Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 17 март 2009 г.

Eдва на 32 г. Али Динчер (съпруг на Йълдъз Ибрахимова) стана кмет на Анкара

Гюнер Тахир: Лекарска грешка погуби мъжа на Йълдъз Ибрахимова

16 март 2009, 14:09

Съдба
Живка Ангелова

Йълдъз Ибрахимова. На малката снимка: покойният й съпруг Али Динчер и осиновената им дъщеричка.
Йълдъз Ибрахимова. На малката снимка: покойният й съпруг Али Динчер и осиновената им дъщеричка.
Ексдепутатът щял да стане донор на популярния си братовчед.
Гюнер Тахир е завършил българска филология. Той бе народен представител, избран от листата на ДПС. Заради несъгласие с политиката на Ахмед Доган обаче напусна ДПС и създаде Национално движение за права и свободи /НДПС/, на което е председател. Роден е в село Самуил, Разградско. Тахир е братовчед на покойния Али Динчер, който бе съпруг на джазпевицата Йълдъз Ибрахимова, държавен министър на Турция, кмет на Анкара и пет мандата народен представител в турския Меджлис от Народнорепубликанската партия.
......................
- Господин Тахир, как разбрахте, че братовчед ви Али Динчер е болен от най-тежката болест - рак?
- Али Динчер се разболя от рак на щитовидната жлеза и замина да се лекува в най-добрия център за ракови болести в Съединените щати. Там дори успяха да го излекуват. Но по-късно по време на процедури в Турция,

в болницата към Медицинския университета в Анкара, го заразиха с хепатит Б.

И след като се излекува от рака, се наложи да се лекува от хепатит Б. Въпреки че лечението се извърши с най-модерните лекарства, тъй като му бе отслабена имунната система заради рака, след година и половина Али Динчер разви цироза на черния дроб. През декември 2006 г. се наложи да му се направи трансплантация на черния дроб, като донор му стана катастрофирал младеж.

- Как така са го заразили, той не бе случаен човек – беше държавен министър на Турция, кмет на Анкара, депутат в пет парламента, заместник-председател на голяма партия...?
- За мен това също е учудващо. Все пак и аз съм бил в тази болница и я знам какво представлява – тя е водещо медицинско заведение в Анкара. Просто нямам никакво обяснение и идея как това се е случило. Но при всички положения за мен вина имат лекуващите лекари в Анкара. Никого не обвинявам, но самият факт, че той се е подлагал на такива процедури, показва, че е имало нещо, което е липсвало като начин за предпазване от инфекция. Особено за човек в такова деликатно положение. Може би месец и половина след трансплантацията започна да посещава турския парламент с маска на устата, така ходеше и на концерти на съпругата си Йълдъз Ибрахимова. Това, разбира се, беше опасно за него и всичките му роднини и близки го съветваха да не излиза на обществено място, защото според лекарите трябваше да се пази задължително, особено през първите 6 месеца. Но тъй като той самият е общественик и не издържа на изкушението да е далеч от политиката, не можа да се опази - получи инфекция и на 18 април 2007 г. почина в същата болница.

- Лесно ли намериха донор за него?
- Около Коледа 2006 г. той ми се обади по телефона, говореше съвсем спокойно – все едно не става дума за него изобщо, и ми съобщи, че му се налага трансплантация на черен дроб. Попита ме за кръвната ми група и дали ще мога да замина за Анкара, за да ми направят изследвания за съвместимост като роднини. Тъкмо си направих резервация за самолетен билет, за да тръгна два дни по-късно, ми се обади брат му Тахир и ми каза – не тръгвай, намерихме донор. Съдбата така определи – можеше и аз да му стана донор. През февруари се видяхме в Анкара и Али Динчер изглеждаше много добре след процедурата. След около 40 дни състоянието му явно се е влошило и той почина.

- Кой, все пак, бе Али Динчер?
- Али Динчер е роден през 1945 г. в село Самуил.

През 1952 г. се изселва, като по това време, според действаща спогодба на съседите, Турция предоставя на всички изселници от България земи и разпределя заминалите спрямо нуждите си в различните региони на страната. Семейството им попада в Йозган, градче на изток от Анкара. Повечето му съученици са кюрди и покрай тях научил кюрдски език. Като студент в Техническия университет на Средния изток започва да се занимава активно с политика като член и ръководител на младежките структури на Народнорепубликанската партия. По онова време тя се води от съратник на Ататюрк, а след него от небезизвестния Бюлент Еджевид. Братовчед ми твърде млад –

едва на 32 г. стана кмет на Анкара,

беше пет мандата депутат в техния Меджлис, държавен министър в правителството на Тансу Чилер, председател на комисията по външна политика, зам.- шеф на делегацията им в НАТО и много други неща...

- Идва ли той в България, преди да почине, за да види роднините си, след като разбра, че е болен?
- Около година преди смъртта си той посети България.

- Как прие черната новина Йълдъз Ибрахимова?
- Не трябва да забравяме, че те много се обичаха и уважаваха. Самият факт, че след трансплантация Али Динчер ходеше на нейни концерти, е показател колко обичаше жена си, пък и тя него. Двамата имат и дете, което сега е на 12-13 г. Всичко в крайна сметка е съдба.

Да те излекуват от рак, пък после да те заразят с хепатит Б

кой изобщо може да очаква подобно развитие? Погребението на Али Динчер бе на най-високо държавно ниво. На него присъстваха всички ръководители на Турция както държавни, така и партийни. Част от тях споделиха с мен, че за тях е бил човек, който винаги е намирал общ език с всички, включително и със своите опоненти. Във всички турски партии към него имаше голямо уважение – и като политик, и като човек. Затова на неговото погребение, което бе извършено по протокол, имаше хиляди хора. Самият факт, че молитвата и процедурата по погребението, освен в парламента, продължи по-късно и в най-голямата джамия в Средния изток, показва това. Джамията с капацитет 25 000 души бе пълна, както и целият площад пред нея. Аз поне такова погребение в България не съм виждал.

- Той е напуснал България още като малко дете, говореше ли български език?

- Самият той се е изселил на 5 години заедно с родителите си и затова не знаеше български език. Но след като се ожени за Йълдъз – покрай нея успя да научи някои думи. При всяко посещение в България обаче той купуваше за детето им книжки по история на първата му родина.

- Как се запознаха Али Динчер и Йълдъз Ибрахимова?
- Запознаха се по време на един неин концерт в Анкара, ако не се лъжа някъде 1991 – 1992 г., а след това са се срещали по различни поводи. Те даже не афишираха много отношенията си до момента, в който сключиха брак. Пратиха ми картичка от Копенхаген, в която ме информираха, че там са се оженили. Решили да сключат брак там, защото и двамата много пътуваха. На самата церемония свидетели при подписване на брака от страна на Али Динчер станал турският посланик в Копенхаген, а от страна на Йълдъз – нашият политик и настоящ посланик в Египет – Иван Гайтанджиев. Тъй като и двамата бяха на възраст

решиха да осиновят и едно детенце от България – момиченце, чиято майка е от Плевен.

- От дом за сирачета ли го прибраха? Как избраха точно него?
- Не, момиченцето е дете на близка роднина на Йълдъз.

Едно интервю на Живка Ангелова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2