Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 14 март 2009 г.

Kircaalihaber:

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В КЪРДЖАЛИ. ЧИТАЛИЩЕ „ЮМЕР ЛЮТФИ” ОРГАНИЗИРА КУРСОВЕ ПО ТАНЦИ ЗА МЛАДОЖЕНЦИ.

В читалище „Юмер Лютфи” организират курсове по обучение на традицинни турски и български народни танци за младоженци. Това съобщи за „Арда нюз” секретарят на читалището Мюзекки Ахмед. Той добави, че много млади младоженци от региона, на които им предстои сватбено тържество желаят да научат традиционните турски и български народни танци и хора, които се играят по-време на тържеството. За курса могат да се запишат и всички желаещи от 7 до 77 години. Преподавател на кандидатите да овладеят танцувалното изкуство ще бъде Юксел Есен.
Той отбеляза, че най-щастливият ден от съвместния живот на младоженците започва с танц. Всички погледи са насочени към тях: Дали ще успеят да изтанцуват един валс без да се настъпват един друг? Курсовете ще обхванат разнообразни по стил турски и български танци.

Гюнер ШЮКРИ

Info
-
ОТКРИВАТ ОБЛАСТНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ

ОТБОРЪТ НА „АРДА 1924” СЕ ОТТЕГЛИ ОТ ПРОЛЕТНИЯТ СЕЗОН

С мача „Искра” и „Граничар” от Кирково утре се подновява областното първенство по футбол за мъже. Двубоят е от 15.00 часа на местния стадион в Черноочене. Домакините са фаворити за титлата заедно с отбора на „Родопи 1935” от Момчилград. Момчетата на Нури Ахмед, които са втори във временното класиране, едва ли ще имат проблем срещу гостите от Кирково.
Останалите срещи от първия пролетен кръг на областното футболно първенство ще се изиграят в неделя.
Дербито на кръга е в Перперек, където местният “Перперикон” приема лидера „Родопи 1935”. Гостите от Момчилград направиха сериозна подготовка през зимната пауза. За това говори и резултатът от играната контрола с третодивизионният „Арда”, завършила 1:1.
„Здравец” приема на своя стадион в Груево коравия тим на „Юнак 2000”. Играещият старши треньор на юнаците от Ардино Ферди Велиев е лишен от състезателни права за 8 мача от Дисциплинарната комисия на УС на БФС.
Другите два мача от кръга са в Глухар между “Орел” и “Родопски сокол” – Кърджали и в Широко поле между „Байкал” и „Мост”.
С писмо до областният съвет на БФС в Кърджали ръководството на ФК „Арда 1924” информира, че поради финансови, организационни и нерешени проблеми с материалната база преустановява участието си в „А” областното първенство за мъже и юноши младша възраст за спортно-състезателната 2008-2009 година – пролетен сезон, съобщи за „Арда нюз” председателят на БФС в Кърджали Генчо Иванов. Той допълни, че отборите, които ще играят с „Арда 1924” по програма ще почиват и ще бъдат присъдени служебни резултати по 3:0. Шефът на областната футболна централа уточни, че останалите 11 клуба от областта продължават участието си в шампионата. Според него първото тримесечие от годината е най-трудно относно финансовото осигуряване на клубовете, а световната икономическа финансова криза още повече задълбочава този процес. Той изказва благодарност на кметовете, председателите на Общински съвети и съветниците, които съобразно възможностите на общинският бюджет подпомагат дейността на местните клубове по места.
На последния конгрес на БФС в София три клуба от кърджалийска област бяха утвърдени за редовни членове на БФС – „Здравец’, „Мост” и „Арда 1924”.
Временно класиране преди 14-ия кръг:
1. „Родопи 1935” 42-6 29
2. „Искра” 39-18 27
3. „Граничар” 37-18 22
4. „Перперикон” 33-16 21
5. „Родопски сокол” 24-19 19
6. „Юнак 2000” 24-27 16
7. „Байкал” 33-31 15
8. „Джебел” 19-22 12
9. „Мост” 12-31 6
10. „Здравец” 16-51 3
11. „Орел” 12-80 0

Гюнер ШЮКРИ

Info

-
ЗАКРИВАТ НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИТЕ СМЕТИЩА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА АРДИНО

ВЧЕРА ОБЩИНАТА ПОЛУЧИ 840 НОВИ КОНТЕЙНЕРА

Всички нерегламентирани сметища на територията на община Ардино ще бъдат закрити, съобщи за Арда нюз кметът Ресми Мурад. За тази цел вчера бяха доставени 840 контейнери , от които 240 са тип "Бобър" / с плъзгащи се капаци / и 600 пластмасови с различна големина. Те ще бъдат поставени във всички населени места на територията на общината. Ардино е единствената община в област Кърджали, която въвежда ново сметосъбиране по стопански начин. "Това е въведено преди около година и е много по рентабилно за общината. По този начин месечно спестяваме около 5 хил. лева и тези средства естествено ги инвестираме пак в озеленяването и чистота. Надявам се в най-скоро време Ардино и другите населени места да изглеждат, като малките европейски градчета" , допълни градоначалникът Ресми Мурад. Община Ардино вече разполага с 4 сметосъбиращи коли. В озеляването и чистота към отдел " Екология" работят около 25 души.

Айтен ЧЕЛЕБИЕВА

Info
-
КЪРДЖАЛИ СЪС СПЕЦИАЛИЗИРАНА РИТУАЛНА КОЛА ЗА МЮСЛЮМЮНИ

От днес община Кърджали разполага със специализирана ритуална кола. Автомобилът е предоставен от Община Джейхан, Р Турция. За предаването на дарението в Кърджали пристигна седемчленна делегация, водена от депутата Дениз Бьолюкташи и зам-кмета на Джейхан – Мюкремин Дуйгун.
Ключовете на специализирания автомобил получи кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Пред присъстващите той заяви, че колата ще бъде предоставена на Джамийското настоятелство с решение на Общинския съвет, който ще определи начина на ползването й и таксата на услугата. Колата позволява извършването на всички задължителни ритуали по подготовката за погребения. Тя разполага с резервоари за чиста и използвана вода, две хладилни камери, ритуална мраморна маса за измиване, климатици и отдушници и генератор на ток.Info

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2