Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 27 януари 2009 г.

2. Защо изчезна Ахмед Доган?

2. Защо изчезна Ахмед Доган?

ЛЮБА МАНОЛОВА

http://www.lubamanolova.info

(Още:1. Защо изчезна Ахмед Доган?)

26 януари 2009 г.

Long Distance Calling Cards

Продължение от 22 януари

Преди две години, в автомобилна катастрофа бе тежко ранен зам.-министърът на финансите Нихат Зия, който изпадна в кома.
Според твърдение в публикация на Николай Колев-Босия, на волана е шофирал шефът на Финансовото разузнаване, Васил Киров. Някой да е чул Киров да е съден за тази катастрофа? Или от ДПС, например лично Ахмед Доган да се е изказал за тежкото състояние на неговия човек, Нихат Зия? Към днешна дата Нихат Зия все още е зам.-министър на финансите, въпреки, че продължава да е в тежка кома. Продължава и мълчанието от страна на върховете на ДПС по случая. Не ми остава нищо друго освен да пожелая на г-н Зия да оздравее...

По-интересно е друго: че кадърът на ДПС, Нихат Зия е отговарял за ресор, свързан с предприсъединителните фондове от Европейския съюз. Човек не може да не си зададе въпроса: дали тази катастрофа е случайна.

Друг въпрос също виси във въздуха: има ли протокол от КАТ за инцидента? Подведен ли е шофьорът под отговорност за непредумишлено убийство?
Медиите мълчат, Ахмед Доган мълчи. Да не би пък с тази катастрофа на лидера на ДПС да му е било подсказано нещо и той да се е съобразил с него?
Няколко дни след като бе намерен мъртъв началникът на кабинета на Ахмед Доган, Ахмед Емин, министърът на земеделието и храните, Валери Цветанов цитира последните думи на Емин, с които той се е обърнал към него: "....гледай да се справите там, не го притеснявайте, тук има достатъчно работа около него"... Според личните признания на самия Цветанов, именно той е последният, който е видял жив Емин. Това не бе оправергано от никого досега, вероятно, защото е твърде удобно за Някого.

Друго впечатлява: как пред прага на смъртта, Емин продължил да е лоялният началник на кабинета на Ахмед Доган и не е спрял да мисли и настоява никой да не притеснява лидера на ДПС? Загърбил стреса, загърбил най-трудното решение, пред което е изправен - да приключи сам земния си път?
Нечовешки лоялно е подобно поведение, абсолютно нелогично е да не е проличал стресът и върхът на депресията, които би следвало според сторонниците на тезата за самоубийство да са били в апогея си.
Та ако се доверим безрезервно на свидетелството на министър Цветанов, то на Ахмед Емин следва да се издигне паметник като образец за лоялен служител поне в европейски мащаб. Казвам го съвсем сериозно.
Да загърбиш мислите, че няма да видиш никога повече децата си, съпругата си, близките си и да съветваш колега да щади началника ти - едва ли има някой, който да повярва на подобно нещо.

"Религиите забраняват самоубийството, коментира Антонина Желязкова, която работи години наред в екипа около Желю Желев, но в немалко случаи честта и достойнството са по-важни. Понякога страхът е по-силен от живота, особено когато обичаш децата си, съпругата си, баща си и носиш отговорност за тях. Понякога пък просто превърташ, защото от бедната къща в духовно екологичната среда на село се озоваваш в някакви сараи, на някакви яхти и в предверията на някакви кабинети"...
Смъртта на Ахмед Емин стана повод отново да се заговори за етническата същност на ДПС, за това колко далече е тази партия от обикновените мюсюлмани, а междувременно властта се втурна да брани Доган като мандатоносител.
В тази отбрана бяха хвърлени много ресурси: прокурори, полицаи, депутати, министър, висши служители от ДАНС. На журналистите се изнасяха непрекъснато нравоучителни лекции как трябва да се държат, възприемат и интерпретират случилото се.

Защо изчезна Ахмед Доган?

След смъртта на Емин, Ахмед Доган показва с мълчанието си и изчезването от публичното пространство, че като че ли за първи път е разбрал, че вероятно вече няма да присъства по познатия начин във властта. Хората около него пък осъзнаха, че разплитането на случая с Емин ще рекушира в една или друга степен в авторитета на Движението като политическа сила. По тази причина и особено наложително бе случилото да се омаловажи, като успоредно с това да се припомни опасността от засилване на етническо напрежение в страната.
Доган не се появи на погребението на своя началник на кабинета и с това задълбочи съмненията, че тази смърт е свързана по един или друг начин с него самия.
На трагедията бе погледнато и от друг ъгъл: трагедията с Емин показа, че в ДПС, мандатоносител на управляващия кабинет се случва нещо и това нещо е много сериозно. Пропукано бе доверието към непогрешимостта на ръководството на ДПС, и персонално към лидера Доган, а заради капсулирания характер на тази политическа сила, вътрешните процеси на властово разцепление и конфронтация по-скоро бяха предмет на гадания и прогнози, а не на реални факти и действия.

