Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 22 януари 2009 г.

Необуздана агресивност на Доган към нежния пол

Осман Октай проговори: Доган си падаше по курви и журналистки!

21 януари 2009, 11:40

Строго секретно
Александрина Роканова


1994 г. Младоженците Айсехел Руфи и Ахмед Доган на сватбеното си тържество на стадиона в Исперих.
Преби Айсехел на студентския празник, изгони Ширин, има извънбрачен син Айан, твърди бившият втори човек в ДПС.
Осман Октай е роден на 29 август 1952 г. в село Чернолик, Силистренско. Завършил е полувисшия медицински институт в Хасково. В политиката е от 1990 г. и е един от ръководителите на Движението за права и свободи. В продължение на четири мандата е бил народен представител и дълги години заместник-председател на ДПС. През целия този период е смятан за втория човек в партията на Сокола и за негова дясна ръка.
В момента е председател на Движение "Демократично крило" и един от основните политически опоненти на Доган.
Провокиран от скорошна публикация във в. "ШОУ" със заглавие "Жените на Ахмед Доган", Осман Октай даде пространно интервю, в което споделя свои наблюдения и подробности около двете сватби на Сокола, извънбрачните му деца, семейното му потекло и, разбира се, разкрива откъде идва необузданата агресивност на Доган към нежния пол.


- Г-н Октай какво точно ви провокира в нашата публикация от миналия брой, в която огласихме имената на жените в живота на Доган? Вие познавахте ли някоя от тях? Има ли да допълните нещо по темата?
- Провокира ме обстоятелството, че жените в живота на Доган всъщност са играли ключова роля за неговото развитие като политик и личност. За някои от тях, които сте споменали, не зная нищо. Те не са били в обкръжението на Доган по мое време.
Аз не съм сред учредителите на ДПС през януари 1990-та във Варна. Един от учредителите - Юнал Бекир, дойде при мен в Силистра на 6 януари. Той е племенник на Реджеб Садък, режисьор в Силистренския драматичен театър, който го изпрати при мен. По-късно Садък стана депутат във ВНС. Именно в неговия дом се срещнах с един от учредителите. Тогава за първи път се запознах с тяхната декларация, по която имах много възражения и в текстовете, и в заглавията. Казах си съображенията и след два дни получих информация от името на Доган, който ми беше известен още от 29 декември 1989 г., от големия митинг около храм-паметника "Александър Невски" за връщането на имената на българските турци. Доган бе сниман до една полицейска кола с мегафон в ръка как говори на митингуващите. Тогава той бе представен като човек, който е излязъл от затвора. До този момент поне в нашия край, Североизточна България, той не беше известен. На срещата на 6 януари 1990-та Юнал Бекир, който бе нещо като секретар на Движението за права и свободи, ми донесе поздрави от Ахмед Доган. Ако съм приемел да координирам действията на ДПС в Силистра и Североизточна България, щели да се съобразят с всички мои бележки по програмната декларация. Всъщност тогава имаше огромна съпротива сред населението и интелигенцията на региона, особено в Силистренско, Разградско и Шуменско, срещу обособяването на етническа политическа формация. Спомням си , че тогава се създадоха условия ние да направим едно мероприятие, на което да поканим да дойдат хора от София. Проведохме мероприятието в моето село Чернолик, Дуловско. Дойдоха над 200 души от тези региони. На тази среща всъщност за първи път пристигна Доган с една частна кола, с черно палто и бял шал.

С него бе и Таня Желязкова.

