Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 20 май 2009 г.

Новините от и за Турция-20.05.09 г.

Гюл разговаря с Раяпаска...

Президентът на Шри Ланка Махинда Раяпаска потърси по телефона президента на Труция Абдуллах Гюл...

Posted 20.05.2009 09:58:19 UTC

Updated 20.05.2009 09:58:19 UTC

Президентът на Шри Ланка Махинда Раяпаска потърси по телефона президента на Труция Абдуллах Гюл и го информира за положителния развой в борбата с тероризма в страната.
В изявлението, направено от президентския прес-офис се подчертава, че президентът Гюл е останал доволен от постигнатия резултат и е казал, че Турция е готова да окаже хуманитарна помощ.
-
Празничен прием в Брюксел...

В посолството на Турция в Брюксел бе организиран тържествен прием в чест на 19ти май...

Posted 20.05.2009 09:41:16 UTC

Updated 20.05.2009 09:41:16 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу заяви, че духът на национално-освободителната борба на турския народ ще бъде насочваща сила и в дипломатическата борба в рамките на процеса на членство в ЕС.
В посолството на Турция в Брюксел бе организиран тържествен прием в чест на 19ти май, ден за оказване на почит на Ататюрк и празник на младежта и спорта.
Мнистърът на външните работи Давутоглу отбеляза, че основната цел във външната политика е Турция да се превърне в страна, с която ще се гордеят гражданите. Той каза, че окачествяват турските граждани живеещи в чужбина като посланници на страната и добави-дори да живеете вече повече от 20 години в чужбина, вие сте длъжници на Анадола и затова винаги и навсякъде ще допринасяте за представянето на Турция.
Давутоглу посочи, че успехът в национално-освободителната борба се дължи на общия дух за борба и че със същия принцип ще бъде постигнат успех и в дипломатическата борба на сцената на ЕС.
Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш каза, че целта им е ръка за ръка с турския народ да поставят Турция на заслуженото място в световната общественост.
-
Странно решение на германски съд...

Германският административен съд отмени наложената на телевизионния канал на терористичната организация ПКК, Рож Тиви забрана за емисии...

Posted 20.05.2009 09:44:38 UTC

Updated 20.05.2009 09:44:38 UTC

В Германия продължават да се приемат решения които предизвикват недоволството на Турция.
След изявленията на германския канцлер, че са против членството на Турция в ЕС, сега германският административен съд отмени наложената на телевизионния канал на терористичната организация ПКК, Рож Тиви забрана за емисии.
Отбелязва се, че тези решения ще се отразят негативно на турско-германските отношения.
Германски съд отмени приетото миналата година решение на федералното вътрешно министерство за забрана на емисиите на Рож Тиви с довода, че е медиен орган на терористична организация.
Това решение прието в период, в който Турция предприема исторически стъпки в борбата с тероризма и за разрешаване на проблемите в Югоизточен Анадол, се оценява като решение, предизвикващо въпросителни.
-
Катастрофа в Индонезия...

Индонезийски военен самолет падна в населено място в провинция Източна Ява...

Posted 20.05.2009 09:54:57 UTC

Updated 20.05.2009 09:54:57 UTC

Индонезийски военен самолет падна в населено място в провинция Източна Ява. Загинали са най-малко 97 души и 15 души са ранени.
Самолетът е излетял от столицата Джакарта с военен персонал и техните семейства на борба и пада в населено място, където започва пожар в някои от жилищата.
Военни спасителни екипи положиха усилия да спасят останалите живи след катастрофата пътници и жители.
Военни служители отбелязаха, че в самолета са се намирали 98 пътника и 11 членен екипаж.
Сред загиналите има и жители на разрушените жилища.
Засега все още не е установена причината за падането на самолета модел Херкулес Це-130, но очевидци сочат, че преди да падне, се е откъснало дясното крило на самолета. Преди известно време военно-въздушните сили на Индонезия бяха оповестили, че тези самолети ще бъдат подложени на технически преглед.
Миналия месец друг самолет от същия модел се бе блъснал в хангар и бяха загинали 24 души.
-
Преглед на чуждия печат 20.05.2009