Веднага след фаталния изстрел в слепоочието...

От една страна в родното село на Емин хората очакваха отговори как така силно вярващ, баща на три деца мюсюлманин посяга на живота си в разцвета на силите и кариерата си. Поведението на Ахмед Доган, на Емел Етем, на Касим Дал след тази смърт беше странно и нелепо. Доган и Етем оставиха горчив привкус с нелепите си коментари и отсъствие от погребението на Емин, докато Касим Дал си позволи да направи скандал на журналисти и то когато цялото село на Емин бе излязло да го изпрати в последния му път! Само някой, който НЕ е наясно с житейската психология на хората от село, би се хванал на версията, че техният съселянин се е самоубил. По тази причина и съселяните на Емин няма да простят на Доган, че не дойде и не изпрати, него, който 10 години му беше верен в последния му земен път. Доган дължеше на мъртвия поне почитта си, след като Емин се отправи на оня свят и трябваше да го покаже. Независимо колко усилия щеше да струва на лидера на ДПС да погледне децата, съпругата, бащата на Емин, близките и приятелите му в очите. Погребението най малко бе моментът, в който лидерът на ДПС трябваше да избере и предпочете да мисли за себе си, и собственото си спокойствие, а не за хората, чийто син се връщаше мъртъв.

От друга страна с всеки изминал ден се засилваха коментарите какво точно се случва в ДПС след трагедията с Емин. В тази обстановка, лидерът Ахмед Доган, определено притеснен от въпросите и реакциите, нямаше особен избор, и вероятно затова предпочете най-безболезнения вариант на поведение: да се скрие от всички и при необходимост да привиква при себе си, едни или други свои съпартийци.
Този избор Доган направи и след като кметът на Козица, родното село на Емин, Хасан Хайрула обяви, и то без да търси евтина сензация, че смъртта на младия Емин е политическо убийство! Направи го не веднъж, а няколко пъти, за да не остане някой в София с впечатлението, че първоначалното изявление на Хайрула е било разултат на емоции.

Централата в София онемя и се задоволи да излезе единствено с някаква вяла Декларация, че всичко около смъртта на Емин трябва да бъде разкрито! Тъпо и ненужно. В същото време бившият държавен глава, Желю Желев посъветва Доган да излезе и да говори...
По особено скандален начин в общия хор на коментаторите на трагедията се включи и политическият опонент на Ахмед Доган, лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов. Това включване още повече затвърди изчезването на лидера на ДПС от политическата сцена.
Според твърденията на Борисов, разследващите не били взели парафинови натривки от облеклото и ръцете на Емин, нито на хората, които са били там. Не било описано колко човека е имало в сараите, както и защо са се намирали там. Борисов коментира, че липсвало описание как е възникнало произшествието, как е бил разположен трупът, и че дори нямало данни дали е имало косми по тялото или не. "Когато това е опорочено, всяка политическа партия ще говори това, което й е изгодно. И ние можем да си твърдим с пълно право, че това е убийство, дори да е самоубийство", заяви още бившият главен секретар на МВР. Същите факти за невзети парафинови натривки от ръцете на хората, които са се намирали в сарая на Доган потвърди и министърът на земеделието и храните, Валери Цветанов, който обяви за луд този, които би си помислил, че могат да се вземат парафинови натривки от ръцете на присъствалите на местопрестъплението хора от върхушката на ДПС.
Липсата на Доган от медиите бе заменена от информацията, че 9-милиметров "Глог" е убил Ахмед Емин с един изстрел в главата и е причинил тежки черепно-мозъчни увреждания. Това съобщи за DeltaNews шефът на моргата доц. Станислав Христов, участвал в аутопсията на съветника на Доган.