Представиха я като негова жена, с която живее на съпружески начала и от която има дете. Казаха още, че той и Таня се познават още от студентските години, били са голяма любов и тя ще изпълнява секретарските функции, докато се сформира напълно Движението. Тогава се запознах с Доган - някъде около 20 януари 1990 г.
По-късно, вече като организатор на ДПС в Силистренско и Североизточна България, отидох в София на съвещание. Таня Желязкова бе неотлъчно до Доган - ту като организатор, ту като протоколчик на тези мероприятия. Тогава бях поканен в дома им в квартал "Слатина" в една гарсониера, където се запознах с детето им Демир. Спяха в хола, на земята. По-късно, когато учредихме партията и започнахме вече подготовката за изборите за ВНС, на учредителната конференция на 26 март бях избран за втория човек в партията, посочен от делегатите. Станах организационен секретар и зам.- председател на ДПС по организационните въпроси, напуснах работата си като завеждащ здравен участък в село Бабук, Силистренско и дойдох в София. Длъжността ми даде възможност да наема един апартамент на председателя на движението Доган в квартал "Гео Милев". Той излезе от жилището си в квартал" Слатина". като се мотивира с причината, че не живее вече с Таня Желязкова, че се разделят окончателно и затова му трябва друг апартамент.
Тогава аз обаче му препоръчах следния ход. Като лидер на турците, които са много големи моралисти, нека дори формално да сключат граждански брак, да признае детето и до три месеца да се разведе. Но да остане в съзнанието на детето му и в съзнанието на турците, че Демир е от законен брак. Това нещо исках да направи непременно, но той отказа и по-късно припозна Демир, но така и не сключи брак.
През годините имахме един депутат от Силистра - Орхан Мемиш, който беше известно време началник на кабинета на Доган. Веднъж Мемиш доведе с някаква компания едни момичета, завърнали се от “голямата екскурзия” в Турция. Едното от тях го представят на Доган като моя братовчедка, защото сме от едно и също село. Тя се казва Айтен. Аз не знаех за тази компания. По-късно обаче, след задълбочаване на връзката между Доган и Айтен, като отидох в неговия апартамент, който му беше и офис, видях това момиче. Той ми вика: " Ами, ти не я ли познаваш?" "Не, не я познавам". А той: "Как, тя е от твоето село, и доколкото знам сте рода?". Но аз наистина не я познавах. Тя ми се представи, оказа се, че познавам баща й, познавам брат й, но не сме рода. Впоследствие Доган отиде на квартира на ул. "Дойран", в апартамента на доцент Мемова. Той нае този апартамент, защото Мемови се бяха изселили в Турция.

Знам, че по-късно имаха скандали, че не си е плащал наема

и си развалиха отношенията. Тогава Айтен започна да изпълнява ролята на секретарка и любовница на Доган. От тази връзка се роди дете - момченце, което се казва Айан. По-късно, след години, когато решава да се раздели и с Айтен, той припознава и това дете. В момента Айан живее в Дулово заедно с майка си.
Искам и друго да ви кажа: че докато беше в квартирата си на ул."Дойран", Доган дружеше и флиртуваше с много журналистки под предлог, че трябва да ги вербува за медийно лоби и да ги прави неформално свои пресаташета. Едната от тези журналистки бе Пепа Витанова. Другата бе Валя Ахчиева, а третата - Валерия Велева. Виждал съм всяка от тях поотделно да се разхожда по пеньоар и пантофи в неговия апартамент.

- Не е ли доста скандално това ваше твърдение? Сигурен ли сте, че са били по пеньоар и пантофи?
- Питайте ги. Те и трите са живи и здрави и не вярвам да го отрекат. Присъствал съм на разговори между тях.

- Какво посъветвахте тогава ДПС-лидера?
- Помня, че през септември 1994 г., когато Доган се дистанцира от Айтен, се появи малката му сестра, която го обслужваше като икономка известно време и прислужваше на всички тези журналистки, разхождащи се по пеньоари в дома му. Тогава той ми вика: "Октай, много съм влюбен и ще се женя". Тогава спомена за Айсехел и ми каза, че докато е бил във Варна при негови близки, които имат хотел и пицария, се е запознал с това хубаво момиче от Разградско и ще се женят. Аз го попитах дали не прибързва, защото един сериозен мъж, още повече лидер на партия, трябва да съумява да се жени не само по любов, но и поради партийни баланси. Казах му, че не познава момичето достатъчно, че трябва да се поуталожат нещата, но той каза: “Не, аз съм решил.

Тя е много млада, но аз ще си я направя по мой образ и подобие".

И на 29 и 30 октомври 1994 г. той организира тази сватба. За тартор на тържествата в Исперих назначи тогавашния зам.- областен управител Гюнер Тахир. Касим Дал пък трябваше да организира чрез различни групировки финансирането на тази сватба.

- Колко пари глътна церемонията?
- Само Гюнер Тахир знае. Но на мен ми е известно, че там имаше големи злоупотреби за мазните борби, за този или онзи, на които Доган им е обещал пари.

