Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 30 март 2009 г.

В Турция избираха местни органи на властта

Кървав вот
30 март 2009 | 00:11 |
С убити и ранени бе белязан вчерашният изборен ден в Турция. Близо 48 милиона избиратели в 81 провинции в Турция избираха местни органи на властта. В източните и югоизточните общо 33 провинции гласуването приключи в 16 часа, а в останалите провинции и общо в страната – в 17 часа.
Медиите в Турция отбелязват, че кървавата равносметка е шестима убити и близо 100 ранени при възникнали разправии и пререкания в районите на секционните избирателни комисии в седем провинции в страната. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Реджеп Тайип Ердоган печели 41,3% от гласовете за кметове на местниte избори в Турция, съобщи електронното издание на вестник „Заман”. Данните са за ситуацията вчера към 20 ч в цялата страна. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) получава 24,6% от гласовете за кметове, а Партията на националистическото движение (ПНД) – 16,9%. За общински съветници за листата на ПСР са гласували 40,6% от избирателите, за НРП – 17,3% и за ПНД – 15,1%.


Агенция „Фокус”
Ройтерс: Победител на местните избори в Турция е управляващата партия
На местните изборите в Турция победител е Партията на справедливостта и развитието, водена от премиера Реджеп Тайип Ердоган, предаде агенция Ройтерс.
По данни от преброените 15% от бюлетините, управляващата партия, която още преди вота бе сочена за фаворит, е събрала 40,7% от гласовете.
По-рано бе съобщено, че в сблъсъци в деня изборите в страната са загинали петима души и са пострадали 93.

Агенция „Фокус”
Управляващата партия в Турция печели 41,3% от гласовете за кметове, главната опозиционна партия – 24,6%, според първите резултати
Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на премиера Реджеп Тайип Ердоган печели 41,3% от гласовете за кметове на днешните местни избори в Турция, съобщава електронното издание на вестник „Заман”. Данните са за ситуацията към 20 ч в цялата страна.
Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ получава 24,6% от гласовете за кметове, а Партията на националистическото движение /ПНД/ – 16,9%.
За общински съветници за листата на ПСР са гласували 40,6% от избирателите, за НРП – 17,3% и за ПНД – 15,1%.

Агенция „Фокус”
„Сабах”: Партията на премиера Ердоган с убедителна преднина в местните избори
По първоначални неофициални резултати Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ убедително е на първо място, съобщи електронното издание на вестник “Сабах”. В западните провинции води основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/, в Централен Анадол и в Източен Анадол – ПСР, а в Югоизточен Анадол – прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган следи изборите заедно със своя щаб в централата на ПСР. Първият неофициален резултат за изборите дойде от провинция Ризе /на турското Черноморско крайбрежие, от където е родом Ердоган, въпреки че е израснал в Истанбул/. Информацията, че там са спечелени 70% от гласовете, повдигна настроението в централата на ПСР, отбелязва вестникът.
Ердоган гласува в Истанбул и веднага след като пристигна в Анкара отиде в дома на загиналия при хеликоптерна катастрофа лидер на Партията “Велик съюз” Мухсин Язъджъоглу за да изкаже своите съболезнования.
В средите на опозицията чакат в вълнение резултатите.. Част от ръководството на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ е в централата на партията. Лидерът на НРП Дениз Байкал следи резултатите от изборите от дома си. В зависимост от резултатите на НРП е възможно Байкал по-късно също да отиде в централата на партията.

Агенция „Фокус”
АФП: Управляващата партия в Турция води в местните избори според първите резултати
Партията на премиера Реджеп Тайип Ердоган води в днешните местни избори според първите частични резултати, обявени по телевизията, предаде АФП. При преброени 10% от бюлетините из цялата страна Партията на справедливостта и развитието има 41% от гласовете. Главната опозиционна Народнорепубликанска партия е на второ място с 16%. Очаква се управляващата партия да запази контрола си над Истанбул и Анкара, но тя не успя да постигне успех в други големи градове, където управлява опозицията.
Изборите бяха помрачени от сблъсъци, предимно в източната и югоизточната част на страната, където преобладава кюрдско население. Петима души загинаха и над 90 бяха ранени, отбелязва АФП.