26 души са били в сараите на Доган по време на смъртта на Емин, каза броени дни след трагедията вътрешният министър Михаил Миков. По неговите думи всички, включително и лидерът на Движението, са били разпитани още същата вечер, след като Емин е бил намерен мъртъв. Смъртта на Емин е била констатирана от лекари на Правителствена болница, които са били повикани от гардовете на НСО, охраняващи сараите.
Бележник, пистолет и разрешително за употребата му са били намерени от следователите в Емин публикуваха медии.
Тази обмислено пусната към медиите информация бе придружаваща твърдението на Главния секретар на МВР, Павлин Димитров, направено три часа след откриване на тялото на Емин, че става дума за самоубийство! Самоубийство и то без оставено предсмъртно писмо! Предсмъртното писмо бе "намерено" по-късно. В него впечатли една фраза написана от ръката на Емин, че
"никога не е бил предател". Емин е работел и се е отчитал само и единствено на Ахмед Доган! Тогава кой се бе усъмнил в неговата лоялност и вярност, та да го тласне към фаталия край, като преди това напише, че "никога не е бил предател"? Някой, който е по-силен от лидера на ДПС? Но кой? И с какво толкова този Някой е притискал Емин, че чак Доган да не е в състояние да се противопостави и предотврати трагедията и жестокия край на съветника си, че и в дома му?
Остана неизяснен въпросът дали преди или по време на прострелването на Ахмед Емин в имота на лидера на ДПС е имало много хора, и то не случайни. И как тези хора не са предотвратили смъртта на Емин? Сигурно ли е, че всички присъствали са били разпитани, с взети парафинови натривки от ръцете? Нито едно име от тези, присъствали не изтече към медиите, което е много сериозно като факт. В случай, че действително Емин е посегнал сам на живота си, то какво тогава е наложило да се крият имената на хората, които са били във фаталния късен следобед в имота, където живее Ахмед Доган?

Интересно е да се разсъждава

какво е положението около лидера на ДПС към момента на смъртта на неговия началник на кабинета? Ахмед Доган безнаказано не зачита задълженията си като депутат, никой не смее да проверява или разследва сигнали за корупция в ДПС или за самия него. Ако все пак някакъв сигнал за корупция или злоупотреба с власт е имало възможност да стигне до парламент или медии - проверка по него не се правеше.

Така неслучайно възникна въпросът: заложник или партньор на ДПС е социалистическата партия в управляващата тройна коалиция? Отговор няма кой да даде, тъй като е ясна зависимостта на ръководството на "Позитано" от действията и решенията на мандатоносителя - Движението за права и свободи.

Един от първите, които се появиха, за да "покрият" липсата на Доган от публичното пространство бе неговият заместник, депутатът Ремзи Осман. В интервю от 24 октомври м. г. за Александрина Роканова от Информационна агенция БЛИЦ, Осман споменава два интересни факта, един от които е финансирането на ДПС от обръчи от фирми:
"Въпрос: Ахмед Доган отдавна обяви в публичното пространство, че ДПС се финансира от такива кръгове?
Р. Осман: Не. Оставете сега той какво е казал. Аз съм народен представител от шест мандата. Ето, аз правя дарение. Ето ти кръга..."
"Оставете сега той какво е казал" - пресича въпроса на репортерката Осман. Такава смелост по отношение на лидера на ДПС до този момент никой не си е позволявал! Да говори за него в трето лице и неуважително...
И още, на
"Въпрос: Къде е г-н Доган? Защо го няма в парламента, а май не е в България?
Р. Осман: Това, че лидерът го няма, не означава, че не работи. Той си има заместници, като един от тях съм аз и достатъчно добре си вършим работата..."

Доган е отстранен от властта в ДПС? Това ли трябва да е изводът, който да си направим след като толкова дълго лидерът на ДПС липсва в публичното пространство?
Различни лица от първите години на прехода наблягаха на авторитаризма, едноличното управление и напрегнатата обстановка в Движението, на диктата и недопускане на дебат, чуждо мнение или реформи. Доган бе посочено от историка и социален антрополог, Антонина Желязкова, че е "придобил някакви чудовищни черти на зловещи фигури от 30-те и 40-те години в Съветска Русия". Според Желязкова, безпрепятственото пребиваване на Доган във властта като "самодържец" е довело по-скоро до личностна деформация. "Безапелационното налагане на неговата воля над всички политици от ДПС през последните 10 години ... се е превърнало в собствения му кошмар, защото той не е в състояние да излъчи наследници и да обнови партията".

