Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 13 март 2009 г.

Ани,Турция

Cathedral of Ani

Снимка:нет

Изгубената столица

Virtual Ani - has clickable maps, extensive history and photos!

Корените на готиката може би лежат в изоставената арменска столица Ани.
Разпилени в простора на пустия град,където през XI в. живеели 100 000 души,няколкото оцелели църкви и катедрали изглеждат като кукленски къщи.Големината им проличава чак когато влезеш в тях.Над главата се възправят високи сводове и островърхи арки,подобни на тези в Шартр.Основната разлика е в прозорците-от тях се вижда един от най-зашеметяващите пейзажи на планетата.

Същият пейзаж видял през 1817 г. и сър Робърт Кер Портър.Първият европеец в Ани след векове на забрава,той минава през портата със селджукски релеф на лъв и оставя словоохотлив разказ за видяното.От тогава започва традицията малцината,които са били в Ани,да злоупотребяват с епитети като "огромна","величествена" и "сюрреална".

"Игра на перспективата" е много по-подходящо.Платото край река Арпа Чай,където през X-XIV в.били домовете,дворците и църквите на града,изглежда равно.Всяка крачка навътре обаче показва,че то е мащабно струпване на могили пръст,рухнали капители,колони,релефи и късове стенописи.Някои църкви са като отрязани с нож по средата и разкриват вътрешността си като архитектурна скица.Една от тях е моделирана по "Св.София" в Константинопол.Прочутият архитект Трдат я построил през 998 г. малко след като ремонтирал купола на оригинала.Неговото копие обаче рухнало скоро след освещаването си.

Допреди няколко години малкото туристи влизаха в Ани със специално разрешително.Снимането беше забранено.И сега никой не може да прекоси реката по моста,по който някога минал Марко Поло.Разрушен е по средата.

Обяснението е на другия бряг на Арпа Чай.Там е Армения.

Първите арменци дошли на платото през Vв.пр.Хр.Но мащабното строителство започнало едва когато династията на Багратидите отвоювала района от арабите и пре4з 961 г.Ашот преместил столицата от Карс в Ани.Повечето от сградите се появили за краткия период до 1045 г.През следващите векове градът минал през ръцете на византийците,селджуките,грузинците,арменците,монголите,докато едно земетресение не сложило край на всичко през 1319 г.

Църквите рухнали.Търговците потърсили нов маршрут по пътя на коприната.Ани се превърнал в град призрак.

Краткият му разцвет обаче бил достатъчен,за да сложи началото на европейската готика.


Вижте по-голяма карта

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2