Обзор нна новини в чуждата медия 20.05.2009

Posted 20.05.2009 08:59:24 UTC

Updated 20.05.2009 08:59:24 UTC

В уеб- сайта на британският вестник Файненшъл Таймс в статия озаглавена „Европейските граници трябва да обхванат и Турция” се напомнят думите на френския президент Саркози,че макар Турция да е спечелила правото за специални отношения с ЕС,в никакъв случай не може да стане пълноправен член и вместо това трябва да се започнат преговори за създаване на „една съвместна платформа на икономиката и сигурността”.В статията се посочва следното:

Цитат: „Най-силното противоположно мнение срещу Саркози прояви шведският външен министър Карл Билд,който предупреди Саркози,че становището за еднократно и окончателно определяне на Европейските граници е опасно и разрушително.Според Билд, тези които възразяват срещу членството на Турция в ЕС по принцип пренебрегват обстоятелството че поставянето на една страна завинаги в погрешната зона на очертани граници,ще доведе до намаляване на стимулиращата сила на ЕС по отношение на реформите. Всъщност това вече се случва,защото много проевропейски реформисти в Анкара вече не вярват, че съюзът ще изпълни обещанието си.Политиците и бизнесмените оценяват дипломатическите и търговски възможности в редица райони на света- от Иран до Близкия изток,от Русия до Средна Азия.

Ако ЕС затвори вратата си за Турция ,както предлага Саркози,последиците ще бъдат непредвидими и дори опасни.От военен и икономически аспект Турция е голяма регионална сила.Благодарение на османското си минало и турско –ислямската култура Турция разбира много по- добре от ЕС съседите си.Накратко Турция има алтернативни възможности. ЕС може да поставя граници колкото си иска,но не трябва да забравя че Турция може самостоятелно да определи съдбата си и това по всяка вероятност ще стане по незадоволителен за ЕС начин.

В уеб-страницата на Файненшъл Таймс в материал озаглавен „Турският проект за производство на вятърна енергия ще получи кредит от 130 милиона евро” се сочи,че международните кредитни институции за да запълнят банковите загуби от кризата, ще увеличат инвестициите си в Турция в сектора на възобновяемата енергетика .В тази връзка ще отпуснат кредит от 130 милиона евро на Енергийната група Зорлу,която се готви да построи най голямата централа за производство на вятърна енергия.Вестникът писа,че това е първата дейност в Турция на Европейската банка за ново структуриране и развитие, която посреща транша от 45 милиона евро в рамките на кредитния пакет на IFC (Международната финансова корпорация), която е част от Световната банка.

В интернет страницата на БиБиСи е публикувана новина под заглавието „Турция настоява за напредък по Нагорникарабахския въпрос”.В новината се подчертават думите на премиера Ердоган,че Турция няма да позволи политическо сближаване с Армения за сметка на загубата на Азербайджан и че потвърждава подкрепата си съюза между Турция и Азербайджан.

По време на посещението си в Баку на съвместна пресконференция с азербайджанския президент Илхам Алиев Ердоган е изтъкнал,че арменската граница е затворена по повод окупацията на азербайджанските земи и докато не се прекрати окупацията няма да бъде отворена.”

В новината се сочи също така,че докато Турция и Армения предпазливо правят крачки за сближаване,същевременно се водят преговори между азербайджанските и арменски лидери.Според международните дипломати, предвид завеялите ветрове за ново сътрудничество между Армения и Азербайджан,се упражнява и натиск за постигане на споразумение между тях.Но Азърбайджан протестира срещу сближаването между Армения и Турция от страх да не загуби позициите си пред Армения.
-
Преглед на турския печат 20.05.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 20ти май 2009та година.