Агенция „Фокус”
Георги Димов: Залогът на местните избори в Турция е много голям
Залогът на местните избори в Турция е много голям, защото ако управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели убедително, това би означавало, че ще се превърне в държавна партия. Това каза пред Агенция „Фокус” Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин.
Според него останалите партии не искат да се примирят с това, че ПСР би спечелила местния вот и затова борбата е толкова жестока с убити и ранени.
Спечелването на местните избори от ПСР ще втвърди окончателно нейното влияние в страната, смята Димов.
„Това е една партия, която през 2002 г. идва на власт с подкрепата на 34 % от гласовете, като помита всички останали традиционни партии в страната. След пет години на 22 юли 2007 г. получава вече 47 % от гласовете. Сега лично премиерът беше казал в средата на кампанията, че очаква резултатът да бъде над 52 %. След това леко се коригира, като отчете въздействието на глобалната криза в Турция и свали процентите. Ако това се получи, действително се създава една държавна партия – президентът е неин, в парламента имат абсолютно мнозинство и само няколко депутата не им достигат, за да имат квалифицирано мнозинство от две трети, с което ще могат да извършват и промени в конституцията”, каза Димов.
В Турция има 81 областни центрове и Анкара, и Истанбул вече се управляват от ПСР, като на тези избори са си поставили за цел да спечелят и в Измир, и Диарбекир, обясни бившият генерален консул на България в Одрин.
„Тази страна и този премиер доказаха, че преди всичко ги интересува какво мисли турският избирател. Премиерът Реджеп Ердоган е направил 62 предизборни митинга в последните четири-пет седмици и е отишъл във всяка провинция. Следват лидерът на НРП Дениз Байкал с 36 митинга и лидерът на ПНД Девлет Бахчели - с 31 митинга. Значи можете да си представите за какъв залог става въпрос”, каза той. Управляващите не се интересуват много какво точно ще бъде коментирано на Запад, смята Георги Димов.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус”
Местните избори в Турция бяха белязани с прояви на насилие (ОБЗОР)
С убити и ранени бе белязан днешният изборен ден в Турция. Близо 48 милиона избиратели в 81 провинции в Турция избираха местни органи на властта. В източните и югоизточните общо 33 провинции гласуването приключи в 16 часа, а в останалите провинции и общо в страната – в 17 часа.
Медиите в Турция отбелязват, че кървавата равносметка е шестима убити и близо 100 ранени при възникнали разправии и пререкания в районите на секционните избирателни комисии в седем провинции в страната.
По оценки на вестник "Заман" като цяло обстановката на изборите е била спокойна.

За кого гласуваха избирателите
Гражданите на Турция - 48 006 650 избиратели имаха право да избират днес местни органи на властта с петгодишен мандат. Изборите са по пропорционалната система и са в един кръг..
На територията на цялата страна бяха устроени 177 000 избирателни секции. Изборният ден започна в 7 ч сутринта и приключи в 17 ч на цялата територия на страната. Гласуването в 32 провинции в източната част на страната бе от 7 до 16 часа, а в останалите 49 провинции - от 8 до 17 часа.
Живеещите в най-големите турски градове избираха членове на областни съвети, кметове на съответната голяма община, районни кметове, общински съветници и кметски наместници. В областните и околийските градове се избираха членове на областни съвети, кметове на съответния областен /околийски/ град, общински съветници и кметски наместници. Жителите на селата гласуваха само за членове на областни съвети и кметски наместници. Ще бъдат избрани 16 кметове на най-големите турски градове, които имат статут на голяма градска община – сред тях са Анкара, Истанбул, Измир, Анталия, Бурса, Диарбекир, Ерзурум.

На днешните местни избори в Турция вече не се боядисваха пръстите на избирателите след гласуване, с цел да не се допуснат нарушения и повторно гласуване. С промените в избирателния закон тази практика, която се прилагаше дълги години, беше премахната.

Забрани за отразяване
До 18 ч днес е забранено радиостанциите и телевизионните канали в Турция да излъчват всякакви материали, които може да бъдат в полза или в ущърб на партия или кандидат, или да повлияят на гласуването на гражданите. Забранени са всякакви съобщения, прогнози и коментари за изборните резултати по радиото и по другите медии. Съгласно турските закони след 21 ч могат да се огласяват само съобщения и изявления на Висшата избирателна комисия. Комисията обаче има право да вдигне забраната за отразяване преди определения от закона час.