Те дори идваха при мен да си ги искат.
На сватбата, както се знае, кумове му бяха бившият вицепремиер в правителството на Любен Беров Евгени Матинчев и жена му. Бракосъчетанието беше в ритуален дом във Варна, сватбата на стадиона, а след това в Шведския хотел. Финансираше се от Илия Павлов. Той беше предоставил целия хотел за гостите на Доган.
Само 40 дни след сватбата Доган започна да се държи много предизвикателно. На 8 декември, студентския празник, Айсехел беше се прехвърлила да учи журналистика в София. На тази дата той я доведе в парламента. Някъде надвечер пристигна с нея в стаята на парламентарната група. Мая Тошкова, секретарката ни, ги посрещна. Там бяха и почти всички колеги от групата. Аз се пошегувах, че много добре са се изтупали младите, а той казва: "Ами така е, г-н Октай. Когато имаш млада жена студентка, трябва да се съобразиш с нейния празник и да отидеш да се изфукаш с нея пред колегите и колежките й". Тогава му викам : "Е, добре, но я пази много да не ти я откраднат." На другия ден сутринта обаче, някъде към 10 часа, ми звъни Ерол Челеби, който беше охрана на Ахмед. Беше много разтревожен, а той като е в такова състояние, започва да заеква. Та Ерол ми вика: "Шефе, /всички ме наричаха така, защото аз ги назначавах на работа/, спешно трябва да те видя, защото стана голяма беля!” Пристига той в офиса с момчето от НСО. "Станал е скандал в бара, където са били нашите хора. Оказва се, че нашият човек след няколко уискита вече в агресивно настроение бил поканен от Айсехел да танцуват, но й отказал. Тя обаче се ядосала и казала, че ще си танцува с когото си иска, и започнала да прави демонстрации с някакъв младеж”. Ерол ми каза още: "Нашият като побесня, стана и заши един шамар на Айсехел, събори я на дансинга, удари един шамар и на младежа и развали празника на студентите. След това й разкъса дрехите и каза: "Изнесете я от заведението!" Ние я изнесохме оттам, докарахме я в апартамента, а

Доган я съблече чисто гола и бой чак до сутринта.

Заключи вратата и ние се чудим как да се намесим. Той излезе по едно време и ни нареди : "С роклята, с която е дошла, с нея да я облечете, да я занесете и хвърлите в двора на баща й!. Ние завихме Айсехел с едно одеяло и я качихме в колата. Тя беше в тежка депресия. На сутринта бяхме в Ясенково.

Буквално я изхвърлихме като чувал в двора на баща й
и изчезнахме оттам с мерцедеса”.
Това беше историята с Айсехел. Когато по-късно Ахмед се осъзна, че е сгрешил, все си мислеше, че тя ще се върне и че той ще се разбере с нея. Но това така и не се случи. Отидохме чак до Воден около Нова година, за да навиваме Айсехел да се върне. Аз ходих в тях, при родителите й, при братовчедите й, само и само да постигнем примирие. Но това не стана, въпреки че направихме среща между двамата. Както съм казвал, братовчедите й даже дойдоха с пушките. Имам документи от Воден как съм плащал сметките за почерпка при срещата. Роднините всъщност реагираха остро срещу отношението на Доган към Айсехел. След като той разбра, че безвъзвратно е загубил Айсехел и че тя няма да се върне, изпрати хора, без аз да знам, в съда в Костенец, и служебно се разведе. Получил е подписани документи от нея. И напук на Айсехел тръгна много скоро да се жени отново. За да покаже, че е мъж, че жените чакат пред вратата му...

- Как се спря точно на Ширин Карнобатлъ?
- Доган изведнъж се сеща за студентките, които ДПС е изпратило като стипендиантки в Турция. Спира се на Ширин, защото я познава, тъй като чичо й Мустафа Карнобатлъ е шеф на ДПС в Плевен. Намира начин как да стане комуникацията между тях и й предлага брак.
Сокола отива в Плевен при нейните родители, които се съгласяват да дадат дъщеря си на такъв авторитетен човек. Решава се сватбата да е още през март. Сватбата беше в хотел "София", а подписването - в младежкия дом "Лиляна Димитрова". Кумуваше Йордан Йорданов от "Мултигруп". Мина сватбата, но някъде се появиха писания, включително и от тези, които навремето се разхождаха по пантофи и пеньоари в дома на Доган. Те взеха да пишат как Доган облича с купените за Айсехел тоалети младата си булка Ширин. Това нещо страшно много раздразнило Ширин и тя го упрекнала, че не излиза в медиите да я защити от тези клевети.
Една вечер, когато пак става въпрос за това, Доган си пийва порядъчно и изведнъж й казва: "Добре, сега ще ти направя кефа!", и звъни на Валерия Велева. Тя отива в дома им и той се изповядва в това известно интервю с гащичките. За това интервю разбрах лично от Валерия Велева, която ми каза : "Ако знаеш какво ми каза снощи Ахмед, направо ще паднеш!”
Веднага се свързах с него и го попитах какво е говорил, но той каза, че ако е наговорил глупости, нека да се спре интервюто. В интерес на истината исках да откупя интервюто от Валерия, но тя не се съгласи. Те изчакаха няколко дни и интервюто излезе. След това

Ахмед цяла седмица се криеше в една горска хижа близо до Перник и плачеше.