Posted 20.05.2009 08:07:11 UTC

Updated 20.05.2009 08:07:11 UTC

Предлагаме ви кратък обзор на основните новини по страниците на някои от днешните турски вестници.
"Турската младеж със свобода на мисълта и изразяването" е озаглавил вестник Хюррийет новината си, в която се е спрял на вчерашните чествания в Турция по случай 19ти май, деня за оказване почит на Ататюрк и празник на младежта и спорта. "Турският народ посрещна с гордост и въодушевление 90тата годишнина от деня в който великия вожд на Турския народ Мустафа Кемал Ататюрк пристигна през 1919та година в град Самсун, за да запали факела на национално-освободителното движение"-отбелязва вестник Хюррийет.
"Републиката е в сигурни ръце". В новината под това заглавие вестник Стар пише-"Турската младеж отправи посланието, че зaвeщаната му от Ататюрк Република Турция е в сигурни ръце. Първата церемония в Анкара бе проведена в мавзолея на Ататюрк, където делегация водена от президента Абдуллах Гюл отдаде почит и подписа почетната книга на мавзолея. В посланието си президентът Гюл изрази решителността на турския народ да съхрани завинаги заветите и принципите на великия си син и вожд и да укрепи демократическия и лаически характер на Република Турция."
Вестник Джумхурийет в новината озаглавена "19ти май бе честват в цялата страна" пише, че честванията в град Самсун са започнали с церемония на която турско знаме символизиращо пристигането на Ататюрк в града на 19ти май 1919та година, е слязло от символично корабче на брега, на пристана Бандърма. Вестникът сочи, че на церемонията е присъствал председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан.
"Посрещнахме празника в огромно въодушевление" е озаглавил новината си вестник Сабах.
Сред главните теми на заглавна страница на турските вестници е и проведената вчера погребална церемония на основателя на Дружеството за Подкрепа на Съвременния Живот професор доктор Тюркян Сайлан.
"Сбогом, вярна дъщеря на Ататюрк" е озаглавил новината си по темата вестник Джумхурийет. "Професор доктор Сайлан, която отдаде живота си на осъвременяването на Турция, на възпитаването на образовани млади девойки и на своите болни, бе изпроводена с огромни букети от любимите и маргаритки. Конгресната зала Лютфи Кърдар бе препълнена, огромна тълпа присъства и на погребалния молебен в джамията Тешвикийе. Тюркян Сайлан бе погребана в гробището Зинджирликую. В последния си път, вярната дъщеря на Ататюрк бе придружавана от над 100 хиляди сви почитатели"-пише вестник Джумхурийет.
Вестник Йени Шафак подчертава в новината озаглавена "Последно сбогом на Сайлан", че професор доктор Тюркян Сайлан е била изпроводена от десетки хиляди души, пристигнали от четирите краища на страната. "Кортежът измина пътя до джамията Тешвикийе с турски знамена в ръцете. Пред джамията бяха окачени плакати с надписите-Факелът ви няма да угасне, кокичетата ви няма да увяхнат, и Спете спокойно, мечтите ви ще станат реалност. След погребалния молебен, Тюркян Сайлан бе погребана в гробището Зинджирликую"-пише вестник Йени Шафак.
Под заглавието "Отношенията с ЕС са стратегически избор" вестник Сабах цитира думите на новия министър на външните работи Ахмед Давутоглу-"Bръзките между Труция и ЕС са с много дълбоко минало и с бъдеще с много натоварена визия". Вестникът отбелязва, че Давутоглу, който участва в 47мото заседание на Съвета за партньорство между Турция и ЕС, е подчертал, че връзките с ЕС са стратегически избор, и че никой не трябва да поставя в неопределеност тези отношения, пораждайки дискусии за ползата или за миналото им. Давутоглу подчертава, че и Турция и ЕС са готови да изпълнят задълженията си в рамките на поетите ангажименти.
-
VOT Слушай новини на Български




20.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




20.05.2009
-
С депутатите от ПДО няма да се случи това, което стана през 1994 година, каза турският вътрешен министър
20 май 2009 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай заяви, че няма да се случи онова, което стана през 1994 година, когато на депутати от кюрдски произход от забранената Партия на трудовата демокрация бе отнет имунитетът и те бяха осъдени за пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише турският вестник „Хюриет”. Във връзка с изискването депутати от Партията на демократичното общество да дадат показания пред Съда за тежки престъпления в Анкара той посочи, че иска процесът да се развива нормално и демократично. „В действителност, ако депутатите от ПДО могат да действат спокойно и търсят повече пътищата на диалог, а не конфронтацията, ще бъде по-добре”, каза вътрешният министър.