Амбициите на основните партии
На изборите се явиха 19 политически партии. В края на януари Висшата избирателна комисия допусна до участие 21 партии, но в последствие две от тях се отказаха от участие.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието първоначално постави амбициозната цел да получи над 52% от гласовете, но след това, като отчете въздействието в Турция на глобалната икономическа и финансова криза снижи очакванията си на 45% от гласовете на изборите . Партията има амбициите да запази кметските си места в Истанбул и в Анкара и да прибави към тях Измир и Диарбекир.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия ще смята за успех получаването на 25% от гласовете. Освен кметските места в осем областни града, партията има желание да се прибавят още десет областни града - Анталия, откъдето е родом, както и в Хатай, Синоп и Зонгулдаг. По отношение на Анкара и Истанбул Байкал обаче в самото навечерие на изборите вече не прави амбициозни прогнози.

Прокюрдската Партия на демократичното общество се стреми да спечели кметските места в големите областни градове в Югоизточна Турция - Сиирт, Агръ, Ван и Битлис, които в момента са в ръцете на управляващата партия.

Партията на националистическото движение има амбиции да спечели кметски места главно в районите с преобладаващо кюрдско население в Югоизточен и Източен Анадол, както и в традиционните крепости на националистите в централните части и по черноморското крайбрежие на страната.

Прогнозите
Според социологическите проучвания управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган има силни позиции сред избирателите и води пред своя основен опозиционен противник Народнорепубликанската партия начело с Дениз Байкал и пред Партията на националистическото движение. Изследванията й дават подкрепа между 39,8% и 47,9% в национален мащаб. “Лесно мога да кажа, че ще излезем първи на тези избори,” заяви Ердоган. “Глобалната икономическа криза няма да окаже негативен ефект” върху представянето на партията, прогнозира турският премиер.

Агенция „Фокус”
Висшата избирателна комисия на Турция определи 7 юни за евентуално частично повторение на местните избори
Висшата избирателна комисия на Туярция взе решение ако “по някаква причина, свързана с избирателната процедура”, бъдат анулирани резултатите от днешните местни избори в отделна община, село или квартал, повторни частични местни избори в тях да бъдат произведени на 7 юни 2009 г., съобщи електронното издание на вестник “Заман”. Решението е публикувано в днешния брой на “Държавен вестник”. Избирателната процедура за повторни частични местни избори стартира на 6 април 2009 г. За целта най-късно до 6 април комисията трябва да бъде уведомена в кои общини, села и махали се налага да се организират частични местни избори.

Агенция „Фокус”
Местните избори в Турция приключиха с кървава равносметка
С убити и ранени бе белязан днешният изборен ден в Турция. В източните и югоизточните общо 33 провинции гласуването приключи в 16 часа, а в останалите провинции и общо в страната – в 17 часа.
Медиите в Турция отбелязват, че кървавата равносметка е шестима убити и близо 100 ранени при възникнали разправии и пререкания в районите на секционните избирателни комисии в седем провинции в страната.
Близо 48 милиона избиратели в 81 провинции в Турция избираха днес местни органи на властта.
По оценки на вестник "Заман" като цяло обстановката на изборите е била спокойна.

Агенция „Фокус”
Шестима са убити, близо 100 души са ранени в сблъсъци в деня на местните избори в Турция
Шест души са убити и близо 100 души са ранени в седем провинции днес по време на местните избори в Турция при сблъсъци между съперници на изборите и техни привърженици, съобщават турските медии.
В село в провинция Шанлъурфа, Югоизточна Турция, кандидат за кмет е застрелян в главата, а 12 души са ранени при сблъсък между привърженици на двама претенденти за поста. В град в същата провинция 15 души са ранени при престрелка между привърженици на политически съперници.
В провинция Диарбекир, Югоизточна Турция, са убити двама души, а десет са ранени при проява на насилие, свързана с изборите.
В провинция Карс, Източна Турция, при сблъсък между две групи, подкрепящи двама конкуренти за кметския пост, един човек е убит, а петима са ранени.
В провинция Ван, Източна Турция, е убит един човек, а петима са ранени.
В провинция Кайсери, Централна Турция, е убит един човек и един е ранен.
В провинция Афион, Централна Турция, шестима души са ранени при сблъсък между съмишленици на кандидати за кмет.
В провинция Агръ, Източна Турция, един човек е ранен при сблъсък между привърженици на кандидатите за кмет от управляващата Партия на справедливостта и развитието и от опозиционната Демократическа партия.

Агенция „Фокус”
Началникът на турския Генералния щаб беше бурно аплодиран от граждани в изборния ден
Началникът на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг гласува на днешните местни избори в секцията си в начално училище в анкарския квартал Чанкая, съобщи електронното издание на вестник “Сабах”. При влизането и излизането от секцията семейство Башбуг беше бурно аплодирано от граждани. Един от тях скандира лозунга “Армията на Ататюрк е ужас за шериата”.

