Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 27 януари 2009 г.

Новините от и за Турция-27.01.09 г.

В университети в Турция може да се разкрие специалност кюрдска филология

Long Distance Calling Cards

27 януари 2009 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Анкара.Анкара. Изявленията на председателя на Висшия учебен съвет Юсуф Зия Йозджан, че в Анкарския и в Истанбулския университет може да бъдат разкрити специалности кюрдски език и литература, предизвикаха остри дискусии сред членовете на Междууниверситетския съвет, пише днес вестник “Заман”. Някои членове на съвета смятат, че откриването на такива специалности ще бъде грешка, а други са на мнение, че “това няма да породи никакви проблеми”.
Ректорът на университета “Гази” – проф. д-р Ръза Айхан твърди, че това е невъзможно, защото според конституцията не може да се преподава и учи на друг език освен турски. На противното мнение е ректорът на университета “Алпарслан” в град Муш в Югоизточен Анадол – проф. д-д Нихат Инанч. “След като предаванията на кюрдски език по държавния телевизионен канал ТРТ-6 не противоречат на конституцията, новата специалност също няма да бъде в разрез с основния закон на страната”, аргументира се Нихат Инанч и с това демонстрира положителното си отношение към специалността кюрдска филология.

Опозицията в Турция отново ще сезира Конституционния съд за отмяна на закони
27 януари 2009 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ тази седмица ще сезира Конституционния съд за отмяна на приети от парламента закони, пише турският вестник “Заман”. Иска се по-конкретно да бъдат анулирани членове от закона за държавния бюджет за 2009 г. и на закона за обществените търгове. НРП вече е приключила подготовката завеждане на дела в Конституционния съд и решението ще бъде взето на днешното заседание на парламентарната група на партията.
С новите два случая броят на заведените дела от НРП в Конституционния съд нараства на 27 в рамките на сегашното 23-о Велико национално събрание.

В Турция продължава кампания за набиране на помощи за Газа
27 януари 2009 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължава подетата от министерския съвет на Турция кампания за събиране на помощи за Газа, предава информационната агенция ДЖИХАН. Към 23 януари в откритите набирателни банкови сметки са постъпили 8 227 256 турски лири /около 8,2 милиона лева/, 108 329 долара и 256 329 евро. В окръжни указания на премиера Реджеп Таийп Ердоган, публикувани на 7 януари в “Държавен вестник”, се призовават всички части на обществото да участват в дарителската кампания за палестинците в Газа.
Междувременно в рамките на започната подобна кампания в турския парламент депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ събраха помощ в размер на 256 310 турски лири. Средствата бяха предадени от трима заместник-председатели на парламентарната група на ПСР на председателя на парламента Кьоксал Топтан, посочва агенцията.

Си Ен Ен Тюрк: Отношенията Тел Авив - Анкара няма да повлияят върху сделката за самолети „Херон”
27 януари 2009 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изострянето на отношенията между Тел Авив и Анкара заради израелската операция в Газа не се отрази на уговорената сделка за закупуване на израелски безпилотни разузнавателни самолети „Херон”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Министърът на отбраната Веджди Гьонюл посочи, че няма никакъв проблем в закупуването на самолетите от Турция и се работи по техническите детайли на сделката. Гьонюл каза, че два от самолетите са получени през декември, а в края на април се очаква предаването на останалите 8 самолета.

“Хюриет”: 55 кг хероин са заловени в турски камион в Румъния
27 януари 2009 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Букурещ/Анкара. В румънската столица Букурещ в турски камион са били заловени 55 килограма хероин, пише вестник “Хюриет”. Миналата седмица полицията спряла за проверка камиона, който пътувал за Холандия и открила в специално оборудвани тайници наркотика с пазарна стойност приблизително 2,6 милиона долара. Камионът, превозващ строителни материали, влязъл на територията на Румъния на 12 януари и оттогава е бил следен. Турският шофьор на камиона е арестуван и ще бъде съден.

Пет декара гори изгоряха при пожар в Северна Турция
27 януари 2009 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Орду. Пожар в околия Фатса на провинция Орду в Северна Турция на черноморското крайбрежие нанесе поражения на 5 декара гори, пише вестник “Заман”. Пожарът е възникнал поради небрежност - запалени плевели, събрани в близка до гората градина. Противопожарни екипи на горската служба са се намесили и са изгасили пожара. Води се разследване на случая.

