Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 16 декември 2008 г.

Новините-от и за Турция-16.12.08 г.

В Турция намалява броят на мъжете пушачи, расте броят на жените, които пушат
16 декември 2008 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. По данни на Комитета за статистика на Турция има макар и малко намаляване на броя на мъжете пушачи, но пък се увеличава броят на жените, които пушат, пише електронното издание Дюня бюлтени. През 1993 г. процентът на пушещите жени е бил 13,5% и се е увеличил през 2006 г. на 16,6%. При мъжете през същия период пушещите са намалели от 57,8% на 50,6%. Общият процент на пушещите мъже и жени в Турция е 33,4%. На всеки двама мъже един е пушач и на всеки шест жени една е пушачка. Като възрастова група в диапазона 25-44 години, 41% от населението е пристрастено към тютюнопушенето. Във възрастовата група 18-24 години на всеки четирима младежки един е пушач.

Втората вълна на глобалната криза ще се усети по-силно в Турция, предупреждава банкер
16 декември 2008 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Управителния съвет на Турската икономическа банка Явуз Джаневи заяви, че Турция се е отървала леко от първата вълна на глобалната икономическа криза, но в момента втората вълна ще бъде много по-разрушителна, пише вестник “Хюриет”. Банкерът обяснява, че благодарение на мерките, взети от Турция след финансовата криза през 2001 г., банковата система е стабилна и страната се е отървала досега със загуби само в размер на 3-4 милиарда долара. Високите темпове на прираст на турската икономика в размер на 6-7% обаче се осигуряват от взетите външни кредити, а това при сегашната криза е силно ограничено. Поради това трябва да се разчита основно на динамизма на вътрешните кредити. Защото Турция трябва да бъде в състояние успешно да се конкурира на външните пазари със страни като Южна Корея, Чешката република, Полша и Бразилия, обяснява турският банкер Явуз Джаневи.

МВФ: Има сериозен напредък към евентуалното споразумение с Турция
16 декември 2008 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара.. Има сериозен напредък в техническите преговори за подписване на евентуално споразумение на Турция с МВФ, пише вестник ”Хюриет”. Това се посочва в писмено съобщение на МВФ след проведените миналата седмица технически преговори с упълномощените представители на турските власти.
Съветничеството по държавната хазна на Турция също оповести, че има значителен напредък на техническите преговори и че в началото на януари 2009 г. в Турция пристига делегация на МВФ. Предпочитанията са споразумението с МВФ да бъде стендбай и краткосрочно. Това означава неговият срок да е в рамките на 1,5-2 години.

ДХА: 12 души са задържани в провинция Хаккяри като помагачи на ПКК
16 декември 2008 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Екипи на дирекцията по сигурността са задържали в околия Чукурджа на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, 12 души заради помагачество на терористичната организацията ПКК, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Околия Чукурджа се намира на границата с Ирак в район, често използван от базирани в Северен Ирак терористи от ПКК за проникване на турска територия. След разпити в полицията задържаните ще бъдат предадени на съдебните власти, посочва агенцията.

Темповете на прираст на икономиката на Турция през третото тримесечие са 0,5%
16 декември 2008 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Анкара.нкара. Комитетът по статистика на Турция оповести, че темповете на прираст на икономиката на страната през третото тримесечие на годината са 0,5%, предава Анадолската агенция. Нарастването на брутния вътрешен продукт /БВП/ през деветте месеца на 2008 г. възлиза на 3%. Във връзка с това оповестеният преди това темп на нарастване на БВП през второто тримесечие на тази година от 1,9% е ревизиран на 2,3%.
В сравнение с третото тримесечие на 2007 г., БВП през третото тримесечие на тази година е нараснал по текущи цени с 13,7% и възлиза на над 266 милиарда лира /около 266 милиарда лева/. По съпоставими цени това увеличение на БВП е с 0,5% и представлява нарастване с близо 28 милиарда турски лири.