Агенция „Фокус” припомня, че през 1994 година депутатите от забранената ПТД Лейла Зана, Ахмет Тюрк, Хатиб Диджле, Сърръ Сакък, Махмут Алънак и Орхан Доган бяха арестувани на 4 март 1994 година и на 17 март същата година пратени в затвор за 15 години за пропаганда в полза на ПКК.

В Турция консумацията на червено месо е 12 кг на човек, докато в ЕС тя достига 62 кг на човек
20 май 2009 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. 12 килограма на човек е консумацията на червено месо в Турция, докато в ЕС този размер достига 62 килограма на човек, пише турският вестник „Хюриет”. Докато в страните от ЕС се отдава предпочитание на червеното месо, в Турция се консумира предимно бяло месо. Консумацията на червено месо в ЕС е два пъти по-висока от тази в Турция, в Турция се консумира един път и половина повече бяло месо. На глава от населението в Турция се пада по 17 кг консумация на бяло месо. Директорът на Съюза на производителите на месо Мустафа Албайрак посочи, че докато в сектора на бялото месо за последните 4 години производството се е увеличило четири пъти, пазарът на червено месо не се разраства значително въпреки потенциала, съществуващ в Турция. Докато в ЕС консумацията на бяла месо на човек е 23,4 кг, в Турция миналата година тя е била 16,8 кг. Албайрак заяви, че силно се надява да отчетат успехи и в увеличаване на потреблението на червено месо, защото то е незаменим източник на протеини.

Трима турски войници са ранени при сблъсък с група на ПКК в провинция Бингьол, Югоизточна Турция
20 май 2009 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Бингьол. Трима турски войници са били ранени при сблъсък с терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в провинция Бингьол, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Милиет”. При дейности по претърсване на полските части на село Топалан на провинцията турските части са срещнали група на ПКК. На призива да се предадат терористите са отговорили със стрелба, при която са били ранени трима войници. Групата е избягала към гористата част на района. Ранените войници са били откарани с военен хеликоптер в болницата в Елязъг, а турските части са започнали широкообхватна операция за задържането на терористите.

„Дюня”: 15 милиарда турски лири ще бъдат вложени в енергийния сектор в Турция за следващите пет години
20 май 2009 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. 15 милиарда турски лири ще бъдат вложени в енергийния сектор в следващите пет години в Турция, пише турският вестник „Дюня”. Само тази година турският частен сектор ще инвестира в енергетиката 1,8 милиарда долара. Досега местните банки са отпуснали кредити на стойност 7 милиарда долара за възобновяеми енергийни източници, а за първите три месеца на тази година са дошли чужди инвестиции в размер на 1,2 милиарда долара. Ще бъдат изградени централи с обща мощност 1100 мегавата. Най-късно до края на 2010 година ще започне реализирането на проект за изграждане на водна електроцентрала с мощност 700 мегавата, а в следващите месеци пък започва изграждането на 6 вятърни централи с мощност 240 мегавата. Така чрез различни проекти в енергийния сектор за 5 години ще влязат 15 милиарда лири.
Директорът на Съвета за енергийно регулиране Хасан Кьокташ каза, че който има добре изготвен и аргументиран проект, не изпитва затруднения в получаването на кредити. По думите му инвестициите в този сектор са значителни въпреки финансовата криза, а ако не беше тя те щяха да бъдат над 10 милиарда долара.

