Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 15 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-15.02.09 г.

Турската полиция задържа десетки протестиращи кюрди в Диарбекир
15 февруари 2009 | 18:15 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Турската полиция арестува 86 участници в многохилядна протестна демонстрация на кюрди в Диарбекир по повод десетгодишнината от залавянето на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, предаде агенция Ройтерс. Демонстрантите замеряха полицейските бронирани коли с камъни, а полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне събралите се около 2 500 души пред клуба на прокюрдската Партията на демократичното общество. По данни от местни болници най-малко осем демонстранти и 17 полицейски служители са ранени при незаконните протести в различни градове в Турция, предимно в югоизточната част, където преобладава кюрдско население.

Истанбул е на път да се превърне във финансова столица
15 февруари 2009 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул е на път да се превърне във финансова столица, предава Анадолската агенция. Изграждането на международен финансов център в Истанбул и превръщането на града на Босфора във финансова столица е една от основните цели в 9-та програма на правителството за развитие до 2013 година. Съветникът в Държавната комисия по планиране посочи, че в тази връзка са сформирани девет работни групи, които да изградят правната и финансова основа на проекта, сферите на дейност и привличането на квалифициран човешки ресурс. Докладът, който ще анализира дейността в тази насока, ще бъде представен на Международния валутен фонд и Световната банка на съвещание, което ще се състои на 6 и 7 октомври. Дали Централната банка и централите на търговските банки ще се преместят в Истанбул е въпрос, който все още се обсъжда и няма единно мнение по него. Становище по него ще вземе правителството след внимателен и задълбочен анализ в тази връзка.

25-годишен турски младеж почина от мъка, че не може да купи цвете на любимата си за Деня на влюбените
15 февруари 2009 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Адана. 25-годишният работник в текстилна фабрика в Адана Ферит Ертем почина от мъка, че не може да купи цвете на любимата си за Деня на влюбените 14 февруари, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Младият мъж се завърнал вечерта на 13-ти февруари в дома си силно угрижен от това, че не е получил седмичното си възнаграждение от 100 лири. Той е казал пред семейството си, че няма пари да купи дори цвете на приятелката си за празника на влюбените и се затворил в стаята си. След като дълго време не излязъл от нея, семейството му влязло да види какво прави младежът и е видяло, че той лежи безжизнен. Той веднага е бил отведен в болница, където лекарите са установили, че е получил сърдечна криза. След спешна намеса той е бил върнат към живота за кратко. Малко след като бил преместен в центъра „Сейхан” към болницата Нумуне Ертем е починал. Според твърденията на семейството му досега той е нямал здравословни проблеми, а е получил сърдечната криза от притеснение и мъка, пише вестникът.

Абдуллах Гюл и Владимир Путин имаха неочаквана среща в петък извън първоначалната програма
15 февруари 2009 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл и руският премиер Владимир Путин имаха неочаквана среща в петък, която не бе включена в протокола в програмата на Гюл по време на визитата му в Москва, пише турският вестник „Милиет”. След среща на Гюл и Путин в присъствие на екипите си двамата са имали изненадваща, на която са обсъдили проблемите на Близкия изток. На срещата, която е продължила половин час, са присъствали само преводачи. Путин е заявил пред Гюл, че Турция е от страните, които вземат активно участие в решаването на международните въпроси. Той е подчертал, че за руската страна визитата на турския държавен глава има голяма тежест.

Магазини в Батман, Югоизточна Турция, затвориха кепенци по повод 10-годишнината от задържането на лидера на ПКК
15 февруари 2009 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Батман. Собствениците на магазини и работилници в турския град Батман затвориха кепенци по повод 10-годишнината от задържането на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан, пише турският вестник „Сабах”. Вчера група граждани на Батман, сред които бяха и депутатите от Партията на демократичното общество Айля Акат Ата, Бенги Йълдъз и представители на общинските власти, поискаха да организират протестно шествие по този повод. Силите за сигурност обаче не са дали разрешение за организиране на демонстрацията и е възникнало противопоставяне между тях и привържениците на ПДО. В тази връзка представителите на професионалните гилдии са взели решение да протестират чрез затваряне на обектите.

Голямо количество експлозиви, принадлежащи на ПКК, са заловени в провинция Шърнак, Югоизточна Турция
15 февруари 2009 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Шърнак. 6 килограма експлозиви и 12 самоделно направени експлозивни устройства, принадлежащи на Кюрдската работническа партия /ПКК/, са били заловени в планинска местност на провинция Шърнак, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Сабах”. Според информация в интернет сайта на Генералния щаб на Турция при операция по претърсване на скривалища на ПКК в провинция Шърнак са били открити голямо количество експлозиви и 7 кг хранителни провизии.
Също в дом в село Йозбек, околия Кулп, провинция Диарбекир, са били заловени един автомат „Калашников”, два пълнителя за него и 96 патрона, пише вестникът.

Партията на младежта в Турция няма да участва на местните избори на 29 март 2009 година
15 февруари 2009 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на младежта в Турция няма да участва на местните избори на 29 март 2009 година, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Генералният секретар на партията Мехмет Али Акгюл е уведомил с писмо Висшата избирателна комисия за решението на партията, взето на 13 февруари. Висшата избирателна комисия е проучила това решение и е изпратила свое решение до Дирекцията за изготвяне та избирателните списъци, до директора на финансовия отдел на ВИК и ръководствата на областните и околийски избирателни комисии в действията за подготовка на изборите тази партия да не присъства в списъка на партиите, участващи в изборите.