Сблъсък между студенти и полиция по време на изборите за ректор на Истанбулския университет
16 декември 2008 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Служители на сигурността и полиция са атакували студенти, които са искали да влязат във Факултета по естествени науки на Истанбулския университет, където днес се провеждат избори за ректор, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Група от 15 студенти е искала да влезе в залата, където се е провеждал изборът на нов ректор. Служителите на сигурността са се опитали да ги възпрат, но е възникнало стълкновение, което е принудило намесата на полицията. Групата студенти са се разпръснали, но след изявление за медиите са се събрали отново. При повторния сблъсък между студенти и полиция някои студенти са били влачени по земята, а други дърпани за косите.
За ректорския пост се състезават 13 академични преподаватели, като 8 са от Медицинския факултет. Преподавателите, които гласуват за нов ректор са 2500 души. След избора първите 6 имена ще бъдат представени на Висшия учебен съвет, който ще избере три от тях и ще представи на президента Гюл. Гюл ще определи един от тях за ректор, пише вестникът.

Криза за агентурно сътрудничество с тайните служби избухна в ПКК
16 декември 2008 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Криза за агентурно сътрудничество със специалните служби избухна в терориситчната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/, пише турският вестник „Хюриет”. Високопоставени ръководители на организацията бяха обявени за агенти сътрудници на тайните служби и отговорни за неуспехите и големите загуби на организацията. Разкритията на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан също разтърсиха организацията заедно с изолирането и очистването на тези лица. Направените чрез адвокатите му разкрития за високопоставени членове на ПКК предизвикаха шок и силно безпокойство в лагерите на организацията в планината Кандил. Сред ликвидираните членове на ПКК агенти на тайните служби са Риза Алтун, Нуман Учар, Файсал Дунлайджъ, пише вестникът.

Гробът на Бюлент Еджевит ще бъде преместен на друго място в Анкара
16 декември 2008 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Анкара.Представители на Анкарската община оповестиха, че по искане на семейството на бившия премиер Бюлент Еджевит неговият гроб ще бъде преместен на друго място в турската столица, пише днес турският вестник “Радикал”. В съобщението на общината се посочва, че на семейството на Еджевит са били предложени няколко места, като съпругата му Рахшан Еджевит е избрала район в рамките на квартал Ахлатлъбел и общинският съвет вече е взел съответното решение. Освен това общинските съветници са решили квартал Оран, в който живееше Еджевит, да се нарича вече “квартал Бюлент Еджевит”. След последното решение на семейството на Еджевит избраният район за неговия нов гроб ще бъде оформен със сили и средства на общината.

Агенция “Фокус” припомня:

Бившият турски премиер Бюлент Еджевит почина през 2006 г. и беше погребан с държавни почести в официалния гробищен комплекс за висши държавници в Анкара. По-късно неговата съпруга и един от учредителите на Демократичната лява партия Рахшан Еджевит се обърна с молба към министъра на националната отбрана Веджди Гьонюл гробът на Бюлент Еджевит да бъде преместен на друго място и тази молба беше удовлетворена.

"Сабах": Президентът на България Георги Първанов пристигна на посещение в Анкара
16 декември 2008 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Президентът на България Георги Първанов пристигна в Анкара, пише турският вестник „Сабах”. Първанов беще посрещнат от президента Абдуллах Гюл с официална церемония в президнетския дворец „Чанкая”. След срещата на четири очи Първанов и Гюл ще имат среща в присъствието на екипите си. След официалните контакти двамата държавни глави ще дадат съвместна пресконференция. Вечерта турският президент ще даде официална вечеря в чест на българския си гост.

Дюня бюлтени: Бунт на нелегални имигранти в лагер в Одрин
16 декември 2008 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Одрин. Нелегални имигранти организираха бунт и подпалиха килии в лагера за настаняване на имигранти в Одрин, пише турското електронно издание Дюня бюлтени. Като инициатори на бунта са задържани девет нелегални имигранти – шестима от Алжир, двама от Мароко и един от Палестинската автономия, като само един от тях е признал отправените към него обвинения за умишлен палеж. Той се е оправдал с искането за ускоряване на процедурите за експулсиране зад граница. От пожара са били обгазени 12 имигранти, които са преминали медицински преглед и състоянието им е добро. Деветимата извършители на палежа са изправени пред съда и са изпратени в затвора.
В лагера в Одрин в момента има имигранти от Ирак, Мавритания, Мароко, Палестинската автономия, Пакистан и Алжир, които са влезли по незаконни пътища в Турция или пък са се опитвали нелегално да напуснат страната, посочва изданието.

