Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 26 април 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-26.01.09 г.

Словото на Обама предизвика реакции...

Министерството на външните работи подчерта че някои исторически коментари във връзка със събитията от 1915та година са неприемливи...

Posted 26.04.2009 09:52:10 UTC

Updated 26.04.2009 09:52:10 UTC

В традиционното си слово по повод 24ти април, деня определен от арменците като начало на събитията от 1915та година, президентът на САЩ Барак Обама не каза думата "геноцид", но използва арменска дума означаваща в превод "голямо бедствие", което предизвика остри реакции в Турция.

В изявлението на министерството на външните работи на Турция се подчертава, че някои исторически коментари във връзка със събитията от 1915та година са неприемливи, и че не трябва да се забравя, че през същия период в същия регион са загинали стотици хиляди турци.

В изявлението на министерството на външните работи се сочи, че позицията на президента Обама във връзка с процеса на нормализиране на отношенията между Турция и Армения се оценява като положителна.

Президентът Абдуллах Гюл заяви, че в изявлението на президента на САЩ Обама има места, които не одобрява, като подчерта, че са загинали и стотици хиляди турци.

Премиерът Ердоган от своя страна окачестви словото като текст в който са положени усилия за уравновесяване на изразите, но заяви, че това не ги задоволява.

Ердоган каза, че трябва да се избягват изявления, които ще навредят на процеса на нормализиране.

Реакцията на опозицията в Турция бе много по остра.

Лидерът на Републиканската Народна Партия Дениз Байкал заяви, че Обама е приел арменските твърдения поставяйки на преден план арменския израз за твърденията за геноцид и че това е напълно неприемливо.

Лидерът на Партията на Националистическото Движение Девлет Бахчели от своя страна каза, че като цяло, текстът на словото на Обама е много тежък и неприемлив.ТРТ
-
Протест срещу арменските лъжи...

На площад Тайм Скуайър в Ню Йорк в САЩ бе организирана протестна демонстрация срещу арменските лъжи...

Posted 26.04.2009 09:58:55 UTC

Updated 26.04.2009 09:58:55 UTC

На площад Тайм Скуайър в Ню Йорк в САЩ бе организирана протестна демонстрация срещу арменските лъжи, в която участваха много живеещи в тази страна турци и азербайджански турци. Тема на протестната демонстрация бяха арменските лъжи, историческата истина и мирът.

Отпечатък над демонстрацията постави словото на президента на САЩ Обама.

По време на демонстрацията бяха раздадени брошури опровергаващи арменските лъжи, турски знамена и блузки с надпис "мир".

На протестната демонстрация проследена с интерес от туристите присъства и генералният консул на Турция в Ню Йорк Мехмед Самсар.

Демонстрацията приключи с изпълнение на песни и отправянето на послания.ТРТ
-
Преглед на турския печат 26.04.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 26.12.2009 г.

Posted 26.04.2009 10:27:29 UTC

Updated 26.04.2009 10:27:29 UTC

Днешните вестници отделят широко място на отзвуците от изявлението на президента на САЩ Барак Обама за съибитията от 1915 година.

Вестник Хюрриет съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл, който се намира в столицата на България-София за участие в енергийната среща на върха е казал, че не подкрепя някои аспекти от изявлението на Обама и че трябва да бъде споделена и болката на турците и мюсюлманите. Вестникът предава и изказването на премиера Реджеп Тайип Ердоган. В новината пише, „Вчера в Истанбул Ердаган на въпрос по темата акцентува, че изследването на миналото е дело не на политиците, а на историците. Изказването на Обама не ни удовлетвори. На този етап трябва да се избягвят изявления, които може да навредят на процеса на нормализиране на отношенията между Турция и Армения. Тоест всички политици трябва да избягват изявления поставящи в сянка мира между отделните страни”. Междувременно вестника акцентува и на изявлението направено от външното министерство. В изявлението на въшното министрество се отбелязва, че някои изрази от изказването на президента на САЩ Барак Обама и коментарите му относно събитията от 1915та година са неприемливи.

Вестник Хюрриет в друга новина отбелязва, че на 7ми май в столицата на Чехия-Прага, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и държавния глава на Армения Серж Серкисян ще проведат среща, на която ще обсъдят и някои от аспектите на проблема с Нагорни Карабах, които до сега не са били дискутирани.

Днешните вестници съобщават, че холдинга „Мармара груп” в периода 6-8 май ще организира 12тата Евразийска икономическа среща на върха. Вестниците предават, че на срещата на високо равнище ще участват 2ма президента и 7 бивши президента.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Смъртоносен вирус на грип предизвика паника в света” пише, „На Американския континент се появи свински грип представляващ уникална смесица от свински, птичи и човешки грип. През последните две седмици в Мексико починаха 68 души. Училищата в столицата Мексико Сити бяха затворени. Световната здравна организация /СЗО/ премина в алармено състояние поради вируса, който бе установен и в САЩ. Специалистите отбелязват, че като предпазна мярка е необходимо ръцете да се мият със сапун на чести интервали”.
ТРТ
-
VOT Слушай новини на Български




26.04.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




26.04.2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2