Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 22 януари 2009 г.

Чешкият премиер защити "Ентропа"

Чешкият премиер защити "Ентропа"

Според чешкия премиер Мирек Тополанек скандалът около творбата "Ентропа", в която България беше представена като нужник, е преувеличен.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек защити артинсталацията "Ентропа", предаде АФП, като цитира изказване на премиера в онлайн дискусия, организирана от чешкото председателство на ЕС. Според него скандалът около творбата е преувеличен. "Свободата на словото и свободата на художественото изразяване значат много повече от проблемите, които предизвика ... това платно", казва Тополанек. Премиерът обаче се извини на всички, които са се почувствали засегнати от "Ентропа", дело на твореца Давид Черни. Той призна, че се е смял на творбите.

Чешкият президент Вацлав Клаус пък написа писмо на българския си колега Георги Първанов, в което обяснява, че не смята "скулптурата за забавна или качествена. Единствената амбиция на автора е да шокира и подвежда".

В сайта си чешкото председателство на ЕС пусна допитване дали гражданите одобряват "Ентропа". 78% от участниците са отговорили с "да", едва 21% от хората не одобряват артинсталацията, а 1% нямат мнение.

Над 600 са вече подписите под петицията в интернет срещу опитите на българското правителство да цензурира творбата на Давид Черни.сега
-
От клекалото до Кулик

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2