„Хамас” трябва да се откаже от въоръжени действия, а да прави политика, каза Али Бабаджан
27 януари 2009 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан заяви, че „Хамас” трябва да реши дали иска да бъде въоръжена организация или да прави политика, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. В интервю след срещата за Ивицата Газа в Брюксел Али Бабаджан коментира позицята на Турция спярмо „Хамас” и Газа. В момент когато към Турция се отправят критики, че застава на страната на „Хамас”, Бабаджан каза, че те искат организацията да се откаже от въоръжена дейност и да прави политика. Той посочи, че „Хамас” съществува и за това не трябва да се затварят очите, но организацията има грешки и Турция няма да одобрява и ратифицира тези нейни действия, пише вестникът.

Шофьори на турски ТИР-ове протестират срещу блокадата на границата с Гърция от протестиращите гръцки земеделци
27 януари 2009 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Ипсала. Криза с превозите с ТИР-ове възникна между Турция и Гърция заради блокадата на граничните пунктове на Гърция от протестиращите гръцки земеделци, пише турският вестник „Заман”. Шофьорите на ТИР-ове, чакащи на граничните пунктове с България, Македония и Турция протестират остро срещу продължаващата вече дни стачка на земеделците в Гърция, съпроводена с блокада на граничните пунктове. Според твърденията чакащите шофьори на турски ТИР-ове на граничния пункт Ипсала са минали през барикадите, като са причинили транспортно произшествие. На границата с Турция тази сутрин е имало опашка от 300 ТИР-ове, които са чакали да бъде отворен пунктът. След като той не бил отворен, един турски шофьор е атакувал барикадата и е ударил полицейска кола. Той е бил отведен в полицейския участък. Подобно недоволство се наблюдава и сред българските шофьори на ТИР-ове. За решаване на проблема България е поискала намеса от Европейската комисия, пише вестникът.

В кофи за боклук в Измир са открити близо 900 патрона за два дни
27 януари 2009 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Измир. В кофи за боклук в Измир вчера бяха намерени 800 патрона, а днес на други места бяха открити патрони в кофи в кварталите Буджа и Нарлъдере, предава Догу хабер ажансъ /ДХА/. Събиращите хартия от кофите за боклук намерили днес в квартал Нарлъдере 173 патрона за пушка Г-3 и 5 патрона за автомат “Калашников”. В квартал Буджа са намерени 6 патрона за пушка Г-3, 5 патрона за автомат “Калашников” и 5 патрона за пистолет. Полицата продължава разследването на случая.

Жандармерията в Турция наема нови кадри
27 януари 2009 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Жандармерията в Турция наема нови кадри, които ще преминат обучение в курсовете за жандармерийски подофицери, съобщи Анадолската агенция. Кандидатите трябва да подадат молби в периода 9-27 февруари. Изискванията са да имат висше образование със срок на обучение най-малко 4 години и да са родени след 1982 г., а за випускниците на полувисши училища със срок на обучение 2 години – да са на възраст до 25 години /родени след 1984 г./.
Първият писмен изпит – под формата на тест, ще бъде на 2 май в градовете Адана, Анкара, Ерзурум, Истанбул, Измир и Трабзон.
Допуснатите до втория етап ще преминат предварителен медицински преглед, оценка на физическите качества и различни тестове и изпити в периода 20-28 юни.

"Заман": Силни снеговалежи и гъста мъгла в Източна Турция
27 януари 2009 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Ван. заради обилните снеговалежи и гъстата мъгла в Източна Турция са анулирани редовни полети на турските авиолинии по дистанциите Ван-Анкара и Ван-Истанбул, съобщи електронното издание на вестник “Заман”. Ако не настъпи подобрение на времето, ще бъдат анулирани и всички останали самолетни полети след обяд от летище Ван.
Започналият снощи снеговалеж в провинция Ван е особено силен по високите части. Прекъсната е връзката с общо 50 села в провинцията.

ДЖИХАН: Четири лавини паднаха в Югоизточна Турция
27 януари 2009 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. На четири различни места в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, са паднали лавини, предизвикани от започналото затопляне на времето,предаде информационната агенция ДЖИХАН. Лавините са паднали в близост до село Къръкдагъ, на около 40 км от град Хаккяри. Затворен за движение е пътят Хаккяри-Ван от първокласната републиканска пътна мрежа. Екипи на пътните служби работят усилено за разчистване на пътя и възстановяване на автомобилното движение.

