Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 22 януари 2009 г.

Нови 26 арестувани по делото “Ергенекон” в Турция

22 януари 2009, 14:10

Политика

Анкара, Турция

Турската полиция арестува 26 души в рамките на разследването по делото “Ергенекон”, обвиненията по което са за подготовка на преврат, съобщават турските медии.
Новата единадесета поред вълна от арести по това скандално дело, което близо година и половина разтърсва Турция, е била проведена в 13 провинции в страната. Сред арестуваните са лидер на синдикат, журналист, политолог, четирима офицери, полицаи, предаде телевизия NTV. В Анкара освен арестите полицията от рано сутринта започна обиск в телевизионната компания Avrasya TV, известна с национал-патриотическата си ориентация. От основната опозиционна Народно-републиканска партия категорично осъдиха действията на полицията. Те обвиниха властите, че арестуват всички, чиито възгледи не съвпадат с позицията на управляващата партия начело с премиера Реджеп Таип Ердоган.
РИА “Новости” припомня, че процесът по делото “Ергенекон” започна на 20 октомври миналата година и се провежда в затвора със строг режим “Силиври” в предградие на Истанбул. На подсъдимата скамейка са над 80 души. Те са заплашени от шест месеца лишаване от свобода до доживотен затвор. Обвиненията са за създаване на терористична организация, участие в нейната дейност, планове за сваляне на правителството, подстрекаване на народа към въстание, разпалване на национална омраза, съхраняване и използване на взривни вещества, кражба на секретни документи, въоръжени нападения срещу държавни учреждения. Според опозицията делото “Ергенекон” е изфабрикувано от правителството и го наричат “лов на вещици”. Властите отхвърлят тези обвинения. /БЛИЦ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2