Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 31 март 2009 г.

Новините от и за Турция-31.03.09 г.

ДХА: 13 души са убити и 112 са ранени от деня на изборите до днес в Турция
31 март 2009 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Общо 13 души бяха убити и 112 бяха ранени от 29 март до днес при прояви на насилие, свързани с местните избори в Турция, предава Догу хабер ажансъ /ДХА/.
Най-новият инцидент станал в провинция Ерзурум, Източна Турция, където двама души били убити и 13 били ранени. Разправия за изборните резултати за кмет в околия Хорасан между привържениците на двама кандидати завършила с кръвопролитие, когато неидентифицирани лица стреляли и убили двама от участниците в спора. В района са взети повишени мерки за сигурност, за да се предотврати ново насилие.

За избор на нов генерален секретар на НАТО погледът е насочен към Турция
31 март 2009 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Преди срещата на НАТО, която ще се състои тази седмица, погледите са обърнати към Турция за това каква позиция ще заеме при избора на генерален секретар на Алианса, пише турският вестник „Заман”. Мандатът на бившия холандски външен министър Яп де Хоп Схефер изтича на 31 юли 2009 година. Сред имената, които се спрягат за нов генерален секретар са премиерът на Дания Андрес Фог Расмусен, външният министър на Полша Радослав Сикорски и канадският министър на отбраната Петер Макай. Според кулисна информация сред основните сили в Алианса е постигнат консенсус за избора на Расмусен. Според коментарите обаче определяща ще е позицията на Турция. Отношението към Андрес Фог Расмусен не е особено положително заради поведението му по време на кризата с карикатурите. Също така според дипломатически източници Турция не гледа положително на тази кандидатура заради дейността на телевизионния канал Рож Ти ви, близка до Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Дания.
На срещата на НАТО Турция ще бъде представлявана от президента Абдуллах Гюл.

„Сабах”: Турският премиер Ердоган беше наказан с предупреждение на тези избори, пише„Файненшъл таймс”
31 март 2009 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Продължават коментарите в западните източници за резултатите от местните избори в Турция, пише турският вестник „Сабах”. Британският вестник „Файненшъл таймс” пише, че турският премиер Ердоган е бил наказан с предупреждение на тези избори. Според вестника ПСР вече ще трябва да се бори с признаците за едно бавно отстъпление. „Господин Ердоган ще трябва вече да бъде по-внимателен и със защитниците на светския модел, и с националистически настроените среди, и с проислямските групи”, посочва той. Премиерът открито е изживял крах на надеждите. Сред причините за спада в доверието към ПСР изданието посочва отражението на глобалната икономическа криза и увеличаването на безработицата в Турция.

Си Ен Ен Тюрк: Барак Обама ще говори на 6 април пред турския парламент в рамките на визитата си в Турция
31 март 2009 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на САЩ Барак Обама ще говори на 6 април пред турския парламент в рамките на визитата си в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. При посещението на Обама в Турция ще бъдат взети засилени мерки за сигурност. 4 хиляди полицаи ще охраняват турската столица, докато трае посещението на американския президент. Очаква се американският президент да пристигне в Анкара със специален самолет към вечерните часове. След посрещането си на летището Обама ще се качи в една от колите близнаци, които ще го чакат. На летището ще бъде в готовност и хеликоптер в зависимост от това какви предпочитания ще има президентът. Ако избере сухопътния маршрут двете коли ще напуснат летището една след друга и ще бъдат охранявани от ескорт. Ще бъдат определени два маршрута за преминаването на американския президент, които ще бъдат щателно претърсени за заложени мини и взривни устройства. По време на визитата на Обама в Анкара неговият екип за охрана ще работи в координация с екипа на президента Абдуллах Гюл и дирекцията за охрана на държавни мъже към полицията в Анкара.

