Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 22 януари 2009 г.

Новините от и за Турция-22.01.09 г.

Турските мъже са най-предпочитаните кандидати сред чужденците за брак от московчанките
22 януари 2009 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Турските мъже са най-предпочитаните кандидати сред чужденците за брак от жените в руската столица Москва, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според службата за сключване на бракове в Москва миналата година 12 000 московчани са сключили брак с чужденци. През 2008 година сред чужденците в Москва московчанките са свързали живота си най-много с турски граждани. Така отново както през 2007 година турците са най-предпочитани за брак, следвани от граждани на Украйна, германия, САЩ и Великобритания.

“Сабах”: Заловени са екипи за покушения в рамките на разследването по аферата “Ергенекон”
22 януари 2009 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нови арести са извършени днес в рамките на разследването по аферата “Ергенекон” в 13 провинции, сред които в Истанбул и Анкара, съобщи електронното издание на вестник “Сабах”. При новите операции са задържани 26 души, между които има полицаи и офицери. При днешните арести са задържани членовете на два екипа за покушения. В тази екипи е имало един старши лейтенант, трима лейтенанти, четирима подофицери, девет полицейски служители, от които един директор по сигурността. Твърди се, че тези екипи са били свързани със задържания преди това Ибрахим Шахин – бивш заместник- началник на отдела за специални операции. Освен задържаните 26 души се издирват и други лица, които не са били намерени на местата, където са извършени арестите и обиските. Заедно с издирваните лица броят на задържаните ще стане 40 души, които ще бъдат отведени на разпит в Истанбулската дирекция по сигурността.

ДХА: Турция е на второ място по броя на оплаквания в Европейския съд по правата на човека
22 януари 2009 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е на второ място - след Русия, по броя на оплаквания в Европейския съд по правата на човека през миналата година, съобщава Догу хабер ажансъ /ДХА/. По данни на радио Дойче веле през 2008 г. съдът е бил сезиран за над 97 000 различни случая за нарушени човешки права. Оплакванията срещу Турция надвишават 11 000. Както и през предишните години, на първо място през 2008 г. по брой на оплакванията е Русия – над 26 000 случая. През 2007 г. срещу Турция е имало 9 150 оплаквания и тя отново е на второ място по броя на оплакванията, посочва агенцията.

Месут Йълмаз няма за цел да бъде избран отново за лидер на Отечествената партия в Турция
22 януари 2009 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият премиер на Турция Месут йълмаз, който сега е независим депутат от провинция Ризе,посети централата на Отечествената партия /ОП/ за първи път от шест години насам, пише вестник “Милиет”. Месут Йълмаз, който в продължение на 12 години беше лидер на ОП, беше придружаван от г-жа Несрин Нас, също бивш лидер на партията. Йълмаз заяви, че не си е поставил за цел да бъде избран повторно за лидер на ОП. Той посочи, че след местните избори на 29 март ОП трябва да има авангардна роля при формирането на алтернативна политическа сила в страната и да бъде подготвена за това.
Агенция „Фокус” припомня, че Отечестваната партия ще има конгрес в края на януари, на който ще бъде направена промяна в устава, както и на партийното лого. Според информации в турския печат на форума ще бъде възприета линия на “повторно завръщане към годините на основателя на ОП Тургут Йозал" /по-късно президент на Турция/. На конгреса ще бъдат представени кандидатите на ОП за местните избори и ще започне предизборната кампания.

Престъпна група е задържана от полицията в Одрин
22 януари 2009 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Одрин. Четирима души са задържани в Одрин по обвинение за създаване на престъпна група, а петима ще бъдат съдени без да им бъде приложена мярка за задържане, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. В рамките на борбата срещу организираната престъпност полицията в Одрин е задържала трима братя Мустафа, Ясин и Ерен Кая и Гюркан Гьочмен. Те са отведени в затвора в Одрин. При операцията са задържани още пет лица, които ще бъдат съдени без задържане. Задържаните са обвинени в събиране на чекове и заплашване с оръжие, пише вестникът.

