидат. Това заяви заместник-председателят на ПНД Октай Вурал, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Обявяването на името на кандидата се очаква в следващите часове.

Полети на турски военни самолети към Северен Ирак са засечени в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция
03 август 2009 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Военновъздушно раздвижване е било забелязано днес в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Милиет”. Четири военни самолета са се насочили от Хаккяри и Юксекова към Северен Ирак днес по обяд след дълго затишие на въздушните операции на турско-иракската граница. В същото време в провинцията турски войници продължават да претърсват земята за заложени мини и за укрито оръжие от терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/.

Съдът в Истанбул обедини дело по аферата "Ергенекон" с дело за нападение във ВАС през 2006 г.
03 август 2009 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Първото дело по аферата „Ергенекон” бе обединено днес с делото за нападението в турския Върховен административен съд през 2006 г. и срещу редакцията на вестник „Джумхуриет”, съобщава Анадолската агенция. По аферата „Ергенекон” са подсъдими 86 души, включително запасният генерал Вели Кючук и председателят на Работническата партия Догу Перинчек. Разглеждането на делото се възобнови днес след 52-дневно прекъсване.
В обвинителния акт, който обхваща 2 455 страници, прокурорите искат доживотна присъда при строг режим за генерал Кючук, Перинчек, журналиста Илхан Селджук, зап.полковник Фикри Карадаг и Алемдароглу. За останалите обвиняеми обвинението иска лишаване от свобода от 1 до 74 години.

Агенция „Фокус” припомня:

Разследване, започнало сред откриването през юни 2007 г. на 27 ръчни бомби, калъпи тротил и капсул-детонатори в едно геджеконду /незаконни жилища от подръчни материали/ в истанбулския квартал Юмрание, в азиатската част на града, прераства в разследване на терористичната организация “Ергенекон”. Полицията е предприела оттогава редица операции в различни турски провинции, като за предполагаемо участие в престъпната мрежа са задържани редица хора, включително пенсионирани висши офицери, журналисти, бизнесмени.
По делото за нападението през май 2006 г. във Върховния административен съд в Анкара адвокатът Алпарслан Арслан получи през февруари 2008 г. доживотна присъда при строг режим за опит да разруши конституционния строй в страната и за убийството на съдия Мустафа Йозбилгин. По същото дело още трима души получиха доживотни присъди. Върховият апелативен съд обаче постанови това дело да бъде съчетано с разглежданото сега дело „Ергенекон” и отмени произнесените присъди.

„Милиет”: Изключително важни въпроси ще се обсъждат при посещението на Владимир Путин в Турция
03 август 2009 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Изключително важни въпроси като ситуацията в Кавказкия регион, проблеми на енергетиката, ситуацията в Близкия изток и състоянието на икономиката се очаква да бъдат обсъдени при предстоящата визита на Владимир Путин в Анкара, пише днес турският вестник „Милиет”.
Премиерът на Русия ще направи посещение в Турция на 6 август.

Изтича срокът за подаване на кандидатури за председател на турския парламент
!

03 август 2009 | 05:44 | Агенция "Фокус"

Анкара. Днес приключва приемането на молби за кандидати за председателския пост на Великото национално събрание на Турция, съобщават медиите.
На 9 август изтича двугодишният мандат на настоящия председател Кьоксал Топтан.
Изборът на нов председател на парламента ще се състои на два етапа с тайно гласуване. На първите два тура кандидатът трябва да получи мнозинство от две трети, т. е. 367 гласа от 550 депутати. На третия тур се иска подкрепа от обикновено мнозинство от 276 депутати. На четвъртия тур бива избран този който получи най-много гласове от двама депутати, преминали първите три тура. На 4 и 5 август ще се състоят двата етапа за избор на нов парламентарен шеф. След определянето му ще бъдат избрани и новите членове на председателския съвет.
До днес единствената депозирана молба е на независимия депутат от Тунджели Камер Генч. Партията на справедливостта и развитието ще има утре заседание на парламентарната си група и на Централния изпълнителен съвет за определяне на кандидат за председателското място в парламента.

„Заман”: Турски преселници на път към Западна Европа обрани в България !

03 август 2009 | 04:05 | Агенция "Фокус"

София. Безгрижната ваканция се превърна в кошмар за семейство турци, живеещи в България, когато колата им и близо 4 000 евро им бяха откраднати от крадци, представящи се за полицаи недалеч от София, пише вестник „Заман”.
Колата на семейство Аксой била спряна от няколко души, преоблечени като полицаи, които сложили белезници на мъжа, жената и двете им дъщери на 17 и 21 години и под дулото на пистолет ги завели до близка горичка. След като взели всички ценности на семейството нападателите изчезнали с колата. Жената успяла да скрие мобилния си телефон, от който повикали на помощ българската полиция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2