Днес ще бъде погребан лидерът на партията „Велик съюз” в Турция Мухсин Язъджъоглу
31 март 2009 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес ще бъде погребан лидерът на партията „Велик съюз” в Турция Мухсин Язъджъоглу, който загина в резултат на разбиване на хеликоптер в провинция Кахраманмараш миналата седмица, пише турският вестник „Заман”. Привърженици на „Велик съюз” от различни краища на страната и групи, свързани с организацията „Огнища на алперените” /Алперен оджакларъ/ се стичат в Анкара, за да отдадат последна почит на своя лидер. Церемонии за прощаване с Язъджъоглу ще бъдат организирани в централата на партията, в парламента и в джамията Коджатепе. На церемонията в парламента от 11,30 часа ще присъства и премиерът Реджеп Тайип Ердоган, а президентът Абдуллах Гюл ще се сбогува с турския депутат и партиен лидер в джамията Коджатепе.

Хабертюрк: Икономическият растеж на Турция за 2008 година е 1,1 %, сочат данни на Статистическия институт
31 март 2009 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Икономическият растеж на Турция за 2008 година е бил 1,1 %, а през последното тримесечие на същата година е намалял с 6,2 %. Това сочат данните, изнесени от Статистическия институт на Турция, пише електронното издание Хабертюрк. След 27 тримесечия на икономически растеж в последното тримесечие на изминалата година Турция отбеляза голямо свиване на икономиката. Приходът на глава от населението за 2008 година се изчислява на 13 367 турски лири.

„Хюриет”: Народнорепубликанската партия в Турция ще оспорва резултатите от местните избори в Анкара
31 март 2009 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Областният съвет на Народнорепубликанската партия ще оспорва резултатите от местните избори в Анкара, пише турският вестник „Хюриет”. Молбите с искане за касиране ще бъдат внесени днес в областната и околийските избирателни комисии в Анкара. Председателят на предизборния щаб на НРП в Анкара Али Йълдъзлъ заяви, че обявените резултати се разминават с резултатите, които се получават от наблюдателите на партията в избирателните секции. Според него има сериозни нарушения в изборния процес – пропаганда на неразрешени места в период, когато вече са били в сила забраните; често спиране на тока в изборната нощ и отмъкване на урни. От НРП изразяват уважение към избора на гражданите, но имат силно съмнение за достоверността на изборния резултат, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Турският премиер заминава за Лондон за участие в срещата на Г-20
31 март 2009 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Анкара/Лондон. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заминава на 1 април, сряда, за Лондон за участие в срещата на Г-20, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Очаква се по време на пребиваването си там Ердоган да се срещне с президента на САЩ Барак Обама. Ердоган ще бъде придружаван от държавните министри Назъм Екрен и Мехмет Шимшек. На срещата на Г-20 на ниво държавни глави и премиери ще бъдат обсъдени проблемите, породени от глобалната финансова и икономическа криза. В рамките на форума турският премиер ще има и двустранни срещи.
На 3 април Ердоган ще изнесе лекция в един от най-престижните аналитични центрове във Великобритания „Чатъм хаус” на тема „Световната икономическа криза и Турция”. Същия ден той ще се завърне в страната, посочва телевизията.

„Сабах”: Икономиката отново става център в дневния ред на Турция след местните избори
31 март 2009 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Икономиката отново застана в дневния ред на Турция с приключването на местните избори, пише турският вестник „Сабах”. Споразумението с Международния валутен фонд е най-важната част от следизборната програма на кабинета. Важните актьори в турската икономика искат погледът да се обърне към борбата с кризата и приемането на нови пакети за справяне с нея. Частният сектор очаква час по-скоро да бъде сключено споразумение с МВФ, което може да осигури на Турция финансов ресурс от 25 милиарда долара, и да бъдат приети пакети за справяне с кризата в потреблението и производството и с проблема за безработицата.