Анадолска агенция: Още едно престъпление на мафията в България
22 януари 2009 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Криминално проявен почина в столицата на България – София, след като е бил прострелян, предава Анадолската агенция. По информация на МВР 44-годишният Йордан Цонков се е занимавал с кражби на автомобили и различни измами. Застрелян е в квартал “Люлин” в момент, когато управлявал автомобила си. Нападателите успели да избягат. Полицията предполага, че става въпрос за разчистване на сметки вътре в мафията. МВР оповести, че е започнала широкомащабна операция за залавяне на убийците.
В България, която често е обвинявана от ЕС в областта на борбата с организираната престъпност, през последните осем години са извършени близо 150 престъпления от мафията. Досега не е заловен нито един извършител на тези престъпления, посочва агенцията.

Лидерът на НРП в Турция Дениз Байкал прие делегация на европейските социалисти, предвождана от Мартин Шулц
22 януари 2009 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Дениз Байкал се срещна с председателя на групата на социалистите в Европейския парламент Мартин Шулц и съпровождащата го делегация социалисти от ЕП, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Според изявление от пресцентъра на НРП при срещата Байкал и европейските социалисти са обменили мнения по различни въпроси. На нея са присъствали и заместник-председателят на НРП Онур Оймен и съветникът по външнополитическите въпроси на партията Петек Гюрбюз.

“Сабах”: Турция настоява да получава 15% от природния газ от газопровода „Набуко”
22 януари 2009 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция настоява да получава 15% от природния газ, който ще преминава през газопровода „Набуко”, пише днес вестник “Сабах”. Последната газова криза повиши значението на газопровода „Набуко”, който ще доставя каспийския природен газ за Европа. Успоредно с това се отбелязва и напредък в преговорите между Европа и Турция, но Анкара настоява да получава 15% от преминаващия природен газ. Целта е да се построи газопровод между Турция и Австрия на стойност 12 млрд. долара, по който да се транспортират по 30 млрд. куб. метра природен газ годишно.
Неназован представител на турското енергийно министерство заявява за агенция Ройтерс, че Турция продължава подкрепата си за проекта „Набуко”, но запазва позициите си по някои критични пунктове. “Понастоящем ЕС ни казва: ‘фирмите нямат мисията да гарантират търсенето. Турция не трябва да предприема такива действия’. В Турция обаче институциите имат отговорността за гарантиране на търсенето и съответно е необходимо на Турция да се даде 15% от преминаващия природен газ”, е казал източникът от министерството.
Представител на турската държавна петролопроводна компания БОТАШ заяви, че се очаква на насрочената по-късно този месец в Будапеща среща на високо равнище да бъдат направени стъпки по важни въпроси. По-рано тази седмица премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви в Брюксел, че ако ЕС блокира преговорите по глава енергетика, Турция може да преразгледа отношението си по проекта „Набуко”.Тези изявления дадоха повод за сериозни опасения сред някои кръгове в Европа, посочва турският всекидневник.

ДХА: Трима полицаи са подсъдими по дело в Анталия за изтезания на задържани лица
22 януари 2009 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Анталия. Заведено е дело срещу трима полицаи заради изтезаване на две задържани лица преди три години в Анталия, съобщи Рb>Догу хабер ажансъ /ДХА/. В обвинителя акт се иска присъда затвор за всеки от подсъдимите полицаи в размер от 3 до 12 години. Случаят е от 21 февруари 2006 г., когато екипи от отдела за борба с организираната престъпност задържали общо 9 души при разбиване на престъпна група.По-късно в затвора двама от осъдените се оплакали на адвокатите си, че са били изтезавани по време на разпитите в полицията.
Делото се гледа от 2-ри състав на съда за тежки престъпления в Анталия, като първото заседание е насрочено на 5 март.

Най-малко 20 души задържа турската полиция при днешната вълна от арести по делото „Ергенекон”
22 януари 2009 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко 20 души е задържала турската полиция при днешната вълна от арести по делото „Ергенекон”, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Тази сутрин полицията в Турция е предприела акции в 13 провинции по разследването по делото „Ергенекон”. В рамките на операцията са били претърсени офисите на телевизия „Евразия” и синдиката „Тюрк метал”. С прокурорско разрешение са иззети всички лични досиета на работещите в телевизията, продължава претърсването на документацията и компютрите на телевизията. Дневният екип на телевизията чака пред сградата заради полицейската акция.
Пет часа е продължило претърсването в сградата на синдиката „Тюрк метал”. Претърсени са и офисът и домът на шефа на синдиката Мустафа Йозбек. Самият Йозбек е бил задържан при полицейската акция в дома му. При задържането си той е коментирал, че това, което се случва, няма нищо общо с правовата държава.
Сред задържаните при операцията в Анкара са и собственикът на фирма „VERSO” Ерхан Гьоксел и заместник-председателите и главния секретар на синдиката „Тюрк метал”. В Истанбул са били задържани председателят на дружеството „Тюркменели” Саваш Авджъ и журналистът Юнал Инанч.

