Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 2 май 2009 г.

Новините от и за Турция-02.05.09 г.

ТРТ навърши 45 години

Турското радио и телевизия навърши 45 години.

Posted 02.05.2009 11:50:39 UTC

Updated 02.05.2009 11:50:39 UTC

Турското радио и телевизия /ТРТ/ навърши 45 години.

ТРТ, което стартира първите радио излъчвания на 1 май 1964 година и първите телевизионни излъчвания на 31 януари 1968ма година се пръвърна в престижна медийна школа.

Днес ТРТ има 9 телевизионни канала и 6 радио станции.

Турското радио и телевизия, което стартира радио прадевания на 30 различни езика чрез интернет сайта си www.trt.net.tr достига до четирите краища на света.

В поздравителното си послание по повод 45тата годишнина от създаването на ТРТ председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан отбеляза, че Турското радио и теливизия изпълнява важна мисия за правилното информиране на общественото мнение.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган каза „ТРТ, което е вярно на принципите на републиката и общественните ценности както до сега така и занапред ще продължи да печели уважението на народа”.
-
Ес Садр проведе контакти в Анкара...

Вчера на посещение в Анкара пристигна иракският шиитски лидер Муктеда Ес Садр...

Posted 02.05.2009 10:01:24 UTC

Updated 02.05.2009 10:01:24 UTC

Вчера на посещение в Анкара пристигна иракският шиитски лидер Муктеда Ес Садр.
Ес Садр се бе превърнал в символа на шиитската съпротива срещу американската окупация на Ирак. Това посещение се превърна в доказателство на правилната политика на Турция, която постоянно акцентува на значението, което отдава на териториалната цялост и политическото единство на Ирак и продължава да води контакти с всички групировки в тази страна.
Садр, който се бе възпротивил на подписването на договор за сигурност между САЩ и Ирак, контролира 28 от общо 275тте кресла в иракския парламент.
Известно бе, че Ес Садр се намира в Иран, но това не бе официално оповестено.
Вчера иракският шиитски лидер пристигна от Иран в Турция, за да изслуша становището на Турция относно ситуацията в Ирак.
Ес Садр посети придружаван от специалния представител на Турция в Ирак Мурат Йозчелик президента Абдуллах Гюл в официалната резиденция на външното министерство.
След тази среща Ес Садр разговаря с премиера Ердоган.
Главна тема на контактите бе установяването на стабилитет в Ирак.
Вашингтон също желае Ес Садр да остави настрана радикалната си позиция и да заеме място в политическата система в Ирак.
Тук на преден план изпъква качеството на Турция на страна, която се ползва с доверие в региона.
Ес Садр също се доверява на Турция, която поддържа добри контакти със всички групи в Ирак.
По време на визитата на Ес Садр, бе направена преценка и на критичния период до насрочените за месец декември общи парламентарни избори в Ирак.
Младият иракски лидер, който се оценява от някои политически наблюдатели като бъдещия премиер на Ирак, изслуша с внимание наставленията и препоръките на Турция.
С това посещение, осъществено след контактите на президента Алдуллах Гюл в края на месец март в Багдат, Турция показа още веднъж значението, което отдава на териториалната цялост и на политическото иденство на тази страна. След контактите в Анкара Муктеда Ес Садр премина в Истанбул.
Програмата на Садр в Истанбул се държи в тайна.
-
Оповестени бяха промените в кабинета...

Прeмиерът Ердоган оповести вчера промените в кабинета...

Posted 02.05.2009 10:15:18 UTC

Updated 02.05.2009 10:15:18 UTC

Прeмиерът Ердоган оповести вчера промените в кабинета. В Държавен вестник бе публикувано решението за увеличаването на броя на държавните министерства на 11 и за промени в някои министерства.

В новия кабинет бившият председател на ВНСТ Бюлент Арънч и досегашният външен министър Али Бабаджан бяха издигнати за вице-премиери, а държавният министър Джемил Чичек запази поста си. Али Бабаджан стана вице-премиер отговарящ за финансиите и икономиката.


Външнополитическия съветник на премиера Ердоган Ахмед Давутоглу бе назначен за министър на външните работи.