Агенция „Фокус”
В 49 провинции в Турция гласуването на местните избори приключва в 17 ч
В 32 провинции в Източна Турция гласуването приключи в 16 часа, след като започна сутринта в 7 часа, предаде електронното издание на вестник “Заман”. В останалите 49 провинции в Западна Турция гласуването, което започна в 8 часа, приключва в 17 часа.
Съгласно закона, председателят на Секционната избирателна комисия трябва да установи дали имаа избиратели пред секция в часа на приключване на гласуване и ако има, е длъжен да им осигури възможност да гласуват.

Агенция „Фокус”
В Източна Турция гласуването на местните избори завърши
Избирателните секции в 32 провинции в Източна Турция приключи, а в останалите 49 тече последният час от гласуването на днешните местни избори, съобщават турските медии.
До 18 ч е в сила забраната за информиране за хода на изборния ден. Съгласно турските закони след 21 ч могат да се огласяват само съобщения и изявления на Висшата избирателна комисия. Комисията обаче има право да вдигне забраната за отразяване преди определения от закона час.

Агенция „Фокус”
„Хюриет”: Четирима убити и близо 50 ранени в изборния ден в Турция
Четирима души бяха убити и близо 50 бяха ранени днес в пет турски провинции при сблъсъци между привърженици на съперници в местните избори, съобщава електронното издание на вестник „Хюриет”.
В село в провинция Шанлъурфа, Югоизточна Турция, кандидат за кмет е застрелян в главата, а 12 души са ранени при сблъсък между привърженици на двама съперници за поста. В град в същата провинция 15 души са ранени при престрелка между привърженици на политически съперници.
В провинция Диарбекир, Югоизточна Турция, са убити два души, а десет са ранени при проява на насилие, свързана с изборите.
В провинция Карс, Източна Турция, при сблъсък между две групи, подкрепящи двама конкуренти за кметския пост, един човек е убит, а петима са ранени.
В провинция Афион, Централна Турция, шестима души са ранени при сблъсък между съмишленици на кандидати за кмет.
В провинция Агръ, Източна Турция, един човек е ранен при сблъсък между привърженици на кандидатите за кмет на управляващата Партия на справедливостта и развитието и опозиционната Демократическа партия.

Агенция „Фокус”
ДЖИХАН: Бившият турски премиер Тансу Чилер пристигна специално от САЩ, за да гласува
Бившият премиер г-жа Тансу Чилер пристигна специално от САЩ, за да гласува на днешните местни избори в Турция, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. Тансу Чилер и съпругът й Йозер Чилер кацнаха на летище Ататюрк в Истанбул със самолет на турските авиолинии в 12,35 ч. Г-жа Чилер не отговори на въпросите на чакащите я във ВИП салона журналисти и без да чака оформянето на паспортите веднага напусна района на летището.
Тансу Чилер бе в САЩ от февруари, посочва агенцията.

Агенция „Фокус”
6 души са ранени при въоръжен сблъсък в избирателна секция в провинция Афионкарахисар
6 души са били ранени при въоръжен сблъсък, възникнал в избирателна секция в село Гьойнюк, провинция Афионкарахисар, на местните избори днес, пише турският вестник „Заман”. При гласуването между двамата кандидати за кметски наместници Али Шенол и Байрам Чиврил е започнал спор, който е прераснал в скандал. При сблъсъка са били ранени петима членове от фамилията на Чиврил и един от семейството на Шенол. Ранените са били отведени в болница в Афионкарахисар. Двама от тях са в тежко състояние. Жандармерийските екипи са взели засилени мерки за сигурност. Започнало е разследване във връзка с инцидента, пише вестникът.

Агенция „Фокус”
АФП: Един убит и 27 ранени след прояви на насилие по време на изборния ден в Турция
Един човек е убит и 27 други са ранени след изблици на насилие по време на изборите за местно самоуправление в Турция, предаде АФП.
Един човек е застрелян в малкия град Акзиярет, в провинция Шанлъурфа, в югоизточната част на страната, в която преобладава кюрдско население, след като групи от поддръжници на двама от кандидатите за кмет на града са влезли в сблъсъци. Ранени са 12 души.
При подобен инцидент в град Суруц, също в провинция Шанлъурфа, са ранени 15 души след престрелка между симпатизанти на политически съперници.