“Хюриет”: Турски товарен кораб се е блъснал в крайбрежни скали край Марсилия
22 януари 2009 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Марсилия/Анкара. Турският товарен кораб “Гюнай 2” се е блъснал в крайбрежни скали край френското пристанище Марсилия вчера на разсъмване поради неблагоприятни атмосферни условия, пише вестник “Хюриет”. Спасителни екипи са откарали шестима членове на екипажа на пристанището, други трима са останали на кораба, за да координират спасителните дейности. Местните френски власти оповестиха, че катастрофата не е предизвикала замърсяване на морето. Турският кораб с дължина 84 метра и е превозвал 3 000 тона пшеница от Марсилия за Италия.

Си Ен Ен Тюрк: Едно дете загина, а шестима души са ранени при срутване на сграда в Анкара
22 януари 2009 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Едно дете на три години е загинало в резултат на срутване на сграда в район Кечиьорен в Анкара, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Четириетажна неотдавна построена сграда на булевард „Ашъкпаша” в район Кечиьорен в Анкара се е срутила. Тригодишно дете на име Емирхан Юналан е било извадено мъртво изпод отломките на срутилата се сграда, а шестима души са били тежко ранени. Девет от апартаментите в сградата са били празни, което е предотвратило повечето жертви. Ранените са били откарани в болницата в Кечиьорен. При срутването сградата е помела и съседна неугледна жилищна постройка, посочва телевизията.

Най-малко един човек е загинал при срутването на четириетажна сграда в Анкара
22 януари 2009 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко един човек е загинал при срутването на четириетажна сграда в Анкара, предаде АФП. Пострадали са четирима души.
По данни на местните власти в сградата живеят две семейства.
Причината за инцидента се установява.

„Сабах”: Опозиционната НРП в Турция оповести кметските си кандидатури за 68 провинциални центъра
22 януари 2009 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция определи кандидатите си за кметове на 68 провинциални центъра, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Все още обаче партийното ръководство не е взело решение за кметските кандидатури в Истанбул и анкарската община Чанкая, пише вестникът.

„Хюриет”: Автомобилният сектор в Турция е без надежди за подобряване на положението през 2009 година
22 януари 2009 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Автомобилният сектор в Турция, който поради световната финансова криза отбеляза силно стесняване в последните месеци на 2008 година, е без надежди и за 2009 година, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Според експерти в сектора събитията от изтеклата година ще се отразят негативно върху състоянието на сектора и през тази година. 25 % изоставане в производството и износа се очаква за тази година, а в пазара се прогнозира 20 % спад. Това каза генералният секретар на Дружеството на автомобилните производители проф. д-р Ерджан Тезер, който посочи, че организацията им представлява 17 фирми в Турция, които се занимават с автомобилно производство. Тезер каза, че през 2003-2007 година автомобилното производство в Турция се е разраснало с голяма скорост и е отбелязало рекорди в производството, в позициите в износа и на вътрешния пазар. За 2007 година са произведени 1,1 милион автомобила, от които 830 000 са изнесени на чужди пазари. Приходите от сектора са 20,5 милиарда долара. За 2008 година секторът за производство на транспортни средства е отбелязал растеж с 4,3 % и са били произведени 1 милион 147 000 транспортни средства, но автомобилната промишленост е отбелязала спад с 2,1 % и са били произведени 621 567 леки коли. Според него, за да може секторът да преодолее с най-малки загуби кризата, трябва да се залага на стратегията за дългосрочно производство, запазване и разширяване на пазарите, решаване на проблемите с ликвидността.

„Сабах”: Управляващата ПСР в Турция номинира за първи път жена за кандидат-кмет на областен център
22 януари 2009 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция номинира за първи път жена за кандидат за кмет на областен център, пише турският вестник „Сабах”. Айше Бахар Чеби ще се състезава на местните избори през март 2009 година за кметския пост в град Орду. Станаха известни още кавдидатите за кметската надпревара в Диарбекир, Къръккале, Кахраманмараш, Мугла и Чорум, пише вестникът.