Али Бабаджан ще има среща с Едуард Набландиян в рамките на Световния форум в Давос
27 януари 2009 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан отпътува за участие в Световния икономически форум в Давос, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Преди отпътуването си Бабаджан каза пред журналисти, че основната тема на форума ще бъде световната икономическа криза. Турският външен министър ще участва в редица секции на форума, на които ще се дискутират важни външнополитически въпроси като „Позицията на Европа в света”, „Бъдещето на НАТО”, „Близкият изток”, „Иран”, „Пакистан и неговите съседи”. В рамките на форума Бабаджан ще се срещне с държавни лидери, както и със свои колеги. Той посочи, че има вероятност да се срещне с министъра на външните работи на Армения Едуард Налбандиян, но все още не е определен ден и час за това.

„Дюня”: Турция не е против израелския народ, а срещу политиката на израелското правителство, каза Джемил Чичек
27 януари 2009 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция не е против израелския народ, а против политиката, която води правителството на Израел, заяви турският вицепремиер Джемил Чичек, пише турският вестник „Дюня”. „Ние нямаме нищо против нито народа на Израел, нито против хората от еврейски произход. Позицията ни не е свързана нито с оомраза към тях, нито с омраза към турските граждани от еврейски произход, а сме срещу политиката на израелското правителство, което причини смъртта на невинни палестински граждани”, изтъкна Джемил Чичек след заседание на турското правителство вчера. Той посочи, че на заседанието са били разгледани предложени законопроекти, процесът за присъединяване към ЕС и турската външна политика. Турският вицепремиер каза, че очакват по-активна подкрепа от опозиционните партии и гражданските организации за реализацията на Националната програма за реформи. В тази връзка в парламента вече са внесени 30 законопроекта, които обаче както изглежда няма да могат да бъдат разгледани и гласувани бързо. Той изтъкна, че като правителство имат същата непоколебима решимост за по-бързото развитие на преговорния процес, но и ЕС трябва да влага последователни усилия, защото 13 от преговорните глави са блокирани от Кипър и Франия.
Той каза, че правителството е обсъдило и трагедията в Газа. Той отхвърли обвиненията към Турция в прояви на омраза срещу евреите, а посочи, че обект на техните критики е политиката на израелския кабинет, която е атакувана дори от изтъкнати и уважавани представители на еврейската общност.

“Милиет”, Турция: Расте броят на исканията за сваляне на депутатския имунитет
27 януари 2009 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нараства броят на изпратените в парламента на Турция искания за сваляне на депутатския имунитет, съобщи турският вестник “Милиет”. Броят на изпратените досиета с такова искане вече достигна 304 при общ състав на турския парламент от 550 депутати. Последните получени в парламента такива досиета са за двама депутати от основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/, за един депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и за трима депутати от прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/, които се разглеждат от смесената конституционна и законодателна комисия.
По 75 досиета от общо 304 е взето решение депутатският имунитет да бъде свален след приключване на мандата на сегашния състав на парламента, а три досиета са върнати обратно на министерския съвет. По 76 досиета създадените специални подготвителни комисии все още на са се произнесли, въпреки че отдавна са изслушали съответните депутати. Пристигналите по-късно 150 досиета засега не са придвижени.
Сред досиетата с искане за сваляне на депутатския имунитет има три за лидера на НРП Дениз Байкал, две – за премиера Реджеп Тайип Ердоган, две – за министъра на финансите Кемал Унакътан и едно – за министъра на земеделието Мехмет Мехди Екер. По тези досиета преди това е взето решение изпълнението им да бъде отложено до приключване на мандата на парламента.
Най-много досиета с искане за сваляне на имунитета има срещу депутата от управляващата ПСР от Истанбул Неджат Биринджи – общо 15 досиета. Голяма част от досиетата са срещу депутати от прокюрдската ПДО. Сред срещу лидера на ПДО Ахмет Тюрк има осем.