„Заман”: Опозиционната НРП си осигури ограничено увеличаване на подкрепата в големите градове

31 март 2009 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Народнорепубликанската партия в Турция, която води предизборната си кампания акцентирайки върху икономическата криза и случаите на корупция и злоупотреби сред управляващите, успя да си осигури ограничено увеличаване на гласовете, пише турският вестник „Заман”. През 2004 година дадените гласове за НРП за областни съвети бяха 18,3 %, докато в неделя тя получи 23,1 %. Тя увеличи подкрепата си в областните градове, но получи по-малко гласове в селските области и в източната част на страната. Подкрепата на НРП в Диарбекир спадна от 2,73 на 0,45 %. Лидерът на партията Дениз Байкал изрази задоволство от подобрения изборен резултат. Според неокончателните данни НРП получава повече подкрепа в големите градове и икономически развитите райони на Турция. В Истанбул гласовете за нея се увеличават от 26 на 37 %, в Анкара от 12 на 31 %, в Измир от 50 на 53 %. Най-голямата опозиционна партия печели кметските места в почти всички крайбрежни градове с изключение на Трабзон, пише вестникът.

Турски печат: Управляващата ПСР анализира причините за спада в подкрепата за нея на изминалите местни избори
31 март 2009 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Резултатите от местните избори и коментарите на политическите партии, на партийните лидери, на известни имена в публичното пространство и на гражданите изпълват страниците на турските вестници днес. Вестник „Хюриет” пише, че дневен ред на вчерашното заседание на правителството са били изборните резултати. Било е взето решение за изготвяне на детайлен научен анализ за причините за загубата в редица области и околии и спада на гласовете в национален мащаб. На заседанието кратко изказване е направил премиерът Реджеп Тайип Ердоган, след което е дал думата на министрите. По думите на правителствения говорител Джемил Чичек кабинетът е направил предварителен анализ и всеки е изложил своята позиция за резултатите от изборите и за обстановката в районите, където е бил по време на кампанията.
Една от публикациите за изборите във вестник „Милиет” се спира на причините за стопяването на гласовете за Партията на справедливостта и развитието с около 7 % в сравнение с парламентарните избори. Според коментарите в политическите кулиси причини за това са, че кризата не е била взета сериозно под внимание и скандалният начин на водене на предизборна пропаганда. Като други причини за спада в подкрепата за ПСР се посочват делото „Морски фар” и случаите на корупция и злоупотреби, в които са замесени кметове на ПСР; страхът от посегателство върху светския характер на държавата; въздействието на финансовата и икономическа криза; скандалният език срещу опозицията и медиите.
Вестник „Сабах” пише, че с приключването на местните избори Турция се завръща към истинския си дневен ред. Изданието посочва, че Ердоган е дал сигнал за ревизия в кабинета. Според общото мнение на дневен ред са засилването на процеса на евроинтеграция и на реставрация на икономиката.
Вестник „Заман” отбелязва, че от създаването си насам Партията на справедливостта и развитието печели всеки следващи избори с увеличаване на гласовете за нея. На местните избори в неделя обаче нещата се развиха обратно. Минималната цел, поставена от премиера Ердоган, беше спечелване на минимум 42 % от кметските места и 47 % от местата за областни, околийски и общински съвети. Полученият резултат разочарова ПСР и сега всеки очаква атаката на Ердоган за промяна в партията, коментира изданието.

31 март 1909 г. - в Цариград започва опит за преврат на старотурците
31 март 2009 | 03:11 | Агенция "Фокус"
31 март 1909 г. - в Цариград започва опит за преврат на старотурците. Той е разгромен от младотурците с подкрепата на четите на Яне Сандански и Христо Чернопеев. На 27 април султан Абдул Хамид II е детрониран и заместен от брат си Мехмед V.
Младотурците са членовете на турската националистическа организация "Иттихад ве тераки" (Комитет "Единение и напредък"). Тя е основана в 1889 г. с цел да се бори срещу султанския абсолютизъм и икономическата изостаналост на Османската империя. Организират и провеждат Младотурската революция 1908 г., след което се отказват от много от своите идеи и на практика продължават политиката на старата султанска Турция. С поражението на Турция в Първата световна война 1914–1918 г. техният авторитет е силно накърнен и те са отстранени от управлението на страната от Кемал Ататюрк.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2