Няма да се откажем от политиката си за признаване на арменския геноцид, каза Едуард Налбандиян
22 януари 2009 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Ереван/Анкара. „Няма да се откажем от целта си за признаване на геноцида срещу арменците”, заяви министърът на външните работи на Армения Едуард Налбандиян, пише турският вестник „Дюня”. На пресконференция в Ереван за развоя на отношенията с Турция Налбандиян каза, че ще приемат изграждането на междуправителствена комисия, но Турция ще приеме без поставянето на предварителни условия отварянето на границата с Армения и нормализирането на дипломатическите отношения. „С нормализирането на отношенията ни Турция не ни прави някаква добрина”, каза арменският външен министър и добави, че никога няма да направят саможертва с цел нормализирането на отношенията си с Турция. Пред журналистите арменският първи дипломат посочи, че няма да се откажат от политиката си, целяща признаването на геноцида срещу арменците от международната общност. „Обръщането на черната страница на историята е наложително и от нея трябва да се вземат уроци”, каза той. Налбандиян посочи също, че коментарите за близка възможност за сближаване на отношенията между двете страни са правилни и той се присъединява към изказването на своя турски колега Али Бабаджан в тази връзка, но проблемите биха могли да се решат само ако Турция приеме подобряването на дипломатическите отношения с Армения без предварителни условия. Налбандиян каза още, че ще вземе участие в инициативата за изграждане на Кавказка платформа за стабилност и сътрудничество, пише вестникът.

„Хюриет”: Учителите на договор вече ще отслужват военната си служба като учители
22 януари 2009 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на националната отбрана на Турция Веджди Гьонюл заяви, че учителите на договор ще могат да отслужват военната си служба като учители, пише турският вестник „Хюриет”. Министър Гьонюл прие вчера председателя на синдикалната организация в областта на образованието „Ейитим-Бир-Сен” Ахмет Гюндогду. Основната тема, която са обсъдили двамата, е била възможността учителите, които да работят на договор по разпределение, да могат да отслужват военната си служба като учители. Ахмет Давудоглу посочи, че ако това предложение се приеме, проблемът с недостига на учители в Източен и Югоизточен Анадол ще бъде в голяма степен решен и училищата там няма да останат без учители, пише вестникът.
-
Обстановката по ГКПП
22 януари 2009 | 08:05 | Агенция "Фокус"
София. Интензивен е трафикът по големите гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП), съобщиха кореспондентите на Агенция “Фокус” от страната.
Заради протестите на гръцките земеделци през нощта останаха затворени ГКПП Кулата-Промахон и Илинден-Ексохи. От Гранична полиция съветват пътуващите за Гърция да използват като вариант обходен маршрут – преминаване през ГКПП – Златарево на българо-македонската граница и оттам - през пункт на македоно-гръцката граница.
В ремонт са част от трасетата на ГКПП "Гюешево", поради което пропускателната възможност на пункта е намалена. Затруднено е пропускането на ГКПП-Капъкуле - Капитан Андреево поради ремонт, предприет от турската страна на пункта. Препоръчва се на българските граждани, които пътуват за Турция, да използват и граничните пунктове Лесово и Малко Търново. Турските граждани, които пътуват от Европа, ще бъдат информирани за това при влизането им в нашата страна. Алтернативни маршрути на трасето ГКПП-Капитан Андреево - ГКПП-Калотина са останалите ГКПП-та по границата със Сърбия - Връшка чука, Брегово, Стрезимировци и Олтоманци или към Румъния през Дунав мост и към Македония през Гюешево.
По северната граница на страната Ферибот Оряхово работи нормално.
-
„Сабах”: Турският премиер Ердоган и началникът на Генералния щаб ще обсъдят важни теми за страната

22 януари 2009 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне днес с началника на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг, пише турският вестник „Сабах”. Срещата ще се състои в 16 часа в сградата на Министерския съвет. Последната среща между Ердоган и Башбуг беше на 8 януари, когато началникът на Генералния щаб посети премиера в сградата на Министерския съвет във връзка със задържаните офицери по делото „Ергенекон”.
След днешната среща турският премиер и първият турски военен ще се срещат регулярно всеки четвъртък, пише вестникът.