Турски печат: Разгорещено развитие на делата за убийството на Хрант Динк и „Ергенекон”
27 януари 2009 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Развитието по делото за убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк, последните събития по делото „Ергенекон”, дискусията за въвеждане на изучаване на кюрдски език и литература в университетите, предстоящите местни избори и турската политика по отношение на Ивицата Газа и Израел са основните теми на турските вестници днес. Вестник „Хюриет” пише, че на поредното заседание по делото за убийството на Хрант Динк са заговорили юмруците. Съдът е решил да бъде разследвано дали тримата подсъдими, свързани с покушението, имат връзки с „Ергенекон”. На въпроси в тази насока подсъдимите Ерхан Тунджел и Ясин Хаял не са дали отговор. Двамата са си разменили удари с юмруци при извеждането от залата.
Вестник „Радикал” пише, че вчерашното заседание по делото за убийството на Хрант Динк е било особено оживено. Двамата подсъдими Ерхан Тунджел и Ясин Хаял са си отправяли взаимни обвинения и са си разменили юмруци. Съдът е взел решение да бъде изпратено писмо до съдиите по делото „Ергенекон” за разследване на връзки с „Ергенекон” на замесени в покушението срещу Хрант Динк. Вестник „Заман” отбелязва, че задържаният по делото Ергенекон” председател на синдиката „Тюрк метал” Мустафа Йозбек е бил отведен в затвора в Силиври. Така подсъдимите по делото, задържани при единадесетте операции, които се намират в затворите са вече 100.
Вестник „Сабах” също посочва, че съдебното заседание по делото за убийството на Динк е преминало разгорещено и двамата подсъдими са си разменяли юмруци и реплики кой получава пари и кой търпи притеснения от вършените действия. По искане на адвокатите делото е било отложено за 20 април.
Вестник „Милиет” се спира на самозащитата на задържания по „Ергенекон” лидер на Работническата партия Догу Перинчек.

“Заман”: Премиерът Ердоган ще представлява Турция на Световния икономически форум в Давос
27 януари 2009 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще представлява Турция на 39-та годишна среща на Световния икономически форум, която се провежда в периода 28 януари – 1 февруари в швейцарския ски курорт Давос с основна тема “Прекрояването на света след кризата”, пише вестник “Заман”. В официалната турска делегация участват държавният министър Мехмет Шимшек, външният министър Али Бабаджан, министърът на транспорта Бинали Йълдъръм и управителят на Централната банка Дурмуш Йълмаз. Във форума ще участват редица турски бизнесмени, представители на академичните среди и на неправителствени организации.

Турският външен министър ще участва в Световния икономически форум в Давос
27 януари 2009 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Давос. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан е в Швейцария за годишната среща на Световния икономически форум, която започва утре в швейцарския ски курорт Давос, пишат турските медии. На форума, който ще продължи до 1 февруари, Али Бабаджан ще има изказвания на пленарните заседания по темите “Положението на Европа в света”, “НАТО”, “Близкият изток”, “Иран” и “Пакистан и неговите съседи”. Турският министър ще участва и в срещата във формат “Световни икономически лидери” и ще има редица двустранни срещи със свои колеги.

„Радикал”: ПКК планира да отвлече избирателни урни на местните избори, сочи доклад на турското разузнаване
27 януари 2009 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Националната разузнавателна организация на Турция е предупредила премиера Реджеп Тайип Ердоган, че Кюрдската работническа партия /ПКК/ планира да отвлече урни на местните избори на 29 март 2009 година, пише турският вестник „Радикал”. Това е станало ясно на заседанието на турския премиер с валиите на 81–та провинции миналата седмица. В доклада на турското разузнаване се посочва, че предстоящите местни избори, които ще се състоят една седмица след празника Невруз, изострят въпроса за сигурността в Източен и Югоизточен Анадол. В тази връзка с оглед мерките за сигурност, които ще бъдат взети, ще се отиде до обединяване на избирателни секции в села и махали. Ще се възпрепятства възможността за колективно гласуване и членовете на племената в Югоизточен Анадол няма да имат право да гласуват от името на цялото село или махала, пише вестникът.
-
GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 27
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Jan. 27, 2009. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 27

HURRIYET
-- GAZA BOMB IN DAVOS
Prime Minister Tayyip Erdogan will meet Israeli President Shimon Peres in a surprising session on "Gaza: A Model for Middle East Peace" in Davos, where he will fly on Wednesday for the annual meeting of the World Economic Forum (WEF). In the session, Erdogan will stress that his reaction is not against the Israeli people, but against the Israeli government and those who are approving the attacks on Gaza. Erdogan will say that anti-Semitism is a crime against humanity just like Islamophobia. Prime Minister Erdogan will meet Russian Prime Minister Vladimir Putin, Kazakh President Nursultan Nazarbayev, Albanian Prime Minister Sali Berisha, Dutch Prime Minister Jan Peter Balkenende, Colombian President Alvaro Uribe Velez, and Swiss President Hans Rudolf Merz in Davos.