За първи път една жена бе назначена на поста министър на образованието. Нимет Чубукчу бе назначена за министър на образованието.

С назначаването на Селма Алийе Каваф за държавен министър, броят на министрите жени в новия кабинет нарастна на две.

Министърът на отбраната Вежди Гьонюл и министърът на вътрешните работи Бешир Аталай останаха на постовете си.

Мехмед Шимшек бе назначен за министър на финансиите, а Садуллах Ергин за министър на правосъдието.
-
Преглед на турския печат 02.05.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестни
ци от 2 май 2009 година.


Posted 02.05.2009 11:28:19 UTC

Updated 02.05.2009 11:28:19 UTC
Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с промяната на правителствения кабинет и празнествата по случай 1 май.

Вестник Хюрриет съобщава, че компанията „Макина ве Кимия Ендюстриси” е осъществила износ за около 40 страни възлизащ на 600 милиона турски лири.

Вестник Миллиет предава, че днес иракския шиитски лидер Муктеда Ел Садр е провел срещи в Анкара с президента Абдуллах Гюл и Премиера Реджеп Тайип Ердоган. В новината се отбелязва, че по време на срещите е бил обсъден политическия процес в Ирак.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Принц Чарлз бе охраняван от турска фирма” съобщава, че охраната на принц Чарлз и съпругата му по време на посещението им в столицата на Германия е била поета от турска фирма.

Вестник Заман отбелязва, че след 30 години работниците отново са отпразнували 1 май на площад Таксим и че в празненствата на площада са участвали около 5 000 души.

Вестник Джумхуриет публикува новината по темата със заглавието „1 май бе отпразнуван с голямо въодушевление в цялата страна”.

Вестник Хабер Тюрк пък съобщава новината за празненствата по случай 1 май със заглавието „Гвардия от безработни се стече към площадите”

Вестник Сабах в новината със заглавие „Промяна в кабинета” предава промените осъществени от премиерът Реджеп Тайип Ердоган в правителствения кабинет.

Вестник Сабах съобщава, че световните гиганти са започнали да се консултират с ръководителите на турските банки. В новината се отлбелязва, че председателят на Международния финансов институт е казал „Ако управителите на банките в Ню Йорк и Токио бяха управлявали системата също като турските си колеги сега нямаше да сме в това положение”.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Арестуван бе един заподозрян” съобщава, че във връзка с кървавото нападение срещу Азербайджанската държавна нефтена академия е бил задържан един заподозрян.

Вестник Йени Шафак предава, че издаваното в САЩ кулинарно списание „Gourme” е публикувало статия за прочутия червен пипер на Урфа и Мараш, в която се разказва за отглеждането на този екологично чист продукт.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че министерството на здравеопазването на Турция като презпазна мярка срещу свинския грип е въвело задължителни медицински прегледи и на пристанищата за влизащите в Турция по море.
-
VOT Слушай новини на Български




02.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




02.05.2009
-
„Енерджиленд”: България и Турция планират да обединят газопреносните си мрежи

02 май 2009 | 06:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. България и Турция обсъждат възможността за съединяване на своите газопреносни мрежи, съобщи българското министерство на икономиката и енергетиката, цитирано от руското електронно издание „Енерджиленд”.
Също така се проучват възможностите за износ от Турция за България на азербайджански природен газ. Преговорите започнаха след като министрите на енергетиката на двете страни подписаха съответния меморандум.
Аналогични преговори България води с Гърция, с която също подписа през миналата седмица договор за строителството на газопровода Хасково-Комотини, който ще съедини газопреносните мрежи на двете балкански страни.

Намаляване на турския износ се регистрира през март
02 май 2009 | 00:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският износ през март е намалял с 28,4% в сравнение с март 2008 г. и възлиза на 8,178 милиарда долара, съобщават медиите. Намалението на вноса през март е с 37,5% и той е за 10,503 милиарда долара. По данни на Комитета за статистика на Турция през март външнотърговският дефицит на страната е намалял с 56,8% - от 5,385 милиарда долара през март 2008 г. на 2,326 милиарда долара през март тази година. Съотношението на износа към вноса през март миналата година е било 68%, а през март тази година се е повишило на 77,9%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2