Още в първите дни след като Емин бе открит мъртъв в имота, обитаван от Ахмед Доган като жилище, бившите активисти на ДПС като Мехмед Дикме, Осман Октай и Гюнер Тахир набраха "смелост" и разкриха непознати страни от живота и характера на лидера на ДПС. На 19 октомври м. г., Осман Октай припомни по Българското национално радио, програма "Хоризонт" как през 1992 година, бившият началник на кабинета на Доган, Мехмед Тефик, замесен с лидера на ДПС в аферата "Оня списък" направил опит за самоубийство, въпреки че официално бе съобщено, че Тефик е бил приет в Правителствена болница с диагноза "психодепресия".
Не съм сигурна доколко отговаря на истината това твърдение на Октай, след като той представи Тефик за началник на кабинета на Доган, а пред парламента и Комисията, проверявала случая през 1992 г. бе потвърдено, че Тефик е бил домакин в ДПС и придружител на Доган до Турското посолство. Няма да влизам в полемика за този днес не толкова съществен факт от изявленията на Октай по радиото, но ще цитирам други негови твърдения: "От личностния сблъсък, който имахме с Доган през 2001 година, в партията витае страх. Този страх се изплаща с власт и кариера... Тогава, когато се развиваше нашият конфликт 2001 година, аз излязох в медиите и казах, че съм на "ти" със себе си, не съм болен човек и не нося лично оръжие, за да не ме обвини никой, ако се случи нещо, че съм се самоубил."

"Самият баща на Ахмед Емин и чичо му /на Ахмед Емин - бел. Л. М./не вярват, че се е самоубил. Как да го повярваме ние, останалите български граждани, след като за първи път, откакто е създадено ДПС, а то скоро ще навърши 19 години, се случва самоубийство", коментира и друг бивш съратник на Ахмед Доган, Гюнер Тахир, според информационна агенция DeltaNews. - "Емин не е работил за себе си, a е изпълнявал само задачите на своя лидер", убеден е Тахир. Той допълни, че причината за тази смърт не е политическа, а чисто икономическа, тъй като Доган винаги е обичал да си измива ръцете с други. "Доган никога не би посегнал към пари или други облаги, а го прави чрез поставени лица, в случая този човек е бил Ахмед Емин", категоричен бе Тахир.
На 20 октомври, по БНР в предаването "Преди всички", Тахир спомена за икономически групировки около Доган, Емел Етем и Касим Дал. А както знаем - икономическата власт води до политическа. Въпросът ми е: цитираните три имена ли държат властовите центрове в ДПС? Отговорът би разбулил причината за изчезването на Доган.

В деня преди смъртта на Ахмед Емин седмичникът "168 часа" излезе с публикация, озаглавена: "ДАНС разследва обръчите на ДПС".
Същият ден вечерта Емин бе намерен мъртъв в сарая на Доган, а от тогава не се чу ни вопъл, ни стон за разултати от подобно разследване на ДАНС. Нима смъртта на Емин прекрати разследването на ДАНС, ако изобщо приемем, че е имало такова. /Да не забравяме все пак, че ДАНС няма разследващи функции, а по-скоро аналитични - бел. Л. М./.

"Емин е бил "ключът към тайните на Доган" заяви Осман Октай, и ако някой е бил наясно с тези тайни, то това би могъл да бъде на първо място Емин.
В същото време не трябва да се забравя обстоятелството, че за една България звучи доста абсурдно управляващите да поискат разследвания и проверки на мандатоносителя, ДПС. Тук именно версията за разследване от ДАНС на ДПС не издържа...

Така че месеци след трагедията - налице няма нито резултати от разследване на ДПС, нито крайни резултати от разследването на смъртта на Ахмед Емин. Днес единственото сигурно е, че Ахмед Доган липсва от публичното пространство, дали тази липса е умишлена или наложена от някои властови кръгове в ДПС - това едва ли ще стане скоро ясно.
Още повече, че както вече споменах причината за изчезването на Доган трябва да се търси във времето между фаталния изстрел и споменаването от бившия началник на кабинета на Доган, Мехмед Реджеп, че причината на смъртта на Ахмед Емин е известна на ДАНС, че Доган е бил на косъм от смъртта преди да проехти изстрелът в главата на Емин! Според Реджеб лидерът на ДПС е трябвало да бъде отстранен физически в този ден!
  • Спасил ли е лидера си Емин със своята смърт?
  • Кой би желал да отстрани Доган и защо?
  • Кой застрашава живота на лидера на ДПС, та непрекъснато го охраняват от НСО, убедени, че е налице реална заплаха?
  • Защо и кога млъкнаха всички по трагедията със смъртта на Ахмед Емин?
  • Заради собствената си сигурност ли Доган изчезна от публичното пространство?
  • Лидер ли е реално все още Ахмед Доган на ДПС?
Следва продължение

(Още:1. Защо изчезна Ахмед Доган?)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2