Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 13 март 2009 г.

Радио "Гласът на Турция-13.03.09 г.

VOT Слушай новини на Български




13.03.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




13.03.2009

-


Преглед на турския печат 13.03.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 13 март 2009 година.


Posted 13.03.2009 12:36:28 UTC

Updated 13.03.2009 12:36:28 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините за събитията в Турция и региона.

Вестник Хюрриет съобщава, че Европейският парламент е приел доклада за Турция с 528 гласа „За” и 52 гласа „Против”. Вестникът предава, че в доклада се казва „В демократичните и плуралистични общества свободата на изразяване не може да бъде постигната нито с чести забрани на уеб страници нито упражнявайки натиск над критично настроената преса”.

Вестник Ватан отбелязва, че след окачествяването от Американската администрация на Турция като лаическа и демократична страна, Европейския парламент в последния момент е акцентувал в доклада на лаическия характер на страната.

Вестник Сабах съобщава, че компетентни лица от Държавния Департамент на САЩ са пристигнали в Анкара непосредствено преди посещението на Държавния Секретар Хилари Клинтън и са провели срещи с някои политици от кюрдски произход, с които са обсъдили план за слагане край на терористичната дейност на ПКК.

Вестник Заман сочи, че Анкара ще направи жест на Президента на САЩ Барак Обама, който в началото на месец април ще посети Турция. Вестникът коментира, че Обама с програмата си в Турция се готви да впише името си в историята.

Вестник Хюрриет пише, че Премиерът на Гърция Костас Караманлис във връзка с посещението в Турция на Президента на САЩ Барак Обама е казал „Погрешно е становището, че всички контакти на САЩ и Турция са насочени срещу Гърция. В Истанбул Обама ще посети и Фанариотската патриаршия, което е много положително събитие”.

Вестник Миллиет съобщава, че представители от деловия свят на Турция, Гърция, ТРСК и Южен Кипър са публикували съвместна декларация в Лефкоша, с което са изразили пълна подкрепа за процеса на разрешаване на Кипърския въпрос.

Вестник Сабах предава, че Държавният Министър Мехмет Шимшек е казал, че МВФ е направил отстъпки на Турция по някои въпроси. Вестникът акцентува, че МВФ е съобщил, че са подновили пакета с предложения и че са готови да продължат преговорите с Турция.

Вестник Джумхуриет пише, че след това изявление на МВФ, цената на долара, която през последните дни отбеляза драстичен ръст се е понижила.

Вестник Радикал отбелязва, че 17 годишния германски младеж, който завчера уби 16 души е споделил плановете си в интернет-среда на общуване. Вестникът акцентува, че цяла Германия е покрусена от тази трагедия.

Вестник Сабах съобщава, че на 5тия световен форум за водата, който ще се проведе в периода 16-22ри март в Истанбул ще участват не само държавни и правителствени лидери, но така също и имена от световните династии, а именно: принца престолонаследник на Монако Алберт, принца престолонаследник на Холандия Уилям Александър и принца престолонаследник на Япония Нарухито.

Вестник Хюрриет отбелязва, че Командващият Военноморските сили на Турция Армейски Адмирал Метин Атач е посетил фрегата „Гиресун”, която бе изпратена в залива Аден за борба със сомалийските морски пирати. Вестник Сабах публикува новината по темата със заглавието „Турския кораб преследващ морските пирати бе посетен от Командващия Военноморските сили на Турция”.

Вестник Хюрриет пише, че турският футболен отбор Галатасарай в първата си среща от 4ти тур на турнира за купата на УЕФА е останал наравно с отбора Хамруг с резултат 1 на 1.ТРТ
-
МВФ изпрати ново предложение до Турция...

Говорителят на фонда, отбеляза, че са ревизирали, съобразявайки се с протестите на турското правителство, предложенията за политически и икономически реформи...


Posted 13.03.2009 11:01:31 UTC

Updated 13.03.2009 11:01:31 UTC
Международният Валутен Фонд направи на Турция ново предложение във връзка с кредитните условия.

Говорителят на фонда, отбеляза, че са ревизирали, съобразявайки се с протестите на турското правителство, предложенията за политически и икономически реформи. Говорителят каза, че след като приключи подготовката, делегация на Фонда ще посети Турция.

Агенция Ройтерс, която даде новината, съобщи, че Турция иска от фонда кредит от 25 милиарда долара.

Финансовите пазари в страната реагираха незабавно на новите предложения на фонда, започна снижаване на цената на долара и повишаване на индекса на истанбулската борса.
ТРТ
-
Операция срещу обекти на ПКК...

Самолети на ВВС бомбардираха обекти на ПКК в северната част на Ирак...


Posted 13.03.2009 11:09:52 UTC

Updated 13.03.2009 11:09:52 UTC
Турският генерален щаб оповести, че самолети на турските военно-въздушни сили са бомбардирали вчера обекти на терористичната организация ПКК в северната част на Ирак.

На седмичната информативна пресконференция началникът на информационния отдел към генералния щаб корпусен генерал Метин Гюрак каза, че самолетите са поразили ефикасно набелязаните цели и че са били предприети необходимите мерки за да се предотврати нанасянето на вреда на региналното цивилно население.ТРТ
-
Турция е най-добрият за Израел съюзник в Близкия Изток...

Посланникът на Турция в Тел Авив Намък Тан отбеляза, че Израел няма да може да намери по-добър приятел от Турция в Близкия Изток...


Posted 13.03.2009 11:12:44 UTC

Updated 13.03.2009 11:12:44 UTC
Посланникът на Турция в Тел Авив Намък Тан отбеляза, че Израел няма да може да намери по-добър приятел от Турция в Близкия Изток. В словото което произнесе при откриването на конференция организирана в Тел Авив Намък Тан каза, че стратегическите отношения с Израел са ключово значение и за Турция и че са изградени на много здрави основи.

Той каза, че Турция желае да продължи посредническата си роля в преговорите между Израел и Сирия но че трябва и тези две страни да поремат да се завърнат на масата за преговори.

Намък Тан заяв,и че някои събития може да се отразят негативно на двустранните отношения но че е нужно вече да се гледа в бъдещето.

Той заяви, че Турция смята че и организацията Хамас трябва да бъде присъединена към умиротворителния процес в Близкия Изток. Намък Тан заяви, че Хамас прави много сериозни грешки но че без да се привлече и тази организация, ще бъде невъзможно постигането на мира в региона.

Началникът на отдела за дипломатическа сигурност към израелското външно министерство Амос Гилад каза, че Турция представлява модел в борбата с тероризма и води борба с всички терористични организации, поради което е с голямо значение за израелската държава.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2