“Сабах”: Поради здравословен проблем са отложени задгранични пътувания на Абдуллах Гюл
16 декември 2008 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лекарите са препоръчали на президента Абдуллах Гюл да се въздържа от пътуване със самолет поради здравословен проблем – възпаление на лявото ухо и са отложени задграничните му визити до края на тази и началото на следващата година, пише вестник “Сабах”. Програмата на Абдуллах Гюл предвиждаше посещение в Ирак на 20 декември, в Русия – на 25 декември и в Израел и Палестинската автономия – на 6-8 януари 2009 г. Съответните столици са осведомени за решението по линия на турското външно министерство.
Смята се, че влияние за отлагане на визитата в Ирак, където предварителната програма провиждаше Абдуллах Гюл да посети Багдад и Киркук, са изиграли и съображения за сигурност. Първо, непредпазливо оповестената от иракската страна дата на посещението; второ, реакциите в Ирак след като иракски журналист замери американския президент Джордж Буш с обувките си и трето, атентатът през миналата седмица в град Киркук, при който загинаха 55 души. Именно след този атентат съветниците на Абдуллах Гюл са го предупредили, че не е подходящо точно в този момент да посещава Ирак, пише вестникът.
Преди религиозния празник Курбан байрам Абдуллах Гюл отложи по същата причина планираното си посещение в град Диарбекир, а сега няма да пътува и до родния си град Кайсери.

„Хюриет”: Турската младеж не чете, сочи анкета на Независимия синдикат на възпитателите в Турция
16 декември 2008 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската младеж не чете, показва анкета, направена по поръчка на Независимия синдикат на учителите и възпитателите в Турция, пише турският вестник „Хюриет”. Анкетата сочи, че младежите в Турция не четат заради преумора от работа, уроци и гледане на телевизия, а 75,9 % дори нямат библиотеки в домовете си. Според направеното изследване 11,2 % от младежите четат редовно книги, 17,4 % четат на периоди, 63,9 % четат рядко. Анкетираните младежи изтъкват като пречка за четене умората от работата, уроците и телевизията. 18,9 % от младежите не намират време за четене заради работа, 15,7 % заради уроци, 24,5 % не четат, защото нямат този навик; 26,3 % прекарват свободното си време пред телевизията, а 8,2 % с други неща.
Анкетата посочва, че младежите в Турция се въздържат и да дават пари за книги. 81,3 % от младежите смятат, че цените на книгите са високи. 86,7 % от тях взимат книги по пиратски, а само 7,1 не се сдобиват с книги по пиратски начин.
Според анкетата младите не четат дори и вестници. Процентът на четящите вестници е само 10,2. 64,2 % от тях четат вестници веднъж месечно, а 21,7 % няколко пъти седмично. Предпочитаните рубрики са спортните и магазинните рубрики. Само 5,8 % четат политическите новини в пресата. Изследването показва също, че младежите не знаят дори водещите имена в турската литература и не искат да им бъдат подарявани книги.

“Хюриет”: Бивши посланици са против кампанията за искане на прошка от Армения за събитията от 1915 г.
16 декември 2008 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бивши турски посланици възнегодуваха и се обявиха решително против кампанията, предприета от група турски представители на академичните среди и журналисти, за искане на прошка от Армения заради събитията в Османската империя от 1915 година, пише днес вестник “Хюриет”. Група от над 50 пенсионирани посланици и генерални консули излизат със съвместна декларация, в която определят инициативата за искане на прошка от Армения като “несправедлива и погрешна”, “неуважение към дадените жертви” и “ нанасяща вреда на турските национални интереси”. Вестникът отбелязва, че за първи път в турската история пенсионирани посланици се обедняват около една кауза и излизат с общо становище.