„Милиет”. На семинара взеха участие изтъкнати академични представители, които представиха своите позиции. В изказването си проф. Шевкет Памук посочи, че светските ценности на средната класа в ЕС трябва да бъдат съживени отново сред турското общество. Памук определи периода 1999-2004 година като „златен век” за европеизацията на Турция и подкрепата за членство в ЕС. Той каза, че Партията на справедливостта и развитието е направила много реформи по пътя към ЕС. Края на този „златен век” той свърза с намаляването на подкрепата за ЕС сред турските граждани. Сред причините той посочи и тази, че след започването на преговорния процес с Турция някои европейски политически лидери са заявили много по-открито и категорично позицията си спрямо Турция. Така позициите на противниците на Турция в ЕС и противниците на ЕС в Турция се припокриват и те придобиват по-силни позиции.
Преподавателката от университета „Бахчешехир” в Истанбул проф. Бинназ Топрак изказа тезата, че Партията на справедливостта и развитието не цели да ислямизира държавата, а да ислямизира обществото. Памук и Топрак посочиха, че Народнорепубликанската партия трябва да следва позиция и политика с по-голяма ориентация към ЕС, а да не оставя перспективата за европейско членство само на ПСР. Според двамата учени трябва отново да бъдат спечелени средната класа в ЕС за подкрепа спрямо Турция и средната просветска класа в Турция за подкрепа към ЕС.

„Дюня”: 10 705 работни визи за чужденци е издало турското министерство на труда и социалната сигурност
20 май 2009 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на труда и социалната сигурност в Турция е издало 10 705 работни визи на чужди граждани, пише турският вестник „Дюня”. Според информация на министерството най-голям е броят на издадените срочни визи за работа на чужденци в Турция. Миналата година този брой е бил 6 543. На 3 583 души е удължило срока за право на работа в Турция, а на 32 души са били издадени безсрочни работни визи. Според Закона за право на работа на чужденци в Турция издаването на визи става съобразно нуждите на националната икономика и политиката по заетостта. Законът изисква регулярен контрол над спазването на изискванията за трудова заетост и борба с наемането на работа без трудови или граждански договори.

Турски печат: Републиката е в сигурните ръце на турската младеж, каза Абдуллах Гюл по случай празника 19-ти май
20 май 2009 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Празненствата по случай деня за почитане паметта на създателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, който се отбелязва и като ден на младежта и спорта и посланията на турските държавни представители по този повод заемат важно място в турските вестници днес. Вестник „Дюня” пише, че празникът е отбелязан с голяма радост и ентусиазъм в цялата страна и на първо място в столицата Анкара, в представителствата на Турция извън страната и в Севернокипърската турска република. В рамките на честването президентът Абдуллах Гюл заедно с други представители на държавните институции поднесоха венец пред мавзолея на Ататюрк. В посланието си в почетната книга президентът Гюл написа, че турската република е в сигурните ръце на турската младеж, която е решена да укрепи републиката още повече във всички области. В посланието си за празника премиерът Ердоган също изтъкна, че страната разчита на младежите, на факела в тях, на техния стремеж към знания за едно просветено и сигурно бъдеще.
Вестник „Сабах” пише, че на срещата с младежи по повод празника премиерът Ердоган е посочил годината, когато ще се оттегли от политиката. По думите на премиера според партийния устав той има право да се кандидатира за депутат още един мандат, а като партиен лидер може да бъде избиран пет мандата. След това трябва да отвори пътя на идващите след него. На срещата той обърна внимание на това, че не трябва да се стига дотам Турция да има застаряващо население като в Германия и други европейски страни.
Вестник „Заман” отбелязва, че въодушевлението, с което е честван 19-ти май, е било голямо. На площад „Таксим” и стадион „Иньоню” в Истанбул младежи с различни екипи са създали празнична атмосфера и са представили различни програми. Интерес е представлявал и парадът на военни и граждански части.
Вестник „Хюриет” посочва, че знамето, донесено от град Самсун, откъдето Ататюрк повежда борбата за независимост, и шепата пръст от Солун са били предадени на церемонията на стадиона „19-ти май” на президента Абдуллах Гюл. В посланието си турският президент е казал, че младите поколения ще носят с голяма отговорност огъня, запален от създателите на републиката и ще работят за нейния просперитет с разум и въодушевление.