Решихме неговата поява на обществено място да е свързана с голямо политическо събитие, за да не го питат журналистите за розовите гащички, а да му задават въпроси за значимо събитие. Тогава се разбрахме да сключим споразумение и да подкрепим изграждането на ОДС. Една седмица преди подписването Иван Костов дойде при мен и каза: "Не ме рекетирай. Заради това подписване не искам да подавам ръка на човек, който е дал такова интервю, за да не ме омърси мен, семейния човек". Въпреки всичко в един хубав ден в зала "Запад" четиримата лидери се събраха и за да не дадем хляб на журналистите да го питат за розовите гащи, направихме така, че да го питат за обединението. Този тактически ход го измислих.

- Как се уреди вашият лидер по-късно с мезонет в квартал "Белите брези", където живееше с Ширин?
- Не искам да коментирам как му се съдейства да вземе това жилище, но партията му го плати. Там се роди и момиченцето му Демет. Когато по-късно аз бях в много тежки взаимотношения с Доган, а той бе в същото положение с Ширин, получих информация, че на единия етаж Ахмед живеел с детето си, а на другия живеела Ширин. Тогава се появила тази манекенка Алтен и той де факто дълго време е живял там и с двете в много голямо напрежение.
След това фирмите "Акома" и "Миомит" му направиха така наречените сараи в Бояна. Фирмата "Акома" е собственик на имота в лицето на Кирилка Ангелова и не напразно тя влезе в списъка на фирмите в комисията в Народното събрание за източване на държавния резерв. Аз имам снимка, където на националната конференция на ДПС през януари 2000 г. Ангелова се е снимала с нас. След това Доган се премести в сараите си, доколкото знам платени с пари на ДПС, заедно с манекенката, която е участвала и в конкурс за красота, където той е бил в журито.

Доган лишава Ширин от правото да вижда детето си в продължение на шест месеца,

докато не подпише бракоразводните документи, документите за собственост и прочее. Тя трябвало да се откаже от родителските си права, от правата си за наследство и от всичко. Ширин подписва документите и чак тогава Доган започва да й показва детето по един път в месеца. Така е и до ден-днешен. На всичкото отгоре тя е изгонена от мезонета в столичния квартал "Бели брези" и той й забранява да дава изявления в медиите, защото ще има големи неприятности. Момичето е принудено, само и само да вижда детето си, да работи като общ работник във фирмата " Нестле" и да живее под наем в София, защото не може да се показва в Плевен. Сега Ширин вижда детето си всеки месец, но в присъствието на Алтен, която води Демет при нея и я връща обратно в сараите.

- Какви са вашите наблюдения върху поведението на Ахмед Доган? Кога според вас той става агресивен?
- Той става агресивен най-вече, когато е пийнал. Правим например през май 1990-та голямо събиране в село Чернолик, Силистренско. Тогава едва го спасихме от изстъпления, защото хората не го познаваха в такава светлина.

- Какво точно се случи тогава?
- Някакво момиче от Разградско, което след разпивката почна да се прави на активистка, за да се направи на интересна, казва, че някой й бръкнал под полата. Тогава Доган, за да се направи на мъж, който защитава женската чест, започва да се бие, с когото види, от хората. Изкарахме го от разпивката и го заведохме да спи в село Искра в семейството на Орхан Мемиш.

- Споменахте в предварителния ни разговор, че Сокола имал навика да води проститутки при такива събирания?
- Винаги водеше проститутки. Където и да прави мероприятие, когато вече се съберат с местните ръководители, той демонстрираше своето надмощие.

- Къде ги намираше?
- Ами, в което и заведение да влезеш, можеш да си поръчаш такава компания – било то в Търново в хотела на "Мултигруп", било то във Варна, в Шведския хотел, било то в Балчик в "При Роко", било то в Дулово и прочее.

- А защо според вас Доган е агресивен към жените?
- Защото избива комплекси. Освен това не бива да забравяме, че той самият е извънбрачно дете. Затова носи и името на майка си. Майка му е била бременна с него, когато, за да прикрият извънбрачността на раждането, бащата на майка му купува зет - младо, бедно момче, и му купуват къща в Дръндар. От Пчеларово, Добричко, те отиват в Дръндар само и само, за да скрият, че майка му е бременна. Тя е била дъщеря на имамина в село Пчеларово. Там именно се ражда Доган.

Но баща му Исмаил така и не го припознава,

отказва да го осинови
и затова Доган се води на фамилията на майка си. Това е и причината да не отиде на погребението на баща си, защото не бяха в блестящи взаимоотношения. Две сестри Доган има от брака на майка си с Исмаил. Оттам започва неговата агресия – на детето-копеле. Той и затова не се разбира със сестрите си. Взе малката при себе си в София, за да я превърне в прислужничка и тя дълго време прислужваше в апартамента му.
За Доган припознаването на децата е някакъв вид благородна постъпка. Той припознава всичките си извънбрачни деца, защото спрямо него такова действие не е упражнявано от страна на баща му.

Едно интервю на Александрина Роканова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2