Автомобилният сектор в Турция регистрира спад от 58 % в износа през януари 2009 г. в сравнение с преди година
15 февруари 2009 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Автомобилният сектор в Турция регистрира спад от 58 % в износа през януари 2009 година в сравнение със същия период на миналата година, предава турската агенция АНКА. Изнесената продукция през януари е била на стойност 835 119 600 долара. Общо износът на основна промишлена продукция в Турция е намалял с 65 % и е бил на стойност 479 045 000 долара, а износът на помощна промишлена продукция е спаднал с 44 % и е бил на стойност 356 740 200 долара.
Лидерът в турския автомобилен сектор „Ояк Рено” регистрира спад от 56,7% в износа на продукцията си през януари в сравнение с преди година. Фирмата е изнесла 9 440 автомобила през изминалия първи месец на годината.

„Дюня”: Председателят на турския парламент Кьоксал Топтан заминава на посещение в Сирия

15 февруари 2009 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на турския парламент Кьоксал Топтан заминава на посещение в Сирия по покана на председателя на сирийския народен парламент Махмуд Ал Абраш, пише турският вестник „Дюня”. Топтан ще бъде придружаван от съпругата си, от председателя на групата за турско-сирийско сътрудничество в турския парламент и депутат от Партията на националистическото движение Мехмет Шандър и депутати от Партията на справедливостта и развитието и Народнорепубликанската партия. Официалните контакти на Топтан ще започнат на 16 февруари. Топтан ще се срещне с премиера на Сирия Мохамед Наджи Ал Отри, със своя колега Махмуд Ал Абраш, ще бъде приет от президента Башар Асад.
На 17 февруари Топтан ще замине за Халеп, а на 18 февруари ще се завърне в Турция, пише вестникът.

Политическите партии В Турция във вторник трябва да предадат списъците с кандидатите си за местните избори
15 февруари 2009 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Политическите партии в Турция трябва да предадат в областните и околийските комисии списъка с кандидатите си, които ще се явят на местните избори на 29 март, във вторник, 17 февруари, пише турският вестник „Заман”. По решение на Висшата избирателна комисия до 17 часа във вторник местните избирателни комисии трябва да получат списъците с кандидати за областни и общински съвети и за кметове в хартиен вид и на електронен носител. До 19 февруари, четвъртък, ще бъдат коригирани нередности в списъците. Независимите кандидати също трябва да депозират молбите си за участие в изборите до 17 часа вторник. Възражения по списъците могат да се правят до 21 февруари, а на 23 февруари комисиите ще излязат с решения по направените възражения. Окончателният списък с кандидатите на политическите партии за кметове в 81-областни центъра ще бъде обявен на 28 февруари, а имената на независимите кандидати ще станат ясни на 1 март, пише вестникът.

Посоката и пътят на Турция са ясни, заяви турският премиер по повод коментарите, че Турция губи позиции
15 февруари 2009 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Синоп. Лидерът на Партията на справедливостта и развитието и премиер на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че посоката, пътят и целта на Турция са ясни, предаде Анадолската агенция. В словото си на предизборен митинг в Синоп Ердоган коментира твърденията, че Турция губи ролята си на посредник в решаването на регионални и международни конфликти и се отдалечава от западния свят. Той подчерта пред симпатизанти, че Турция не е една редова държава и играе активна роля в търсене на решения за регионалните конфликти. „Никой да не затваря Турция в една определена географска територия и да не се опитва да пренебрегва многопосочните й връзки. В Турция вече не управлява власт, която е срещу лидери на различни страни”, заяви турският премиер.

Израел отговори на протестната нота на Турция по повод изказване на командващия сухопътните войски на Израел
15 февруари 2009 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израел заяви по повод протестната нота на Турция относно изявленията на командващия сухопътните войски на Израел Ави Мирзахи, че думите му изразяват негово лично становище, а не позицията на израелските военни сили, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В изказване на международна конференция Ави Мирзахи похвали израелските войници и офицери и каза, че те са изпълнили мисията си с голям дух и професионализъм и направи някои коментари за Турция, като я обвини в геноцид. Той коментира по повод думите, които турският премиер Ердоган отправи към президента на Израел Шимон Перес в Давос: „Вие добре знаете да убивате”, Ердоган да погледне в огледалото, защото десетилетия наред Турция е извършвала геноцид над арменците и прилага същата политика спрямо кюрдите. По повод критиките на Турция, че Израел е окупирала Газа, израелският военен каза, че вече десетилетия Северен Кипър се намира под турска окупация и ако турският премиер призовава за изваждане на Израел от ООН, към нея трябва да се прибави и Турция.
В тази връзка турското външно министерство изпрати протестна нота и повика посланика на Израел в Анкара Габи Леви за обяснения. Той заяви, че това е лична позиция на израелския командващ, а не становище на Израел. От пресцентъра на израелската армия заявиха в изявление късно снощи, че думите на генерал Ави Мирзахи не обвързват израелската армия и са негово лично мнение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2