„Дюня”: Демократическата партия и Отечествената партия в Турция взеха решение да се обединят

20 май 2009 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Демократическата партия и Отечествената партия в Турция взеха решение да се обединят, пише турският вестник „Дюня”. Новият лидер на Демократическата партия Хюсаметтин Джиндорук каза, че привържениците на Отечествената партия ще се съберат около Демократическата партия.
Лидерът на Отечествената партия Салих Узун посети вчера Джиндорук в хотел „Бест Апарт”. Джиндорук каза по време на срещата, че дори и в миналото да са били политически противници с Отечествената партия, в основата си споделят същите възгледи. „Обединението можеше да се случи и преди, но се появиха препятствия. Искам това да се случи сега. Защото Отечествената партия е Демократическата партия”, каза Джиндорук.
Салих Узун също изтъкна, че с опитността си Джиндорук ще даде голям принос за турската политика и големите шансове не трябва да се жертват заради дребни интереси. Узун изтъкна, че трябва да се реализират проекти, които да прекратят безплодните полемики и да отворят път към по-голяма диалогичност в политиката.

„Хюриет”: Турция отбеляза с ентусиазъм деня за почитане на Ататюрк и празника на младежта и спорта
20 май 2009 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Турция е на свободните младежи със свободна съвест и свободна мисъл”, каза в поздравителното си послание по случай 19-ти май към турската младеж министърът на националното образование Нимет Чубукчу, пише турският вестник „Хюриет”. Турските граждани отбелязаха вчера с множество мероприятия и голям ентусиазъм 90-годишнината от началото на националноосвободителната война на Турция срещу съюзническите сили на Антантата след Първата световна война. Денят 19-ти май, на който Ататюрк започва съпротивителната борба, се отбелязва като ден за почитане на Ататюрк и празник на младежта и спорта. Първата церемония в Анкара по случай празника беше посещението на мавзолея на Ататюрк от високопоставените държавни мъже начело с президента Абдуллах Гюл. На церемонията на стадиона „19-ти май” взеха участие председателят на парламента Бюлент Арънч, премиерът Реджеп Тайип Ердоган, вицепремиерът и правителствен говорител Джемил Чичек, началникът на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг, министри и шефове на висшите правосъдни институции. В словото си Чубукчу изтъкна, че на 19 май Ататюрк е поставил основите на модерна Турция. Тя цитира думите му, че републиката иска свободни хора със свободна съвест и посочи, че Ататюрк е събудил у турския народ духа за борба, за съпротива, за съзидание, поставил си е за цел да изгради едно общество на равнището на съвременната цивилизация. На церемонията ученици от различни училища представиха спортно-гимнастическа и танцова програма.

„Сабах”: Връзките с ЕС са стратегически избор за Турция, каза външният министър Ахмет Давутоглу
20 май 2009 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Връзките с ЕС са стратегически избор за Турция. Вече никой не може да поставя на разискване ползите, вредите и миналото на връзките Турция-ЕС с цел някакви облаги от това, заяви министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу на заседанието на Съвета за партньорство Турция-ЕС в Брюксел, пише турският вестник „Сабах”. „Ние както и преди, ще продължаваме да правим всичко, каквото е необходимо по пътя към ЕС, защото това е визия за бъдещето”, подчерта турският външен министър. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен посочи на заседанието, че колкото и трудно да е било вземането на решението на страните членки за започване на преговори за присъединяване, това е в интерес на ЕС.

Президентът на Словения пристига на официално посещение в Турция
20 май 2009 | 05:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Словения Данило Тюрк пристига днес на официално посещение в Турция по покана на турския си колега Абдуллах Гюл, съобщава Анадолската агенция. В разговорите в Анкара днес и утре ще бъдат разгледани отношенията и сътрудничеството между Словения и Турция, както и отношенията между Турция и ЕС, регионални и международни въпроси, се казва в съобщение на пресслужбата на турския президент. От Анкара Данило Тюрк ще отпътува за Истанбул, където ще даде пресконференция в университета Боазичи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2