„ИЮ Обзървър”: Следващата година ще е критична в преговорите между Турция и ЕС
16 декември 2008 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Брюксел. И Турция и ЕС би трябвало да придадат допълнителна инерция на мерките по прилагане на споразумението за присъединяване, което напоследък губи скорост. Това се казва в доклад, според който следващата година ще е критична за европейските перспективи пред Турция, предаде „ИЮ Обзървър”.
„Турция навлиза в критична година, в която или трябва да се направят конкретни стъпки за членство в ЕС, или да се направи пауза”, е едно от заключенията, направени от Международната кризисна група. „И двете страни трябва да посочат колко могат да получат една от друга, както и да започнат работа по няколкото фронта, за да не се стига до прекратяване на преговорите от една от страните”, се допълва още в документа. Според Международната кризисна група, ако обстановката остане непроменена и преговорите за присъединяване се запънат, тогава може да се стигне до невъзможността Турция да извърши исканите от нея реформи. В доклада се прогнозира също така и възникването на нова вълна от напрежение с кюрдите, както и поляризация на политиката и „потенциална загуба на принципите в смятаната за икономическо чудо страна”.

“Хюриет”, Турция: Въпросът за язовир на р. Тунджа ще бъде засегнат при посещението на българския президент
16 декември 2008 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес на официално посещение в Анкара пристига българският президент Георги Първанов и се очаква към него да бъде отправено искане за час по-скорошното започване на изграждането на съвместен язовир на турско-българската граница за предотвратяване на периодичните наводнения в Източна Тракия, пише вестник “Хюриет” в публикация, озаглавена “Молба от комшиите за името на язовира на река Тунджа.” Очаква се българската страна да каже “да” за първата копка на язовира, 70% от който се намира на българска територия. Появяват се обаче различия и за името на язовира. Турската страна казва да бъде наречен на името на намиращото се до язовира турско село и той да се казва “Су акаджаъ баражъ”. Българската страна настоява той да се нарича язовир Тунджа, на името на реката, се казва в публикацията.
Българският президент ще участва и в заседание на Българско-турския бизнес съвет. Очаква се той да се срещне с премиера Реджеп Тайип Ердоган утре, тъй като днес Ердоган цял ден е в парламента във връзка с приемането на бюджета на Турция за следващата година. Утре Първанов ще отиде и до Кападокия. Планирано е да направи полет с балон над Кападокия, пише “Хюриет”.

Турски печат: Това е комплот на държавата срещу мен и турските въоръжени сили, каза генерал Вели Кючюк
16 декември 2008 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Защитата на главния обвиняем по съдебното дело срещу организацията „Ергенекон” генерал Вели Кючюк е сред основните теми в турските вестници днес. Вестник „Сабах” пише, че съденият като високопоставен ръководител на организацията, за когото е поискано двукратно утежнено наказание затвор, е защитавал позицията, че не е извършил никакви грешки, а че държавата е организирала комплот срещу него. „Истинският Вели Кючюк е пред вас, а онзи в обвинителния акт е въображаем”, изтъква в изказването си пред съдиите обвиненият турски генерал. Вестникът пише, че в защитата си от 100 страници, написана собственоръчно, Кючюк посочва, че атаките срещу него са били планирани от дълго време и задържането му е последният акт на този план. Той изтъква, че обвинителният акт е подготвен срещу великата турска нация, че организираният процес е комплот срещу турските въоръжени сили, заговор срещу турската република.
Вестник „Заман” пише, че обвиняемият Вели Кючюк е мълчал при кръстосания разпит по неудобните въпроси по обвинителния акт, засягащи дейността му като заплаха за съществуващия режим – като това готвен ли е преврат, за атентата срещу Държавния съвет и други. Вестник „Хюриет” изтъква, че на очакваната с интерес защита обвиняем номер едно по делото генерал Вели Кючюк е развил тезата, че това дело е комплот срещу него и турските въоръжени сили, срещу турската република. По думите му обвиненията, че е искал да изгради алтернативна войска в Турция и че е участвал в различни организации са фалшиви.
Вели Кючюк изложи вчера пред съдебния състав в затвора в Силиври четири часовата си защита, пише вестник „Милиет”. В защитната си пледоария той отхвърли всички обвинения за връзки със случая Сусурлук, с различни забранени организации и за опити за изграждане на извънзаконна войска в Турция. В речта си пред съда Кючюк посочва, че от обвиняемите познава само 14 души. Той заявява, че този съдебен процес е започнал след получена инструкция от президента Джордж Буш на срещата с Ердоган на 5 ноември 2007 година.