-- THERE IS 285,000 MEN ABUNDANCE IN TURKEY
The Turkish Board of Statistics announced that Turkey's population was up by 930,844 people and reached 71,517,100 as of December 31, 2008. 35,901,154 of the Turkish population are comprised of men, and the rest 35,615,946 are women. Half of the population is below 28 and a half years. Istanbul's population is 12,697,000, and that of Ankara is 4,548,000. Izmir has a population of 3,795,000 people.Hurriyet
-
„Сабах”: 2009 година ще бъде определяща в много посоки за външната политика на Турция, каза Али Бабаджан
27 януари 2009 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. 2009 година ще бъде рискова в много посоки за външната политика на Турция и ще бъде определяща за правилните стъпки, които трябва да се предприемат и резултатите от тях, заяви министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. След визитата си в Брюксел за срещата за ситуацията в Ивицата Газа Бабаджан коментира насоките на турската дипломация за 2009 година. Той посочи, че вече е изготвена Националната програма и има закони и законови поправки, които осигуряват възможност за действие за следващите 4 години. По думите му с осъществяването на реформите за присъединяване към ЕС трябва да се заеме с убеденост администрацията, защото в противен случай ще възникнат проблеми. Той посочи, че институциите трябва да повярват в необходимостта на реформите. Бабаджан изтъкна, че по отношение на политическата воля за осъществяване на политическите реформи в партията им няма проблеми, важна е координацията за реализацията на реформената програма, пише вестникът.

„Заман”: Турският премиер Ердоган ще представи в Давос близкоизточната политика на Турция
27 януари 2009 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще представи на Световния икономически форум в Давос близкоизточната политика на Турция, пише турският вестник „Заман”. На заседанията на форума, който се открива утре, 28 януари, на тема „Голямата игра отново” и „Газа: Модел за установяването на мир в Близкия изток” турският премиер ще изложи позициите на Турция. На заседанието „Голямата игра отново” ще бъде обсъдена стратегията за ново изграждане на стратегическото и икономическото бъдеще на Кавказ и Централна Азия въпреки глобалния икономически застой. Очаква се Ердоган да има и двустранни срещи с премиера Владимир Путин и много държавни и правителствени ръководители. На форума в Давос ще присъстват и държавният министър Мехмет Шимшек, държавният министър и главен преговарящ Егемен Багъш и министърът на външните работи Али Бабаджан.

Преговорите между Турция и МВФ са прекъснати до уточняване на някои детайли по споразумението
27 януари 2009 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Преговорите между Турция и Международния валутен фонд ще бъдат прекратени за известно време, докато бъдат уточнени някои подробности по обсъжданото споразумение, предаде Анадолската агенция. Това заяви държавният министър на Турция Мехмет Шимшек. На коктейл, даден от Централната банка, Шимшек отговори на въпроси на журналисти, засягащи преговорите с МВФ. Във връзка с изявлението на съветничеството на Държавната хазна за преговорите с МВФ Шимшек посочи, че той ще продължи разговорите с представителите на фонда в Давос. Той каза, че прекъсването на преговорите ще бъде за кратък период – за следващите няколко седмици докато бъдат уточнени някои детайли, след което ще се започне от там, където е спряно.
От своя страна в изявление международната финансова институция посочи, че преговорите между делегацията на фонда, ръководена от масата за Турция начело с Рахел ван Елкан, и турските институции за ново стенд-бай споразумение продължават. Преди отпътуването на делегацията ван Елкан заяви, че е бил постигнат напредък по важни въпроси, а по други, сред които и този за финансовата реформа, преговорите ще продължат идните седмици.
-
Турски военен осъден задочно от гръцки съд


27 януари 2009, 01:50

Общество

Атина, Гърция

Гръцки съд осъди задочно турски военне пилот за смъртта на негов гръцки колега при сблъскване на два изтребителя, съобщиха днес местни средства за масова информация.
Присъдата на турския пилот е 4 години затвор. През 2006 г. в сблъсък над Егейско море между гръцки и турски изтребители “F-16” загива гръцкият пилот. Турският офицер успява да катапултира и да се спаси в Турция. Двете държави са членки на НАТО и поради това са смятани за съюзнички. Въпреки това те гледат една на друга като потенциална военна заплаха. В небето над Егейско море гръцки и турски пилоти редовно се преследват, без обаче да използват оръжие. Проблемът идва и от факта, че Турция не признава гръцкото въздушно пространство според нормите, за които Атина твърди, че са регламентирани от международното право. /БЛИЦ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2