Агенция „Фокус”
„Сабах”: Абдуллах Гюл и съпругата му гласуваха в избирателната секция в район „Чанкая” в Анкара
Президентът Абдуллах Гюл и съпругата му Хайрюнниса Гюл гласуваха в избирателната секция в район „Чанкая”, пише турският вестник „Сабах”. След като гласува, Гюл каза, че днес страната изживява една от най-хубавите страни на демокрацията и пожела това да е благополучно за всички. В Чанкая гласуваха и лидерът на Народнорепубликанската партия Дениз Байкал и съпругата му Олджай Байкал. Заедно със съпругата си Йозлейиш Топбаш упражни правото си на глас и настоящият кмет на Истанбул Кадир Топбаш, издигнат от Партията на справедливостта и развитието за следващ мандат. Топбаш пожела свободната воля на гражданите да намери волеизявление пред избирателните урни и изрази надежда за благополучието на Истанбул и Турция. Министърът на правосъдието Мехмет Али Шахин изтъкна, след като гласува в район Йешилбахче в Анталия, че турският народ е гарант на демокрацията и многопартийния политически живот. Той изрази увереност, че с тези избори демокрацията ще се заздрави още повече.

Агенция „Фокус”
Турската агенция Джихан ще информира гражданите по най-бърз и верен начин за резултатите от местните избори
Турската информационна агенция Джихан е в пълна готовност да информира гражданите по най-бърз и най-верен начин за резултатите от местните избори в Турция днес, пише турският вестник „Заман”. Агенцията, която през последните 7 години дава най-бърза и най-достоверна информация при изборите, и този път ще бъде по-различна от конкурентите си. Агенцията планира да предаде информация за голяма част от изборния резултат веднага в часовете след приключване на изборния ден.
Информация от Джихан ще вземат 50 национални и местни телевизии, 500 интернет сайта, 20 национални вестника. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган същщо ще следи изборните резултати по агенция Джихан.

Агенция „Фокус”
„Заман”: Над 536 000 граждани в Истанбул разрешиха въпроса с личните си документи във връзка с гласуването
Решенията на Висшата избирателна комисия сложиха отпечатък върху провеждащите се днес местни избори в Турция, пише турският вестник „Заман”. Първо беше въведено задължителното изискване за упражняване на право на глас в деня на изборите гражданите да са с нови документи за самоличност, в които е вписан единният граждански номер. След това беше въведена забрана за носене на забрадки в избирателните секции заради обявяването им за обществени места. Последва решението служителите на силите за сигурност да гласуват там, където са регистрирани.
Във връзка с първото решение в Истанбул само за два месеца дирекцията за населението е издала 268 119 документа за самоличност с ЕГН и още 268 045 копия на адресна регистрация с ЕГН, което даде възможността 536 164 души да могат да гласуват. Според данните на вътрешното министерство 3,5 милиона граждани нямаха в документите си за самоличност вписан ЕГН. В тази връзка с писмо до валийствата беше разпоредено до изборния ден службите за издаване на лични документи да работят и през уикенда и през нощта. След намесата на президента и по искане на политическите партии беше решено да може да се гласува и с адресна регистрация.

Агенция „Фокус”
„Заман”: Държавният министър Мехмет Айдън пожела успешни избори при гласуването си в Измир
Държавният министър Мехмет Айдън упражни правото си на глас в Нарлъдере, провинция Измир, пише турският вестник „Заман”. Министър Айдън и съпругата му Нихал Айдън гласуваха в избирателната секция във факултета за изящни изкуства на университета „9-ти септември” в Измир. След гласуването си Мехмет Айдън пожела изборите да бъдат успешни и да преминат без инциденти, пише вестникът.

Агенция „Фокус”
Анадолската агенция: В 7 часа започна изборният ден в 32 провинции в Източна Турция
Избирателите в 32 провинции в източната част на Турция започнаха да упражняват правото си на глас в 7 часа днес, предаде Анадолската агенция. Според решението на Висшата избирателна комисия на Турция гражданите на провинциите Адъяман, Агръ, Артвин, Бингьол, Битлис, Диарбекир, Елязъг, Ерзинджан, Ерзурум, Газиантеп, Гиресун, Гюмюшхане, Хаккяри, Карс, Малатия, Кахраманмараш, Мардин, Муш, Орду, Ризе, Сиирт, Сивас, Трабзон, Тунджели, Шанлъурфа, Ван, Байбурт, Батман, Шърнак, Ардахан, Ъгдър и Килис ще приключат с гласуването в 16 часа. Избирателите ще пускат бюлетините си за кметове, областни съветници, околийски съветници и кметски наместници в отделни специално обозначени урни .
След обявяване на изборния ден за приключен гражданите, които по една или друга причина не са упражнили право на глас, няма да имат право да гласуват повече.