Първият работен ден на Барак Обама и очакванията от него – коментари в турската преса
22 януари 2009 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днешните турски всекидневници отделят широко място за информации, оценки и коментари на първия работен ден на Барак Обама като 44-ия президент на САЩ.
Вестник “Хюриет” излиза с две основни публикации, озаглавени “Валидна ли е клетвата на президента?” и “Първият телефонен разговор на Обама беше насочен към Близкия изток”.
“Милиет” също публикува два материала, единият е озаглавен “Първата цел на Обама е Гуантанамо”, а другият - “Едно ново начало за целия свят”.
“Радикал” излиза със статия, озаглавена “Обама обеща една нова мирна епоха”.
“Сабах” публикува два основни материала по темата – “Започна промяната” и “Възможно ли е клетвата на президента да не е валидна?”.
“Заман” има три основни публикации по темата, озаглавени съответно “Обама започна с Гуантанамо и Палестина”, “Ислямският свят очаква не само думи, а истинска промяна”, “Китайска цензура за първата реч на Барак Обама като президент”.

Турски печат: Послание за съблюдаване върховенството на закона отправиха ръководителите на турските институции
22 януари 2009 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Обядът, който президентът Абдуллах Гюл даде за ръководителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт в Турция и коментарите за това събитие са основната вътрешнополитическа тема в турските вестници днес. Вестник „Хюриет” пише, че посланието, което е било отправено от участниците в срещата в двореца „Чанкая”, е да се проявява вярност към върховенството на закона и съобразяване с методите и основните принципи на правото. Вестникът посочва, че публичните спорове по делото „Ергенекон” и разкритията за подслушвания на известни личности са сложили печат върху срещата на президента с ръководителите на трите власти в страната. На обяда присъстващите представители на съдебната власт са изразили становище, че изтичането на информация в медиите по важни дела, което нарушава изискването за тяхната конфиденциалност, води до покачване на напрежението в обществото и се отразява негативно в личен аспект на подсъдимите, свидетелите и лицата, чиито имена се замесват в тези публикации. На срещата премиерът Ердоган, както и други присъстващи са изразили позиция правосъдието да бъде оставено да си свърши само работата и да не му бъде оказван натиск от различни страни.
Вестник „Сабах” се спира на призива на президента към участниците в обяда да преодолеят проблемите при прилагането на закона и да затвърдят сигурността в обществото. Изданието отбелязва, че срещата обядът при президента, който според конституцията трябва да следи за хармоничната дейност на висшите държавни институции, е преминал под сянката на разкритията по делото „Ергенекон” и неспиращите публикации в медиите във връзка с това. Вестникът определя срещата като „обяд на демокрацията и правото” и пише, че това е бил един опит за туширане на общественото и политическото напрежение, което е било създадено с разкритията по делото „Ергенекон”, изнесени в медиите.
Вестник „Заман” коментира, че съгласието сред държавните институции е обезпокоило лидера на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Дениз Байкал. На заседание на парламентарната група на партията Байкал е разкритикувал тази инициатива на президента. Според опозиционния лидер подобно действие противоречи на конституцията и е много притеснително за развитието на държавата.
Вестник „Радикал” посочва, че на обяда по инициатива на президента Гюл са били обсъдени и проблемите за методите и начините във воденето на делото „Ергенекон”. Цитира се изявлението на президентството след срещата, че в спокойна и предразполагаща атмосфера са били обсъдени въпроси, които целят да укрепят правото и да отведат демокрацията в страната по-напред.

„Хюриет”: Шестима морски офицери загинаха при пътно-транспортно произшествие в провинция Коджаели
22 януари 2009 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Коджаели. Шестима морски офицери са загинали тази нощ при пътно-транспортно произшествие в околия Гьолджюк, провинция Коджаели, пише турският вестник „Хюриет”. Автомобил с регистрационен номер 34 ТЕ, в който са пътували военни на служба от Гьолджюк за Ердек, се е сблъскал с идващ насрещен камион при община Дегирмендере. Камионът е влачил известно време автомобила, след което е изхвърчал заедно с него от подпорна стена. Шестимата военни в автомобила са загинали, а шофьорът на камиона е тежко ранен. На мястото на инцидента са били изпратени веднага полицейски и медицински екипи, пише вестникът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2