Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 24 май 2009 г.

Земетресение в България

Ново земетресение от 5.0 по Рихтер усетено в София

24 май 2009, 22:45

София, България

Ново земетресение бе усетено по високите етажи на сградите в София преди 5 минути. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 5.0 по Рихтер със същия епицентър както и предните земетресения тази вечер, а именно северно от Дойранското езеро в Македония.
Дулбоичината на земния трус е 2 км. Трусът е усетен по високите етажи на блоковете в кварталите "Студентски град", "Младост", "Красно село" и продължил около 10 секунди. По-рано тази вечер на територията на България бяха усетени две земетресения.

Два нови земни труса са последвали земетресението от 22.37 ч. българско време, съобщава Европейския средиземноморския сеизмологичен център. И двата труса са били с епицентър на 9 км. от Валандово и с били с интензитет 4.1 и 3.1 по Рихтер.

"Мисля, че нещата попреминаха. Очаквах ги тези трусове още преди 2 дни, но тогава се презастраховах, като казах, че ще бъдат някъде по южната граница. Не очаквам в близките дни да има силни трусове. Най-много да има вторични такива с магнитуд от 2,0 до 3,0 по Рихтер", каза специално за БЛИЦ "Сеизмосензорът" Мая Попова, известна с това, че предусеща земетресенията с различни части на тялото си.

В 17:29 часа имаше леко земетресение извън територията на България на 160 км в югозападна посока от София. Епицентърът на този трус с магнитуд 4,4 по Рихтер е бил на територията на Македония на северния бряг на Дойранското езеро. То бе усетено в района на Петрич и Благоевград. Други два труса съответно с магнитуд 3,3 и 4,2 по Рихтер с епицентър на дълбочина 2 километра в земната кора също са били регистрирани в Македония, съобщава Европейският сеизмологичен център. Няма данни за нанесени материални щети.

В 19:17 часа пък от Европейския средизедмноморски сеизмологичен център бе регистрирано земетресение от 5,4 по Рихтер с епицентър на територията на Македония на северния бряг на Дойранското езеро. Земният трус бе усетен на територията на страната. По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН на 24 май 2009 г. в 19.17 часа българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 160 километра в югозападна посока от София, извън територията на страната. Към момента няма данни за нанесени материални щети или пострадали хора.

Земетресението продължи около 5 секунди и бе усетено по-силно по високите етажи на сградите в столицата. Само няколко минути по-късно имаше и втори по-слаб трус, който също бе усетен. Голяма част от живеещите по високите етажи на столичния квартал "Младост" хора са се паникьосали и веднага са хукнали да бягат навън, съобщиха граждани за БЛИЦ. Трусът е усетен още в Кюстендил, Благоевград, Гоце Делчев, Петрич, Перник, Сандански и Пловдив.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер е регистрирано в 19.17 часа на територията на Македония. Епицентърът на земния трус е бил на около 73 километра северозападно от Солун или по-точно на северния бряг на Дойранското езеро в Македония. Земетресенията в района на Дойранското езеро в Македония продължават и в момента. В 19:31 и 19:35 ч. са регистрирани още вторични трусове с магнитуд 3.0 по скалата на Рихтер. /БЛИЦ

От Самоков съобщиха, че са усетили труса
24 май 2009 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Самоков. Земетресението след 19 часа се усети и в Самоков, пише Илиян Чалгънов, читател на Агенция "Фокус". Имаше два труса, от които вторият по-силен, за около 20 секунди - хоризонтално люлеене. Не съм сеизмолог, но сигурно беше поне 3 или 4 по Рихтер, допълва той.
-
5,2 по скалата на Рихтер е магнитудът на второто земетресение


24 май 2009 | 19:46 | Агенция "Фокус"


София. Второ земетресение беше усетено на територията на страната. Земетресението е с магнитуд около 5,2 по скалата на Рихтер, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.
По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН в 19 часа и 18 минути българско време.
-
Земетресение бе усетено в София

24 май 2009 | 19:21 | Агенция "Фокус"

София. Земетресение е усетено в столицата, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
От Министерството на извънредните ситуации потвърдиха и съобщиха, че данните се обработват.
---
Земетресение в София

24 май 2009, 19:20

София, България

Два земни труса с магнитуд между 2.0 и 3.0 бяха усетени в столицата преди малко.
Земетресението продължи около 5 секунди и бе усетено по-силно по високите етажи на сградите. Само няколко минути по-късно имаше и втори по-слаб трус, който също бе усетен.

Засега няма официална информация нито от Гражданска защита, нито от Сеизмологичния институт към БАН за силата и епицентърът на земния трус, който бе усетен в София.

Само преди по-малко от 2 часа пък имаше леко земетресение извън територията на България на 160 км в югозападна посока от София, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.

По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН на 24 май 2009 г. в 17 часа и 29 минути българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 160 км. в югозападна посока от София, извън територията на страната.

Земетресението е с магнитуд около 4,0 по скалата на Рихтер и е усетено слабо в района на община Петрич, област Благоевград. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

Данните за новия трус в момента се обработват. /БЛИЦ
---
Земетресение с магнитуд 4,0 усетено в Петрич

24 май 2009, 17:35

България

Лекият трус е бил извън територията на България на 160 км в югозападна посока от София, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.
По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН на 24 май 2009 г. в 17 часа и 29 минути българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 160 км. в югозападна посока от София, извън територията на страната.

Земетресението е с магнитуд около 4,0 по скалата на Рихтер и е усетено слабо в района на община Петрич, област Благоевград. Няма данни за жертви и нанесени материални щети. /БЛИЦ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2