Агенция „Фокус”
АФП: Изборите за местно самоуправление в Турция са тест на позициите на Ердоган
Турските граждани днес ще гласуват за местно самоуправление, като това се смята за електорален тест за управляващата про-мюсюлманска партия, която според наблюдатели ще се справи лесно с предизвикателството, предаде АФП.
Според последните социологически проучвания, Партия на справедливостта и развитието (АКП) на премиерът Ердоган печели комфортна преднина в настоящите избори.
Но дори и партията да победи, наблюдателите следят за избирателната разлика с опозицията, за да видят дали тя се е увеличила и дали световната икономическа криза се е отразила на популярността на правителството.
През 2007 г., АКП спечели парламентарните избори с близо 47% от гласовете.

Агенция „Фокус”
Данните от Висшата избирателна комисия на Турция за местните избори ще се обявяват първо само по турското радио
От 18 ч до 21 ч днес само турското радио ще може да оповестява данните и графиките за местни избори в Турция, получени от Висшата избирателна комисия. След 21 ч забраните за медиите се премахват, а по решение на Висшата избирателна комисия това може да стане и преди този час.
Гражданите на Турция избират днес кметове и общински съветници. Изборният ден започва в 7 ч сутринта и приключва в 17 ч на цялата територия на страната. За част от 81-те провинции вотът ще бъде от 7 ч до 16 ч, а за останалите - от 8 ч до 17 ч.
До 18 ч днес са забранени всякакви съобщения, прогнози и коментари за изборните резултати по радиото и по другите медии.
В деня на местните избори в Турция е забранена продажбата в магазините и консумацията в заведенията за обществено хранене на алкохолни напитки. Забраната е от 06.00 ч. до 24.00 ч. Забранено е също носенето на огнестрелни оръжия, взривни вещества и материали и др., извън упълномощените да осигуряват сигурността и обществения ред лица.

Агенция „Фокус”
Гласуването на местните избори в Турция в 32 провинции започва в 7 ч, а в 49 - в 8 ч
Над 48 милиона избиратели в Турция ще гласуват днес на местни избори за кметове и общински съветници.
Изборният ден в 32 провинции в източната част на Турция на 29 март започва в 07.00 ч. и завършва в 16.00 ч., а в другите 49 провинции започва в 8 ч и приключва в 17 ч. Избирателите и длъжностите лица по изборите са предупредени за преминаването към лятно часово време, което съвпада с деня за гласуване на 29 март.
В 7 ч ще бъдат отворени избирателните секции в провинциите Адъяман, Артвин, Бингьол, Битлис, Диарбекир, Елязъг, Ерзинджан, Ерзурум, Газиантеп, Гюмюшхане, Хаккяри, Карс, Малатия, Кахраманмараш, Мардин, Муш, Орду, Ризе, Сиирт, Съвас, Трабзон, Тунджели, Урфа, Ван, Байбурт, Батман, Шърнак, Ардахан, Ъгдър и Килис.
Гласуването в местата за лишаване от свобода ще започне навсякъде в 8 ч и ще приключи в час, определен Висшата избирателна комисия за всяко отделно такова място.

Агенция „Фокус”
Гражданите на Турция ще избират кметове и общински съветници
Гражданите на Турция ще избират днес местни органи на властта с петгодишен мандат. Право на глас имат общо 48 006 650 избиратели. За местните избори са разкрити 177 050 избирателни секции.
Живеещите в най-големите турски градове ще избират членове на областните съвети, кметове на съответната голяма община, районни кметове, общински съветници и кметски наместници. В областните и околийските градове ще се избират членове на областните съвети, кметове на съответния областен /околийски/ град, общински съветници и кметски наместници. Жителите на селата ще избират само членове на областни съвети и кметски наместници.
Сред кандидатите за различни общински длъжности ще бъдат избрани 16 кметове на най-големите турски градове / Адана, Анкара, Анталия, Бурса, Диарбекир, Ерзурум, Ескишехир, Газиантеп, Мерсин, Истанбул, Измир, Кайсери, Коджаели, Коня, Сакария и Самсун/; кметове на останалите 65 областни градове /от общо 81 областни градове в страната/; 892 кметове на околийски градове, 1 974 кметове на общини и 52 765 кметове на села, паланки, махали и кметски наместници.
Избират се и 3 284 членове на областните съвети и 33 868 общински съветници /за околийските градове и за селищата от градски тип/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2