Започват дебатите в пленарна зала за приемане на бюджета на Турция за 2009 г.
16 декември 2008 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес в турския парламент започват дебатите в пленарна зала за приемане на бюджета на страната за 2009 г., пише електронното издание Хабер 1. След продължил два месеца и половина маратон в парламентарната комисия по плана и бюджета, проектът за бюджета за следващата година влиза в пленарна зала и от името на правителството ще бъде представен от министъра на финансите Кемал Унакътан. След това последователно ще се изкажат лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал, лидерът на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели, заместник-председателите на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Нихат Ергюн и Мустафа Елиташ, заместник- председателите на парламентарната група на прокюрдската Партия на демократичното общество Селяхаттин Демирташ и Фатма Куртулан. По целия бюджет ще има и отделни изказвания на депутат от управляващата ПСР и от опозиционната Демократична лява партия. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще отговори на отправените критики към бюджета.

„Сабах”: Пожар в кафене в 7-етажна сграда в Истанбул предизвика голяма паника
16 декември 2008 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Пожар, възникнал в кафе на партерния етаж на 7-етажна сграда в квартал Ширин евлер в Истанбул, предизвика голяма паника, пише турският вестник „Сабах”. Причината за пожара в заведението „Глоуър кафе” е още неизяснена. Пламъците, които бързо са обхванали партерния етаж с кафенето, са се разпространили и на горните етажи. По подаден сигнал от гражданите на мястото са пристигнали пожарни коли и противопожарни екипи. Пожарникарите са били силно затруднени при работата си от дима в резултат на пожара. Гражданите в сградата панически са я напуснали, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Президентът на България Георги Първанов пристига днес на посещение в Турция
16 декември 2008 | 07:53 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Президентът на България Георги Първанов пристига днес на официално посещение в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според информация от пресцентъра на турското президентство на официалната среща Абдаллах Гюл и Георги Първанов ще обсъдят двустранните отношения, регионални и международни въпроси. Ще бъдат разгледани възможностите за сътрудничество между двете страни. Програмата предвижда гостът да вземе участие в съвещанието на Турско-българския бизнес съвет в Кайсери.
В изявление на турското президентство се казва, че общите исторически връзки в миналото между Турция и България днес са трансформирани в едни добросъседски отношения и двете страни, които споделят демократичните ценности, имат принос към установяването на мир и стабилност на Балканите и Черноморския басейн.
„Турция и България, възползвайки се от приятелските връзки на политическо равнище, с успех изграждат мрежа от широки икономически и търговски връзки”, се изтъква от турското президентство. Икономическите отношения с България показват бързо развитие и от края на 2007 година насам търговският обмен между двете страни е надминал 4 милиарда долара. Турция е първият външен пазар за България и е най-големият търговски партньор на България на Балканите. България също е за Турция вторият търговски партньор и инвестициите на турските фирми в България се изчисляват на над 600 милиона долара.
Показват разширяване и отношенията между двете страни в областта на туризма. За 2007 година над 1,5 милиона български туристи са посетили Турция. В тази връзка през 2008 година към турското посолство в София беше открито консулство по културата и туризма, посочва телевизията.

“Заман”: Българският президент Георги Първанов пристига на двудневно посещение в Турция

16 декември 2008 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Българският президент Георги Първанов ще пристигне днес в Турция на двудневно посещение по покана на турския си колега Абдуллах Гюл, информира “Заман”.
На днешната си среща двамата ще обсъдят освен двустранните отношения, регионални и международни въпроси, се казва в съобщение, разпространено от пресслужбата на турското президентство.
На втория ден от визитата Първанов ще посети централната турска провинция Кайсери, където ще присъства на среща на Турско-българския бизнес съвет. Кайсери е родният град на президента Гюл, но в съобщението не се казва дали той ще придружи българския държавен глава в това посещение.
Двустранните икономически отношения между двете съседни държави се разрастват бързо, като годишният търговски оборот достигна 4 млрд. долара в края на 2007 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2